1. Land of Frogs (PC)

Land of Frogs (PC)

1 april blijft een aparte dag. Het is zo ingeburgerd dat mensen automatisch alles voor een grap aanzien, als je bijvoorbeeld iemand wilt waarschuwen dat zijn veters vastzitten en die ander dolkomisch ‘Één april!’ naar jouw schreeuwt en vervolgens struikelt, dan vraag jij je af of het wel een goed idee was. Humor is een ding, maar essentiële dingen missen door humor gaat toch iets te ver. Alsof je een portemonnee vol met geld ziet liggen, jezelf al rijk rekent en vervolgens de portemonnee met een touwtje wordt weggetrokken. Zo is het ook met Land of Frogs, InsideGamer was een beetje ongelukkig met het plaatsen van de impressie en zodoende dachten veel members dat Land of Frogs één grote grap was. Ik kan je vertellen: dat is de grootste fout in hun hele leven.

Want wat lag ik ondersteboven van Land of Frogs, toen ik van ontwikkelaar InsideGamer de tien diskettes binnen kreeg. Het was wel een hele moeite om de geavanceerde computer van zolder te halen die een diskette-ingang had, maar het was de moeite waard. Toen ik namelijk een account had aangemaakt – bovendien géén maandelijkse kosten – en mijn kikker mocht maken, stond ik voor een keuze uit meer dan 250 kikkers dat ons koude kikkerlandje rijk is. Na lang wikken en wegen koos ik voor de bosbruine baardkikker, die excelleerde in stealth-technieken. Mijn kikker was echter niet sterk in een frontale aanval en zo legde ik al vrij snel het loodje toen ik vijandige kikkers moest doden. LoF (Land of Frogs) is namelijk geen makkelijk game, laat ik dat voorop stellen.

Gelukkig krijg je een uitgebreide tutorial om je wegwijs te maken in het moeras, want gevaar loert om elke boom. Katten, mensen, insecten, slangen, vogels en vijandige kikkers loeren altijd op jou en jij op hen. Het is dan ook van levensbelang dat je vriendschappen onderhoudt met andere kikkers, om samen ten strijde te trekken tegen grote vijanden. Maar het is ook mogelijk om relaties te onderhouden met andere facties. Zo had ik bijvoorbeeld een marsepeinen-kikker gemaakt met mijn patisserievaardigheden. Niet alleen schoot mijn reputatie met mensen omhoog van neutraal naar vriendelijk, maar ook kon ik de hulp van de mensen inroepen om de gevaarlijke wegen over te steken.

Voor de mensenhaters onder ons hoeft dit niet persé, want het is ook mogelijk om een vriendschap te sluiten met de plaatselijke kat, waarna die zich voor een auto gooit en jij zonder gevaar kan oversteken. Deze wegen spelen een belangrijke rol in Land of Frogs, want het zijn de enige plekken om in nieuwe gebieden te komen en bij de regionale stam. Elk gebied herbergt namelijk een stam van kikkers – die gelijk staan aan een guild – met elk hun eigen versiering om de huid, bepantsering en wapens. Ook heeft elke stam een eigen potion om te gebruiken. Omdat kikkers van nature waterdieren zijn, moeten ze om de zoveel tijd een potion tot zich nemen, om uitdroging te voorkomen. Doe je dit niet, dan resulteert dat in verschillende ziektes en uiteindelijk de dood, sla dus eerst flink wat potions in voordat je op pad – haha – gaat. Je kikkerzak heeft wel een beperkte ruimte die verschilt per kikker, die je pas vanaf level 20 kan upgraden naar een grotere zak. De valuta in Land of Frogs zijn kikkerbillen, maar kikkerbillen zijn schaars en de keuze wat je koopt en wat niet is van uitermate belang. Zo had ik een prachtig zwaard gekocht voor 35 kikkerbillen, maar even later vond ik in de maag van een vijandige kikker een beter zwaard.

Er zijn gelukkig wel verschillende manieren om aan kikkerbillen te komen. Zo kan je simpelweg kikkers vermoorden, maar je kunt ook met het andere geslacht de liefde bedrijven en er met de billen vandoor gaan zodra ze is bevallen. Ook zul je soms in de maag van een kat kikkerbillen vinden die nog niet verteerd zijn of liggen ze soms ergens in het water. Naast het vermoorden van andere kikkers kun je gelukkig ook met hun samenwerken. Grote, sterke katten zijn namelijk vrijwel onmogelijk om in je eentje om te brengen op de lagere levels. Een mix van sterke, slome padden tot snelle, slanke kikkers kan de sleutel tot succes zijn. Als elke soort zijn eigen sterke punten uitbuit en de zwakke plekken verbergt, dan kunnen zelfs mensen tot de slachtoffers behoren. En dat moet ook wel, op de latere levels zijn er boeren met wapens en zelfs varkens. Die verdomde beesten hebben een dik panster en zijn immuun voor vergif. Een beest dat vele dode kikkers op zijn naam heeft staan.

Maar als alles faalt, dan is er altijd nog een laatste mogelijkheid: de hulp inroepen van jouw stam. Met een maximale populatie van 50 kikkers is een stam de laatste kans op een overwinning, maar wat voor een kans! Als de kikkers op een linie op de vijand afstormen met hun vlaggen en insecten-mounts dan valt je mond op de grond. Krijg je echter mot met een andere stam, dan is er de mogelijkheid om een stam-battle te voeren. Een PvP-strijd barst dan los die zijn weerga niet kent en teamwork is van uitermate belang. Worden de kikkers niet goed aangevoerd of zet de vijandige stam katten of mensen in, dan ben je het zaadje en kan de vijandige stam jouw stam zelfs overnemen of dwingen tot slavernij. De grootste vernedering die een kikker kent.

Tijdens het spelen zul je ook vaak bekende plekken aandoen, want Nederland is helemaal overgenomen. Het is alsof Google Streetview tot leven is gekomen. En deze gebieden zijn allemaal levensecht en de A.I. leeft hun eigen leventje. Vooral in de verschillende instances is het een feest van herkenning, vooral de ‘Invasie van Madurodam’ is een gedenkwaardig moment. Laat staan de eindbattle tegen de miniatuurversie van Jan Peter Balkenende. Helaas is Land of Frogs niet helemaal bug-vrij, maar tijdens het spelen kwam ik er steeds minder tegen. Alsof ze werden opgegeten. Grafisch kan het er allemaal mee door, maar soms mist er detail of textures. Dit staat echter in het niet bij de geweldige ervaring die Land of Frogs biedt in een Nederland die je doet verbluffen. Chapeau!

Conclusie en beoordeling

Land of Frogs is een echte potentiele WoW-killer. De gameplay is veel diverser, biedt meer diepgang en jouw kikker is ook echt jóúw kikker. De originele keuzes als potions en kikkerbillen zijn verfrissend en de gigantische stam-battles zijn om van te smullen. Als slagroom op de kers is Nederland ook nog eens één op één overgenomen. Je bent geen Nederlander als je Land of Frogs niet koopt!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nederland helemaal overgenomen
 • soorten kikkers
 • Potions
 • Stam-battles
 • Keuzes, keuzes, keuzes
 • Bugs
 • Minpunten
 • Mist soms wat detail
 • Bugs

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dat is lekker goedkoop, hoewel ik denk dat als de episode's in Europa komen ze al richting de 2,00 euro gaan.

 • Slim, maar sinds ik een demootje gespeeld hebt trekt dit concept me totaal niet meer…

 • Op zich snap ik het wel, gezien de populariteit van de game. Maar ik ben nu bang dat er straks minder tijd in het uitwerken van de cases wordt gestopt, om ze snel weer online beschikbaar te kunnen stellen.  Maar goed, we zullen zien of het ook in europa naar de PC komt. Van mij mogen ze iig weer z.s.m met het nieuwe deel voor de DS komen.

 • Het is gewoon de eerste game die over wordt geport Arctica. Dus ze zullen geen nieuwe cases maken en dus zal de speelduur hetzelfde blijven als op de DS. En ze zullen denk ik niet snel naar europa komen. En ongetwijfeld dat ze nu al bezig zijn aan deel 5 voor de DS.

 • lol, iets te snel gelezen. Anyways, ik denk dat ik het liever op de DS blijf spelen.

 • Das vel gaaf.

 • Klinkt vet.

 • Altijd goed dit soort nieuws!

 • Dan liever op de Wii (Wiiware) of Xbox Live arcade…

 • 0,80 cent per episode is niet echt veel, voor alle 17 episodes betaal je dan maar 13,60. Niet slecht.

 • niet duur…

 • W00t, aardig goedkoop!!

 • Dat is best wel goedkoop. Alleen speel ik Phoenix Wright denk ik toch liever op de DS.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren