1. 2010 FIFA World Cup South Africa (X360)

2010 FIFA World Cup South Africa (X360)

Het wereldkampioenschap voetbal zal 11 juni weer van start gaan, dat geeft Electronic Arts weer de mogelijkheid om een voetbalgame in de markt te brengen. De echte die-hard Fifa fans zullen de game omarmen, maar de minder fanatieke Fifa speler zal deze game als commercieel product zien.

Al bij het opstarten van de game komt Zuid-Afrika je woonkamer binnen, met de gebruikelijke Zuid Afrikaanse muziek en het menu in felle kleuren is de sfeer al snel goed. Elk land dat heeft deelgenomen aan de WK-kwalificatie is speelbaar. Zo kan je met Amerikaans-Samoa, die in de kwalificatie na vier wedstrijden 38 doelpunten tegen kreeg en zelf maar liefst één keer het net vond de eindronde spelen. Je kan zelf kiezen hoe de eindronde van het wereldkampioenschap voetbal eruit ziet, je kan dus kiezen voor de eindronde die ook 11 juni van start gaat of je laat je fantasie de vrije loop en je start met compleet andere landen.

Offline kan je zoals altijd ook kiezen om vriendschappelijk wedstrijden af te werken. De vreugde na een overwinning zal net zo uitbundig zijn wanneer je de wereldbeker omhoog mag houden. In Fifa 10 hadden de spelers de keuze om met één speler je omhoog te werken in het clubvoetbal, dit maal is hetzelfde concept gebruikt. Je raad het al, met landen inderdaad. Je hebt de keuze om zelf een speler te creëren of aan de slag te gaan met een speler die al naam gemaakt heeft. Deze modus draagt de titel; Aanvoerder van je land. In vergelijking met 'speel als een prof' in Fifa 10 is er weinig verandering aangebracht. Je hebt ook de keuze om je met elk land opnieuw te kwalificeren voor het WK. Deze optie heet kwalificatiestrijd.

Online zijn er wel leuke toepassingen. Je kan de WK ook online spelen, je kiest je land waarmee je succes wil behalen en je kan beginnen. Laten we Nederland kiezen, je zal niet met dezelfde landen in de poule zitten zoals in het echt wereldkampioenschap. Al snel zie je de spelers toch kiezen voor het beste land, zo komt het vaak voor dat je met Brazilië, Spanje en Engeland in de groepfase zit. Maar je kan zelf in de underdog positie kruipen, maar EA heeft wel er voor gezorgd dat winnen met een land als Denemarken een stuk moeilijker is. Het geluksfactor speelt daarin een grote rol, als je tegen een beter land moet zie je vaak dat de bal vaak goed valt voor de benen van je tegenstander. En kansen worden makkelijker gemist, scoor je tegen Wales een simpele kans dat betekent niet dat je zelfde actie ook voor een doelpunt zorgt tegen Frankrijk. Dan wil de keeper wel eens uit een onmogelijk standpunt richting kruising vliegen. Je bent niet verplicht om het WK online te spelen, je kan er ook voor kiezen om één tegen één te spelen. Dit werkt zoals altijd goed, dit jaar is de lag verminderd. Tegen mensen uit Australië valt prima te spelen.

De gameplay heeft ook veranderingen doorgemaakt. Bij Fifa 10 drukte je op de pass knop en je wist dat de bal wel zal aankomen. Bij 2010 Fifa World Cup South Africa is het minder arcade, je moet vaak de zijkanten opzoeken of een tikkie terug doen om de ruimte op te zoeken. De keepers zijn ook verbeterd, soms willen ze nog wel eens blunders maken in de categorie WTF, maar over het algemeen is de keeper verbeterd. Na een tijd heb je wel door hoe je het simpelst een doelpunt kan maken wat voor het plezier nadelig is. Na het maken van een doelpunt heb je ook weer nieuwe mogelijkheden om het gemaakte doelpunt te vieren. Zo kan je een salto maken gevolgd door een flikflak, maar je ook subtiel je hand achter het oor plaatsen om het publiek uit te dagen. Er zijn geen grote veranderingen aangebracht, het is vooral op de kleine punten verbeterd.

Conclusie en beoordeling

Electronic Arts heeft met 2010 Fifa World Cup South Africa een prima product op de markt gebracht. Voor de Fifa fans zal de game goed ontvangen worden. De gameplay is getweakt en er zijn nieuwe spelopties wat zorgt voor uren spelplezier. Als dit een voorbode is voor Fifa 11 dan zal Fifa 11 tegen de perfectie aangrenzen.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Gameplay is verbeterd
 • Uren spelplezier
 • Volwaardige game
 • Minpunten
 • Nog enkele maanden en Fifa 11 is al weer te koop
 • Na het WK zal de game waarschijnlijk stof gaan happen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hmm, lijkt mij wel 'n leuk spel :D

  Jammer dat de gfx iets minder zijn, ik zie het ook op dat laatste plaatje :(.. achjah :D  nice recensie btw

 • Heb de recensie neit gelezen maar heb wel een mening over het spel. Het lijkt wel Gears of War 0.5, het wil op Gears lijken (gameplay), maar de omgevingen zien er allemaal een beetje leeg en inspiratieloos uit en ook lijkt het alsof je met een klappertjespistool schiet. De Co-Op dingen zoals op een muur klimmen etc vind ik wel geslaagd.

 • goede recensie.  Valt mij wel tegen, had ik meer van verwacht.

 • onze licht homo-erotische ogende rakkers

  Flauw :P.  Verder ben ik het aardig eens met Lauran… voor zover ik de game gespeeld heb. Tof spel, absoluut, maar niet de topper die ik stiekem verwachtte.

 • Ik had een 5½ verwacht. Mijn verwachtingen zijn dus overtroffen. Kopen? Absoluut niet :D

 • Matige ea shit wederom. Enkel Skate heeft me het laatste jaar weten te bekoren.

 • ik had meer verwacht

 • 'Bijkans'? Waar kom je vandaan he :P.

 • jammer, vorig jaar stond ie nog hoog in mijn wenslijstje en nu ga ik 'm nogenees meer halen :( EA had het een stuk beter kunnen doen

 • Had ook niet meer verwacht bij EA.

 • ik heb het spel gekocht en ik moet zeggen dat ik niet ontevreden ben maar wat lauran zegt klopt wel

 • Deze kan ook weer van m'n lijstje gestreept worden.

 • ff kijken denk dat ik die dan mar ga halen voor de 360 of mischien wel helemal niet  wel na weken alleen maar slecht 360 nieuws weer eens een beetje goed nieuws voor de 360

 • Ik had er ook wel meer van verwacht maarja, het zij zo

 • Ik had er veeeeeeeeel meer van verwacht!

 • Ik vind die camera en het richten zo irritant. Hij gaat steeds te ver. Ik vind het spel beetje tegenvallen…

 • vind de minpunten echt belachelijk, elke missie speelt zich af in een ander land en zien de levels er totaal anders uit  maja ben je een echte co-op fan kun je er minstens een punt bijtellen, dus laat je echt niet afschrikken door een 7,5

 • Spel viel uiteindelijk toch wat tegen dus, en het had zoveel potentie :/

 • had wel iets meet verwacht, zeker na die positieve inleiding. Maarja, het blijft op zich een vette game, en msschien dat ik hem wel eens ga halen :)

 • He? Dus de PS3 versie is eigenlijk een beetje beter? Terwijl je in dat hokje zo negatief klinkt erover :S

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren