1. Pokémon SoulSilver (NDS)

Pokémon SoulSilver (NDS)

Het is inmiddels een bekend verschijnsel binnen de industrie: games die inmiddels jaren oud zijn in een nieuw jasje steken en opnieuw uitbrengen. De meningen hierover zijn verdeeld, maar feit blijft dat veel games die deze behandeling genieten behoren tot een select groepje topgames die de geschiedenis zijn ingegaan als klassiekers. Zo ook Pokémon Gold en Silver, bijna tien jaar geleden uitgekomen op de Game Boy Color en algemeen beschouwd als de beste spellen uit de serie.

Pokémon HeartGold en SoulSilver beginnen net als iedere ander spel binnen de reeks. Als beginnend trainer mag je van de plaatselijke professor één pokémon uitzoeken om je avontuur te beginnen. Het doel van dat avontuur: het worden van de beste pokémon trainer in de wereld. Om dit doel te bereiken kan je onderweg meer pokémon vangen en sterker maken door te vechten tegen andere pokémon. Onderweg verzamel je badges van gymleaders die je toegang verschaffen tot de Pokémon League, alwaar je de huidige kampioen dient te verslaan om zelf tot kampioen gekroond te worden.

Die gevangen pokémon – ondertussen zijn er bijna 500 in totaal – hebben allemaal hun eigen krachten en zwakheden. Zo is gras sterk tegen water, water tegen vuur, en vuur weer tegen gras. Slim gebruik van hun voordelen is essentieel om als winnaar uit de strijd te komen maar vereist tegelijkertijd een uitgebalanceerd team. Het vechten zelf gebeurd in turnbased stijl zoals we dat kunnen uit zoveel andere tradionele Japanse RPG’s, maar werkt nog altijd even verslavend als 10 jaar geleden.

‘Verslavend’ lijkt ook het sleutelwoord te zijn voor de rest van het spel. Het vangen van alle verschillende beestjes, het verzamelen van de benodigde badges en alle andere dingen die het spel biedt zijn nog steeds even verslavend én bevredigend als toen de originele spellen voor het eerst uitkwamen. En dat is maar goed ook, aangezien HeartGold en SoulSilver de meest uitgebreide spellen uit de reeks zijn. Naast de complete Johto en Kanto avonturen, zijn er ook nog vele extra’s en verhaallijnen toegevoegd uit de latere games, plus alle online mogelijkheden. Tel daarbij het enorme te vangen aantal pokémon (inclusief meer legendaries dan ooit) op, en de spellen zijn goed voor tientallen, zo niet honderden uren speelplezier.

De grote kracht van deze nieuwe spellen lijkt hem dan ook te zitten in het feit dat het in feite één groot totaalpakket is. Het zijn geen nieuwe spellen, maar ze leveren wel een zeer complete en aangename ervaring die alles wat de serie zo groot heeft gemaakt nog een keer overdoet. Iedere fan van de serie weet wat hij kan verwachten en wordt op zijn wenken bedient door wat HeartGold en SoulSilver leveren, zelfs audiovisueel.

Visueel is de game volledig identiek aan Diamond en Pearl: geen hoogstandje, maar het voldoet wederom aan de verwachtingen die we allemaal van het spel hebben. De muziekjes zijn herkenbare, simpele melodietjes en de pokémon zelf maken nog steeds dezelfde geluidjes zoals we die kennen uit de originele Game Boy-spellen.

Tof extraatje is de Pokéwalker accessoire die bij elk exemplaar van HeartGold en SoulSilver geleverd word. De Pokéwalker is een stappenteller waarmee je unieke pokémon en extra’s kan vrijspelen in de DS-spellen. Dit werkt als volgt: je stuurt een pokémon uit je DS-spel via de ingebouwde infrarood sensor naar de Pokéwalker, waarna je deze in je zak steekt en overal mee naar toe kunt nemen. Afhankelijk van hoeveel je loopt, verhogen de ervaringspunten en de blijdschap van je meegenomen pokémon. Daarnaast verdien je Watts, waarmee je pokémon in het wild op je Pokéwalker kan tegenkomen, die soms unieke aanvallen kennen. Zo kan je onder meer aan een Pikachu komen die de aanvallen Surf of Fly kent!

Maar hoe tof ook, de Pokéwalker is slechts weinig meer dan een opgepoetste versie van de inmiddels tien jaar oude Pokémon Pikachu 2 accessoire, en eigenlijk geldt hetzelfde ook voor de rest van het spel. De basis van het spel staat als een huis, laat daar geen twijfel over bestaan, maar ergens bekruipt je toch het gevoel dat de serie na zoveel jaar eens toe is aan wat grootsere vernieuwingen. Zijn we niet al jaren met zijn allen aan het wachten op een groots en meeslepend opgezet avontuur op de console, bij voorkeur online?

Conclusie en beoordeling

HeartGold en SoulSilver zijn zonder twijfel de beste, grootste en meest uitgebreide spellen van de serie die iedere fan tevreden zullen stellen. Ik kan ze dan ook met een gerust hart aanraden aan iedereen die weer eens een bezoekje wil brengen aan de wereld die ze bijna tien jaar geleden voor het laatst bezocht hebben. Iets échts nieuws zul je hier echter niet vinden.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Beste avontuur uit de serie nu nog beter
 • Pokéwalker voegt echt iets toe
 • Veel veranderingen uit latere delen overgenomen...
 • Minpunten
 • Maar weinig echte nieuwe dingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geinig typetje.

 • hij ziet er wel vet uit

 • Maffe personages :).

 • Maf maar tof. Zijn er al Japanse (of Amerikaanse van mensen die al op de arcadeversie gespeeld hebben) reviews?

 • Euh, Nacho Libre?  Lucha Libre bedoel je

 • Maar dit is toch gewoon de oude streetfighter II met nieuwe graphics? Beetje zoals de oude Starcraft met nieuwe graphics… Lijkt me een zeer slechte trend. Recyclen ok, maar dit is bout.

 • Dan zal favoriet Vega wel niet meer komen. Te veel spaans.

 • ik wacht al een tijdje op een goede SF game na SF 2 turbo, Hopelijk heeft deze game genoeg in zijn mars om me het oude gevoel weer te geven

 • Ziet er wel tof uit, maar ik hou het bij Ryu.

 • IG heeft duidelijk geen kaas gegeten van worstelen: \"Nacho Libre\".  Het is Lucha Libre. Laat Mexicanen dit niet lezen…

 • @Ridley: hehe oeps, het is veranderd

 • Waarschijnlijk heb je laatst de film van Jack Black gekeken ;)  Ik zie op de scan ook de stage van Guile in 3D. Tot heden toe had ik enkelt de Chun-li stage gezien.  Het nieuwe personage lijkt veel op Vega.


 • Hey die Mexicaan vervangt Vega toch niet he? <_<

 • LOL en toch vind ik hem er helemaal niet bij passen ben erg benieuwd of ze uberhaubt characters uit SF3 erin doen……

 • Nice, maar breng ook het volledige oude roster terug. :)

 • Past niet echt bij de rest van de stijl van de rest van de characters.

 • Wostel type :P

 • tof :)

 • zorg er nauw maar voor dat die game af komt.

 • Ziet er vet uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren