1. FIFA 08 (X360)

FIFA 08 (X360)

Daar loop je dan, de eerste drie verdedigers voorbij. Nog een te gaan denk je. Je focust je niet op de bal,maar kijkt de laatste verdediger recht in de ogen. De verdediger heeft een gemene grijns op zijn gezicht en je ziet dat hij iets smerigs van plan is. "Daar trap ik niet in" denk je. Je bent bijna bioj de verdediger en ziet dat hij je probeert te tackelen. Met een prachtige schijnbeweging kom je er voorbij. Nu alleen de keeper nog. Je zet alles op alles en schiet zo hard je kan, richtend op de winkelhaak. Je doet je ogen dicht, en je hoopt dat hij in het doel beland is. Opeens begint het publiek hard te juichen... Je doet je ogen open en je ziet de bal recht in het doel liggen. Je krijgt de tranen in je ogen, je hebt het gedaan, je team is wereldkampioen geworden. Blij steek je je handen in de lucht en schreeuwt het uit van geluk. Dit is voetbal.

Zoals jullie waarschijnlijk al wel zullen weten, gaat mij recensie over Fifa 08. Het moment dat ik het spel in mijn Xbox 360 stopte en begon te spelen, wilde ik na tien minuten m'n controller al door het raam gooien en het spel meteen terug brengen naar de winkel.

Maar natuurlijk was het al avond en ik verveelde me steendood. Dus ik dacht laat ik er maar even m'n tanden in zetten en doorspelen. Ik denk ik zal maar gewoon beginnen. met wat vriendschappelijke wedstrijdjes, zodat ik wat kan oefenen. Na het eerste potje voetbal dat ik had gespeeld was ik natuurlijk afgegaan met 4-0 maar begon het toch stillaan door te krijgen hoe ik moest spelen. Daarna volgde nog een tweede, derde en zelfs een vierde potje voetbal. En die had ik (volgens mij mening) toch goed gespeeld. En nadat ik die vier potjes had gespeeld en ik het al aarding onder de knie had besloot ik maar om te beginnen met het speltype "Coach".

Het speltype "Coach" is eigelijk nog steeds hetzelfde zoals in alle ander Fifa spelletjes. Je kiest een voetbalploeg en speelt daar de coach van. Zo moet je dus de transfers regelen, zorgen dat de spelers nog steeds gelukkig zijn in het team,... En dan kun je ook zoals altijd nog kiezen, of je de wedstrijd simuleert of zelf speelt. Simuleren doe ik zelf bijna nooit omdat ik de wedstrijd liever zelf speel omdat het anders lijkt alsof je niets doet. Maar het is soms wel leuk want dan is het heel spannend en lijkt het een beetje op gokken.

Wat er ook nog hetzelfde is is het speltype Toernooi. Daar kies je ook gewoon een voetbalploeg (nationaal of internationaal) en kiest een toernooi waar je aan mee wil doen. Daar regel je gewoon het teammanagement en zorg je voor de rest gewoon dat je het toernooi wint. Wat er nieuw is in Fifa 08 is het speltype Be a Pro. Daarin kies of maak je zelf een speler, kies je ploeg waarbij je wil spelen en speel je alleen met die en enkel die speler. Daar probeer je dan tijdens de wedstrijden op de juiste plek te lopen en op het juiste moment een pas te vragen. Daar krijg je dan punten op. Dat vond ik zelf niet zo leuk want het is heel erg moeilijk want het is niet leuk om altijd met eenzelfde speler te spelen. Wat dan weer wel een leuk idee is aan het speltype Be a Pro, is dat je ook met de keeper kunt spelen. Het is wel grappig, maar het bestuurd voor geen meter en is vaak ook heel erg moeilijk.

Wat er natuurlijk opvalt aan het spel is dat het er (nu nog steeds) goed uitziet. Je ziet heel goed de emoties op de gezichten van de spelers, en de spelers gedragen zich ook zeer realistisch. Over realisme gesproken, het spel is in het geheel zeer realistisch. Zo moet je echt nadenken hoe dat je juist naar een andere speler past. En niet zomaar van 40 meter ver op het doel probeert te schieten. Waar je ook op moet letten is dat je op voorhand er op let, hoe je opstelling is, dat je je aanpast aan je tegenstander en probeert door te krijgen hoe dat zij spelen. Als je aan

de wedstrijden denkt,denkt je natuurlijk aan de commentaar. Dit keer zijn Evert ten Debacle en Youri Brulder weer van de partij, en zoals gewoonlijk kramen ze weer heel wat onzin uit. Als je de bal net naast het doel schiet zegt Evert of Youri echt zowiets belachelijk zoals: "Nou kilometers naast het doel" en als je dan echt "kilometers" naast het doel schiet zegt hij iets onnozel als"Mooi geprobeerd !. Dat leid vaak tot frustratie en al snel zet je de commentaar gewoon uit, en luister je gewoon naar het geluid van een schreeuwend publiek.

Verder bevat het spel natuurlijk ook een multi-player. Maar die heb ik vrijwel nooit gespeeld omdat ik persoonlijk meer van een goede single-player ervaring houd.

Conclusie en beoordeling

Fifa 08 was drie jaar geleden een hele goede game. Nu nog, maar na Fifa 09 en Fifa 10 zijn er niet veel mensen meer dat dit spel nog zullen kopen. Maar als er mensen zijn dat het eerste "goede" fifa deel op de next-gen consoles willen, is dit zeker een aanrader.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Het zach er toen heel goed uit (nu niet meer nadat Fifa 09 en Fifa 10 zijn uitgekomen
 • De "Be a Pro" mode was een leuk idee...
 • Realisme bij de kleine details
 • Meer van het zelfde op een positieve manier
 • Minpunten
 • Commentaar van Evert en Youri wekt vaak frustratie op
 • maar is niet zo goed zoals we op voorhand hadden verwacht.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmm, jammer…  Maar het is helaas niet anders

 • Shit bagger.

 • Zou jammer zijn, maar als het beter is houd ik het niet tegen.

 • Verbaast me niks eerlijk gezegd. November 2009?

 • is maar beter ook.. anders komen er veels te veel free-roaming games rond dezelfde periode. Want ik ken mezelf, want dan ben ik OF GTA, Saints Row of APB aan het spelen maar dan kan ik het niet laten TOCH even Maffia te checken en dan zit ik er ook weer uren aan. En dan zit je tussen 2 compleet verschillende verhalen te switchen de hele tijd!  Dus voor mij komt dit gunstig uit!

 • Was te verwachten, maar al dat wachten , phuuu.

 • Was te verwachten.

 • damnn.. ik verheug me wel op dit spel

  maar gelukkig komt na gta4 nog saints row2

  en dan kunnen we daarna door met maffia2.. :p  er valt de komende tijd dus genoeg te freeroomen!!


 • Jammer, keek wel uit naar deze game.

 • Ach, ik ga nu The Godfather: Blackhand Edition spelen (meesterlijke game) dan kan ik volgens jaar weer aan de Mafia!

 • Maakt niet uit het wordt toch een toffe game!

 • Zolang die maar goed wordt, ik heb hoge verwachtingen van deze game :)

 • Dat was te verwachten

 • zoals velen hierboven al zeiden… Was idd te verwachten…

 • Ik zou het vet vinden als hij op 21 oktober uitkomt -» moi birthday :D

 • Nee, waarom wachten :'(  Maar laat ze maar niet overhaasten, deze game moet minstens even tof worden als deel 1 (wat vrij lastig is) :]

 • Hmm, wordt deze nu in het volgend jaar gezet om niet intern met GTA4 te concureren?  Maar misschien nog voor de kerst? :P

  (alsof er dan nog niet genoeg is)

 • Das wel aardig jammer.

 • Jammer :( Maar er zijn toch genoeg games dit jaar :D

 • jammer maar het is beter dan dat ze het afraffelen

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren