1. Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City (PS3)

Grand Theft Auto: Episodes From Liberty City (PS3)

Aangezien het niet mijn specialiteit is clichématige inleidingen te schrijven, wil ik niet beginnen met gejammer over hoe ontzettend te laat Episodes from Liberty City naar de PlayStation en PC is gekomen. Er waren simpelweg wat problemen met de motor van Johnny en Tony was te druk met zijn anale bezigheden op de Xbox om eerder een bezoekje te kunnen brengen op de andere twee platformen. Toch loopt Rockstar een risico met de verkoop van de uitbreidingen, omdat de console van Microsoft een aantal maanden eerder de disk al in zijn systeem had zitten. Voelt het 2-in-1 pakket aan als een soep die al door 25 mensen gegeten is, of mogen de gamers zonder 360 blij zijn dat ze alsnog de kans hebben The Lost and the damned en The Ballad of Gay Tony te spelen?

Zonder verder te veel tekst te wijden aan het bekritiseren van Microsoft, aangezien een review als doel heeft het over de desbetreffende game te hebben, wil ik toch mijn gevoelens delen over de softwaregigant. Ik zie

Microsoft als dat jongetje dat vroeger de huishamster niet kon delen met zijn zusje, alsof hij daardoor bang was nooit meer een huisdier te krijgen van zijn vader of moeder. Als hij Sony (nvdr: Sony en Microsoft waren broer en zus) zag met het beestje pakte hij het van haar af, vertrapte het schepsel met zijn schoentjes om het daarna weg te gooien in de prullenbak. Microsoft bedacht niet dat het helemaal niets hielp om de hamster het leven te nemen, omdat dat enkel resulteerde in een woedende vader en het verlies van zijn zakgeld om een nieuw huisdier te kopen. Daarnaast had hij nooit beseft dat het hamstertje voor hem, maar ook voor Sony was gekocht. Eigenlijk had Microsoft helemaal niet het recht om de huishamster zich eigen te maken om het daarna te doden. Ik hoop dan ook dat Microsoft van zijn fouten heeft geleerd en in de toekomst beseft dat er soms ook gedeeld moet worden, aangezien je er helemaal niet slechter van hoeft te worden.

Dat ik vorig jaar behoorlijk klaar was met de originele GTA bleek wel toen ik afgelopen week een stofzuiger door mijn games haalde. Het doosje had verreweg het meest stoffige uiterlijk van mijn collectie en eigenlijk is dat niet heel vreemd te noemen. Hoewel de hype voorafgaande aan de

game overweldigend was, een hype waar ik zelf ook net zo hard aan mee hielp, moest ik op een bepaald moment toegeven dat ik geen plezier meer beleefde aan de game. De singleplayer was te eentonig, had te veel frustratiepunten, waarvan ik er dadelijk een aantal zal aankaarten, en de online modes was niet speciaal genoeg om voor een langere periode te spelen. Toch begon het weer te prikkelen toen Episodes from Liberty City er daadwerkelijk aan zat te komen voor de PlayStation.

En na een kleine week de twee ‘’uitbreidingen’’ aan de tand te hebben gevoeld, kan ik niets anders zeggen dat die prikkeling nog steeds niet is verdwenen. Ik denk Dat Rockstar heeft laten zien dat downloadable content niet per direct een extraatje hoeft te zijn van de complete game. Ik zou zelfs willen zeggen dat de ontwikkelaar de game op een aantal funeste punten heeft geperfectioneerd, waardoor the Lost and the Damned en The Ballad of gay Tony het origineel op aardig wat vlakken heeft overtroffen. Als eerste wil ik de beroerde missiestructuur aankaarten van de Originele GTA. Een missie begon veelal met het rijden naar bestemming, waar de aankomst meestal resulteerde in een schietpartij die zeker naar het einde toe meerdere pogingen vereiste. Nu was het zo dat je in vrijwel alle gevallen steeds dat rotrit van het begin van de missie naar de bestemming keer op keer over moest doen, uitzonderingen daargelaten, waardoor je al gauw schuimbekkend die verschrikkelijke missie naar een goed einde wilde brengen zonder resultaat. Nu met de uitbreidingen heeft Rockstar het licht gezien, en wordt consequent de ‘’rotrit’’ naar jouw bestemming overgeslagen. Geen frustratie meer op dat punt, en met mij zullen heel wat gamers een gat in de lucht springen dat Rockstar hier eindelijk over nagedacht heeft. Het tweede punt is het feit dat Johnny en Luis Lopez beide een stuk betere rijtechniek hebben dan die van Nico uit het origineel, vooral de motoren weten zij een stuk beter te bedienen. Waar je in de uitbreidingen de twee heren bijna niet van hun motoren afgegooid krijgt, was er bij Nico maar een kleine hobbel nodig om hem op zijn plaat te laten gaan. Ook dit zorgt er weer voor dat het frustratiegehalte van de game tot het minimum beperkt blijft, waardoor ik eindelijk weer ontspannen kan toeren op een motor.

Uiteindelijk ben ik ongelofelijk blij dat de uitbreidingen dan toch nog naar de PS3 en PC zijn gekomen, ook al is er ten opzichte van de Xbox-versie vrijwel niets veranderd. Toch zijn deze uitbreidingen wat het origineel had moeten zijn en het is dan ook spijtig dat enkel de mensen met de Xbox ze snel na de release van GTA: IV mochten spelen. Ik ben bang dat veel PlayStation en PC-bezitters deze game aan zich voorbij laten gaan. Bij mij begon het weer te prikkelen, maar ik denk dat, mede door de uiteindelijk lichte teleurstelling die de originele GTA hen bracht en natuurlijk het lange wachten, vele de game niet eens meer zien staan in de gameschappen. Ook merk je dat de uitbreidingen op een redelijk oude engine hun werk doen, grafisch zijn vrijwel alle huidige A-games mooier te noemen en ook de houterige animaties van de personages beginnen op te vallen. De game komt gewoon te laat uit (bah, ik had nog wel gezegd er niet over te klagen) voor de PS3 en PC, wat zonde is voor de verkoop van de game, dus zonde voor het feit dat heel wat gamers niet zullen genieten van de Episodes.

Microsoft heeft Episodes From Liberty City gewoonweg kappot gemaakt door zijn kinderachtige gedrag van het niet kunnen delen met elkaar. Niemand wil voor een zak geld zijn vrijheid kwijtraken en ik hoop dan ook dat Rockstar van zijn fout geleerd heeft door de volgende keer geen console meer voor te trekken. Microsoft en Sony moeten zorgen voor goede

exclusives uit hun eigen studio’s en geen buitenstaande ontwikkelaars betrekken bij de consolewar. Deze keer is niet de huishamster, maar zijn de geniale episodes van Rockstar vertrapt en in de prullenbak gegooid. Dat dit de verkopen van Episodes From Liberty City logischerwijs in negatieve mate zal beïnvloeden is vanzelfsprekend. Niemand zit namelijk te wachten op een tandenborstel die al door zeven mensen zijn gebruikt of op een kom soep waarvan 25 mensen al gegeten hebben, je wilt gewoon gelijk een nieuwe tandenborstel en een verse kom soep. Ik hoop dan ook dat dingen van, een tijdelijk tijdslot, uit de gamewereld verdwijnen. Het enige resultaat is dat Microsoft, sociaal als een zwak jongetje gezien wordt en vele gamers een ‘’verouderde’’ game voorgeschoteld krijgen.

Conclusie en beoordeling

Waar GTA: IV nog erg veel fouten bevatte, is er bij de Episodes From Liberty City een geweldige ervaring neergezet die vrijwel alle fouten uit het origineel heeft weggenomen. Completer dan dit vindt je weinig games en het is dan ook spijtig dat bezitters van de PlayStation 3 en PC zolang hebben moeten wachten op de game. Hoewel de episodes wat verouderd overkomen, horen ze thuis in het rijtje van de beste games op de markt en geen enkele GTA-fan mag dit dan ook aan zich voorbij laten gaan.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • minder fouten dan in origineel
 • Uiteindelijk toch nog op PS3 en PC
 • Minpunten
 • veel te laat op de PC en PS3
 • Duidelijk verouderd ten opzichte van huidige games

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet.

 • Gewoon afwachten binnenkort krijg we er vast toch meer over te horen.

 • DOW was 1 van de betere RTS games van de afgelopen jaren, dus..

  Anyways, met Starcraft2 die ook komt wordt het zware concurrentie.

 • I'm ready! :D

 • Hell yeah! kom maar op

 • binnekort aankondiging? dat klinkt vaag, maar ja deze serie nooit echt gevolgd dus doet me niet veel

 • E.I.N.D.E.L.I.J.K!

 • Nooit gespeeld, leek me wel echt een toprts maar ik heb het meer voor de fantasy setting van Warhammer.

 • Doe dat dan meteen.

 • cooLL!!

 • Nuce !

 • we gaan weer kijken

 • Leuk voor de RTS mensen, enige RTS die ik echt tof vond war AoE!

 • Dit is echt koel EINDELIJK een nieuwe DoW!

 • Yay! Erg leuke game :) Ik speel het nog steeds vaak!

 • WICKED!!!!!!!!!!!!!!

 • Fijn… SC2, demigod en nu ook al DoW2.

 • Heb niks met de serie, tof voor de fans though :).

 • Een aankondiging van een aankondiging… bah…

 • Erg leuk voor de fans maar ik heb tot nu eigenlijk nog nooit Warhammer gespeeld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren