1. Far Cry 2 (PS3)

Far Cry 2 (PS3)

Far cry zou gezien kunnen worden als een Nos journaal en een BBC documentaire gebundeld tot een waar avontuur. Onderwerpen zoals wapen- en drugshandel passeren de revue in Far Cry 2. Hevige gevechten hebben het land verdeeld en vernietigt. Criminaliteit viert hoogtij en dat zorgt voor ongewenste situaties, waar creatieve geesten handig op in kunnen spelen. Net zoals ‘The Jackal’ die er zijn wapenhandeltje heeft opgezet en de strijdende partijen van de nodige artillerie heeft voorzien.

Jij als ‘vrijheidsstrijder’ moet de Jackal stoppen. Het verhaal wordt je duidelijk gemaakt door een vriendelijke taxichauffeur die je naar je hotel rijdt. Helaas word je geteisterd door Malaria en is het hele verhaal niet even duidelijk geworden. Meteen is de extra dimensie aan het avontuur geïntroduceerd, namelijk het constant bevoorraad blijven van Malaria medicijnen. Deze kwaal kan namelijk op zeer vervelende momenten weer opkomen.

Bepaalde opdrachten voor dit levenselixer moeten daarom ook voltooid worden. Toch is het avontuur niet de drugsverslaafde spelen, maar het elimineren van The Jackal. Echter ben je niet de enige die achter hem aan zit. De concurrentie is namelijk niet zo blij dat hij de zaakjes uit handen neemt.

Het is al duidelijk dat er meer partijen zijn met allemaal verschillende belangen. Jou taak is om het vertrouwen van al deze partijen te winnen. Dat betekent dat je ook schade toe moet brengen bij de partijen waar je eerst een opdracht voor hebt uitgevoerd. Toch is geen van deze partijen jou vaste opdrachtgever. Jij bent namelijk onafhankelijk en samen met je vrienden probeer je de illegale zaken stop te zetten. Deze vrienden maak je door het spel heen en je kan kiezen om ze eventueel te redden of te laten barsten als deze in nood verkeren. Als je ze laat leven, zullen zij jou te hulp te schieten als je zelf in nood verkeert. Dit zijn wel de enige burgers in het spel, want de rest is schijnbaar verdreven door de strijdende partijen. Die conclusie heb ik getrokken, omdat er geen burgers te bekennen zijn in Far Cry 2. Ik vraag me af of dit een technische beperking was, omdat de omgeving zo overweldigend was.

Het overweldigende aspect is namelijk de omgeving van maar liefst vijftig vierkante kilometer. Dat is groot, erg groot. Dat is zo groot dat het absoluut geen zin heeft dit met de voet proberen te doorkruisen. Helaas is het me meermalen overkomen, dat mijn prachtige automobiel onbruikbaar was geworden en ik de rest van mijn tocht te voet moest voortzetten. Het duurde ook een tijdje voor ik dan eindelijk vervanging voor mijn bolide had gevonden.

Over de gehele map zijn checkpoints geplaatst, die bemand zijn en het schot lossen als je aan komt rijden met je statusmobiel. Je geeft namelijk een statement, je rijdt auto en dat betekent dat je welvarender bent dat de rest van de club. Dus moet het schot gelost worden op onkruid zoals jij. Gelukkig ben jij bij de wapenshop geweest, die ook op verscheidene plekken te vinden is. Met uiterste precisie schiet je je vijand, weliswaar met een sniper rifle, door zijn harses en zet je de toko met een molotovcocktail in de hens. Jammer genoeg is dat als je vijf minuten later terugkomt, het net lijkt alsof er niks is gebeurt. Dit levert de nodige irritatie op, het houdt namelijk in dat je iedere keer weer de checkpoints moet reorganiseren. Ik adviseer daarom andere spelers om gewoon plankgas door het checkpoint heen te racen. Het bespaart veel tijd en moeite. Maar krijg je nog wel opdrachten?

Uiteraard, die krijg je. Far Cry 2 geeft de speler echter de keuze om de volgorde van de missies te bepalen. Je volgt natuurlijk wel een leidraad, maar die missies hoeven niet direct voltooid te worden om progressie te boeken in het verhaal. Voor die missies moet echter gereisd worden, vandaar dat je onderweg checkpoints tegenkomt.

Als speler hoef je natuurlijk niet de hele tijd zelf te rijden. Het openbaar vervoer is nog in volle gang, ook onder oorlogsomstandigheden. De bus zal je naar verschillende plekken op de kaart brengen. Jammer dat je de reis niet zelf kan meemaken, maar het scherm wordt omgetoverd in een laadscherm. De keuze had er op zijn minst kunnen zijn.

Wanneer je eenmaal je opdracht hebt geaccepteerd, mag je daarheen reizen. Je merkt dat er veel safari activiteiten zijn en je veel van de omgeving te zien krijgt. Eenmaal op locatie begint je avontuur dan eindelijk. Als voorbeeld neem ik een missie waarbij je een villa moet infiltreren en informatie moet inwinnen.

Je kan ervoor kiezen sneaky om te lopen of gewoon als rambo binnen te lopen en is even grondig huis te houden. Persoonlijk zou ik voor het stealth wise infiltreren gaan, want je bent ten slotte geen one man army. Het beste is om de vijand tactisch om te leggen en ongezien bij je doel te komen om vervolgens rustig weer weg te gaan. Kanttekening bij deze methoden zijn dat deze erg op elkaar gaan lijken. Je zal bijna nooit compleet ongezien en ongehoord je opdracht kunnen voltooien, al wil de vijand wel eens zijn intelligentie weggooien. Hierdoor gaan de missies erg lijken op een ‘ben-er-vernietig-het-ga-weg’ verhaal. Dit had ik bij vrijwel alle missies en vond het daarom redelijk repetitief worden. Ik hoop daarom ook bij de volgende Far Cry, als deze er komt, op meer variatie. Gelukkig compenseert de prachtige omgeving deze gebreken enigszins.

De omgeving is, zoals ik al eerder meldde, groot en gelukkig rijkelijk gevuld. Een heus oerwoud en woestijn zijn aanwezig. De omgeving reageert sierlijk op het veranderende weer en de dieren rennen snel weg als ik met me ‘statusmobiel’ voorbij kom rijden.

Dierenactivisten kunnen hun protest boorden weer terug in de kast stoppen, want je kan de dieren niet direct afschieten. Ik zei direct, want ze gaan wel dood als de lokale savanne in as is veranderd dankzij mijn gemodificeerde vlammenwerper. De makers van Far Cry 2 hebben namelijk een heus RPG element toegevoegd aan de gehele ervaring. Net als in het echt gaan wapens stuk en worden ze minder accuraat of consistent. Je moet je wapen regelmatig vervangen en als dat nog niet genoeg is kan je verscheidene upgrades voor je wapen aanschaffen. Dit kan je doen door te betalen met diamanten, want dit is het enige geldige betaalmiddel in deze game.

Na dit verhaal kan je denk ik wel vaststellen dat Far Cry 2 een uitgebreide game is waar je aardig wat tijd in door kan brengen. De game houdt de speler namelijk in bedwang door interessante plotwendingen die de nodige gewetenskwesties oproepen. Helaas zijn er enkele gebreken die de ervaring niet ten goede doen. Toch is de algemene ervaring het spelen waard en zeer toegankelijk voor mensen die niet bekend zijn met dit genre.

Conclusie en beoordeling

Far Cry 2 laat soms wat steekjes vallen op gebied van AI van de tegenstander. Tevens is de variatie in de missies naar mijn mening redelijk beperkt. Echter wil ik niet de totale ervaring door deze twee mankementen volledig naar beneden halen. De omgeving is werkelijk prachtig en levendig vormgegeven, het geeft de speler daadwerkelijk het gevoel in een geteisterd gebied te komen. De jungle en de woestijn voelen erg levendig aan, voor zover er leven te vinden is in de woestijn. Far cry 2 doet een dappere poging om een goede algehele ervaring neer te zetten. Dat doormiddel van RPG- en adventure elementen gewaarborgd probeert te worden. Als de kleine foutjes worden opgepoetst dan wil ik de game een negen geven, maar nu nog even niet.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Omgeving
 • Verhaal
 • Wapens(upgraden etc.)
 • Missie volgorde
 • Minpunten
 • AI tegenstander
 • Checkpoints
 • Repetitief

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Gefeliciteerd :)

 • Gefeliciteerd!

 • Uiteraard ook mijn felicitaties aan de winnaars!

 • Congrats :D.

 • gefeliciteerd!!!

 • Gefeliciteerd!

 • grats :)

 • Om even wat anders te zeggen: wat die lui boven me zeggen:P.

 • Feli!

 • Gefeliciteerd!

 • AzriaX Gefeliciteerd gozer. En mijn dank aan iedereen die voor mij heeft gestemd. Dit geeft soort acties geeft mij genoeg motivatie om door te gaan. Nogmaals bedankt.

 • Scandal wint keer op keer :P :O gefeliciteerd hoor :)

 • Gefeliciteerd beide:P!

 • feli

 • Gefeliciteerd hoor =)

 • Gratz!

 • Gz.

 • Gefeliciteerd! Jullie hebben het ook verdiend! ;)

 • verdiend!:D

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren