1. Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Grand Theft Auto: Chinatown Wars (NDS)

Dames en heren, goedenavond. Mijn naam is Philip Freriks. De grote gebeurtenissen van vandaag: VVD wint verpletterend bij de verkiezingen; Koningin aangerand door tapir; rockgod Dave Grohl raakt verminkt door woeste omhelzing van Ralph B. Maar nu eerst dé grootste happening van de dag: het grootste pesthol van Amerika, Liberty City, heeft een toppunt van criminaliteit en anarchie bereikt. De oorzaken zijn extreme stijgingen van de bendeoorlogen en het aantal drugsgebruikers. Mensen kunnen de straten niet meer over zonder wapen of lijfwacht en overal heerst een sfeer van angst. Onze verslaggever ter plaatse, Simon van den Broek, neemt de situatie in ogenschouw.

“Dank je Philip. Wel beste kijkers, een kleine voorgeschiedenis is misschien wel op zijn plaats. Het is in Amerika al sinds 1997 mis, toen Grand Theft Auto uitkwam. Hierin werden mensen gedood, auto’s gestolen, precies hetzelfde wat er nu gebeurt. Het strijdtoneel verplaatste zich in 2001 hier naar Liberty City, met de uitkomst van Grand Theft Auto III. Sindsdien wordt alles wat god verboden heeft in alle drie de dimensies gedaan en is het hier doffe ellende. De ontwikkelaar Rockstar komt nu aan met Grand Theft Auto: Chinatown Wars, waar de misdaad terugkeert naar zijn wortels.”

“Ik sta hier nu bij Fau-wei Xiu, de plaatselijke nestor en vuurwerkverkoper. Meneer Xiu, u beweert te weten hoe de situatie hier in Liberty City zo verergerd is?”

“Jazeker, meneer de verslaggever. Zo’n half jaar geleden kwam er weer zo’n rotjoch hier naartoe gevlogen vanuit het vaderland. Ja, China ja. Hoe hij heette? Huang Lee of iets dergelijks, maar ik onthoud eigenlijk nooit de namen van zulke schurken. Z’n vader, een of andere sinistere Triad-baas was kennelijk dood en die snotaap moest de nieuwe baas, zijn oom, helpen. Hij moest zo’n belangrijk zwaard afgeven aan de opper-Triad hier om status te verwerven. Nou, er kwam een stel gajes aan op het vliegveld, pakte hem dat zwaard af en schoten alles en iedereen kapot, behalve dan dat criminele knulletje. Ze zagen ‘m voor dood aan en dumpten hem ergens in de zee. In plaats van te verdrinken, zoals hij zou hebben verdiend, ging hij naar zijn oom en begon hem te helpen om zijn familiebedrijfje er weer bovenop te krijgen. Hij begon auto’s te jatten, wiet te verkopen en onschuldige voorbijgangers te vermoorden. Die Huang is geschift vertel ik u! Hij is de oorzaak van dit alles! Ze zouden ‘m een nitraat in zijn broek moeten stoppen en -“ Bam.

“O hemeltje lief! Het ziet er naar uit dat meneer Xiu in zijn drift zijn vuurwerk heeft laten ontvlammen. Och, iemand anders ruimt zijn stoffelijk overschot wel op. Kom, we zoeken een andere inheemse op.”

“Na het onfortuinlijke incident van daarnet, beste kijker, hebben we nu een ander iemand gevonden: Tyrell Williams, een man die... bekend is met het zakendoen met een zeker soort dames. Meneer Williams, u kent de geheimen van de straat?”

“Aight Somin, me niggertje, dat doe ik zeker. Kijk, het is heel simpel: je loopt gewoon door de stad rond, pompt hier en daar een andere nigga vol lood en – Whoo, check die Chevvy daar! Aaaaight, nigger, die is dadelijk voor mij. O, wat ik wilde zeggen is: je pakt daar nog een auto. En dat zie je dan ook nog eens een keer allemaal van bovenaf, retro-style! Dat is echt fucking tof, want het werkt prima en is weer eens wat anders dan die standaard 3-D-steden van de laatste tijd. En dan is Liberty City ook nog eens groot hè, of niet? Er valt altijd wat te doen in deze prachtstad, dat is zeker. Stel dat dit hele leven in deze stad een game was, dan zou je ‘m in feite nooit uitspelen. En swa, daar hou ik van, als van de lucht in mijn longen. Wil je verder met je verhaal, dan doe je een paar missies en alles is chill. De missies zijn altijd leuk om te doen en variëren goed, dus waarom zou je dat niet doen, gangster? Daar moet je een sportauto jatten, daar moet je weer een dude kapot maken, tantoe spang is het. Jammer genoeg gaat dat kapot maken niet zo makkelijk. Op een of andere manier kan niemand goed richten, weet je wel? Je moet de hele tijd op zo’n rotknop drukken om van nigger te verwisselen die je koud maken wil en dat werkt allemaal niet zo goed, ya feel me? Ik ben de enige pimp hier die dat een beetje kan, dus… geef me je portemonnee of je krijgt last van lood in je hoofd, white boy!”

“Meneer Williams, kunnen we dit niet uitpraten? Meneer, alstublieft! Stop dat pistool weg! Shit, cameraploeg! Rennen!”

“Huff, huff, we zijn meneer Williams kwijtgeraakt. We staan hier met Stacy Robertson in een donker steegje. Nee mevrouw, houdt die pillen maar bij u zelf. O, u heeft sigaretten. Ja, geef me er maar een, de zenuwen spelen een beetje op. Ja mevrouw, vertel uw verhaal maar over drugs-dealen en auto’s jatten. En humor.”

“Nou, eerst ging het slecht met me. Ik werkte van acht tot vijf, mijn vent zeurde non-stop aan m’n kop en mijn koters bleven maar herrie maken. Maar toen kwam hij. Huang Lee. Hij verkocht me het meest wonderbaarlijke goedje ooit. Blijkbaar heet het XTC, je krijgt er lekker energie van en je voelt je geweldig. Dus dat verkocht hij aan me. Waarom hij het verkocht? Wel, hij zei dat het hem én veel geld opleverde, én dat het drugs-dealen voor hem net zo verslavend was voor hem als die XTC voor mij. Hij vond het kennelijk bijzonder leuk. Hier wat dope goedkoop binnenhalen, het daar weer duur verkopen… het gaf hem een kick en hij vond het gewoon tof. En wat een humor had die Huang. Een van de grootste droogkloten die ik ooit tegen ben gekomen. Iedereen in deze stad is trouwens wel grappig. Echt, meer steden en spellen zouden zulk soort typerende humor hebben. Serieus. Maar even terug naar de drugs hè. Jammer genoeg zijn die pillen wat duur. Ik betaalde hem met auto’s. Hoe ik aan die auto’s kwam vraagt u? Simpel hoor: je stapt in, doet een minigame op het touch-screen en pats! Daar heb je je auto. Gewoon wat morrelen met een schroevendraaier of wat draadjes aan elkaar draaien; geen kunst aan. Of dit inbreken via het touch-screen niet wat geforceerd over komt? Welnee man, het enige wat geforceerd wordt zijn de sloten. En scheer je nu maar weg, ik wil genieten van m’n pillen.”

“Inmiddels zijn we alweer aan beland bij de laatste persoon die geïnterviewd gaat worden. Dames en heren, dit is Bob Folks van het Liberty City-toeristenbureau. Vertel eens, wat is er zo goed aan deze stad? Is het de sfeer, het uiterlijk of de geluiden die deze stad tot deze… erm, verheven staat brengt?”

“Beste meneer van den Broek, het is gewoon een combinatie van dit alles. Het uiterlijk is voor handheld-maatstaven goed te noemen, vooral als je nagaat hoe een enorme stad Liberty City is. Hier en daar zijn er helaas wel wat pop-ups te bekennen. U weet wel, dan is een bepaald gedeelte van de stad nog niet geladen, zodat men door een wit vlak heenrijdt, in plaats van een schitterende autoweg. Het is niet anders: het kost nu eenmaal veel rekenkracht om Liberty City te in volle glorie te laten zien, dus dit soort ‘laadtijden’ zijn geen groot ergerpunt. Muziek is er in deze stad enkel in de auto te horen, maar dan heb je ook wel keus uit verschillende zenders. Buiten dat zijn er natuurlijk de geluiden van de stad: toeters, rijdende auto’s, geweerschoten, et cetera. Dit draagt allemaal bij aan een schitterende sfeer die de speler recht in het spel zuigt. Dat is knap, al zeg ik het zelf.”

“Dank u, meneer Folks, voor deze verhelderende uitleg. Men zou haast vergeten dat de stad een poel van dood en verderf is! Wel beste kijkers, ik hoop dat u genoeg weet van Liberty City. Eén ding is zeker: ik pak het eerste vliegtuig naar Limburg en ga me daar per direct een stuk in de kraag drinken om de spanning van dit verslag te vergeten. Terug naar jou, Philip.”

Conclusie en beoordeling

Wel Simon, dat was me het verslag wel. Uit jouw avonturen in Liberty City kunnen we opmaken dat het daar heel leuk zou zijn, als het een spel zou zijn geweest! Misschien kunnen de gangsters daar niet zo goed richten en heeft de stad last van pop-ups, dat overschaduwt de positieve dingen niet. In die grote stad valt altijd wat te doen en de humor en het drugs-dealen zijn echt tof. En dan is het ook nog eens ouderwets van bovenaf bekeken! Beste kijkers, als over deze mooie stad ooit nog eens een game wordt gemaakt, koop hem dan meteen!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Ouderwets van bovenaf bekeken
 • Altijd wat te doen
 • Typerende GTA-humor
 • Drugs-dealen
 • Minpunten
 • Richtsysteem
 • Pop-ups

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Toe maar, maar ik ga er geen aanschaffen. Heb al een PS3

 • Zozo, beter, maar heb al PS3!

 • Dat werd tijd :D miss toch een xbox360 aanschaffen

 • Best wel goedkoop, alleen heb ik er al 1.

 • heb al PS3!

 • Ik heb Lost Odyssey liggen, en heb nog geen 360. De verleiding wordt groter…

 • old

  Oud nieuws ze zijn er op het forum al me begonen.

 • ik heb gelukkig al een ps3

 • Very Smart van Microsoft! ;)

 • fijn maar ik had liever gehoopt dat ze de games goedkoper zouden maken:d

 • Mooi voor de mensen die zolang hebben kunnen wachten. XBox 360 is echt wel cheapy geworden.

 • dat klinkt goed, alleen heb ik al een 360

 • is oud, heb a een 360 en ps3 maar leuk voor mensen die het nog willen kopen, wii krijgt een directe concurrent er bij dus kwa cheap zijn.

  ps3 kan niet 8er blijven, kijken wat sonty gaan doen.

 • Hmm ik heb mijn 360 precies op 14 maart 1 jaar lang xD  Maar kan nu wel zeggen had ik maar een jaar gewacht, maar dat was wel een jaar minder plezier!! Heb er dus zeker geen spijt van!

 • wel vet, maar die arcade wil ik niet hoor.

 • ik heb me xbox op 14 maar ongeveer precies 2 jaar lang:P

  Maarja, heb er nog geen spijt van dat ik hem zo vroeg kocht:P

 • Pi-dag! Maar ik heb er nog steeds geen vertrouwen in. Hij is nu we goedkoop, maar misschien kom die ROD nog steeds vaak. Maar wat zal Nintendo hiertegen doen?

 • lijkt me geen verkeerde zet, 200 euro is iig een mooie prijs :D

 • Heb toch al een PS3 ;)

 • weet bijna zeker dat sony geen prijs verlaging gaat doen omdat er een blu-ray speler in zit denk dat ze op 400 blijven voor lopig ze hebben vorig jaar all een prijs verlaging gedaan van 600 naar 400 !!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren