1. Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Professor Layton and the Curious Village (NDS)

Een rode auto, een professor en zijn jeugdige protegé... Voeg daar aan toe een uitnodiging van een barones wonend in een mysterieus dorp en je hebt alle ingrediënten voor een interessant, intrigerend en vermakelijk verhaal op je DS. Van jou als gamer wordt maar een ding gevraagd: Je verstand gebruiken om het mysterie op te lossen! Geen driftige bewegingen maken met je stylus, niet met het puntje van je tong uit je mond stekend in je DS gekropen zitten, maar lekker achterover op de bank, of ontspannen liggend in je bed bezig zijn met puzzels.

Het spel opent met een vriendelijk ogende 'cutscene' (animatiefilmpje) waarin de gamer kennis maakt met de professor en zijn protegé Luke. Het karakteristieke rode autotje en de hoge hoed van Professor Layton geven aan dat we hier met een klassieke Brit te maken hebben. Luke, met zijn felblauw shirt en 'Kruimeltje' pet, oogt als een puber jongen die weinig te zoeken heeft bij een professor. Maar de twee blijken een grote passie te delen, namelijk het oplossen van puzzels. Komt dat even goed uit, want de professor heeft zojuist een brief ontvangen waarin zijn hulp gevraagd wordt bij het oplossen van het mysterie van de gouden appel. De zweem van een naderend mysterie moet deze twee naar St. Mystere gelokt hebben, want de VVV van het dorpje doet niet veel om het aantrekkelijk te maken voor bezoekers, zal later blijken. Het inleidende filmpje schept wat verwachtingen over wat er komen gaat op grafisch gebied en gameplay. Wees echter voorbereid op statische graphics en een lopend tekstscherm waarin de dialogen uitgeschreven zijn.

De gameplay schakelt van de ene scene naar de andere, wat niets meer betekent dan een andere achtergrond, waarin af en toe een karakter verschijnt, dan wel verdwijnt. Het concept is een simpel 'tap-with-the-stylus' idee om de dialogen te laten voortgaan. Hier is echter niets mis mee, aangezien de kern van het spel bestaat uit het oplossen van puzzels. Deze puzzels worden je aangeboden door de inwoners van St. Mystere, en soms hebben de professor en zijn protegé een leuke hersenkraker voor je. Een puzzel verkrijg je door interactie met een inwoner van St. Mystere, dit houdt in klik-de-inwoner, lees de dialoog en ontvang een puzzel. De ene keer heeft een inwoner meerdere puzzels voor je, en op sommige momenten, naar mate de game vordert, hebben de inwoners geen puzzels meer voor je. Er is nog een andere manier om de omgeving van St. Mystere te betrekken in je spel, en dit doe je door elke pixel van je scherm aan te klikken met je stylus. Waarom, zou je denken, nou er zijn twee redenen. De eerste is dat er puzzels verborgen zitten in de achtergrond graphics, sommige zijn wat minder goed verstopt dan anderen. Dus elk voorwerp aanklikken vergroot de kans op nog meer puzzel plezier, waar het uiteindelijk om te doen is. De tweede reden is dat er zogenaamde hint muntjes verstopt zijn. Mocht je vast zitten tijdens een puzzel, dan kun je een hint 'kopen' met een hint muntje. De hint zou je verder op weg kunnen helpen met de puzzel.

Het niveau van de puzzels varieert, wat aangegeven wordt door het aantal Picarats dat je kunt verdienen als je de puzzel oplost. Hoe meer Picarats er op het spel staan, des te moeilijker de puzzel. Deze indicator is echter vrij persoonlijk, de een heeft nou eenmaal beter ruimtelijk inzicht, of rekenvaardigheden dan de ander. Het oplossen van puzzels op zich is een aardig concept, helaas hebben de meeste puzzels weinig tot niets met het verhaalt te maken. Het oplossen van de puzzel brengt je verder in het verhaal, en dit is de grootste 'incentive', of motivatie, om de puzzel op te lossen.

Naarmate je vordert in het verhaal wordt je gegrepen door de intriges, en wint de nieuwsgierigheid het vaak van de verveling van weer een sliding-puzzle of rekenkundig vraagstuk. Dit wordt uiteindelijk in het spel grandioos sterk uitgebeeld als de puzzels de toegang tot een bepaald gebouw blokkeren. De puzzels geven dan letterlijk toegang tot de volgende akte in het verhaal. Zo moet het spel bekeken en gespeeld worden. Gelukkig blijven de professor en zijn protegé altijd optimistisch en beginnen vol goede moed aan elke puzzel. Hierbij hopen ze wat van hun enthousiasme op jou over te brengen, en dit lukt ze goed.

Telkens als je de statische achtergronden zat lijkt te worden schudt het spel je wakker met een mooie 'cutscene', begeleid met aardige geluidseffecten en ingesproken dialogen. Deze afwisseling houdt de gamer bij het spel betrokken, en geeft de gamer een kleine beloning voor al zijn of haar inspanning. De laatste scènes zijn het zeker waard om op je gemak te bekijken en als het mysterie zich ontrafeld, krijg je het gevoel dat dit komt door jouw puzzel-oplossend vermogen. Wat natuurlijk ook zo is!

Het gaat voor deze recensie te ver om uit te leggen wat Oma Riddleton's huisje inhoudt, wat de extra's zijn en hoeveel moeilijker de extra puzzels zijn in vergelijking met de 'in-game' puzzels. Ook ga ik hier niet in op de minigames in de koffer van Professor Layton. Replay value in een lineair verhaal is altijd relatief, en dient naar mijn mening ook niet mee te wegen in zulke games. Maar vast staat dat dit spel qua diepgang voldoet aan de normen van een AAA titel!

Conclusie en beoordeling

Professor Layton and the Curious Village is een spel dat lof verdiend vanwege de gedurfde combinatie van (losstaande) puzzels verweven in een sterk verhaal. Verwacht geen denderende graphics, gameplay of geluidseffecten. Maar zie dit als een spannend detective boek voor op je DS, waar je ook (hopelijk) wat slimmer van wordt, een spannende braintrainer dus. Alle aspecten van het spel zijn gelukkig ruim voldoende ontwikkeld om je een prettige spelervaring te geven. Het feit dat er meer dan 130 puzzels wachten om opgelost te worden garandeert zeker 20 uur speel plezier. Het concept van relax gamen maakt dat dit een perfecte titel is voor onderweg, of lekker onderuitgezakt op de bank. Houd je van een goed verhaal en ga je een hersenkraker doorgaans niet uit de weg, dan is dit jouw game.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Vernieuwend concept
 • Aardige graphics, afgewisseld met mooie cutscenes
 • Spannend verhaald
 • Leuke, uitdagende puzzels
 • Minpunten
 • Puzzels staan vaak los van het verhaal
 • Variatie in type puzzels beperkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ziet er zeer tof uit!

 • Ik hoop dat ie beter wordt dan deel 1!

 • Wordt heel erg vet!

 • Nice hoor!!!

 • leuke game voor ongeveer 30,- meer heb ik er niet voor over

 • het filmpje doet het niet :(

 • Lijkt me een vette game!

 • Bij mij ook niet.

 • leuke game voor ongeveer 30,- meer heb ik er niet voor over  gamehater.  splitscreen is sweet, nieuwe setting was nodig (en dus ook sweet). Heb wel zin in dit nieuwe deel :)

  Haha, en Pendulum is weer een ton rijker getuige de trailer. TARANTULAAAAAAAAAAAA • blijkbaar ben ik niet de enige waarbij het filmpje het niet doet

 • ah heb trailer even ergens anders bekeken ziet er zeker goed uit, biedt wel wat meer variatie in omgevingen (strand, vulkaan, jungle) en splitscreen is ook echt nodig vind ik, was een grote misser in deel 1 voor mij

 • Filmpje doet het nu wel :)

 • Jammer dat ik niet de eerste deel kon spelen haal pas een ps 3 als MGS 4 uit is of GTA IV ik zie wel. En dit ziet er zeker niet slecht uit.

 • Ziet er tof uit :)

 • zeker tof

 • Hmm, kvind motorstorm 1 niet zo fantastisch, ik denk dat ik deel II dan ook maar laat voorbij gaan.

 • Ik hoop dat er genoeg verschil komt om de fan bezig te houden, zelf ben ik wel enigzins geinteresseerd in MotorStorm 2.

 • Dope! Zeker een must have of is dat nog te vroeg om te zeggen?

 • Damn, heb ineens weer zin gekregen om deel 1 te doen!! Als het idd klopt wat ze hebben gezegd, dat ze de game uiteindelijk beter willen laten uitzien dan dit filmpje, dan is dit echt weer een must-have voor mij!!

 • @Shoarmaboer  Voor jouw Shoarma heb ik nog geen 50 Eurocent over ;)  Ziet er zeker vet uit, deel 1 heb ik ook gelijk gekocht bij de launch van de PS3. Deze komt ook zeker in m'n collectie.


Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren