1. Wii Sports (Wii)

Wii Sports (Wii)

De Nintendo Wii is ondertussen zo’n 3,5 jaar op de markt te vinden en is tot op heden de meest populaire gameconsole die je kan vinden. Hij is inmiddels al meer dan 50 miljoen keer over de toonbank gegaan waardoor je je kan gaan afvragen waarom men dit zo’n leuke spelcomputer vindt. Want ten opzichte van de Playstation 3 en de XBOX 360 kan je concluderen dat de Wii een veel kleiner arsenaal aan topgames heeft. Voor de echte hardcore gamers onder ons kan dit onze keuze flink beïnvloeden, voor kinderen en volwassenen betekent dit haast niks. Voor hen is de eenvoud en de plezierbeleving van een game veel belangrijker. Deze zaken kan men duidelijk terugvinden in Wii Sports, een “techdemo” dat gratis in de Wii verpakt is.

Het woord “gratis” is een groot woord, de game is immers meegerekend met de prijs van het Wii-pakket. Hierdoor kan je er een prijs van zo’n 35 euro op plakken. En om maar meteen in huis te vallen, het is die 35 euro waard. De game doet wat het moet doen, en doet dat dan ook heel goed. Wii Sports toont op een speelse wijze wat er allemaal mogelijk is met de WiiRemote en Nunchuk. Je gebruikt de WiiRemote namelijk als een tennisracket, golfstick, bokshandschoen, bowlingbal en honkbalknuppel. Elke sport heeft twee dingen gemeen: het ziet er heel eenvoudig uit en ze zijn stuk voor stuk erg vermakelijk.

De eerste sport die ik ga bekritiseren is tennis. Zoals je al kon raden is het hier de bedoeling dat je met je WiiRemote door de lucht zwiept. Op deze manier kan men een backhand, forehand, lob, dropshot en slice slaan. Ook de snelheid waarmee je de Remote zwiept heeft invloed op de uitvoer van de slag. Toch is vooral timing een belangrijk onderdeel in het succesvol uitvoeren van de slagen. Je Mii-personages die je bestuurt zien er erg kleurrijk en vrolijk uit. Hierdoor lijkt de game er heel eenvoudig uit te zien. Maar dat is wat de mensen van Nintendo juist wilden. Wii Sports moest een toegankelijk spel worden voor alle leeftiijden en plezierig zijn om te spelen. Bij tennis is hen dat alvast zeker gelukt. In je eentje is het al vermakelijk, met drie vrienden erbij kan je hiermee enkele uren gaan vullen.

Ook baseball kan je bij het rijtje amusante sporten plaatsen. Het besturen van de honkbalknuppel werkt goed en geeft je het gevoel dat je een echte honkbalspeler bent. Ook hier is vooral timing van belang. Iets te snel of te traag reageren kan al kan al zorgen voor een miss hit. Deze miss hits kan je ook je tegenstanders bezorgen door zelf te gaan gooien. Dit onderdeel vond ik iets minder geslaagd. Uiteindelijk moet je enkel de WiiRemote naar beneden zwiepen. We mogen natuurlijk niet vergeten dat dit spel vooral moet gezien als eenvoudig en gemakkelijk. Daarom heeft men niet al te veel knoppencombinaties in het spel gestoken. Al bij al is dus ook baseball een geslaagde sport te noemen.

Dit kan ik jammer genoeg niet echt zeggen van golf. Hier is het de bedoeling dat je de bal in zo weinig mogelijk slagen in de hole probeert te krijgen. Zomaar de bal naar voren schieten is hier geen goed idee.

Je moet namelijk ook nog rekening houden met de wind en het reliëf van het parcours. Het zorgt voor enig realisme, maar heeft hierdoor niet de eenvoud en gemak van spelen als bij de twee bovenstaande sporten. Voor de iets oudere games kan dit misschien een sport zijn die hen aantrekt, maar in dit pakket van sporten vind ik golf toch een vreemde eend in de bijt. De besturing zelf is dan weer wel op het maat geschreven van de jongere gamer. De A-knop indrukken en zwiepen met de Remote is al genoeg om de bal naar voren te loodsen. In het begin zal de Wii nog wat problemen hebben met het registreren van de slag, maar dit komt vooral door de positie van de speler. Eens je wat gevorderd bent zullen deze ‘foutjes’ minder voorkomen. En nog een goeie tip: voordat je slaat kan je best stevig ‘Fore!” roepen, zodat de mensen die dicht bij jou staan weten dat ze moeten opletten en zo geen WiiRemote tegen hun lichaam krijgen.

Ook bij bowling is het verstandig niet te dicht bij je medespeler te staan. Achter je medespeler staan kan mogelijk heel pijnlijk zijn voor de mannelijke spelers (als je begrijpt wat ik bedoel). Toch mogen we bowling één van de betere sporten in dit pakket noemen. Het ‘pick-up and play’-gehalte spat ervan af omdat je (zoals in elke sport) op een eenvoudige manier plezier kan maken en een fatsoenlijke score kan afleveren. Zelfs mijn kleine broer van acht jaar wist hier al meteen een strike-triple (drie strikes achter elkaar) en een totaal van 178 punten te behalen. Het toont aan dat de mensen van Nintendo iets speciaals hebben kunnen verwezenlijken wat nog niemand hen heeft voorgedaan. Het is niet diepgaand maar met het hele gezin een genot om te spelen.

Boksen is daarentegen een game die meer zal gespeeld worden door de ervaren gamers. Het is de bedoeling dat je in drie ronden van drie minuten je tegenstander probeert knock-out te slaan. Eens je levensmeter leeg is, ga je onherroepelijk onderuit. Maar dit betekent niet dat je tegenstander al heeft gewonnen. Het kan goed zijn dat je je opponent enkele keren op de knieën moet krijgen voordat je een vreugdegebaar mag maken. Toch zal je in het begin maar al te makkelijk winnen, het niveau van de tegenspelers ligt immers bijzonder laag. Pas later in het spel zal je echt een tactiek moeten verzinnen om de overwinning uit de brand te slepen. Ook hier kan je samen met een vriend uitmaken wie de beste is. Wel opletten dat je elkaar niet raakt, het zou tot pijnlijke gevolgen kunnen leiden!

Naast de vijf sporten heb je ook nog de ‘training’ en ‘Wii Fitness’ mode. In de ‘training’ mode vind je in totaal 15 uitdagingen (3 per sport) die je kan spelen. Dit varieert van gewoon de bal op het veld terug te slaan (tennis) en met één slag de bal in de ‘green’ slaan (golf). Dit is een handig hulpmiddel om je vaardigheden te gaan verbeteren in een bepaalde sport. Deze uitdagingen komen ook terug in de ‘Wii Fitness’ mode. Hier is het de bedoeling dat je drie challenges zo goed mogelijk probeert uit te voeren. De challenges worden willekeurig geselecteerd. Op het einde zal je Fitnessleeftijd in beeld verschijnen. Dit kan variëren tussen 20 en 80 jaar. Als rookie zou het goed kunnen dat je leeftijd beschamend is, maar ook hier luidt: blijf elke dag opnieuw spelen, en het zal vanzelf beter gaan. En dat is daadwerkelijk zo. Door deze game simpel te houden en aantrekkelijk te maken voor een zeer groot publiek is Wii Sports sowieso een game dat z’n geld waard is.

Conclusie en beoordeling

Wii Sports is een game waar je zonder twijfel plezier mee zal hebben. Elke sport heeft z’n eigen unieke manier van spelen die enorm realistisch aanvoelen. Alles blijft wel op een oppervlakkig niveau steken, maar dit is dan ook een ‘techdemo’ voor de Wii die gewoon wil tonen wat er allemaal mogelijk is met de Remote. En dit toont Wii Sports dan ook als geen ander. Het is geen evergreen, maar wel een goede game dat een goed cijfer verdient.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Vrolijke grafische stijl
 • Eenvoudige besturing voor niet-gamers…
 • Multiplayer is plezierig
 • Minpunten
 • maar niet diepgaand genoeg voor ervaren gamers
 • Golf wijkt te veel af van de andere sporten

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Alles om goedkoper te blijven dan Sony blijkbaar :P Of komt er op kortere termijn misschien de aankondiging van een nieuwe M$ spelcomputer?

 • mooizo, moest er toch nog een kopen:P

 • Ik ben benieuwd of/hoe Nintendo en Sony gaan reageren op deze prijsverlaging.

 • Hmm, misschien doen ze dit om het imago van de 360 te verbeteren ofzo…  @Shoarmaboer  Dat zou best eens kunnen, van die aankondiging :P


 • wow wii en 360 even duur maar heb ze allebei all.

 • Halen!!!

 • @Shoarmaboer Dat zou idd wel kunnen, dan koop ik die!  Gaat lekker zo!

 • Woot, heerlijke concurrentiestrijd!:D

 • Het wordt echt tijd om zo'n Console aan te schaffen..:P

 • dat is echt goedkoop.. ben idd benieuwd hoe sony hierop reageert  Of komt er op kortere termijn misschien de aankondiging van een nieuwe M$ spelcomputer?  dat zou wel erg snel zijn


 • best goedkoop, zorgt zeker weer voor een extra boost, nintendo moet nog gaan uitkijken! mensen die niet an een wii kunnen komen zullen misschien de arcade versie gaan kopen, eigen schuld dan nintendo!

 • Mooi zo. Als ze nou de games ook nog goedkoper maken dan komt het voor mij helemaal goed.:)

 • Goede zet van Microsoft, zal veel mensen overhalen, denk ik.

 • 269,99 ?!

  Das wel erg 'goedkoop' .

 • Helemaal Fantastisch! Kan ik dalijk in 1x Xbox en TV halen :D

 • kansloos.

 • Hmm het wordt maar steeds aantrekkelijker.

 • Beter … Ik was hem sowieso al van plan te kopen, maar je zal mij zeker niet horen klagen hierover :)

 • niet als je er al 1 hebt….

 • Ik hoop toch echt niet dat er nu alweer een nieuwe XBox uitkomt. Want dat zou echt geldklopperij zijn. Ik heb de PS3 gekocht zodat ik minimaal 6 jaar vooruitkan en 100 euro per jaar vind ik de PS3 zeker waard.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren