1. Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Phoenix Wright: Ace Attorney (NDS)

Als kind word je geleerd altijd de waarheid te vertellen en andere mensen geen pijn te doen. Ergens in de loop van het mensenleven worden deze grenzen steeds vager en beroepen wij ons af en toe op een leugentje om bestwil. Als iemand het gevoel heeft dat hem onrecht aangedaan wordt dan wil die persoon de ander nog wel eens te lijf gaan met zijn vuisten, of met een klein handwapen. Veel van dit soort incidenten worden onderling uitgevochten en uitgesproken. Echter zijn er ook mensen die het verkeerde duistere pad inslaan en de meest verachtelijke daden verrichten zoals moord. Nog erger is wellicht het willen verbergen van dit soort daden en iemand anders er voor op willen laten draaien.

Beginnend advocaat Phoenix Wright moet een groot medeleven hebben met mensen die er door andere ingeluisd worden. Zijn beroep en plicht is om onschuldige mensen die in staat van beschuldiging worden gesteld vrijgesproken te krijgen. Dit is een nobel streven en vereist het volledige vertrouwen in je client. In deze game wordt je dan ook geacht er van uit te gaan dat de persoon die Phoenix verdedigd onschuldig is. Om dit te bewijzen moet je twee dingen doen. Eerst dient er zoveel mogelijk bewijs verzameld te worden, alles wat gerelateerd kan zijn aan het incident moet gevonden en opgeslagen worden in het zogenaamde Court record. Dit kan later van pas komen. Vervolgens moet Phoenix op zoek naar de echte dader. Gelukkig (en vreemd genoeg) is deze nooit ver weg en verschijnt de dader altijd op een bepaald moment in de rechtszaal.

Het gevoel wat je krijgt bij het spelen van deze game is bijna hetzelfde als het lezen van een goede recensie. Je hebt het gevoel dat je in het spel zit, maar eigenlijk sta je er buiten. Je tikt op het touchscreen om door de dialogen heen te bladeren. Af en toe zoek je een bepaalde locatie af naar bewijsstukken die je later presenteert in de rechtszaal. Maar daartussen is het vooral dialogen lezen. Als je van lezen houdt is dit geen probleem, de verhaallijn van elke rechtszaak is ijzersterk en ook al weet je halverwege “whodunnit”, dan nog is het leuk om te lezen hoe de echte dader uiteindelijk ontmaskerd wordt.

De game moet het naast de sterke verhaallijn hebben van droge humor. De vele grappen en cynische opmerkingen die gewisseld worden tussen de personages, of in gedachten uit worden gesproken, geven de gamer af en toe een lachbui. Dit is een welkome afwisseling tussen de leugens en bekentenissen door. Ook helpt dit bij het neerzetten van de verschillende karakters. Zo krijgt elk personage zijn eigen persoonlijkheid en heeft de gamer het gevoel zich echt tussen de aanklager, advocaat, getuige en rechter te bevinden.

Grafisch heeft de game weinig spectaculairs te bieden. Het hele spel is getekend, wat inhoudt dat de gamer zich begeeft in een statische cartoon. Er wordt weinig gebruik gemaakt van animaties, en de aanwezige animatie worden vaak herhaald. Dit is niet storend, maar ook niet als pluspunt aan te merken. De animaties versterken de persoonlijkheden van de personages wat wel als positief beschouwd kan worden. Meer lof gaat uit naar de sfeer verhogende muziek, die bijvoorbeeld aanzwelt als je een bewijsstuk presenteert.

De game verwacht dat je de dialogen goed leest en het bewijsmateriaal grondig doorneemt. Tijdens het horen van getuigen heeft de gamer vijf keer de gelegenheid een misstap te maken, en dan is het game over. Meestal is het vrij duidelijk waar de tegenstrijdigheid in de verklaring van de getuige ligt. Af en toe is het erg lastig om de tegenstelling met het juiste bewijsstuk te ondersteunen, of zelfs ook maar de tegenstelling te vinden. Dit kan leiden dat de gamer uit wanhoop willekeurig elk stuk bewijsmateriaal presenteert, maar deze momenten zijn schaars.

Het spel is oorspronkelijk voor de GBA wat te merken valt aan de gameplay. Voor de NDS hebben de ontwikkelaars speciaal een nieuw hoofdstuk geïntroduceerd. Hierbij proberen ze meer gebruik te maken van de NDS functionaliteit. Zo moet je vingerafdrukken zoeken door poeder op bepaalde objecten te strooien en het er af te blazen door de microfoon. Ook moet je luminol sprayen om weggeveegde bloedvlekken te ontdekken. Dit soort features komen wat kinderlijk over en doen denken aan CSI-achtige taferelen. De lineariteit van het verhaal zorgt ervoor dat je deze aanwijzingen niet kunt missen, waardoor het uitvoeren van de handelingen overbodig aanvoelt. Maar desalniettemin is het een grappige aanvulling op de gameplay.

Dat het spel lineair is heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat de gamer zich kan richten op het verhaal, zonder bang te hoeven zijn iets te missen. Dit garandeert dat je tijdens de rechtszaal beschikt over al het nodige bewijsmateriaal. Een nadeel is dat je het gevoel krijgt er bij de hand genomen te worden en geen invloed hebt op de voortgang van het verhaal, tevens verlaagt lineairiteit de replay value behoorlijk. De kunst bij dit soort games is om de voordelen op te laten wegen tegen de nadelen. Of dit de ontwikkelaars gelukt is, daar zullen de meningen over verdeeld zijn.

Het uiteindelijke doel blijft toch het vrijspreken van je client en het ontmaskeren van de werkelijke dader. Door de vele plottwists zijn de rechtszaken vaak tot het eind toe spannend. Ook blijkt er een grotere verhaallijn door de verschillende zaken heen te lopen, wat de gamer nog meer als het ware in het spel mee zuigt. Net als Phoenix, zal de gamer niet rusten voor de waarheid boven tafel is en de mensen die je het meest veracht, de moordenaars en leugenaars, achter tralies zitten.

Conclusie en beoordeling

Phoenix Wright: Ace Attorney is een spel voor betweters en mensen die net als Phoenix een hekel hebben aan leugenaars. Alhoewel ik dit spel persoonlijk een 10 zou willen geven, schiet de game hier objectief gezien veel voor te kort. De lineariteit, lage replay value en statisch grafische vormgeving maken deze game een subtopper voor het grote publiek. Gamers die niet te beroerd zijn om door lange, humoristische dialogen heen te klikken op zoek naar de waarheid zijn bij Phoenix Wright: Ace Attorney aan het goede adres. De muziek ondersteunt de sfeer op prachtige wijze en versterkt het gevoel dat de gamer krijgt bij het lezen van de dialogen of het presenteren van de bewijsstukken. Maar duidelijk is dat dit een spel voor de GBA is en dat het voor de NDS toegevoegde hoofdstuk geforceerd gebruik maakt van de NDS functionaliteit. Maar als deze game je ligt, dan ben je dolblij dat er nog vier andere delen zijn!
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Intrigerende verhaallijnen
 • Sterk neergezette personages
 • Droge humor
 • Muziek werkt sfeerverhogend
 • Minpunten
 • Geen grafische hoogstandjes
 • Geen of kinderlijk gebruik van NDS functionaliteit

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nice :D

 • slecht nieuws, had graag ook deze god of war willen spelen op de PS2 :(

 • Hetzelfde als Vexino, al helemaal sinds ik geen PSP heb en ook niet van plan ben er eentje te kopen.

 • jammer had hem wel voor de ps2 gewild

 • Ja dat zeggen ze altijd om zoveel mogelijk op de PSP te verkopen. En daarna komt het toch op de PS 2. Ze kunnen dan natuurlijk ook veel meer geld maken, als het dan ook op de PS 2 komt. Wie weet.

  Ik speel het nu op me PSP, en tis echt beste spel die ik ooit heb gespeelt op een handheld. BRUUT gewoon.

 • Ik wacht met smart op deel 3 voor de PS3

 • Vindt het niet gek hoor, dit is wat je noemt een systemseller. :D

 • idem WiïZzhole! :-)

  genoeg PSP-toppers geport naar PS2! :-(

 • Zo zou het moeten zijn. Wat gemaakt is voor PSP moet niet naar een ander platform geport worden.

 • Dat is niet slecht.

 • zeggen ze altijd om zo de PSP verkopen te boosten. Uiteindelijk 2/3maanden na dato krijg je te horen dat ie gepoort wordt.

 • Jammer….

 • ik geloof er echt noppes van.  zodra de game voor psp in prijs zakt kondigen ze een ps2 port aan, let maar op.

 • is wel goed voor de sony's psp, zodat mensen voor ready at dawn's games tog die psp aanschaffen. gelukkig heb ik psp alXd

 • ik vind het heel jammer. Had leuk kunnen worden.

 • Is goed, God Of War I & II is ook niet geport.

 • eerste en gelijk de laatste :S dat is wel kut…

 • tja, ik vind het ook wel goed.  Ik denk dat stan631 gaat zeggen: Jammer.

 • nou jamme ik wil deze ook wel eens spelen op mijn ps2 maar dan maar niet. Ik hoef voorlopig geen psp omdat ik daar het geld toch niet heb (moet eerst een pc kopen en die zijn al duur zat)

 • Goed nieuws, je koopt maar een PSP als je dit wil spelen. :)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren