1. Project Gotham Racing 4 (X360)

Project Gotham Racing 4 (X360)

Het volle, krachtige geluid van de Aston Martin DBR9 klinkt als muziek in je oren. Het door de zon beschenen, zwarte asfalt staat hunkerend op je te wachten. Het wegdek voelt soepel, je gaat steeds sneller en sneller. Het geluid steeds krachtiger, steeds sneller, en dan... een bocht, een muur, je controller trillend in de hand: je bent gecrasht. Spectaculair gecrasht weliswaar, want Project Gotham Racing 4 is beter, en vooral realistischer dan ooit tevoren. Met 120 voertuigen tot je beschikking staan er weer een aantal mooie races op je te wachten. Project Gotham Racing moet je ervaren, en in deze recensie geef ik daar een voorproefje van.

Voor mensen zonder een rijbewijs, zoals ik, zijn racegames een prima uitkomst. Het maakt niet echt uit hoe je rijdt, hoe hard je rijdt en je hoeft je geen zorgen te maken over ‘Wegmisbruikers-achtige’ akkefietjes. Tja, was alles maar zo simpel. Maar nee, eigenlijk is PGR 4 ook niet zo simpel. Elke game heeft een doel en dat geldt hier ook. PGR is een erg gevarieerde game; er zijn een aantal race-modi waarvan Gotham Career de beste en meest interessante is. Zoals de naam al zegt, begin je in deze modus met je eigen racecarrière. Je begint als een groentje onderaan de ranking-list. Het doel is dan uiteraard om helemaal boven aan te komen staan, gaandeweg levert dat ook een aantal belangrijke achievements op. Bovenaan kun je komen door mee te doen aan competities die meestal bestaan uit vier evenementen. Deze evenementen verschillen van elkaar: zo moet je in de ene bijvoorbeeld een bepaalde plaats behalen, terwijl je in een ander evenement juist moet finishen binnen een bepaalde tijd. De meest voorkomende is de Street Race, waarin je ‘simpelweg’ als eerste moet finishen. Een andere is Eliminator, hierbij is het de kunst om weg te blijven uit de laatste plaats binnen een tijdslimiet. Hierbij valt de laatste steeds af. Na de evenementen krijgen de racers op basis van hun rang in die competitie een aantal ranking-points om hoger te komen in de lijst.

Tijdens de races zelf kun je de welbekende Kudo’s verdienen, om deze te verdienen moet je goed en stijlvol racen. Vervolgens kun je hiermee van alles vrijspelen. Bijvoorbeeld nieuwe auto’s of nieuwe tracks. Leuk is dat je soms wordt uitgenodigd voor kwalificatieraces, als je deze wint kun je weer nieuwe auto’s vrijspelen. Een nadeel aan de Gotham Career is dat de weg naar de nummer één plek een lange weg is; de evenementen kunnen misschien ietwat saai en eentonig worden. Ook is het een beetje onoverzichtelijk wat je al behaald hebt. Evenementen worden namelijk geselecteerd op een willekeurige datum op een kalender. Maar je kunt er echter niet voor kiezen om terug te gaan naar eerdere data om die evenementen over te doen. Ook zijn de afzonderlijke resultaten hiervan nergens terug te vinden. Gelukkig wordt dit enerzijds mooi gecompenseerd door de dure, snelle en sexy auto’s in de game en anderzijds de prachtig gedetailleerde omgevingen, die tevens een groot pluspunt vormen.

Je kunt de wegen van een aantal grote wereldsteden onveilig maken, denk bijvoorbeeld aan Londen, Las Vegas, New York en het neonverlichte Sjanghai. Maar ook de Michelin Test-Tracks zijn aanwezig. Alles is tot in de details uitgewerkt. Zo zie je langs de befaamde Strip in Las Vegas het beroemde MGM Grand, in Londen Buckingham Palace, de London Eye en de Big Ben. Of ga met 200 km per uur over de Brooklyn Bridge in New York. De game mag dan al bijna 3 jaar oud zijn, het ziet er allemaal prachtig, gedetailleerd en vooral kleurrijk uit. PGR4 is dan ook een lust voor het oog.

Hoewel je in de Gotham Career vastzit aan een aantal evenement, kun je ook vrij racen met de Custom Match modus. Hierin kun je zelf je circuit, auto, speelmodus en zelfs de weersomstandigheden kiezen. Het weer is overigens een interessante factor, het heeft namelijk grote invloed op het racen. Zo zul je tijdens een zonnige dag zonder enige moeite een circuit afrijden. Maar wanneer het regent is het wegdek veel gladder, en moet je moeite doen om je voertuig onder controle te houden, wanneer het sneeuwt is dit nog veel moeilijker. Om de moeilijkheidsgraad gemiddeld te houden hebben de makers ervoor gekozen om bij veel evenementen regen als weerfactor te kiezen. Een leuk weetje is dat je via Xbox-live de actuele weersomstandigheden kunt kopiëren naar de game, waarin je dan vervolgens kunt gaan racen. Een goede toevoeging in deel 4 is dat er de mogelijkheid

is om met motoren te racen, naast grote automerken als Ferrari, Aston Martin en Lamborghini zijn er nu dus ook motoren met merken als Ducati en BMW. Rijden met dit voertuig heeft als voordeel dat je veel wendbaarder bent. Daarnaast ben je natuurlijk minder groot en lomp dan een auto, wat ervoor zorgt dat bochten nemen een veel minder groot probleem is. Uiteraard heeft het ook zijn nadelen: zo is een motor veel kwetsbaarder dan een auto, en val je sneller. Maar gelukkig is de besturing erg fijn.

Voor de beste ervaring moet je een racespellen natuurlijk spelen met een racing-wheel. Maar ook met de Xbox-controller voelt het rijden met de auto’s gewoon lekker. Het voelt allemaal heel natuurlijk aan, en je ervaart echt het gevoel van een auto besturen (voor zover ik daarover kan oordelen). Dat gevoel merk je vooral als je verschillende auto’s achter elkaar bestuurd. De verschillen daartussen zijn duidelijk aanwezig. Dat maakt het spel zo realistisch; de verschillen tussen de auto’s zijn subtiel aangebracht, en toch zo opvallend aanwezig. Het kenmerkt het realisme van het spel, dat we natuurlijk ook te danken hebben aan de graphics en het sublieme geluid. Soms kunnen deze realistische aspecten echter irriterend werken. Bijvoorbeeld bij de camerastand tijdens de races. Je kunt kiezen voor een stand waarin je de auto volledig ziet, van bovenaf gezien. Dit werkt gewoon prima. De camerastand vanuit de auto gezien, dus alsof je er in zit, is erg hinderlijk. De helft van het oorspronkelijke beeld wordt namelijk ingenomen door het dashboard. Ook is gekozen om het beeld vanuit de auto wat vager te maken, doordat er ramen inzitten. Het zich wordt door deze twee factoren dan ook erg beperkt.

Project Gotham Racing 4 valt ook online te spelen. Een nieuwe modus hierin is de Bulldog. Één speler is hier ‘de Bulldog’ die elke speler minstens een keer moet raken. Je kunt daarnaast meedoen aan online kampioenschappen, deze zijn leuk om te doen, maar inhoudelijk verschilt het allemaal weinig van de offline singeplayer. In 2008 is ook nog een gratis 'Challenge Pack' uitgebracht met onder andere de modus Cat and Mouse. Hierin is de Mouse de langzame auto die de snelle Cats moet ontwijken. Deze modus zorgt zeker voor wat positieve afwisseling op het online gebied, maar een grote toevoeging is het niet.Bij PGR On Demand kun je je foto's en filmpjes die je gemaakt hebt uploaden om ze op het

net te kunnen showen. Een leuke gimmick, maar niet meer dan dat. Daarnaast zijn er ook nog een paar achievements te behalen, maar het is allemaal niet zo speciaal. Het voelt allemaal een beetje hetzelfde als offline spelen, behalve dat je het gevoel hebt dat je tegen iets ‘menselijks’ racet. Iets wat bij de offline singleplayer vrijwel ontbreekt. Je moet je echter zeker niet laten afschrikken door dit soort kleine minpuntjes, Project Gotham Racing 4 is een prachtige, realistische game, waar je ongetwijfeld lange tijd geboeid door zult worden.

Conclusie en beoordeling

Project Gotham Racing 4 is zeker een racegame die erbovenuit springt. Hoewel hij al bijna 3 jaar oud is kan het zich nog steeds meten met nieuwere, grotere racegames. Het spel heeft uitstekende gamemodi, prachtige graphics en mooie, gedetailleerde tracks. Tel daarbij het echte racegevoel op dat je krijgt bij het spelen, en je hebt een topper van een racegame. Minpuntjes zijn de onoverzichtelijke resultaten en de ietwat magere online modus. Maar dat haalt de kwaliteit van de game niet gigantisch naar beneden. De game ziet er prachtig uit, is erg realistisch en zal je ongetwijfeld lang geboeid houden.
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Graphics
 • Realistisch
 • Gotham Career
 • Motoren
 • Besturing
 • Minpunten
 • Online mager
 • Onoverzichtelijke resultaten
 • Cockpit-camera kan hinderlijk zijn
 • Evenementen kunnen eentonig worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Geinig best wel.

 • Hmm ok.. Ik vind de Sims niet zo leuk, je bent veel te druk bezig met allerlei dingen, dat kan ik gewoon niet aan.

 • Ik ben benieuwd wat er allemaal voor \"spannende\" dingen er allemaal kunnen in dit nieuwe deel.

 • Ben nu stiekem toch best wel benieuwd…  Weg met die casual games!(?)

 • Nu nog de mogelijkheid om een gun te kopen en lekker voetgangers neer te knallen en het criminele circuit in te gaan en dán spreken ze de hardcore gamer aan :)

 • Ik weet het niet, de Sims heeft altijd een aantrekking kracht op mij gehad omdat het is wat het is. En als ze het nu zo erg gaan veranderen dat het niet meer als een Sims aanvoelt. Dat hebben ze ook al vaak gedaan met Sim City, en dat is ondertussen ook niet meer wat het ooit was. Ben er dus een heel klein beetje bang voor.

 • Zolang het maar niet TE uitgebreid wordt, aangezien je je al met zoveel dingen bezig kan houden op het moment, dat je niet tijd voor alles hebt.  Wat ik wel positief vind is dat je je Sim volledig naar eigen wens kan ontwerpen. Op het moment is dat gewoon (vaak nog) vrij beperkt.

 • sims en hardcore :')

 • Ik denk dat de meeste gamers al afhaken bij het noemen van \"de sims\" :P

 • Wat een lieve illusie.

 • nee dan krijg je hoofdpijn he Brainstormer :P  klinkt wel veelbelovend als ik dit zo lees

 • Sims heeft me nooit echt aangesproken :s

 • Dat wordt afwachten.

 • Ik vind dit heel leuk, maar ik haat die vele uitbreidingen die erna uit komen! Hopelijk maken ze gewoon dit keer één Sims (3) deel en gooi alles er in, en laten het er bij, hooguit 1 uitbreiding maar meer niet, anders kan je wel aan de gang blijven met het kopen van die vele uitbreidingen

 • Als ze nou eindelijk zelfs naar de WC gaan en naar bed als ze moe zijn. Dan zou ik het nog wel leuk vinden, denk ik. Een leuke buurt maken met allemaal freaks!

 • Willen ze eerst alsjeblieft spore afmaken :P

 • sims en hardcore samen in 1 zin???XD bij de eerste sims had ik er al genoeg van, ik zie dus wel hoe ie uitpakt…

 • Betekent dat dat we andere sims kunnen afknallen en we vrij in een grote stad rond kunnen rijden met onze eigen sims? :P

 • Powerlevellen :)

 • Sims 1 Bout Sims 2 Bout Sims 3…juist UBERBOUT

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren