1. Folklore (PS3)

Folklore (PS3)

De huidige recensies van Red Steel en Heavy Rain... je kan er niet omheen draaien. Het zijn stuk voor stuk goede games, daarom heb ik besloten om eens de schijnwerper te richten op een ander pareltje die niet de aandacht krijgt die het zou moeten krijgen. Daarom geef ik het die aandacht nu. In het spel dat ik recenseer gaat het over een journalist die hét verhaal wil bemachtigen en een meisje die naar haar moeder op zoek is. In eerst instantie hebben deze twee zaken hélemaal niks met elkaar te maken. Tot ze elkaar beiden treffen in een klein Iers dorpje, Doolin genaamd. Ze hebben geen idee wat ze er komen doen, maar ze hebben beiden een bericht gekregen dat ze er naartoe moeten gaan. Waarom? Dat weet zelfs de paus niet, maar ach, wat hebben ze te verliezen? Dit spel is al een paar jaartjes oud maar het is een spel die me heeft weten te boeien in een manier die niet veel spellen hebben kunnen doen. Ik heb het uiteraard over Folklore!

Folklore begint met een reeks filmpjes. Deze filmpjes leiden ertoe dat je een beter beeld krijgt van de hoofdpersonages. De journalist genaamd Keats werkt voor een paranormaal tijdschrift en word vaak gebeld door mensen die even grappig denken te zijn, totdat hij een vrouw aan de telefoon krijgt die om hulp vraagt en hem hierdoor praktisch naar Doolin stuurt. Het meisje genaamd Ellen heeft uiteraard haar eigen motief om naar dat dorpje te komen; haar moeder vinden en erachter komen waarom ze de biezen heeft gepakt. Samen komen deze twee helden erachter dat er meer in dit dorpje schuil gaat dan je in een oogopslag zou kunnen zien. Er is namelijk geen hond aanwezig, behalve wat oude mensen in rolstoelen, die niet bepaald spraakzaam zijn. Ze komen een man tegen van midden dertig, kletsen even met hem en hij regelt hun een slaapplaats. Die nacht word Ellen wakker en hoort buiten wat herrie. Ze gaat naar de lokale kroeg en waant zich in een toverwereld.

Hiermee begint eigenlijk het verhaaltje. Een hoofdvraag die in dit spel speelt is: Is er leven na de dood?

Ja, zeggen de makers volmondig. Al hebben ze het overdreven; het is een beetje té ingebakken in de game. Natuurlijk heb ik ze het niet horen zeggen, maar uit dit spel duidt het in ieder geval wel! Uiteraard is dit een serieus thema en komt dit toch goed uit de doeken in dit spel. Na niet te veel onnodige gesprekken komen onze beste vrienden erachter dat er nog een andere wereld bestaat, dan alleen de 'mensenwereld'. De poort naar deze zogenaamde 'Netherworld' bevindt zich in Doolin en het daarom ook niet zogek dat er daar veel paranormale activiteiten plaatsvinden. In deze wereld zijn de mensen die hun lichaam verlaten hebben in de mensenwereld. Dit is dus de plek om te zoeken voor Ellen omdat ze zo een vermoeden heeft wat er met haar moeder is gebeurd... Natuurlijk is dit ook voor Keats een moment om eindelijk te bewijzen dat er iets bestaat wat andere mensen altijd perfect definiëren als 'iets'. Je zult moeten wisselen tussen deze twee personages iedere keer als je een nachtje op stap gaat in Doolin. Aangezien dan alleen die wereld opengaat.

Maargoed, om terug te vallen op de Netherworld. In deze wereld lopen allerlei 'Folks' rond, dit zijn bewoners van de Netherworld en zijn heel verschillen. Zie het maar als pokémons. Deze Folks kun je vangen en vervolgens op een bepaalde manier upgraden. De Folks die je aanvalt, moet je met de sixaxis proberen op te slurpen. Dit geeft een soort Ghostbusters effect. Uiteraard doe je dit niet voor niets: zodra je een ziel opslurpt van een Folk, heb je de kracht van deze Folk en kun je 'het' (ik heb geen idee of ze een geslacht hebben) gebruiken om andere Folks weer te verslaan. Het idee hiervan is geweldig, je hebt namelijk bepaalde Folks nodig om andere weer te verslaan. Ze hebben allemaal een zwak punt en deze moet je met een bepaalde Folk zien te vinden. Op het einde van ieder level wacht er natuurlijk altijd een Badass Folk. Dit is een baas die je met behulp van je gevangen Folks moet zien te verslaan. Dit doe je met behulp van pagina's die je doorgaans in een wereld vindt.

Een leuk aspect van de game is dat de Folks van Keats een geweldadigere aanval hebben dan die van Ellen. Zo heb je bijvoorbeeld een Folk die een geweldige mortier afschiet en een andere die lief waterbelletjes blaast... kun jij ze aan Keats en Ellen koppelen? Ik denk het wel en zo zijn er nog veel meer! Wat ook opvalt zijn de omgevingen. Die trouwens prachtig uitzien en goed de Folks reflecteren. Een goed voorbeeld is Arcadia. Hier loopt Keats in een beetje duister wereldje rond, waar twee facties elkaar het hoofd in willen slaan. In deze wereld is een flinke oorlog aan de gang en dat is aan de sfeer te proeven! Dit alles terwijl Ellen vrolijk in een sprookjesbos rondhuppelt en allemaal gekke beesten vangt.

Een vraag die ik me dikwijls gesteld heb:'What the f*ck moet ik in godsnaam doen?!' Een nadeel van het spel is dus dat je vaak even op wat deuren moet kloppen en met mensen moet praten in het dorpje om erachter te komen waar je in godsnaam naartoe moet. Uiteraard zal je dit niet zodanig van het verhaal afleiden dat je er echt de draad kwijt bent. Nou ben ik er van overtuigd dat mensen die van verzamelen houden, helemaal los kunnen gaan op dit spel.

De challenges om de Folks up te graden zijn uitdagend en héél erg leuk om te doen. Bovendien heb je de drang om echt alle Folks te vangen dus zit de verzamelkick er goed in. Het doet toch een beetje aan Pokémon denken en ik denk dat dit voor veel mensen positief uitpakt! Een aanrader voor iedereen die een verzameldrang heeft (zoals ik) en die van een goed verhaal wil genieten.

Conclusie en beoordeling

Folklore is een spel met een goed verhaal, een leuke afwisseling met personages en een geweldig aanbod aan uitdagingen. Ook over de tussen filmpjes is niks te zeiken. Een must-have voor Adventure liefhebbers die uiteraard ook niet vies zijn van een flinke schep magie!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Het verhaal is goed opgebouwd...
 • Folks vangen blijft leuk
 • Het upgraden van Folks is nog leuker
 • De werelden zijn prachtig weergegeven.
 • Sfeer zit er goed in
 • Minpunten
 • maar je weet na een uurtje spelen al de helft van het verhaal.
 • Soms onduidelijke aanwijzingen
 • Badass Folks soms té makkelijk door de pagina's
 • Leven na de dood thema beetje overdone...

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lost Planet Colonies  Denk het wel.  Er hangt ook een poster van Lost Planet op de achtergrond.

  Misschien is dat wel een stille hint. • Hmm, best vaag zo'n gecensureerd spel :P. Ik denk dat het een geheel nieuw spel zal zijn.

 • Devil May Cry 5 zal het nog niet zijn. RE 5 misschien? Neh, Lost Planet Colonies is het meest voor de hand liggend… Een 360game in ieder geval :).

 • Poster aan de muur?

 • raar dat ze zo geheimzinnig doen…

 • Lost Planet zal het wel niet zijn want Colonies wordt een add-on.

 • Dat wordt geinig.

 • Bull. Als de game al gespeeld kan worden dan zou het alang geen geheim meer zijn. Gaat waarschijnlijk gewoon om een titel die al eerder aangekondigd is maar ze nog niks van willen laten zien. Zoals Dark Void (is ook wel akelig zwart en leeg op dat scherm:P)

 • dead rising 2?

 • nou ja, ik hou wel van een beetje secret XD

 • HAhaa vet:P een geheime game ik ben benieuwd!

 • Wauw wat een teaser zeg! :o Super benieuwd! :o  Hahaha :D

 • @ weird; DAT is hetegene dat ik hoop. :)

 • iig een 360 game, aangezien ik een controller zie liggen :P

 • Poster op de achtergrond hint hint hint…lol

 • Er ligt wel een 360 controller, das mooi om te zien.

 • DEAD RISING II FTW

 • Spannend!!

 • oh hard gwn voor 360 :P

 • Lijkt iets RPG achtigs met al die schermpjes op het beeld. Zou echt geen flauw benul hebben. Misschien een port van die SEGA Sonic RPG ofzo ??

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren