1. Star Ocean: The Last Hope - International (PS3)

Star Ocean: The Last Hope - International (PS3)

Oorlog, de kans voor een strateeg om zijn vaardigheden op de proef te stellen en door slinkse tactieken zijn troepen naar de overwinning te leiden. Zowel in de Eerste als de Tweede Wereldoorlog waren er personen die deze taak met glans vervulden, maar in de Derde Wereldoorlog zal het anders zijn. De mensen zullen zichzelf in een wereld van dood en verderf storten en de mensheid dwingen zich in het heelal te begeven. Op zoek naar een nieuwe planeet… op zoek naar een nieuw begin tussen de sterren. Het is hun enige en laatste hoop…

‘The Art of War’ is iets waar de mensheid altijd al erg bedreven is in geweest, maar in Star Ocean: The Last Hope - International verliest de mens elke vorm van rationeel denken en zetten ze zelf de Apocalyps in werking. In 2087 ontketent zich namelijk een nucleaire oorlog –de Derde Wereldoorlog- die de bevolking drastisch decimeert. Door de vele chemische stoffen en onbewoonbaarheid van het aardoppervlak, beseffen de strijdende partijen dat ze beiden een verloren strijd uitvechten en vormen samen een alliantie die de naam Greater United Nations met zich meedraagt. Ze zijn dan ook genoodzaakt om hun blik naar boven te richten… op zoek naar een nieuwe planeet die ze hun thuis kunnen noemen. Al snel weten ze een ruimteprogramma in het leven te roepen en worden een aantal schepen de ruimte ingestuurd op zoek naar een bewoonbare planeet. Het zal je vast niet verbazen dat deze rit niet verloopt als gepland en ze in de problemen komen. Het is immers een RPG en daarvan wordt nu eenmaal verwacht dat een probleem zich voordoet.

Ze komen dan ook al snel een noemenswaardig probleem tegen in de vorm van een passerende komeet. De schepen weten zich niet uit deze situatie te redden en storten onherroepelijk neer op de planeet Aeos. Al het contact met de andere schepen gaat door de impact van de slag compleet verloren en ze zijn al snel aangewezen op hun eigen vaardigheden. Edge weet het positief te bekijken en het sympathieke personage weet door zijn soms ongepaste of sarcastische opmerking zeker te boeien. Gedurende de game durft hij wel eens net iets te dramatisch over te komen, maar dat is over het algemeen niet zo storend. Naast het hoofdpersonage zijn er nog drie anderen tot je beschikking, waarvan er één je al vanaf het begin begeleid, namelijk Reimi. Het is een schattig dametje, maar net als vele anderen personages in de game mist zij een uitgesproken karakter en ook de nodige diepgang betreffende haar persoon. Toch wil dit niet zeggen dat de relaties tussen de vele personages geen diepgang bevatten, integendeel.

Men heeft zelfs een element in de game aangebracht dat het mogelijk maakt om relatie tussen jou en je medestrijders te verbeteren. Het is dan ook logisch dat de verhaallijn hierdoor aangetast wordt en zich af en toe aparte gebeurtenissen voordoen. Het verhaal biedt overigens een overvloed aan plottwisten en evenementen die je niet voor mogelijk houdt. Wat voor de fans de game pas echt interessant maakt, is het feit dat het een prequel is op de voorgaande delen en zo heel wat meerwaarde aan de game toevoegt. Toch laat het verhaal af en toe een steek vallen doordat het enorm langzaam vordert, maar daar kan de game niet op afgerekend worden. Het vechtsysteem is namelijk het aspect dat een RPG kan maken of kraken.

Gelukkig weet dit systeem moeiteloos het verhaal te overtreffen en daar is een goede reden voor. Op de planeet waar je neerstort, introduceert Square Enix namelijk voor het eerst een nieuwe toevoeging aan de gameplay, die overigens traditiegetrouw in real-time is. Zo heeft men nu een vrij simpele handeling toegevoegd, namelijk de Blindside-Aanval. Dit stelt je in staat om een vijand genadeloos in de rug aan te vallen, al zal je hiervoor eerst je focus moeten opladen en een vijandelijke aanval zien te ontwijken. Dit aspect zorgt voor de nodige twist die het vechtsysteem nodig had, want het rammen op de knoppen en zo je zwaard in je vijand planten is bij momenten erg verleidelijk. Daarnaast is het bonus board ook een toevoeging die ervoor zorgt dat je meer doordacht te werk gaat, je kan daar later immers de vruchten van plukken. Door tijdens gevechten speciale acties uit te voeren kan je het bonus board vullen en dat zal na afloop bepalen hoe veel skillpoints, experience, geld of HP/MP-bonussen je weet te verwerven.

Je moet daar natuurlijk wel de nodige moeite voor doen. De vijanden laten zich namelijk niet zomaar van de kaart vegen. Deze vijanden zijn vaak monsters die zich in kerkers en op grote open vlakten bevinden, maar niet een grote uitdaging vormen. Zij zijn eerder bedoeld om je voor te bereiden op het grotere werk die in de vorm van kolossale gedrochten of menselijke vijanden komt. Hierbij worden je vaardigheden pas echt op de proef gesteld en blijken de toevoegingen aan het vechtsysteem van groot belang te zijn. Deze bazen weten het vrijwel onmogelijk te maken om via het rammen op de knoppen te winnen en je dient dan ook gebruik te maken van zowel je teamleden als de aangeleerde aanvallen. Als je dit succesvol weet toe te passen dan zal je met voldoening uit de strijd weten te komen en te genieten van je bereikte doel.

Naast het behalen van je overwinning kan je ook genieten van de graphics die de game met zich meedraagt. Alles ziet er erg vrolijk en kleurrijk uit en ook al haalt het niet echt een verbijsterend hoog niveau op grafisch vlak, toch zal menig gamer ze weten te appreciëren. Er zij namelijk verscheidene panoramische uitzichten te bewonderen in de game die prachtig in beeld gebracht worden. Al wordt lang niet alles zo goed weergegeven. Het zal meermaals gebeuren dat de camera zich enorm slecht achter het personage positioneert en het moeilijk maakt om je optimaal door de omgeving te begeven. Dit is bij momenten erg frustrerend en je bent gedurende het avontuur regelmatig bezig met het bijstellen van de camera.

Waar je ook even mee bezig zal zijn, is het gigantische avontuur. De game beslaat maarliefst een veertig uur aan gameplay en cutscenes en deze weten je tot het einde te boeien. Toch zit in dat laatste weer een puntje van kritiek. De dialogen zijn vaak saai en soms lijken de personages zelfs te zeuren en dat zou wel eens kunnen irriteren naar verloop van tijd. Dit weet men echter volledig goed te maken door de game van extra gameplay te voorzien. Zo is het mogelijk tientallen vaardigheden uit te bouwen om items te creëren. Dit gaat van het bereiden van gerechten, tot het smeden van wapens. Deze vaardigheden zijn dan wel niet van erg groot belang, maar weten de game toch wat meer diepgang te geven en de speelduur te verlengen. In The Last Hope zal je dan ook amper verveeld raken. Zeker als je ondertussen kan genieten van werkelijk sublieme orkestmuziek.

Conclusie en beoordeling

Star Ocean: The Last Hope - International is een RPG die niet veel fout doet, maar ook niet echt weet te imponeren. De gameplay is wederom ijzersterk en het veertig uur durende verhaal weet je van begin tot eind te boeien. Toch verloopt de game in het algemeen traag en had er zeker wat meer tempo aanwezig mogen zijn in de game. Dit is echter geen onoverkomelijk probleem en er is meer dan genoeg te doen in de immens grote spelwereld. Buiten de kleine foutjes die de game bevat is er dus zeker een erg degelijke RPG afgeleverd door Square Enix. Het is dan ook zeker een aanrader voor de RPG fans onder ons.
7,3
Score
73
Score: 75
 • Pluspunten
 • Boeiend verhaal;
 • speelduur;
 • toevoegingen aan de gevechten;
 • sublieme soundtrack.
 • Minpunten
 • Avontuur komt traag op gang;
 • visueel niet imponerend;
 • dialogen zijn soms saai;
 • camerastandpunt soms erbarmelijk slecht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ga ik zeker halen  Edit:

  Waarom staat dit artikel nu op de ps3 en net op de xbox 360?

 • 2 uur vind ik toch nog wel lang..

 • Hmm…mijn reactie is zoek. :O  Wat ik dus zei: Klinkt wel lekker. Nu hopen dat de Wii/DS-versie online gaat, aangezien je soms van die grappenmakers van ontwikkelaars hebt. >:-( Maar aangezien dit een impressie is van de PS3/360…vrees ik met grote vrezen.

 • Vet! Ik ben een groot Civ fan dus deze komt in mijn PS3!

 • Dit is dus niks voor mij en meer heb ik er ook niet over te zeggen.

 • Klinkt nog best interessant. Alleen niet geschikt voor echt korte speelsessies, en laat ik dat nu net geregeld doen :P.

 • Deze titel wordt toch wel interessant. Ik ben fan van Civilization en zit ook graag achter de console, dus ik houd 'm in de gaten…

 • Eerlijk gezegd vind ik die Civilization's spellen maar saai!

 • als ik dit lees lijkt t alsof t turn-based is

  geen normale rts?

  anders ga ik m mss wel halen

 • @onecirkel

  Civilization is turn based

 • Toen ik bezig was het artikel te lezen had ik al het voorgevoel dat die van Jelle kwam. De uitleg over het opscheppen en dan daarna uitleg over het onbetaalbare gezicht van zijn collega! Goed gedaan Jelle mooi bericht, voor een goede game.

 • In de gaten houden dan maar!!

 • ziet r wel funny uit…

 • Zeker geinige game.

 • Zoiets hoor je niet te spelen op console.

 • klinkt wel goed.

 • altijd een goeie spel geweest xD

 • Lijkt me best vet

 • Wat, geen PC versie? :(  Maar het gegeven dat je de computer kunt laten overnemen klinkt erg goed. Kun je ook de partij op een willekeurig moment (in jouw beurt dan toch) saven?

 • Saven lijkt me in een multiplayer potje niet echt logisch, singleplayer uiteraard wel!  Deze koop ik sowieso, ik hou van civ!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren