1. Blur (X360)

Blur (X360)

PREVIEW

Ontwikkelaar Bizar Creations komt met een nieuwe race game op de markt, namelijk Blur. We kennen Bizar Creations van de PGR serie en Geometry-wars. Blur is een game die mij erg warm maakte voor het arcade genre onder de race spellen en ben daarom erg benieuwd wat het allemaal te bieden heeft. Ik heb uitgebreid de Multiplayer demo gespeeld om het eens nader te gaan behandelen.

Blurrig beeld

Normaal gesproken ben ik geen fan van race spellen en speel ze daarom ook eigenlijk zelden. Toen ik voor het eerst de naam Blur hoorde, dacht ik meteen aan een First person shooter en dat klonk wel tof, maar schijn bedriegt. Blur is alles behalve een shooter, alhoewel er een klein element in zit waarmee je het stiekem toch een beetje kan vergelijken. Als je het woord blur hoort denk je meteen aan het engelse woord blur, wat staat voor het vervagen van de randen of lijnen van kleuren om zo een continu kleurverloop te krijgen (ja dat is een mond vol). De titel die dit spel kreeg doet zijn eer aan, omdat het ingame allemaal een beetje 'blur' is. Gelukkig is dit niet negatief, maar juist alleen maar modern,vet en geeft het een futuristische twist. Lang leve blurrig beeld!

Geval apart

Na het spelen van de Blur demo ging ik met mijn gedachten terug in de tijd om even te achterhalen wat we allemaal gehad hebben aan race games; Need for speed, Grid, Dirt, PGR, Grand Turismo, Forza (so on). Spellen die ik geen van alle gespeeld heb en waarvan vele de arcade kant op gingen, op Forza 3 en Grand Turismo na. Een race spel zoals Forza 3 was voor mij te hoog gegrepen. En dan bedoel ik niet kwa rijdend op de weg blijven, maar meer het tunen eromheen. Veel te ingewikkeld voor mij allemaal en te realistisch... Geef mij dan maar een lekkere Arcade racer. Nu kwam ik eigenlijk tot de conclusie dat Blur een geval apart is in zijn genre. Het rijdt zoals een arcade racer, maar toch heeft het een bepaalde twist die het zo cool maakt. Daarom is Blur een spel die voor mij een uitzondering mag gaan maken om in mijn verzameling te komen.

Mariokart zeg je...?

Blur is eigenlijk een soort mix van mariokart, geometry-wars en PGR in één. En dat is grappig want deze laatste twee zijn dus ook spellen van deze ontwikkelaar (ah, vet toevallig!) en het lijkt er dus op alsof ze alles in één spel hebben gestopt. En dit pakt erg goed uit vind ik. Waarom het een mix is van Mariokart? Omdat er power ups in zitten die je tijdens het racen kan op pakken en kan afschieten of zelf kan consumeren. Waarom het een mix is van Geometry-wars? Vanwege alle felle en verschillende kleuren die het gebruikt en die door je beeld heen flitsen en exploderen. Dit doet je denken aan de kleuren en explosies van dus, Geometry-wars. Waarom het een mix is van PGR? Omdat het allebei een race game is en omdat het allebei arcade-achtig rijdt.

Een perfecte mix dus wat mij betreft en ik ben benieuwd naar het eind resultaat.

Graphics, Geluid uiterlijk

Deze onderdelen zijn goed verzorgt in Blur. Het geluid is gewoon van goede kwaliteit en dat is ook wel te horen aan de motor geluiden en aan omgeving; een lekkere bas en prettig voor je oren. De graphics zijn ook in orde, alhoewel het voor deze moderne tijd wel een stuk beter kan, het kan daarom nog wel een poets beurt krijgen her en der. En dit zullen ze vast en zeker gaan doen voordat de game uit komt. Het uiterlijk van de game zit strak in elkaar. De menu's zijn goed verzorgt en zien er strak uit met de blur erdoorheen. De laad schermen lopen mooi over naar de echte race en zo zijn er nog een paar voorbeelden. Met de graphics, geluid en uiterlijk samen gecombineerd is Blur zeker een 'hete' game.

Power ups

Het concept van Blur is erg interessant en zet misschien wel een nieuwe standaard neer voor arcade racers. Je unlockt namelijk nieuwe auto's en kan deze verven. Oke, dat is dus niet zo spannend. Wat wel spannend is is dat er dus power ups zijn die je verzamelt om je tegenstanders kapot te schieten en power ups om jezelf een boost te geven. Ook krijg je ingame Fans , wat gelijk staat aan exp, en hiermee kan je dus level up gaan om nieuwe auto's en mods te unlocken. Mods zijn ook een nieuwe twist in deze game. Mods variëren van extra fans krijgen, tot het absorberen van damage en dit omzetten in health of power ups, tot het uitbreiden en versterken van je eigen power ups. Als je dit in combinatie gooit met de power ups die je onderweg verzamelt heb je een uniek systeem die erg leuk uitpakt. Nou moet ik zeggen dat er, naar mijn mening, meer verschillende power ups in mogen komen en dat ze willekeurig in verschillende volgordes mogen verschijnen.

Online

Blur beschikt over een aantal interessante modi. Zo heb je racen van minimaal 4 tot maximaal 8 spelers. Maar ook van 12 tot 20. Dit zijn dus aantal wat tegenstanders waar je tegen moet racen. En dit is echt vet. Lekker chaotisch (op een positieve manier), alles kapot knallen en toch blijf je met een neten gang door scheuren. Er zijn nog een stuk of 6 andere spel modi, maar deze krijg je niet tot je beschikking in de demo. In ieder geval is er genoeg keuze en je zult je denk ik geen moment gaan vervelen.

Ook de game lobbies zien er goed uit en je kan snel en soepel een potje vinden. Daarnaast zijn alle potjes die je speelt snel voorbij, want het gaat allemaal zo snel, vanwege de pure lol die je hebt en is gewoon met andere woorden "fast paced, but brutal action'

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • egt vet man

  eerst bioshock 2 aangekondigt en nu waarschijnlijk ook nog max payne 3

  wreed!

 • Afwachten dan maar!

 • hoop dat het wat word. max payne is echt wreed!

 • ach, van mij mogen ze mysterieus doen, als deze game er maar komt:)

 • Ok, die komt er dus ook nog eens aan. Heerlijk nieuws allemaal :D.

 • Come on!

 • MAX PAYNE 3 FTW!@!!!!!!!!!!!!!

 • Vet! En dat de eventuele console-versies, dit keer geen troep zijn! :P

 • Max Payne 3 _O_

 • misschien wel een max payne die de film volgt?

 • zal je zien dat als de film een succes word er gelijk gesproken word over een trologie….

 • Max Payne is makkelijk 1 van de beste games ever!

 • Ik hoop het! May Payne is super wreed! _O_

 • Hopelijk word het een goed vervolg en niet een stomme film game.

 • Dope! Max payne 3! Mila kunis bekend van de 70's show heeft een rol in Max payne..lekker ding=P

 • Zou erg vet zijn!!

 • Ik hoop dat ze een Max Payne 3 gaan ontwikkelen, heb erg genoten van deel II

 • Zou vet zijn idd!

 • ze kunnen maar zien dat Max terug komt, terug met die rauwe manier van verhaal vertellen, met comicscenes, en Caffrey .

  ik kan gerust even wachten :-)

 • Ik wil maximale pijn nu!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren