1. Mario Kart Wii (Wii)

Mario Kart Wii (Wii)

Een nieuwe generatie Nintendo console gaat natuurlijk altijd gepaard met een nieuw deel in de Mario Kart serie. De koning van de kartracers staat als sinds Super Mario Kart op de SNES garant voor vele uren speelplezier. Is het nieuwste deel, simpelweg genaamd Mario Kart Wii, een vooruitgang of neemt de langlopende serie wat gas terug?

Alle bekende en vertrouwde onderdelen zijn weer terug: Grand Prix, Time Trials, VS en Multiplayer. Grand Prix is nog steeds opgedeeld in 50, 100 en 150cc maar uiteraard zijn er in dit deel een aantal vernieuwingen aangebracht aan de formule. De meest opvallende zijn het meegeleverde Wii Wheel voor de bewegingsgevoelige besturing en de uitgebreide online opties. Om met het laatste te beginnen, Mario Kart DS bevatte al online opties maar die voelden toch nog wat gebrekkig aan vanwege de beperkte keuze aan racetracks en communicatie tussen de spelers. Mario Kart Wii gebruikt ook de friend codes maar maakt dit goed door alle 32 racetracks beschikbaar te stellen en de communicatie te vereenvoudigen. Je online avontuur kun je nu ook samen beleven met een vriend omdat je nu samen vanuit één Wii online kunt gaan. Daarnaast heeft Nintendo speciaal voor dit spel een heuse Mario Kart Channel ontwikkeld. Deze kun je installeren op je Wii-menu en van daaruit kun je zien welke vrienden online zijn, de wereldwijde rankings per racetrack bekijken, je ghostraces uitwisselen met je vrienden én meedoen aan door Nintendo georganiseerde wedstrijden. Deze wedstrijden biedt Nintendo voor een bepaalde tijd aan en wijken af van de standaard races. Ook hiervan wordt een ranking bijgehouden. Ook de offline multiplayer zit goed in elkaar. Met maximaal 4 spelers kun je kiezen om VS races te spelen. Hier heb je veel opties en kun je het spel naar je eigen smaak (en die van je vrienden) samenstellen.

De andere vernieuwing zit in de besturing. Door de Wii Remote in het Wii Wheel te plaatsen kun je nu je kart intuïtief besturen. De Wii Wheel ligt goed in de handen en reageert accuraat op je bewegingen. Wel moet ik bekennen dat voor puristen de traditionele besturing toch net wat strakker is. Naast de Wii Remote en Nunchuck combinatie kan men ook de Traditionele Controller en zelfs de GameCube Controller gebruiken. Toch is de toegankelijkheid van het Wii Wheel vooral voor nieuwkomers een uitstekend manier om bekend te worden met het spel. Ook nieuw in dit deel is dat je op motoren kunt racen. De besturing is redelijk gelijk maar kent zowel een voordeel en een nadeel ten opzichte van een kart. Het voordeel is dat je een zogenaamde Wheelie kunt maken. Hiermee race je op één wiel en krijg je een boost. Het nadeel is dat je makkelijk weggeduwd kunt worden door tegenstanders en is het lastig om bochten te maken. Het maken van een Wheelie is dus handig op een rechte racetrack.

Meer coureurs

Ik noemde eerder 32 racetracks, net als Mario Kart DS biedt dit nieuwe deel 16 originele en 16 klassieke racetracks verdeeld over 8 cups. De klassieke tracks zijn een verzameling van alle voorgaande delen uit de serie, inclusief enkele van de GameBoy Advance. Enkele favorieten zoals Mario Circuit 3 (SNES), DK Mountain (GC) en Bowser’s Castle (N64) maken een welkome terugkeer. Wel mochten een aantal ingeruild worden voor wat meer memorabele klassieke racetracks. Toch zijn het de nieuwe racetracks die de show stelen en je op het puntje van je stoel brengen. Het begint nog redelijk eenvoudig met Moo Moo Meadows die geïnspireerd is door Moo Moo Farm op de Nintendo 64. In Coconut Mall racen we door een winkelcentrum en in Grumble Volcano wachten de gloeierige lava en de vallende vuurballen je op. Verder zijn de beruchte racetracks Bowser’s Castle en Rainbow Road weer van de partij. Ook deze keer zitten ze uitstekend in elkaar. Bovendien bevatten alle racetracks nu ramps, door net voordat je de lucht in gaat te schudden met de Wii Remote maakt je coureur een truc in de lucht. Eenmaal op de grond geland krijg je een boost als beloning.

Voor Mario Kart Wii staan alle oudgedienden zoals Toad, Yoshi en Wario weer te trappelen om het leven elkaar weer zuur te maken met de rode schilden, sterren, bommen en de gehate blauwe schild. Zij worden vergezeld door nieuwkomers als Rosalina (bekend van Super Mario Galaxy) en Funky Kong. Ook kunnen spelers met hun eigen gecreëerde Mii racen. In totaal zijn er meer dan 20 coureurs. En over voorwerpen gesproken, in dit nieuwe deel worden er 3 nieuwe toegevoegd waarbij het donderwolk een strategisch tintje heeft. Zolang je het voorwerp hebt krijg je een boost, maar als je te lang wacht en niet een tegenstander aanraakt en het voorwerp zo als het ware doorgeeft, dan krimp je en verlies je voor een tijd je snelheid. De speciale personagegebonden voorwerpen uit Mario Kart: Double Dash!! voor de GameCube zijn nu weer verdwenen. Naar mijn mening is dat een slimme keuze want in dat spel waren er soms wel erg veel voorwerpen op een racetrack waardoor het zeer chaotisch kon worden en de weg niet meer kon zien. De chaos is in Mario Kart Wii nog steeds groot maar is nu wel op de juiste manier toegepast, in plaats van 8 zijn er nu 12 coureurs wat het spel nog spannender maakt.

Geluksfactor

Niet elk vernieuwing komt in dit nieuwe deel goed uit de verf. Ik heb het met opzet niet gehad over de Battle Mode. Deze kan nu alleen in teamverband gespeeld worden en zodra je geen ballonnen meer hebt begin je gewoon weer met nieuwe ballonnen totdat de tijd om is. De spanning is hierdoor deels verdwenen. Ook de trage snelheid zorgt er voor dat de Battle Mode niet lang kan blijven boeien ondanks een aantal goed ontworpen arena’s. Er zijn in totaal 10 arena’s waarvan er 5 nieuw zijn en 5 klassieke. Een ander kritiekpunt blijft de geluksfactor tijdens de races. De nummer 1 heeft het nog te vaak te verduren door het blauwe schild. Zo kan iemand gedurende de hele track op nummer 1 staan maar alsnog op het eind laag eindigen. Aan de andere kant zorgt het er wel voor dat de spanning in de race blijft en dat je de hele tijd op je hoede moet zijn. Toch zou er een andere manier moeten zijn om de spanning in de race te behouden.

De beeldkwaliteit van Mario Kart Wii laat alle actie mooi in beeld brengen, zonder vertragingen tijdens chaotische momenten. De personages zien er goed uit en hebben allemaal hun eigen unieke animaties. Ik moet er wel bij zeggen dat het nog mooier had kunnen zijn als ik kijk naar Super Mario Galaxy. De geluidskwaliteit is ook in orde. De nummers passen bij de thema’s van de racetracks. Sommigen zullen wat meer in je hoofd blijven dan de anderen. De kreten van de personages kunnen aan de andere kant je op een gegeven moment wat gaan irriteren maar eigenlijk let je daar niet op als het gezellig is met je vrienden. Mario Kart Wii is de ultieme party game voor de Wii, het biedt genoeg diepgang voor de doorgewinterde gamer en tegelijkertijd is het ook zeer toegankelijk voor nieuwkomers.

Conclusie en beoordeling

Mario’s populairste spin-off serie combineert toegankelijkheid, fun en diepgang voor de hele familie waardoor de serie ongekend succesvol is geworden. Mario Kart Wii borduurt hier op voort door een aantal vernieuwingen aan te brengen en de formule te verfijnen. Niet elk vernieuwing heeft een positieve draai gekregen maar dat mag absoluut niet de pret drukken. Dit spel biedt talloze uren aan speelplezier zowel online als offline met vrienden thuis.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Veel racetracks
 • Online opties
 • Offline multiplayer
 • Veel besturingsmogelijkheden
 • Minpunten
 • Battle Mode
 • Geluksfactor soms nog bepalend

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Niet bekend met deze serie, maar toch verast door de goede quality zoals hierboven geschreven :).

 • Sluit ik me bij aan ook niet bekend en verrast deze moet ik maar even een kans gaan geven dan.

 • Nooit van gehoord! Ziet er wel erg goed uit

 • ken de serrie niet

 • BANKAI! je moet die serie echt kijken! het is zo vet!!

 • Idd, hele goeie serie en dit ook weer een goeie game :D

 • Bleach maar eens kijken en dit spel spelen :D.

 • bleach hele leuke serie,

  maar ik vind persoonlijk naruto leuker.

 • Goeie DS titel had de Japanse import al :)

 • @reteman

  idd eerst Naruto, dan Bleach en dan DBZ!

 • @ralphieboy

  nou ik zou eerder zeggen:

  naruto, full metal alchemist, bleach

 • ja naruto is beter daarna bleach en dan komt de rest =D

  lijkt me wel een leuke game heb alleen geen ds

 • leuk maar is kijken of ik deze ga halen, ben echter niet bekend met de serie

 • bleach is tof maar dit spel lijkt me niet zoveel aan.

  oh en momenteel, bleach >>>>>>>>>>>>>>> naruto

 • Yay, Ichigo Kurosaki!

 • Ik vind het niet zo!

 • Zo, zo. Misschien toch maar even gaan checken dan. Spreekt me behoorlijk aan deze game.

 • Een vriend van me had de game al een tijdje, en hij is zeker de moeite waard

 • Ik heb de Japanse import versie (voornamelijk om de Japanse sound effects). Deze fighter is naar mijn mening al een DS klassieker, absoluut één van de meest verassend goede games voor de DS. Het tweede deel is zelfs nog beter. ^^

 • Deze spel heb ik al in mijn bezit!! Deze moet je gewoon hebben! Het is een verassende spel met goede verhaal en vechtsysteem.

  Ik heb gehoord van mijn kameraden dat deel 2 zelfs beter dan deel 1. Ik hoop dat deel 2 hier ook uitkomt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren