1. Land of Frogs (PC)

Land of Frogs (PC)

Ik ben nooit echt aangetrokken geweest tot de MMORPG. Mijn eerste stappen in Azeroth zijn nooit gezet omdat ik simpelweg niet verder kwam dan de installatie procedure om tien dagen lang de game uit te proberen. Toen de game Land of Frogs aangekondigd werd was ik meer dan benieuwd om te kijken of het genre mij misschien toch zou liggen.

Voor me lag de doos van de game met daarin de 10 diskettes waarop de game stond. Enthousiast begon ik aan het installatieproces van de game. Tijdens de procedure moest ik wisselen van diskette maar dit gaf dus meteen problemen. De labels op de diskettes lopen namelijk van A t/m J. Toen de game mij vroeg om diskette 1 in te voeren leek het mij logisch dat dat diskette A zou zijn, de diskette die zich op dat moment in mijn computer bevond. Fout dus, diskette A is diskette 0. Niet bepaald consequent van het Slowaakse Hypoteticky maar goed, ook niet onoverkomelijk.

Dus nadat je diskette B (oftwel diskette 1) hebt ingevoerd kun je daadwerkelijk aan de game beginnen. De eerste stap is het maken van een karakter. Je begint met het kiezen van een soort. Mijn keuze was de Lithobates pipiens oftewel de Luipaard kikker, een hoog aantal strength points en redelijke agility was hiervoor de reden. Je hebt verder vele opties tot customizen van je karakter, hoewel het uiterlijk daar niet bijhoort helaas. De reden hierachter is de poging tot realisme die de game de speler voorschotelt, waardoor kikkers realistisch moeten blijven ogen en eerlijk is eerlijk, daar zijn de Slowaken toch behoorlijk in geslaagd. Ik heb me nog nooit zo kikkerachtig gevoeld als in deze game.

Na een korte tutorial waarin de basics uitgelegd wordt kon ik, na weer van diskette gewisseld te hebben (dit keer moest diskette F oftewel nummer 5 erin) beginnen aan het grote avontuur. De game biedt de speler een keur aan quests die de speler een doel geven en die zowel solo als in teamverband gedaan kunnen worden. Dit heeft wel consequenties voor de quests, de game en de moeilijkheidgraad past zich namelijk aan aan de skills van de speler. Zoals gezegd kun je in teamverband spelen maar, radicale kikker als ik ben. wilde ik eerst solo wat rondhupsen in de grote spelwereld. En zo geschiedde dat ik, Lithobates pipiens ('Pip' voor vrienden) erop uitging, de wereld mijn moeras!

Al ronddolend in deze wondere spelwereld kwam ik al snel in een ietwat andere omgeving terecht. Van een drassige sloot belande ik opeens in een soort van groot weids grasveld. En wat ik verwachtte, gebeurde ook: ik moest van diskette wisselen, namelijk diskette 6, oftewel G. Na deze wissel en een korte periode van laden kon ik weer verder spelen. Opeens begon er wel een ietwat naargeestig muziekje te spelen, een beetje zoals Tubular Bells. Dit voorspelde natuurlijk niet veel goeds en dat bleek ook wel. Op dat moment vormde zich een grote schaduw boven mijn hoofd die groter en groter en groter werd. Ik draaide me om en toen zag ik dus wat het was; ik dreigde verpletterd te worden door een of andere fucking koe wiens weiland ik betreden had. Echter, ik geef mij niet snel gewonnen, anders zou mijn naam niet Lithobates pipiens ('Pip' voor vrienden) zijn.

Een handige tip die de tutorial mij heeft gegeven zijn de drankjes die je helpen om te overleven. Toegegeven, tot nu toe had ik dit behoorlijk verzaakt sinds ik uit de drassige sloot de wijde wereld in was getrokken. Dit had nogal een effect op mijn Speed-statistieken, waardoor ik langzamer en langzamer werd. Dit had ook z'n weerslag op mijn Quickness, die gerelateerd is aan mijn Agility. Dat is ook de reden dat ik het zo verzaakt had, want omdat mijn Pip redelijk hoge Agility had, dacht ik wel even zonder te kunnen, maar dat bleek niet zo te zijn. Gelukkig is er een zogenaamde “Japanse modus” in de game ingebouwd. Dit betekent dat de omgeving stilstaat, het beeld zich op jou karakter centreert en je rustig keuzes kan maken uit een menu. Dit werkt echter alleen wanneer je solo de game speelt, in teamverband zou je immers een makkelijk doelwit van allerlei natuurlijk gespuis kunnen worden, zoals fucking Ooievaars ofzo. Ik besloot dus deze modus in te schakelen en rustig in mijn inventory te bladeren om te kijken of ik iets had om mijn stats te boosten en zo deze onfortuinlijke aanvaring met de hoef van een koe te overleven. Ik kwam een bizar gekleurde drank tegen die, in tegenstelling tot de andere dranken niet vermeldde wat het precies met je deed. Aangezien ik geen drank tegenkwam die mijn Quickness zou boosten besloot ik deze laatste strohalm, waarvan de beschrijving luidde: “might do something good...” met alle vier de pootjes aan te pakken. Ik nam de drank, de-activeerde de Japanse modus en geheel verrast bleek een algehele status boost mij ten deel gevallen te zijn! Dit betekende dat ik Pip de kikker zo snel als een haas kon verplaatsen en de hoef van de koe met gemak kon ontwijken!

Ik noemde zojuist de muziek al, en die is heel tof gebruikt. Het is tegelijkertijd muziek en ambiance. Zodra je objecten nadert verandert de muziek ietwat naar gelang er mogelijk meer gevaar zou kunnen dreigen. Luisteren is dus zeer belangrijk om te kunnen overleven. Niet alleen dat, ook goed om je heen kijken is belangrijk. Het gevaar kan overal vandaan komen, en deze kan bijna altijd dodelijk zijn, zelfs als je Lithobates pipiens ('Pip' voor vrienden) bent. Gelukkig werkt de besturing uitstekend en heb je ook echt het gevoel zo wendbaar als een kikker te zijn!

De game biedt de speler verder allerlei verassingen. Zo maken onder andere Kermit en Frogger hun opwachting, hoewel ik deze zelf helaas nog niet ben tegengekomen, aangezien ik de benodigde quests niet heb gespeeld. Ik bemerkte namelijk al snel dat je solo erg snel uitgekeken bent op de game. Quests lijken bijvoorbeeld wel erg op elkaar wanneer je enkel solo speelt, en dat is jammer. Ook wel logisch, want bij bepaalde quests zie je dat deze voor uitgebalanceerde teams zijn gemaakt waarbij elke kikker afzonder zijn of haar rol vervult binnen de quest. Dit is natuurlijk niet mogelijk wanneer je solo speelt, dus versimpelen de quest naar het niveau van een speler. Toch bekruipt je snel het gevoel dat Hypoteticky hier wel wat steekjes heeft laten vallen. Maar de doos vermeld niet voor niets dat de game plezier biedt “voor de gehele prutsloot”, oftwel: het is echt een spel voor in teamverband. En dat is jammer, want Pip speelt liever alleen met zichzelf.

Conclusie en beoordeling

Land of Frogs is leuk om met anderen te spelen, maar op z'n Remi's is de game wat minder leuk. Toch verdient de game een dikke vette pluim voor het realisme. Heb je genoeg van orcs, dwergen en draken, probeer dan eens een kikker!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Realistische spelwereld
 • Sfeervolle en begeleidende muziek
 • Veel opties tot customising
 • Minpunten
 • Niet consequent met de benummering van diskettes
 • Niet zo leuk om in je eentje te spelen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vervolg, of expansion? :)

 • 360variant!!! Please? *kijkt lief naar die geniale Turk van Crytek :D*

 • Hopelijk komt hij dan voor de ps3 and xbox 360!

 • zou het iets te maken met een atoombom? :P

 • Hoe komt het dat die andere fora er is achter gekomen? Info verkregen via 1 van de medewerkers of zijn die gewoon doodleuk in het lokale netwerk gaan neuzen?

 • Hopelijk voor xbox360

 • Lijkt mij meer een expansion pack en geen compleet nieuwe game.

  Of wellicht een console game. Ik wil Crysis zelf nog spelen, maar me pc trekt dat never nooit dus wacht mooi op de ps3 variant.

 • Crysis voor console? =D

 • PS3 versie misschien?

 • wordt het dit keer een game die we wel kunnen spelen op high definition??:D

 • Crytek staat bekend om zijn uber graphics van Far Cry en Crysis, ik hoop dat ze nooit zo laag zullen vallen door Crysis voor de PS3 of Xbox360 te maken, dat zou de graphics toch zo verkloten. Shooters horen voor de PC te zijn! PC 4 evah! :D

 • en die draaid op een ……… pc ? :)

 • Nee dankje!

 • een consoleversie zou niet verkeerd zijn ;)

 • Yaay, voor de PC hopelijk :)

  Anders moet ik een console kopen voor een vervolg…

  Want het was een vet vaag einde

 • Een Console versie lijkt me leuk alleen een vervolg is misschien nog beter voor sommigen.

 • Wss het vervolg op de pc versie of een spin off naar de console(s).

  Crysis was zeer en dan ook zeer leuk IMO en het was echt een fantastische game waar je zeer veel vrijheid had. Toppertje van 2007.  Ik kan niet w8ten op het vervolg.

 • Zou wel mooi zijn op de 360! :D

 • oud :P

 • Nice, ondanks dat de game niet veel super punten kreeg is het toch een vette game naar mijn mening, speel hem iig veel :). Voor PC en PS3, kommaar op!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren