1. Football Manager Handheld 2010 (PSP)

Football Manager Handheld 2010 (PSP)

Het is weer zover, je favoriete ploeg heeft opnieuw verloren. Ze speelden barslecht en de trainer greep maar niet in. Zelf had je het helemaal anders aangepakt, maar wie ben jij om kritiek te geven. Dit is hun vakgebied, hier hebben ze voor gestudeerd. Toch denk je het beter te kunnen, zo moeilijk kan het toch niet zijn. Gewoon je beste spelers laten spelen en af en toe eens wisselen. Dat kan het kleinste kind zelfs. Wel zo dacht ik er vroeger ook over totdat ik Football Manager 2010 Handheld voorgeschoteld kreeg. Het wou me laten inzien hoe het leven van een trainer eruit ziet. Heeft het mij wat bijgebracht en is het dus in zijn opzet geslaagd?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen. Ik had meer van deze game verwacht. Oké, de game heeft me doen inzien dat het trainerschap zwaar valt en dat ik mijn mening dringend moet herzien. Maar daar blijft het ook bij. Als je deze game speelt, heb je het gevoel dat er iets mist. Dit soort games moet je namelijk gewoon op de computer te spelen. Ten opzichte van zijn grote broer op de computer zal je wat dingen inboeten. Zo is niet alles even diep uitgewerkt als op de PC-versie en ben je beperkter in je keuzes. Misschien ben ik wel naïef door te geloven dat de PSP-versie even goed zou zijn en dat het zou kunnen tippen aan die van de PC. Natuurlijk weet ik dat de PSP minder aan kan dan een computer en dat er dus aan de game moest gesleuteld worden. Vandaar dat ik er geen vergelijking van ga maken. Ze staan los van mekaar en zo zal deze ook beoordeeld worden. Ik zal jullie proberen duidelijk te maken waarom deze game, los staande van de PC-versie, zich niet bij de toppers van de handheld mag rekenen.

Allereerst dien je een ploeg te kiezen die jou bevalt, waar je je carrière mee wil starten. Je hebt keuze uit ploegen uit verschillende landen gaande van Barcelona en Manchester United tot Como en Millwall. Op het eerste zicht heb je veel keuze, zowel eersteklassers als teams uit lagere klassen staan te popelen om jou aan te werven. Wat echter opvalt, is het feit dat onder andere de Segunda Division en de Franse Ligue 2 niet in de game zitten, terwijl de Italiaanse en Engelse derde klasse wel tot je keuzemogelijkheden behoren. Niet dat ik mij daar aan stoorde, het viel gewoon op. Dit gedaan, wordt alles gesynchroniseerd en dat kan wel een tijdje duren, tot wel vijf minuten. Dit vormt een eerste heikel punt waar deze game mee te kampen heeft. Ook bij het synchroniseren van slechts één dag kan heel wat tijd inkruipen, laten we maar zwijgen over de laadtijden wanneer je op vakantie gaat.

De hele game draait rond het managen van je team. Dit houdt in dat je je ploeg opstelt voor elke wedstrijd, je bezighoudt met transfers en het trainingsschema van je spelers. Eigenlijk is dat het zowat, in feite valt er niet veel meer te doen. Vandaar mijn eerdere kritiek . Het spel is nogal “basic” en had gerust wat meer diepgang mogen hebben. Zo zou het tof zijn, mocht je de stadioncapaciteit kunnen aanpassen of zelf looplijnen en echt uitgewerkte tactieken ontwikkelen. Nu zit je namelijk vast aan enkele basisch looplijnen en is je keuze wat betreft tactiek eerder beperkt. Wat betreft de teams zit het wel goed, alle spelers zitten bij hun echte club. Zelfs de trainers staan aan het hoofd van de juiste clubs. Tot hiertoe is nog alles positief, maar het realisme dat men in de teams terugvindt, wordt niet door getrokken tot in de transfers. Alweer een voetbalgame die ons geen realistische transfers kan bieden. Elke speler die je nooit ziet vertrekken, vertrekt zonder pardon. Een gegeven dat vaak irritatie bij mij wist op te wekken.

Wat mij in ieder geval niet wist te irriteren, is de presentatie van de wedstrijden. Voor het overgrote deel zit je gewoon naar je scherm te kijken en de hoogtepunten van de match af te lezen. Klinkt inderdaad wat saai, maar je hebt de optie om de snelheid van het spelverloop aan te passen. Wees niet ongerust, want ook hier is niet alles kommer en kwel.

Zo verschijnt er bij echt grote kansen een klein voetbalveld met allemaal bewegende bolletjes, die de spelers voorstellen natuurlijk. Het geeft je een beeld van hoe de kans eruit moet gezien hebben. Persoonlijk vind ik dit een leuke toevoeging, het brengt wat leven in de brouwerij. Naast je eigen wedstrijd te volgen, kan je ook een blik werpen op andere matchen uit je competitie. Dit geeft je de mogelijkheid om de prestaties van je grootste concurrenten live te volgen. Daar blijft het niet bij. Hiernaast kan je ook nog het virtueel klassement bekijken en zo de stand van zaken zien op dat moment. Zoals je leest, is dit deel van de game wel degelijk uitgewerkt en gelukkig maar.

Wat de gameplay betreft, zal ik het kort houden want eigenlijk valt er niet veel over te vertellen. Je moet gewoon wat op de knopjes drukken en bladeren door de menu’s. Niet veel aan natuurlijk, maar dit is nu eenmaal eigen aan dit soort game. Ik kan er meeleven en zeker als je ondertussen wat kan genieten van wat muziek. Je hoort me waarschijnlijk al aankomen, er zit totaal geen muziek in de game. Terwijl je door de menu’s navigeert, blijft het muisstil en tijdens de wedstrijden hoor je evenmin iets. Alweer een punt waar de ontwikkelaars de bal hebben misgeslagen en dit voor de zoveelste maal. Dit maakt dat de game vooral bestemd is voor echte fans. Eens je eenmaal de vibe te pakken hebt, kan de game nogal verslavend zijn. Je wil zo snel mogelijk je volgende wedstrijd spelen en zo een stapje dichter komen bij je eerste succes als trainer. En laat ons eerlijk zijn, dit is een voetbalgame en op voetbalvlak en alles wat er meet te maken heeft, weet deze game te scoren en kan je het heel wat spelplezier bezorgen. Wat wil je nu nog meer?

Conclusie en beoordeling

Football Manager 2010 Handheld is een game waar meer uitgehaald had kunnen worden. Op gebied van voetbal doet het vrijwel alles goed, al hadden sommige dingen wat diepgaander mogen zijn. Want nu is alles nogal “basic” De game bevat totaal geen sfeer, er zit geen muziek in en soms zal je je suf kijken op laadschermen. Deze punten maken dat het spel zich niet kan meten met de echte toppers. Ben je zelf een manager in hart en nieren, dan zal de game je zeker je weten te boeien en je voor lange tijd aan je schermpje gekluisterd houden.
6,3
Score
63
Score: 65
 • Pluspunten
 • Voor echte liefhebbers
 • Verslavend
 • Realistische teams
 • Presentatie van de wedstrijden
 • Minpunten
 • Nogal basic
 • Laadtijden
 • Onrealistische transfers
 • Gebrek aan muziek

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Leuk!

 • Zone of the Enders 3, uiteraard PS3 exclusive :-P

 • Was ie dat ook niet al na MGS2? Hij kan beter films gaan maken, doet ie nu toch al.

 • Ik ben benieuwd ;P.

 • Ik hoop op weer een serie die het gamen naar een hogere standaard tilt. Net zoals MGS1 dat deed. Ook al was dat verhaal een beetje een gepimpte kopie van het originele Metal Gear op de NES en MSX. Het heeft veel betekend voor het gamen in het algemeen. Deel 2 en 3 vond ik maar slap en daarom verwacht ik ook niet al teveel van deel 4. Ik vind het een beetje cheezy worden.

 • @Weslii: Ik vond het tweede en derde deel alles behalve slap hoor :) Ben benieuwd wat Kojima gaat maken, kans is er inderdaad dat het om Zone of the Enders 3 gaat.

 • Hmmm… PS 3 exclusief waarschijnlijk ja. ZotE 3 is een kanshebber. Wordt eind 2010 op zn vroegst :P.

 • Weet ook niet wat hij wil.

  Eerst zou hij al de game industrie verlaten na MGS4.

 • @s0kkie: volgens mij zou hij alleen stoppen met de mgs-serie hoor

 • wel jammer dat hij stopt met de MGS4 serie, nu maar hopen dat iemand anders de MGS serie goed voort kan zetten

 • jes :P

  zal weer een topper gaan worden daar twijfel ik niet aan !

 • Ik ben benieuwd:D

 • OOOHHHH…Ik hoop echt dat het Zone Of The Enders 3 word.

  Ik kwijl al van de gedachte :D

 • zone of enders 3, snatcher is vet maar het liefst wil ik een nieuwe POLICENAUTS

 • Just love their games dude :D

 • Als hij het over ZOE3 heeft, boek ik een ticket naar Japan en ga die kerel een hand geven waar hij niet van terug heeft! Ik kan haast niet wachten op een vervolg van ZOE, heb het 2de deel meer als 13x uitgespeeld en ken bijna alle dialogen uit het hoofd!! Ik heb nood aan nieuw deel uit deze serie!

 • Ben benieuwd!

 • Yeah!

 • Zal vast wel goed komen met die nieuwe game.

 • Ik zie hem liever met iets nieuws komen, dan dat ie een oude serie bij gebrek aan ideeën weer oprakeld.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren