1. Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (X360)

Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony (X360)

In de wereld heb je een paar soorten mensen. Zo heb je de serieuze types, die het niet zo hebben op de actie en liever gewoon op de bank zitten. Zij willen ervoor zorgen dat alles goed verloopt. Je hebt natuurlijk mensen die juist wel van de actie houden. Zij gaan ernaar op zoek door dingen die eigenlijk verboden zijn, juist te doen. En dan heb je nog de mensen die ertussen inzitten. Het soort dat altijd in de problemen komt. Alleen weten deze mensen zichzelf er nooit uit te redden. Hier hebben ze mensen voor nodig die dit voor hun doen. En stel je eens voor, hoe een verhaal zou worden als we een beetje van het eerste soort mens nemen, het tweede en het derde soort. Hoe zou het leven er dan uitzien?

Wel, in The Ballad of Gay Tony hebben we zo’n soort verhaal. Je begint met de ''kennismaking'' van Luis Lopez. Van Luis is al snel duidelijk dat het een serieuze man is. Het is duidelijk dat hij dingen oplost voor mensen, maar liever zichzelf uit de problemen houdt. Ondanks dat Luis serieus is, kreeg ik het gevoel alsof ik gelijk in het verhaal werd gegooid. Vergeleken met GTA IV is dat ook zo. Bij GTA IV begin je vanaf het begin, je leert Niko stap voor stap kennen. Terwijl Luis al helemaal thuis is in Liberty City. En dit kan soms wat verwarrend overkomen. Vervolgens komen we Anthony Price – ook wel bekend als Gay Tony – tegen. Tony is duidelijk de man die altijd in de problemen zit doordat hij een nachtclub runt. Hij maakt het probleem altijd weer veel groter dan dat het is. En dit zorgt weer voor grappige conversaties tussen Tony en Luis. De problemen van Gay lost Luis voor hem op, simpelweg omdat hij het zelf niet kan. Luis doet dit niet zomaar, hij is namelijk de bodyguard van Tony.

DTony is een druk bezet man. Hierdoor zorgt hij ervoor dat je vrijwel altijd bezig bent. Als je niet met een missie voor hem bezig bent, dan ben je wel aan het parachute springen voor een zakenpartner van de grootste gay van de hele stad. Zodra je geland bent kan je ervoor kiezen om door de stad te touren. Maar je kan ook nog een keer een sprong wagen om op een bewegende vrachtauto neer te komen. Mocht je dit niet willen, kan je altijd nog naar de club van Tony. Zodra je hier aangekomen bent, kan je naar de dansvloer gaan om met een meisje te dansen, wie weet komt er nog wat van! Geen zin om te dansen? Geen probleem, er is nog van alles te doen. Zo krijg je de optie om voor de club problemen op te lossen, die Tony uiteraard heeft gemaakt. Of met je oude jeugdvrienden drugs te stelen van drugsdealers. Je kan ook nog even gaan vechten in Cage Fights, of problemen voor je moeder op te lossen. Zij heeft namelijk ook vrijwel altijd problemen waar ze in zit. Het fijne van Liberty City is, is dat er geen regels zijn: niets moet, alles mag.

Voordat je een missie begint, is het handig om wapens op zak te

hebben. Hiervoor bel je je vriend Armando op. Hij staat vrijwel altijd met zijn busje op een afgesproken plaats, klaar om jou wapens te verkopen. Hier kan je vanalles kopen: pistolen, die we uiteraard al kennen van GTA IV. Natuurlijk zijn de kogelvrije vesten ook weer te koop. Rockstar heeft zelfs de moeite genomen om wat nieuwe wapens toe te voegen. Onder andere een Assault SMG, een wapen die mij ontzettend beviel; met een paar kogels heb je jouw tegenstanders al dood. En niemand die het hoort omdat hij vrij stil is. Ook heeft Rockstar er een nieuw handwapen ingestopt, een Pistol .44. Dit is een lekker pistool omdat je niet steeds hoeft te wachten na een schot, maar gewoon lekker door kan knallen. Perfect voor bijvoorbeeld in de auto of op de motor. Gelukkig zijn er nog veel meer andere wapens om mee in het rond te maaien, genoeg keuze dus. Zodra je je wapens hebt gekocht kan je ervoor kiezen om je nieuwe wapens uit te proberen op wat onschuldige mensen. Of je kan naar een plaatselijke hotdogkraam gaan. Hier kan je je levens mee op te halen. Voor een paar dollar een heerlijke hotdog!

Maar, zodra je ammo is bijgevuld en de hotdog op hebt, hoe kom je bij je missie? Je hoeft je geen zorgen te maken over het vervoer, daar is namelijk meer dan genoeg van. Er rijdt van alles rond in de stad, van taxi’s tot supersnelle auto’s. Van scooters tot motoren. Teveel om op te noemen!

Zoals velen van jullie weten was er in GTA IV een duidelijk probleem met de motoren. Áls Nico al een motor zag, wat vrij weinig voorkwam, dan viel hij er al met het kleinste stootje vanaf. Gelukkig is dit aangepast in het verhaal van Gay Tony: er rijden veel meer motoren rond, en zodra Luis ergens tegen aanbeukt blijft hij gewoon zitten! Een hele verbetering dus. Mocht je bij je missie zijn aangekomen, is er bij Rockstar éindelijk over nagedacht hoe je zo orgineel mogelijk van A naar B moet komen. Dus niet meer in een auto van hot naar her racen om een missie te doen en weer terug te rijden.

Je hoeft je (gelukkig) niet te vervelen als je in de auto zit, want op de radio is er genoeg muziek te horen. Mocht je geen zin hebben in keiharde metal, kan je jazzmuziek op zetten. Als je helemaal geen zin in muziek hebt, zijn er genoeg zenders die alleen maar talkshows uitzenden, die overigens erg grappig (kunnen) zijn.

In GTA IV werd de multiplayer geïntroduceerd.

Daarom is deze ook in de DLC weer aanwezig. Uiteraard is de Deathmatch en Team Deathmatch weer van de partij, en kan je ook weer (GTA) racen. Maar wat is het verschil tussen Race en GTA Race? Dat is niet zo moeilijk, met een Race moet je zo snel mogelijk naar de finish racen. Bij GTA Race is dit ook de bedoeling. Dit keer mag je wapens gebruiken om jouw tegenstanders het lastig te maken. Dit doen ze alleen ook bij jou, dus opgepast!

Conclusie en beoordeling

The Ballad of Gay Tony is een ontzettend leuke uitbreiding met verschillende nieuwe features, die de game alleen maar beter maken. De kleine aanpassingen in het spel zelf zijn een ontzettende verbetering, denk aan de motoren en het rijden hierop. Ook de missies zijn een stuk gevarieerder geworden en zorgen ervoor dat je je nooit hoeft te vervelen. De personages, ondanks het gevoel dat je gelijk in het verhaal wordt gegooid, geven je een vertrouwd gevoel. Ik heb heel veel gelachen om Gay Tony, simpelweg omdat het een ontzettende Drama.. ehm.. Queen is.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Nieuwe features
 • Niet meer van A naar B rijden tijdens missies
 • Luis rijdt beter op een motor
 • Grappige personages
 • Minpunten
 • Slecht begin van het verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Netjes van Rockstar!

 • Inderdaad laat die patch maar komen:)

 • Niet meer dan logisch!

 • Mooi zo Rockstar!

 • Achja, op de xbox360 zijn er weel heel vaak problemen, wel jammer voor de bezitters natuurlijk, maar het zij zo: de xbox360 flopt een beetje.

 • Ze kunnen het moeilijk zo laten :D  Dit vind ik trouwens wel weer eens een toppunt van brakke 360 consoles, nu hangt het er al vanaf hoe oud je console is of je al dan niet een gamepie kan spelen :)

 • Dat was te verwachten.

 • Binnen een week is netjes, maar moet haast ook wel.

 • Mooi, maar ook wel erg noodzakelijk. Vreemd dat dit zo door de tests is gekomen…

 • @ Uranium113:  Jij flopt toch ook he…

 • Sinds ik mijn 360 heb moeten inleveren voor die Dead Ring, ben ik er toch nog wel heel tevreden mee..Hij doet het altijd, de games zijn geweldig en ja je moet nou eenmaal toelaten dat mensen ook fouten maken

 • @Uranium113

  Xbox is helemaal niet geflopt, en dit probleem geld alleen voor de oudere xbox'en en zoals je ziet word er al snel wat op verzonnen

 • Netjes van Rockstar het probleem ligt gewoon niet bij ms.

 • Niet meer dan logisch natuurlijk.

 • En de Wii-versie heeft zeker geen problemen? Zeker niet met de framerate, want die zal wel niet veel hoger liggen als het origineel op de PS2.

 • hetlijkt wel de laatste tijd of elke game op de 360 patchjes nodig heb  na ja zolang die maar gratis zijn hoor je mij niet klagen  dezespel heb ik trouwens niet dus dat scheelt weer


 • Nou, das wel mooi.

 • Niet meer dan normaal maar toch wel netjes.

 • Dank je wel rockstar;)

  ik had er gister middag veel last van het vastlopen was ik op 15 procent:p had ik bij 5 procent gesaved MOEST IK OVERNIEUW BEGINNEN:P toen dacht ik echt zo WTF

 • Gelukkig maar….

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren