1. 2010 FIFA World Cup South Africa (PS3)

2010 FIFA World Cup South Africa (PS3)

"Ik ben trots om te vertellen dat Nederland het WK voetbal 2010 twee keer heeft verloren. En één keer heeft gewonnen. Weliswaar na drie pogingen, maar niet te vergeten: drie keer is scheepsrecht. De eerste wedstrijd liep helemaal fout af, en na 5 rode kaarten moest Nederland de eerste wedstrijd al opgeven. De wedstrijden daarop kon ik de schade niet meer herstellen. Tijdens de tweede poging verloor ik niet, maar ik won ook niets en dat hielp dus ook niet echt mee. Ik werd in de groepsfase uitgeschakeld, net zoals de eerste keer gebeurde. De derde keer ging het echter perfect. De halve finale won ik nipt van Frankrijk, maar de finale tegen Brazilië won ik met 1-0," zo ben ik nu tegen een buitenlander aan het praten. Hij moet denken dat ik gek ben, aangezien ik helemaal niet heb gezegd dat ik het over een spelletje heb.

De game start al erg sfeervol op met sfeervolle muziek en sfeervolle kleuren zoals oranje en rood. Je kan met maarliefst 199 (!) landen het hele WK spelen. Dit betekent dat je ook het WK voetbal kan spelen met landen die zich oorspronkelijk niet hebben gekwalificeerd voor het WK voetbal. Vanzelfsprekend begon ik met Nederland, en gelukkig kan je helemaal zelf bepalen hoe je start. Ik kon besluiten om letterlijk alles opnieuw te spelen: dit betekent dus ook vriendschappelijke wedstrijden en kwalificatie wedstrijden. Of ik kon beslissen om te starten vanaf de eindronde: waarmee we dus ook op 11 juni starten. Dit maakt de game erg realistisch, en het mooie is dat tijdens het WK voetbal gratis downloadable content krijgt, waardoor de levensduur nog aanzienlijk wordt verlengd.

Verder is er weer "Captain Your Country" of simpelweg "Aanvoerder Van Je Land". Het idee is simpel: een speler omhoog werken zodat deze uiteindelijk de beker kan vasthouden als je het WK voetbal wint. Al deze modi maken de game ongelooflijk gaaf, en dan ben ik nog niet eens begonnen over de online mogelijkheden. Voor het eerst is het mogelijk om het hele WK voetbal online te spelen, tegen echte mensen dus. Naar mijn ervaring is het in ieder geval soms nog wel wat sloom, waardoor het soms moeilijker wordt om bij de tegenstander te scoren. Dit is wel jammer, aangezien zwaardere spellen zoals Battlefield: Bad Company 2 hier geen last van hebben op mijn internetverbinding.

Dan wil ik nog één andere modus bespreken. Ik heb het over kwalificatiestrijd. Hierbij krijg je de mogelijkheid om bepaalde scenario's te spelen. Als je het spel voor het eerst opstart kan je beginnen met in totaal 45 scenario's. Bij elk scenario krijg je een (aantal) opdracht(en). Zo is er op 10 september 2008 een kwalificatiewedstrijd tussen Denemarken en Portugal geweest. Portugal scoorde in de 86e minuut via een strafschop waardoor het 2-1 werd. Nu kan jij vanaf de 87e minuut verder spelen met 3 doelen: de wedstrijd winnen (200 punten), met 2 doelpunten verschil winnen (100 punten) en geen tegendoelpunten meer (100 punten). Zo krijg je voor alle 45 scenario's opdrachten, en daarmee verdien je dus punten. Zodra je 10000 punten hebt verdiend speel je ook de scenario's uit de FIFA World Cup van 2006 vrij, die je vervolgens kan uitspelen. Je zal hiermee dus ook nog velen uren zoet zijn. Tijdens het WK voetbal zullen er nog nieuwe scenario's worden uitgebracht via gratis downloadable content. Je zal in totaal dus 45 scenario's kunnen uitspelen, plus die van het WK voetbal uit 2006 en nog van het komende WK voetbal.

Natuurlijk bepaal je zelf op welk niveau je deze game speelt. Van amateur tot legendarisch: het kan allemaal. Echter heb ik hier ook kritiek op. Als je hem een moeilijkheid hoger zet wordt je tegenstander alleen agressiever en reageert iets sneller. Dit heeft tot gevolg dat je al snel eerder overtredingen maakt of krijgt.

Ik wil verder nog één laatste ding bespreken: dat is het nieuwe penalty systeem. De review van InsideGamer.nl zelf vindt dit niet natuurlijk aanvoelen. Hier ben ik het absoluut niet mee eens. Je kan nog even stoppen voordat je schiet, waardoor de keeper al naar een kant toe gaat leunen waardoor je nog van richting kan veranderen. Verder is het schieten van een strafschop veel moeilijker tijdens de finale dan bijvoorbeeld een vriendschappelijke wedstrijd. Dit komt doordat er meer spanning is, en daardoor is het moeilijker te beheersen. Je zult het nieuwe penalty systeem even onder de knie moeten krijgen, dus voordat je begint met het voetballen is het verstandig om eerst even de strafschoppen te oefenen.

Het is erg fijn om deze game te spelen en het voelt allemaal net wat realistischer aan dan dat ik eerder heb meegemaakt bij FIFA games. De verbeterde graphics zullen hier vast in meespelen, want alles ziet er nu nog realistischer uit en beter dan ik had verwacht. Het is ook erg leuk dat je allerlei vreugdedansjes kan doen als je een doelpunt scoort. Denk hierbij aan duimzuigen tot een hele salto aan toe! Je bepaalt het allemaal zelf, waardoor elk nieuw doelpunt dat je zal scoren weer helemaal anders aanvoelt. Het Nederlandse commentaar voelt nog een beetje krom aan maar zeker het Engelse commentaar is sterk verbeterd.

Wil je de game importeren maar maak je jezelf zorgen of je dan wel de Nederlandse taal kan kiezen? Of dat je niet je Nederlandse account kan gebruiken voor de downloadable content? Maak je geen zorgen, want je kan de game met een gerust hart uit bijvoorbeeld Australië laten importeren aangezien er geen verschillen zijn in de versies. Dit is alleen het geval bij exclusieve PS3 games, zoals Heavy Rain.

Hoe je deze game namelijk zal ervaren, zal voor iedere persoon verschillend zijn. Neem nou Battlefield: Bad Company 2. Iedereen zal die game wel anders ervaren, maar uiteindelijk koopt bijna iedereen het toch om alles aan gort te kunnen schieten. Bij 2010 FIFA World Cup South Africa ligt dit anders. De ene persoon zal het spel kopen omdat hij of zij de grootste fan is van voetbal games, de ander zal het kopen om vóór een WK wedstrijd alvast in de sfeer te komen en de ander weer om ná een WK wedstrijd nog even in de sfeer te blijven. De redenen waarom iemand dit spel zal kopen verschilt dus voor iedereen, maar één ding weet ik wel: de meeste mensen zullen geen spijt krijgen als ze deze game kopen.

Conclusie en beoordeling

Deze keer wil ik iemand citeren, die eerder deze week over dit spel begon. "Hé, ik heb een nieuw spel," begon hij. "FIFA World Cup South Africa ofzo," vervolgde hij. "Echt gaaf! Je kan gewoon het WK uitspelen! Het ziet er veel beter uit dan de vorige FIFA games!" Misschien belangrijk om te weten is dat hij niet weet dat ik het spel ook heb. Totaal onverwacht vertelde hij dit dus. Wat ik hiermee probeer te zeggen is dat, ondanks een paar gebreken, dit een leuk en goed spel is. Zelfs voor de persoon die al FIFA 10 heeft.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Erg sfeervol
 • Verbeterde graphics, realistischer
 • Verbeterde besturing, realistischer
 • Nieuw penalty systeem
 • Coaches en publiek
 • Kwalificatiestrijd: extra scenario's waarmee je vele uren zoet bent
 • Minpunten
 • Online spelen hapert hier en dan toch nog wel even
 • Spelers agressiever bij hogere moeilijkheid
 • Nederlands commentaar nog altijd onder de maat

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren