1. Monster Hunter: Freedom (PSP)

Monster Hunter: Freedom (PSP)

Wat onwennig wordt ik naar een kamp midden in de woeste natuur gestuurd. Bepantserd met een harnas van de het dikste staal kan mij niets overkomen. Toch voel ik de zenuwen door mijn aderen vloeien als ik een berg beklim die voor mijn gevoel kilometers hoog is. Ik weet, dat als ik bovenaan ben, mijn ergste nachtmerrie staat te wachten. Snel drink ik nog een drankje dat er voor zorgt dat ik niet zal sterven aan de verschrikkelijke kou die mij te wachten staat. Eenmaal bovenaan gekomen trek ik een zwaard dat zeker twee keer zo lang is als ik ben. Ik heb het zwaard niet schoongemaakt. Tussen de groeven zit nog wat oud vlees en bloed. Net op dat moment springt een groot, blauw monster op mij af die nog het meeste weg heeft van een wezen van voor de oerknal. Na een gevecht wat voor mijn gevoel uren blijkt te duren ligt het beest eindelijk op de grond. Ik ruk zijn huid eraf en neem zijn botten mee. Langzaam keer ik terug naar mijn dorp om morgen het volgende monster te bevechten. Waarom ik dit doe? Ik ben een Monster Hunter.

Sommige onder jullie herkennen het bovenstaande uit de Monster Hunter game die in 2005 voor de PlayStation 2 uitkwam. De meesten zullen echter niets herkennen, omdat de game nooit heel erg populair is geweest buiten Japan. Capcom probeert het nu opnieuw door Monster Hunter voor de PSP uit te brengen en de game de ondertitel Freedom mee te geven wat duidt op het feit dat je nu overal op monsters kunt jagen. Bij dit jagen op monsters moet je je alleen geen schattige Pikachu voorstellen. Nee, Monster Hunter Freedom draait om het verslaan van de meest brute wezens die onze aarde ooit gekend heeft.

Als je de game opstart kom je in je dorpje terecht. Je hebt daar een eigen huis om je spullen op te slaan. In het dorp kun je je voorzien van alle spullen die je tijdens jouw jacht nodig hebt om deze te overleven en succesvol af te ronden. Naast het huis bevindt zich de trainingsschool waar je de basiskneepjes van het vak kunt leren. Dit is echter niet voldoende. Om de game uit te kunnen spelen zul je als speler jouw eigen vaardigheden moeten verbeteren. De game is namelijk moeilijk, heel moeilijk. Maar goed we beginnen simpel, bij het kampvuur begroet ons een vriendelijke man en zegt dat hij wel een aantal klusjes voor mij heeft. Deze klusjes kunnen verschillen van het jagen op een bepaalde soort, het verslaan van de meest sterke monsters of het verzamelen van bepaalde voorwerpen die in de spelwereld te vinden zijn. Voltooi je deze quests dan krijg je een flinke som geld en een aantal voorwerpen. Hoe meer quests je voltooid, des te moeilijker worden de quests.

Wanneer je een quest start en je dorp uitloopt, kom je in de eigenlijke spelwereld terecht. Welke wereld het is, is afhankelijk van de quests die je doet. De ene keer zul je boven op besneeuwde bergtoppen staan en de andere keer midden in de woestijn. Elke spelwereld is verdeeld over een aantal gebieden. Je kunt van het ene naar het andere gebiedt lopen om de wereld te verkennen. Het is dus geen volledig vrije wereld waar je kunt gaan en staan waar je maar wilt zoals we uit de meeste RPG’s kennen. Wel zien we bij Monster Hunter Freedom gelijk waartoe het apparaat in staat is. De omgevingen zijn in prachtig 3D weergeven en leeft zoals de natuur dat in het echt ook zal doen. De monsters zien er realistisch uit en bewegen zich zoals ze dat in het echt ook zouden doen. Dit is echt één van de mooiste titels voor de PSP te noemen.

Al snel kom je je eerste monsters tegen. In het begin zijn deze met een paar slagen van het goedkoopste zwaard nog wel tegen de grond te werken. Echter tien quests later zal dit niet zo simpel meer werken en ben je letterlijk een half uur bezig om het beest te verslaan. Elk monster heeft zijn eigen strategie nodig, wat behalve op de manier waarop je speelt, ook invloed heeft op de wapens die je gebruikt. Elk monster is beter te verslaan met bepaalde wapens die je helemaal naar je eigen behoeften kan aanpassen met de materialen die je tijdens de quests vind. Als je elke keer hetzelfde wapen gebruikt, kom je er al snel achter dat de game na tien pogingen wel erg saai wordt. Om de game uit te kunnen spelen zul je dus veel moeten experimenteren met verschillende wapens, en je strategie bij elk monster moeten bijstellen. Dit is ook één van de redenen waarom de game hier in het westen niet zo populair is. Het spel is door het bovenstaande enorm moeilijk en zal de speler veel geduld moeten hebben om het spel onder de knie te krijgen.

Wanneer je toch iemand kunt vinden die een PSP heeft met Monster Hunter Freedom, dan kan je naar de guild in je dorp gaan. Je kunt dan met maximaal vier personen samen quests voltooien. Wanneer even niemand in de buurt is kun je in je ééntje de quest voltooien wat voor een extra uitdaging zorgt, omdat de quests voor meerdere personen zijn gemaakt. Helaas zijn er niet zoveel mensen met Monster Hunter, wat het extra teleurstellend maakt dat het spel geen online-modus heeft. Dit is met het oog op de PlayStation 2 waarbij dit wel mogelijk was, een gemiste kans die het spel zoveel leuker had kunnen maken. Zeker omdat er maar een gering aantal spellen voor de PSP zijn die online speelbaar zijn.

Conclusie en beoordeling

Wanneer je wel van een flinke uitdaging houd, overweeg dan serieus een aanschaf van Monster Hunter, wat overblijft is dan een erg mooie game die je voor uren bezig kan houden. De werelden zijn prachtig vormgegeven en leven zoals ze dat in het echt ook zouden doen. Het spel brengt daarom een realistische sfeer met zich mee, waardoor de gamer zich voor even een echte jager zal voelen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • mooie wereld
 • veel quests
 • vele mogelijkheden
 • Minpunten
 • Moeilijk, heel erg moeilijk
 • ontbreken online multiplayer

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Tzzz, voor meisjes XD, of voor mannen die met vrouwen los willen gaan!

 • Hmm, spreekt me niet direct aan, SCIII vondt ik niet heel super.

 • Nou een meisje met een roze pakje, dat zal toch wel een succes worden.

 • Ik blijf bij Mitsurugi, mijn all-time favo Soul Calibur personage :)

 • Ook Kilik is er.  Een nieuwe character is altijd welkom, hopelijk heeft deze dame snelle moves als Taki. Ze lijkt me er wel toe in staat. Ze laat me ook denken aan Zelda fairy type… haha

 • Kom maar op met die extra Soulcalibur IV characters, ik krijg steeds meer zin in die game! :D  En net als Jakfire blijf ik bij Mitsu, hij is fawt!

 • Vet hoor. Alleen ken ik geen Sould Calibur. ;-)

 • Damn Scheherazade…Wat een naam

 • wat is soulD calibur?:P

 • YODA!!!!!!!!!

 • Leuk!

 • Scheherazade is de naam van de dame die de verhalen vertelt uit het Arabische 1001 en één nacht, mischien heeft het er iets mee te maken?

 • chill!:D

 • Waarom zo`n belachelijk moeilijke naam. Zoiets ken je toch niet elke keer uitspreken.

 • ik vond altijd dat wijf met die dikke tieten vet . als die slingerde met der wapen bounste die tieten zo mooi heen en weer :P!

 • killik en talim are mine all time favorites :D

 • Alleen wel een lastige naam…

 • Talim was echt lijpsterk  maar mijn favoriete waren wel die met die lange stok, ben naan even kwijt en Cervantes, die spookpiraat :P

 • Ik wil eerst haar moves zien:P

 • ik vecht altijd met vrouwens dus…BETER!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren