1. Fable II (X360)

Fable II (X360)

Stel, je bent een persoon in een enorme wereld met veel stadjes en bossen om te doen wat je wilt. Zou je dan lekker de brave hendrik uithangen of voor boefje spelen? Of laat je het allemaal maar achter je liggen en ga je lekker werken zodat je een paar huisjes kan kopen? Dit klinkt heel leuk en spannend maar duurt jaren voor het je lukt, of een paar uur. Alles is mogelijk in onze mooie samenleving.

Maar ook in een samenleving in de wereld van Albion. Een groot gebied vol met dorpen, bossen, tempels, ruïnes en grotten die je allemaal stuk voor stuk kunt bezoeken en doorzoeken. Maar daar moet je wel zo je moeite voor doen. Als klein zwervertje is het je taak om een aantal helden bij elkaar te zoeken maar dat gaat niet zonder enige moeite. Maar als klein jochie helden zoeken is een vrij onmogelijk taak! Het zit namelijk zo, je bent zelf ook een held en dat is de reden dat de slechterik van het spel je zus het leven heeft beroofd.

Zo door het verhaal heen gaande kom je erachter dat Albion een prachtige wereld is met verschillende gebieden. Elk gebied heeft zijn eigen sfeer en stijltje. Omgevingen, gebouwen en personages zijn om een apparte en kleurrijke manier ontworpen. Iedereen heeft wel wat te doen, lekker een pilsje drinken in de lokale kroeg, een babbeltje maken met de buren of lekker geld verdienen.

Je zult je ogen uitkijken als je samen met je reisgenoot onder het genot van een rustig muziekje naar de zonsondergang zit te kijken.

De gameplay van Fable II werkt via heel veel keuzes. Goed of slecht? Geld verdienen of quests doen? Mensen helpen of vermoorden? Alles is mogelijk en het mooie is dat jij het allemaal zelf mag beslissen. Als je alles en iedereen die je tegen komt kapot maakt dan zul je al snel een slechte reputatie krijgen en een donker uiterlijk krijgen, maar als je mensen helpt en steunt dan zal iedereen van je houden en cadeautjes krijgen. Met alles mogelijk bedoel ik ook echt alles, vandaar dat je nu zelfs kan werken, trouwen en een gezin vormen, huizen verzamelen en verhuren. Je kan winkels overnemen en extra inkomens hebben, de prijzen verhogen zodat mensen veel voor je moeten betalen, of alles spotgoedkoop maken en iedereen blij maken. Maar helaas, aan alles komt een eind en zo kan het verhaal ook een keer voltooid zijn. Op dat moment ga je je afvragen wat er nog te doen is en dan kom je op niet veel dingen uit. Je kan wat sidequests doen, voor zakenman spelen of je familie verder vormen maar meer zal er niet te doen zijn en dat is heel jammer. Fable II heeft daardoor ook een vrij lage replay-waarde.

Het hoofd aspect van het spel is vooral reizen en vechten. Door middel van drie verschillende wapens kan je het leven van je vijanden zuur maken. Je hebt natuurlijk een handwapen die varrieerd van een zwaard tot hamer tot een bijl. Naast je gebruikelijke pijl en boog kan je nu ook kiezen uit een geweer. Dit werkt ook weer goed en het ziet er vet uit als je stoer met je dubbel loop geweer rond loopt. En tot slot heb je ook nog magische krachten, ook wel de power of Will genoemd. Deze kun je kopen en upgraden met experience points die je verdiend door het slachten van je vijanden. Je kunt de experience points ook weer verdelen in drie klassen, namelijk strenght, skill en will. Zo kan je door strenght meer klappen verdragen, door skill sneller en preciezer aanvallen en bij will kan je spreuken kopen. De inteligentie van de tegenstanders is alleen niet zo hoog waardoor gevechten nogal simpel aanvoelen. Zo is het gevoel van uitdaging een beetje achteraf gebleven wat in een game als Fable natuurlijk niet de bedoeling is. Weer een pluspunt is de toevoeging van een reisgenoot, namelijk een trouwe viervoeter! Je kunt hem kunstjes laten doen, schatten laten zoeken of hem laten helpen in de gevechten die je voordurend te verdragen krijgt. Maar dat hoeft niet altijd met je hond, want je vriend naast je op de bank kan nu ook komen helpen! Je kan in-game joinen en vechten maar, alleen werkt dit niet altijd even goed want het is geen split-screen en zo kan je nogal gefrustreerd raken als een van jullie de andere kant op wilt. Er zitten ook geen speciale co-op modes in wat ook jammer is! Dat zouden mooie momenten op kunnen leveren en natuurlijk de replay waarde kunnen verhogen.

Voor je personage zijn er genoeg mogelijkheden om te veranderen. Van een mooi sikje tot een fikse sinterklaas baard en van een kale knikker tot een flink bos met haar. Het kan allemaal! Je kan je held er zo uitlaten zien als dat jij wilt, alleen is echt helden armor niet van toepassing. Het gaat

van nette heren kostuums tot een vrouwenjurk en niet veel verder. Natuurlijk zal dit er wel veel beter uit zien als je een echte slechterik bent of een heuse braverik. En je littekens maken het helemaal af!

Maar natuurlijk is niet elke game perfect en zo zitten er in Fable II ook een aantal punten waar ik niet zo blij van werd. Ten eerste duurt het laden van de verschillende gebieden veels te lang. En aangezien je veel reist en dus ook van gebied wisselt is dit heel erg hinderlijk. Ook zitten er flink wat bugs in de game. Als je bijvoorbeeld een schat vind en je graaft er naar, dan zie je wat zand door de lucht vliegen maar verder niks. Het is geen grote ergenis maar toch had dit beter moeten zijn. En als laatste, het spel is vrij snel uitgespeeld. Tenminste, als je je puur of de verhaallijn gooit, dan ben je er als een speer doorheen. De echte die-hard die finished natuurlijk ook alle side quests en gaat net zolang door met werken totdat hij alle huizen, winkels en stalletjes van Albion heeft verzameld. Al met al is het niet helemaal wat onze Peter Molyneux heeft beloofd maar hij heeft er wel een geweldig spel van gemaakt!

Conclusie en beoordeling

Fable II is een lust voor het oog. Zeker het geld waard, want als je een beetje fanatiek gamer bent dan haal je met gemak een uurtje of 30/40 hieruit. Als je een beginnende rpg gamer bent dan is dit een fantastische start! Je kan het ook een adventure noemen, het past er allemaal bij. Ik kijk al uit naar Fable 3
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Albion
 • Keuzes
 • Mogelijkheden voor je character
 • coop
 • Minpunten
 • Lange laadtijden
 • Bugs
 • Snel uitgespeeld

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • OUENDAAAAAN

 • Cheerleader dames zijn altijd wel plezierig om naar te kijken maar ik zie mij niet voor de tv springen met zo'n bol. :P

 • GEWELDIG!!

  Ik heb altijd al een cheerleader willen worden maar die pakjes passen me niet. Nu kan ik via de wii mijn droom toch nog laten uitkomen.

 • Godsamme, dit houdt echt nooit op he.

 • Triest…

 • hebben ze ook sexy pakjes?  OMG dit gaat echt tever met dit soort games…maarjah THQ…wacht verwacht je ook.

 • Ja ja..

 • OMG…crap agian!

 • Zit Claire Bennet er ook in?

 • Whehe, zag ik sadist nog op het forum verkondigen dat hij met smart wachtte op de vele nieuwe titels van thq. Nou, daar heb je der al eentje :-)

 • what the hell??? dumb

 • Weer zon topgame voor de Wii ;-)

 • hehe lollig

 • neeee alsjeblieft

 • Jezus Christus, nu is het dieptepunt bereikt. Erger dan dit kan het echt niet meer worden… hoop ik :P

 • Hopelijk word dit een succes in amerika en vallen die dikke wijfen wat af.

 • \"We hebben de P, We hebben de R, We hebben de U, We hebben de L, We hebben de L, We hebben de E, We hebben de N, We hebben de B, We hebben de A, We hebben de K,  gooooooooooooooooooooo in de PRULLENBAK!

 • NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!

 • Deze game slaat dus helemaal nergens op-_-

 • Shoot me, shoot me now….!!!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren