1. Super Mario Galaxy (Wii)

Super Mario Galaxy (Wii)

Mario is zo’n mannetje die niet van ophouden weet. Het Mushroom Kingdom redden draait hij zijn pet niet voor om. Hele landen doorkruisen doet ie ook met twee vingers in zijn neus. Zelfs hele werelden kennen voor hem geen grenzen meer. Maar nog is het Mario niet genoeg. Wellicht dat de ruimte zijn honger voor avontuur weet te stillen…

Het is namelijk weer eens zover. Het Paddenstoelen Koninkrijk is in gevaar. Maar Bowser pakt het dit keer groots aan. Normaal gesproken is het ontvoeren van Princes Peach genoeg, maar nu neemt hij ook maar even meteen het hele kasteel mee! Het moet toch niet gekker worden. Onze besnorde vriend ziet het allemaal gebeuren en besluit in actie te komen. Helaas gaat dat niet allemaal zoals gepland en wordt hij hoog in de lucht van het kasteel afgezogen. Zo de ruimte in. Later wordt hij wakker op een nog onbekende planeet. Klaar om het hele heelal af te zoeken om zijn zo geliefde Perzik terug te vinden. Het is het begin van een wel heel groots avontuur…

Een avontuur zoals alleen Nintendo die kan maken. Een avontuur van het meest befaamde gamepersonage ooit. Een persoon die leeft onder de naam Super Mario, wat een titel is die hij waardig kan dragen. Ze hebben het namelijk voor elkaar gekregen om van werkelijk elke spel onder zijn naam een topper te maken. Een aantal van die spellen behoren misschien wel tot de beste ooit gemaakt. En dat terwijl de games onder zijn naam stiekem erg simpel in elkaar steken. Maar ondanks dat geven ze heel veel bevrediging.

Met Super Mario Galaxy laat Nintendo dit weer maar al te goed zien. Zelfs de meest simpele beweging weet een geweldig gevoel op te wekken. Neem nou het schudden van de controller. Het is zo’n simpele beweging, maar het geeft veel, erg veel voldoening. Vijand in de buurt? Even een schudden met de controller en hij gaat op z’n snufferd. Natuurlijk, je kan ook simpelweg even die Goomba een schop tegen zijn hoofd geven, maar dat geeft lang niet zoveel voldoening. Ook moet je even zwiepen als je van de ene planeet naar de andere gaat. Voor je het weet vlieg je hoog door de lucht, op weg naar je volgende bestemming...

Regelmatig heb ik met open mond staan kijken wat voor moois me nu weer te wachten stond. Simpelweg een beetje springen van A naar B is het namelijk niet. Naast het zoeken naar zogenaamde Star Bits en muntjes zorgen de originele power-ups en uitdagingen daar wel voor. Mario kan nog grotere hoogten bereiken door in een bij te veranderen, een sprintje over het water trekken door zichzelf zo koud als ijs te maken en zelfs door muren zweven als een spook. Het is geweldig om eens als een Boo de prachtige werelden te verkennen of om eens als een bij door het leven te gaan. Zo geweldig zelfs dat ik het jammer vind dat je deze vaardigheden maar zo sporadisch tot je toe mag nemen.

Ook moet je dikwijls op een ander vervoermiddel plaatsnemen om het einde van het level te bereiken. Soms neem je een grote bal onder je hoede, waarbij je de WiiMote als een echte stuurknuppel vast moet houden. In andere gevallen kom je misschien zelf in een bal vast te zitten waardoor er weer een nieuw scala aan mogelijkheden zijn. Elke ‘Galaxy’ heeft wel zijn eigen unieke eigenschap. Naast dat ze al bijzonder vernuftig in elkaar steken maken deze vaardigheden het een waar genot om dit spel te spelen en kijk je altijd uit wat er nou weer op die volgende planeet te beleven zal zijn.

Maar niet alleen aan de gameplay heeft Nintendo veel tijd gestoken, ook de muziek en de omgevingen zijn geweldig. De beeldkwaliteit laat alles (zelfs nu, bijna 3 jaar later!) verbleken wat er ooit op dat witte doosje verschenen is. Vanwege de unieke tekenstijl en de prachtige animaties heb je soms moeite om het te onderscheiden van HD. Werkelijk alles ziet er prachtig uit, van een kleine Goomba tot een grootse Bijen-koningin. Zo is het een genot om gewoon alleen maar door die werelden heen te wandelen, waarbij je ondertussen ook nog eens begeleidt wordt door de ook zeker niet misselijke muziek. Alles wijst erop dat dit avontuur met veel zorg en passie in elkaar is gezet, en maakt dit een platformer die (letterlijk en figuurlijk!) Mario tot grotere hoogten dan ooit heeft geleid.

De laatste zin van de vorige alinea zou een prachtige afsluiter zijn van dit stukje, maar toch moet ik nog even iets kwijt. Het klinkt een beetje raar om wellicht het beste spel dat ik de afgelopen tijd heb gespeeld een kritische noot toe te werpen. Het doet zelfs een beetje pijn. Maar ik kon hier toch niet omheen. Begrijp me niet verkeerd, want dit is een avontuur die je niet moet missen. Het is misschien zelfs de beste platformer van de afgelopen tien jaar. Maar mede daarom valt dit puntje extra op. Want soms, als je aan het einde van het level bent gekomen, kom je oog in oog te staan met een reusachtige eindbaas. Zo iemand die eruit ziet alsof die jou door alleen maar even met zijn ogen te knipperen zo om kan leggen. Groot was mijn verbazing dus ook dat je die bijna allemaal met een vrij weinig moeite kan verslaan.

Niet een al te groot punt zou je denken. Ik zie dit alleen anders, als jij na veel pijn en moeite de levels hebt doorlopen wil je oog in oog komen te staan met een killer. Zo’n iemand die jou eerst 5 keer heeft omgelegd voordat je überhaupt door hebt wat er aan de hand is en waarvan spontaan de vuist omhoog gaat als je hem eindelijk verslagen hebt. Dit blijft echter uit. Zelfs de laatste eindbaas heeft binnen luttele minuten het loodje gelegd. Het ergste is nog wel dat de meeste bazen meerdere keren voorkomen, waardoor je de tweede keer precies weet hoe je hem moet verslaan.

Met mijn en moeite trek ik dus een half puntje van de perfecte score af. Door dit probleem komt het spel namelijk nooit tot een échte climax. Dat neemt natuurlijk niet weg dat dit gewoon een briljante titel is die iedereen met een Wii gewoon gespeeld moét hebben. Nintendo heeft met maar weer eens bewezen dat Mario met recht de titel ‘Super’ mag dragen. De top wordt niet bereikt, maar met Galaxy komen ze wel aardig in de buurt.

Conclusie en beoordeling

Met Super Mario Galaxy laat Nintendo zien waarom zij met de Wii de grootste console van deze generatie zijn. Het laat namelijk precies zien waarom de console is gemaakt: voor originele, intuïtieve spellen. Nu zijn platformers misschien niet bijster origineel, maar de gameplay in dit spel is dat zeker wel. Het is zelfs zo briljant dat kleine minpuntjes extra opvallen. Dat neemt niet weg dat dit gewoon een game is die iedereen gespeeld moet hebben. Super!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Oogstrelende graphics
 • Afwisseling
 • Prachtige muziek
 • Het fenomenale gevoel dat dit spel je geeft
 • Minpunten
 • Geen echte climax door makkelijke eindbaasgevechten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik gruwel altijd een beetje van het feit dat de grote studio's dit soort producties downplayen om aan die leeftijdregels te voldoen. Zo ontdoe je de story van een achtergrond als het ware. Maarja is natuurlijk te begrijpen ze willen er natuurlijk geld mee verdienen.

 • 13 jaar? hmm max payne was wel een game met veel volwassen elementen, beetje stom om daar een 13+ film van de maken.

  laat ze overigens maar met een nieuwe game komen!

 • Bah, that guy ain't fuckin Max Payne.

 • Die acteur lijkt meer op Jack Bauer dan Max Payne :)

 • hij lijkt er inderdaad niet op, en dat ze het \"Rated PG-13\" willen maken is ook al bagger, want dan zit er veel minder geweld enzow in…

  het idee van een Max Payne film is trouwens wel vet =P

 • over game verfilmingen gesproken…iemand nog nieuws over de soulcaliber film? Die was toch ook in productie? Daar ben ik pas benieuwd naar.

 • Mark Wahlberg is toch niet de minste, ik ben benieuwd. Wel jammer van die 13+ rating.

 • ok dit wordt denk ik niets. 13+ rating kom op zeg:S. erg jammer. ik moet het maar afwachten. hoop wel op een goede dosis bullet time en een goed verhaal…

 • Mark Wahlberg is een goede acteur! Wist zich knap staande te houden in The Departed, waar toch de nodige acteurs in speelden die een nog grotere naamsbekendheid hadden. Dit kan best eens wat worden :). Maar 13+ is wel wat jammer ja…

 • Hij lijkt er alleen niet op.

  Netzoals Hitman.. die film ook afgezet alleen al om het feit dat de acteur er echt niet op lijkt.

 • hmm ik ben niet bekend met de max payne games maar mark wahlberg is wel een goede acteur, ook al wil dat niet zeggen dat je dan meteen een goede film hebt (Doom anyone?)

 • Ben benieuwd hoe de film wordt.

 • Zijn hoofd is veels te rond :S

 • …O god nee… niet van Max Payne :( Dat gaat al helemaal zuigen. De games waren hip… maar die film gaat stinken

 • Uber mietje Mark Wahlberg moet Max Payne gaan vertolken?

 • Nou dat word weer een film die ik niet gezien heb

 • Raar….

 • Zo vreemd vind ik het nog niet eens hoor…=P

 • Moet dat max voorstellen??

  En Rating 13?! Zonde!

 • Dit moet echt geen 13+ rating krijgen!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren