1. Ghostbusters: The Video Game (X360)

Ghostbusters: The Video Game (X360)

‘Wat wil je later worden?’ is een vraag die mij vaak is gesteld. Het antwoord varieerde bijna per jaar, van ‘dief’ tot ‘timmerman’. Vaak was ik na enkele dagen alweer uitgekeken op zo’n beroep, omdat er altijd wel iets mis was. Dieven waren niet lief genoeg, timmermannen werkten veel te hard. Ook politieagent, pyromaan, putjesschepper en president schreef ik af. Maar op een dag wist ik het: ik wilde rattenvanger worden. Hoewel het een leuke baan was, bleek ik niet erg bekwaam in het edele fluitspel en een carrièreswitch lag wederom op de loer. Waar kwam ik ditmaal op? Spokenvanger!

En spokenvangen doe je natuurlijk in Ghostbusters: The Video Game. Opvallend aan dit spel is dat je niet zomaar de films naspeelt, maar een geheel nieuw verhaal voorgeschoteld krijgt. Twee jaar na de gebeurtenissen van het laatste deel mag jij, samen met de ghostbusters, een gloednieuw mysterie ontrafelen dat is bedacht door de originele scenarioschrijvers. Hierdoor voelt het verhaal vers aan, terwijl het toch de magie van weleer weet te behouden. Dat komt grotendeels door de befaamde spokenjagers, die geen spat zijn veranderd. Regelmatig worden je lachspieren op de proef gesteld door de domme opmerkingen van Peter Venkman en het ontroerende enthousiasme van Ray Stanz. Ook andere karakters, zoals de immer boze Walter Peck en de ongemotiveerde secretaresse Janine Melnitz zijn van de partij om het Ghostbusters-gevoel te versterken.

Dat gevoel wordt compleet gemaakt door de vele nostalgische momenten in de game. Het verhaal grijpt namelijk terug op gebeurtenissen en vijanden uit de films, zoals het legendarische gevecht met de Stay-Puft Marshmellowman. Tevens zul je enkele bekende locaties zoals de bibliotheek bezoeken en kom je bovendien meermaals in het Ghostbusters-hoofdkwartier, dat bol staat van de verwijzingen. Zo kun er je babbelen met het schilderij van Vigo -de slechterik uit het tweede deel- en als een echte spokenvanger van een paal afglijden. Ook de muziek draagt een steentje bij aan de nostalgische gevoelens, dat komt namelijk regelrecht uit de films. Dit alles zorgt ervoor dat de game is doordrenkt van de typische Ghostbusters-sfeer en wekt de indruk dat je echt in de derde film rondloopt.

Veel tijd om van die geweldige sfeer te genieten, heb je echter niet, want er moet hard gewerkt worden. Als ghostbuster zul je gedurende het spel talloze spoken vangen, die zich natuurlijk niet zomaar overgeven. De kleinere geestjes kun je simpelweg omver blazen met je protonstraal -de spokenvariant van het geweer- maar de echte herrieschoppers vragen wat meer moeite. Die moet je namelijk eerst verzwakken met de straal om ze vervolgens, na een enorme inspanning, in een val te smijten. Voordat je goed en wel een spook hebt gevangen, staat het zweet op je voorhoofd en maakt een heerlijk gevoel van overwinning zich van je meester. Juist doordat het niet al te makkelijk gaat, is het ghostbusten een van de hoogtepunten van de game.

Maar het is niet enkel spokenvangen wat de klok slaat, want Ghostbusters biedt voldoende variatie. Tussen het strijden door moet je regelmatig aan de slag met de P.K.A, een soort GPS voor spoken. Door het handzame apparaatje te gebruiken, kun je ontdekken waar geesten zich verstoppen en verborgen voorwerpen opsporen. Bovendien krijg je gaandeweg steeds nieuwe wapens en gadgets tot je beschikking, waardoor er steeds andere tactieken mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan een straal die de vijanden langzamer maakt, en één die draden uitspuwt. Vooral laatstgenoemde is erg handig bij de puzzels die het spel rijk is. Doordat er steeds net genoeg afwisseling te vinden is, slaat de verveling geen moment toe en schiet je zo door de game heen.

En dat is dan ook het grootste probleem van Ghostbusters: je bent er zo doorheen. Na ongeveer acht uur spokenvangen is New York wederom veilig en ben je een held. Veel reden om de game dan nog ‘ns op te starten, is er eigenlijk niet. Na het uitspelen valt er niets meer te unlocken of te ontdekken en het spel nodigt dan ook niet uit om voor een tweede keer gespeeld te worden. Geen extra missies of gekke pakjes, niets. Weliswaar heeft de game een online multiplayer, maar die wordt anno 2010 nauwelijks tot niet meer gespeeld. Het vinden van een partner om de vele spoken mee te vangen is hierdoor een onmogelijke taak, waardoor de multiplayer vrijwel onspeelbaar is. Ghostbusters koop je dus enkel en alleen voor de singleplayer.

Gelukkig is die wel erg vermakelijk. Alles aan dit spel doet vermoeden dat het is gemaakt als onofficiële opvolger van de films en tegelijkertijd als eerbetoon daaraan. De ontwikkelaar heeft er duidelijk voor gekozen het echte Ghostbusters-gevoel zo dicht mogelijk te benaderen. Zo ziet de game er weliswaar aardig uit, maar ligt de nadruk op het schadesysteem. Zoals je het ook in de films ziet, verniel je al spokenvangend vaak hele hotelkamers en balzalen. Geen spaan van alle pracht en praal blijft overeind onder het bewind van je protonstraal, wat dat geweldige Ghostbusters-gevoel geeft. En zo voelt eigenlijk de hele game: een heerlijk nostalgisch gevoel, verpakt in een uiterst vermakelijk jasje dat trouw is aan de films en er tegelijkertijd iets nieuws aan toevoegt. En dat is alles wat een Ghostbusters-fan maar kan wensen.

Conclusie en beoordeling

Ghostbusters: The Video game is voor de fan van het befaamde kwartet een waar genoegen. Het biedt een vers doch bekend verhaal, de originele cast, de originele muziek, een aantal van de originele vijanden, een aantal van de originele locaties en bovenal die heerlijke, onovertroffen sfeer. Kortom, het is op en top Ghostbusters. Voor degenen die niets met de films hebben, blijft er een hele leuke shooter annex spokenvanggame over, die weliswaar ietwat kort is en weinig replaywaarde heeft, maar erg lekker wegspeelt en voldoende variatie kent. Aan hen zal echter wel de magie, die de Ghostbusters-serie kenmerkt, voorbijgaan.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Op en top Ghostbusters!
 • Ghostbustin’
 • Voldoende variatie
 • Minpunten
 • Een beetje kort
 • Weinig replaywaarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Wee je gebeente Ballin! Strengere controles in winkels kunnen nog, maar verbieden? Alsjeblieft niet zeg! Bovendien is Manhunt 2 al belachelijk gedowngrade op het gebied van geweld. Waardoor de cijfers in reviews ineens plots daalden by the way :P.

 • Kijken wat het opleverd dan maar…

 • Niet weer dit gezaag… :s

 • daar word ik ziek van ze hebben geen games gespeeld in hun leven en welke gek gaat het nou naar doen en je bepaald zelf of je de game koop of niet

 • NEE nederland verandert in duitsland mag je geen gow spelen stelletje zeikers

 • Kan hier niet eens positief over worden gepraat.

 • even afwachten waar de grens gaat liggen of ik het hier mee eens ben, ik vind manhunt 2 toch wel net iets te ver gaan, maar ze moeten ook niet te veel gaan verbieden.

 • softdrugs mag… maar games met geweld OHHHH NEE -_-. Wat is dit toch ook een krom en achterlijk land

 • *Hele diepe zucht…*  @Keyos  Jouw uitspraak is redelijk ironisch als ik naar jouw avatar kijk.


 • Daar gaan we weer. Fuck toch eens op, Kabinet moet echt kappen met hun kankerkop in games te steken. Als ze games verbieden, begin ik aan drugs. Als dit toch legaal is ….

 • Dus games waar mensen gewelddadig van worden willen ze verbieden?  Gaat ze niet lukken, anders was die Wilders film ook al wel verboden. :')  Kabinet = shit. :')


 • Rot op

 • zijn gewoon allemaal meelopers! wedden dat ze niks van de game afweten, laat staan er maar een screenshot van gezien te hebben!

 • You've got to be kidding me, gaan we nu ook al zo belachelijk doen in Nederland?

 • Kijk het journaal en je ziet nog veel meer.

 • Laat ze er dan een 18+ grens op zetten en dan wat strenger daarop controleren, maar een algeheel verbod vind ik schandalig. Net alsof volwassen mensen niet zelf kunnen bepalen wat zij zien.

 • hmmm jammer dat die christenen alles willen verbieden wat ze nie aanstaat……dit is wel hét kabinet van het verbieden…

 • Trouwens, Manhunt 2 is pure realiteit, al die trucs om mensen te vermoorden zijn al voorgedaan.

 • Zo he, wat een f*cking gezeik…

 • @Laura32  En hét kabinet van de belastingen (kijkt naar PvdA, wil zo goed zijn voor de lagere inkomen, maar innt alles wat ze aan hun geven terug door belastingen)

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren