1. Neverwinter Nights (PC)

Neverwinter Nights (PC)

Laatst was ik wat aan het rondkijken in de lokale gameshop of er nog wat interessante aanbiedingen tussen zaten aangezien ik ook niet de rijkste ben. Mijn oog viel op de budgetbak met daarin voornamelijk schijtgames die je daarin ook lekker kunt laten liggen. Maar tot mijn verbazing zag ik tussen al die schijtgames een hele goede game liggen. Neverwinter Nights. Deze game heeft voor mij destijds de gamewereld geopend en het heeft me vele uren speelplezier bezorgt. Dus, RPG gamers die weinig geld te besteden hebben let op bij deze review!

Neverwinter Nights is ontwikkelt door Bioware. Deze Canadese ontwikkelaar kennen we onder andere van toptitels als: Jade Empire, Knights of the Old Republic, Mass Effect en Dragon Age. Ook waren zij verantwoordelijk voor de destijds baanbrekende RPG 'Baldurs Gate', Bioware had dus enige ervaring met RPG games.

De game speelt zich af in een fictief middeleeuwsrijk wat onder leiding staat van Lord Nasher Alagondar. Het land kent veel welvaart en de hoofdstad, Neverwinter, wordt ook wel de juweel van het noorden genoemd. Maar dan, een onbekende groep terroriseert de stad. Een verschrikkelijke plaag onder de naam de 'Wailing Death', die vergelijkbaar is met de Pest die echt in de middeleeuwen is uitgebroken, doodt vele burgers. De leiders van het land hebben geen antwoord op deze plaag en er wordt wanhopig naar een geneesmiddel gezocht om de plaag te genezen. Om de zoektocht te versnellen wordt er een academie waar mensen de basisprincipes leren van het vechten. Hier begint ook de game. Jij, de nieuwe held van het volk, is bezig met zijn laatste lesdag..

Dit verhaal klinkt heel cliché. Weer een held in een middeleeuwse fantasy setting die het volk moet gaan redden van een kwaad iets. Gelukkig blijkt het verhaal wel degelijk interessant te zijn door de twists in het verhaal. Naderhand blijkt er ook meer aan de hand te zijn, en nee, dit keer is het geen boosaardige demoon die de uiteindelijke bad guy blijkt.

Het verhaal voert je door verschillende hoofdstukken. Het verhaal kent in totaal vijf, waarvan de eerste een training is en de laatste een soort afsluiter. De andere drie zijn echt grote stukken met allemaal een eigen setting. Zo speelt de tweede zich af in de hoofdstad met de omliggende districten en de derde meer op het platteland en wouden. In elk hoofdstuk heb je een hoofddoel die je moet voltooien om naar het volgende hoofdstuk te gaan maar naarmate je de dorpjes en steden verkent speel je ook talloze subopdrachten vrij. Al met al ben je zo'n 15 uur per hoofdstuk bezig. Mensen die een hekel hebben aan lange games kunnen dus ook beter bij deze game uit de buurt blijven.

Voordat je echt kunt beginnen met spelen zul je eerst een character moeten kiezen of zelf eentje maken. Als je ervoor kiest om je character zelf te maken krijg je een behoorlijke rij met keuzes voor je. Zo kun je onder andere je ras kiezen (Elf, Mens, Half-Orc, etc), uiterlijk en natuurlijk je class. Je class heeft een groot invloed op de manier waarop je speelt. Zo zal een tovenaar vanzelfsprekend meer van afstand toverspreuken gebruiken dan een Fighter die van dichtbij op zijn tegenstanders inhakt met wapens. Het is ook mogelijk om meerdere Classes te kiezen. Zo was ik een combinatie van een Wizard en een Paladin. Ik specialiseerde met mijn Wizard in aanvalsmagie en met mijn Paladin meer op het healen. Zo kun je hele creatieve en nuttige combinaties maken zodat je een heel erg sterk allround character krijgt. Door de game naderhand nog met een andere character te spelen met een andere class krijg je waarschijnlijk een andere game ervaring.

Verder biedt de game typische RPG elementen. Veel 'loot' waarin je edelstenen en andere spullen die je kunt verkopen. Van dat geld kun je dan weer een nieuwe wapenuitrusting kopen. En het moet gezegd worden, de wapenuitrusting in deze game is zéér groot. Je hebt tientallen wapens onder andere: Bijlen, zwaarden, Kama's, Dubbelzijdige zwaarden, Bogen en ga zo maar verder. Van elk wapen heb je bovendien ook nog speciale, heilige versies die een aanvalbonus hebben of iets dergelijks.

Welke wapens je gebruikt of kan gebruiken hangt ook weer van je class en ras af. Zo zal een dwerg geen dubbelzijdig zwaard kunnen gebruiken in verband met zijn lengte.

Een ander welbekend RPG element zijn de bekende Experience Points. Ook wel beter bekend als: 'XP'. XP verdien je voornamelijk door het vechten of door het voltooien van opdrachten.

Om even terug te komen op het vechten, dit werkt als een tiet!. Alles loopt heerlijk smooth en het kan soms tot nagelbijtende gevechten lijden tegen een sterke boss. Op de hogere moeilijkheidsgraden worden het echt tactische gevechten waar je maar wat graag de spacebar gebruikt om het spel te pauzeren en je volgende stappen goed te bedenken. Wees gerust, op de lagere niveaus is dit niet nodig en je kun je redelijk onvoorbereid een gevecht binnen gaan. Mocht het toch nog moeilijk worden, je kunt ook een huurling inhuren om met je mee te vechten. Elke huurling is een uniek persoon en ze hebben allemaal een eigen class en persoonlijkheid.

Ook hebben we nog de multiplayer. Om online te spelen zul je je wel moeten registreren bij Bioware en je CD-key laten valideren. Wanneer dit is gebeurd is er weer genoeg te doen. Je hebt enorme Team Deathmatches maar je kunt ook de campaign doorlopen met een online medespeler.

En natuurlijk moet nog wat verteld worden over de toolset. Met deze toolset kun je nagenoeg je hele eigen game maken. Echt alles is mogelijk. Door deze toevoeging is de game in feite oneindig speelbaar, vooral omdat er nu nog steeds nieuwe content verschijnt. Mocht je zelf er nog mee aan de slag willen dan raad ik aan om de Script Generator te downloaden. Dit maakt het heel wat makkelijker om een fatsoenlijke game te maken.

Conclusie en beoordeling

Mensen ren naar de budgetbak want Neverwinter Nights is een ultieme RPG game en dat voor vijf euro! Het heeft alle klassieke RPG elementen en perfectioneert die. Door de verschillende classes heeft de game een grote replaywaarde en door de toolset en de content die daarmee wordt gemaakt is de game oneindig lang speelbaar. Om Bioware te citeren: 'Neverwinter Nights…endless adventure!'
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Single- en multiplayer
 • Classes
 • Grootheid van de game
 • Toolset
 • Minpunten
 • Misschien de tijdsduur voor sommige spelers

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • OMG can't wait any longerrrrrr

 • is zooo vet dit:D zag ze al rond 12 volgens mij

  en die screens zijn egt ingame beelden is egt mooi

 • Lcpd is echt lagge

 • OmFG Rockstar humor op zijn topst !!

 • Vet! Vooral die 'Be a Hero' xD

 • kan niet meer wachten

 • Haha, leuke trailer :P Rockstar is back! :D

 • 'Paid from your tax dollars' xD  Ik vond trouwens VCPR in GTA: Vice city nog wel het beste station ooit. Ik heb dat zoveel geluisterd dat ik bijna alles wat ze daar zeggen uit mijn hoofd weet. Geniaal waar ze het daar allemaal over hadden. :')

 • Bij iedere GTA zijn die radiostations echt vet, kan daar vaak uren naar luisteren.

 • ik moet gta hebben!!

 • Ik heb hem gisteren gezien, hij was best wel grappig.:P

 • Het zou wel tof zijn als Niko kon soliciteren bij de politie :P

 • Lol :  Paid for by your taxes

 • Lol :  Paid for by your taxes

 • Goed dat ze alle bekende GTA elementen in een nieuw jasje stoppen, inclusief de radiostations.

 • Postcommunistische muziek :), hopelijk zit V-Rock er ook weer in,die ownt

 • Hoezo een hype om niks….

 • Jamie!

 • GTA wordt tof, ik wil um!

 • Ik vond trouwens VCPR in GTA: Vice city nog wel het beste station ooit. Ik heb dat zoveel geluisterd dat ik bijna alles wat ze daar zeggen uit mijn hoofd weet. Geniaal waar ze het daar allemaal over hadden. :')

  Daar zette ik hem ook altijd op. Geweldig die presentator met zijn geslachtsverandering xD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren