1. Land of Frogs (PC)

Land of Frogs (PC)

Jullie kunnen je haast niet voorstellen hoe groot de verrassing was toen ik een pakje ontving van Insidegamer met daarin Land of Frogs. Niet zozeer vanwege het feit dat de game echt blijkt te zijn, maar dat IG van alle mensen die beschikbaar zijn een exemplaar naar mij sturen. Voor de niet ingewijden onder ons: ik ben ten eerste geen type die MMORPG’s gaat spelen. Ten tweede, ik heb een grondige hekel aan westerse rpg’s. Geen idee waar het vandaan komt, maar laten we het erop houden dat het me niet aanstaat. In ieder geval ligt er nu wel een gratis exemplaar voor me en onder het mom “een gegeven paard hoeft men niet in de bek te kijken” kan het geen kwaad om dit spelleke te proberen.

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, mij zul je nog steeds geen MMORPG zien spelen na LoF. Niet omdat LoF een slechte game is, maar toch zie ik de hele westerse filosofie achter RPG’s niet zitten. Toch is LoF best vermakelijk, al zal het alleen maar herinnerd worden omdat er met een stel kikkers wordt gespeeld. Waarom er voor kikkers zijn gekozen is voor mij alsnog een raadsel, aan de andere kant is het wel een gedurfde zet. Laten we eerlijk wezen, een level 107 Geelvuurbuikpad als koene strijder is ergens best grappig te noemen. Zeker wanneer hij met de juiste attributen verscheidene hippe vuurmagie truukjes leert en daarmee zijn tegenstanders op afstand weet te houden. Al was het wel eerst enorm wennen om met een stel glibberige ventjes op pad te gaan.

Het principe is overigens niet zoveel anders dan andere MMORPG’s. Ook hierin is het de bedoeling om quests te voltooien en zodoende veel ervaringspunten en items binnen te halen. In dit geval dan met kikkers. Wat ik dan wel bewonderenswaardig vind is dat de ontwikkelaar in kwestie wel echt moeite heeft gedaan voor het aantal beschikbare soorten. Er zitten zo’n 248 kikkers in de game met allemaal hun speciale vaardigheden. Natuurlijk lijken ze niet helemaal op hun echte evenbeelden (want laten we eerlijk wezen, dat soort kikkers zijn echt saai!) en moeten we enige redenen hebben om met kikkers los te trekken. Elke soort heeft zijn voor- en nadelen op het gebied van kwaliteiten zoals aanvalskracht, defensieve mogelijkheden, de manier waarop ze magie gebruiken etc. Na veel wikken en wegen komt de gemiddelde speler uit bij één van de 248 kikkers en dan kan het avontuur eindelijk beginnen.

Dat avontuur speelt zich af in Nederland, een ideaal strijdtoneel vanwege ons klimaat hier. Niet alleen het klimaat speelt hierin een belangrijke rol, maar ook de omgevingen. Nederland heeft natuurlijk talloze beekjes, plassen en wat natuurgebied waarin de kikkers kunnen rondhuppelen. Ontwikkelaar Hypoteticky Games heeft zelfs wat grapjes verstopt in de game waar wij Nederlanders wel om kunnen lachen: zo heet Wassenaar nu Duinaliaar, een mix tussen Wassenaar en dat ene recreatiepark waar het ook draait om kikkers. Zo zijn er meer van dit soort grapjes verstopt in de game, maar die moeten jullie zelf ervaren. Het doel van LoF is dat het leefgebied voor de amfibieën beschermt dient te worden tegen allerlei dreigingen: dit betreft niet alleen andere wilde dieren zoals vogels, (zeer memorabel gevecht tegen een roofvogel) katten, slangen en nog veel meer. Zelfs de mens komt voorbij als vijand. Wat overigens vrij hilarisch in beeld gebracht wordt door de beste redelijke graphics, waarin we een boer compleet met hooivork achter kikkers zien aanrennen inclusief bizar accent.

Toch is niet alles even leuk in de wereld van LoF, want tijdens de vele gevechten die gevoerd moeten worden wil er nog weleens iets mis gaan. Het aanvallen gaat dan nog redelijk soepel, alleen het bewegen tijdens een gevecht verloopt vrij moeizaam. Het is mij vaak genoeg overkomen dat het ontwijken van aanvallen of het rond bewegen rond vijanden mislukt mede door de stroeve besturing hier en daar. Zo incasseerde ik veel meer schade dan eigenlijk nodig was. Toch is het gevechtssysteem wel boeiend. Aanvallen komt voor in twee smaken: met magie of met de tong. Vooral de laatste manier klinkt zeer bizar, maar het werkt. Er zijn vele moves voor te leren en het is mogelijk om wapens voor tongen aan te schaffen. Denk dus maar aan taferelen met scherpe “mestongen” of zelfs tongen waar hamers aan vast zitten. Daar blijft het niet bij, want er zijn ook verscheidene speciale technieken te vinden in de game. Zo is er een move waarmee het mogelijk is om vijanden een oog eruit te rukken waardoor hun accuracy mee te verminderen. Of een speciale actie waar een tong zich kan vastgrijpen aan een vijand zodat een kikker er op kan klimmen. Kratos is er niks bij.

Wat ook opvalt is dat de game een behoorlijk open structuur heeft. Een groot gedeelte van de quests zijn direct al beschikbaar en het werkt ook nog eens via een mooi principe: het maakt niet uit op welk level je zit, het spel past zich aan jou. Dit wil overigens niet zeggen dat het spel meteen ook makkelijk is, maar het weet een perfecte balans te vinden qua moeilijkheidsgraad. Leuk genoeg om uitdagend te zijn zonder te frustreren. Vijanden blijven dankzij dit systeem uitdagend en zijn niet binnen de kortste keren irrelevant. Wat ik dan wel zeer jammer vind is dat de vijanden soms via een vast patroon lijken aan te vallen. Het heeft mij soms gered dat ik wist in wat voor een patroon sommige vijanden gingen aanvallen. Al zullen velen onder ons daar schijt aan hebben, aangezien de vele baddies uitstekend vorm zijn gegeven. Ik niet alleen daarvoor de ontwikkelaar een veer in zijn achterwerk stoppen, maar ook voor het design van de game in het geheel. Hoewel de game wel is gebaseerd is op ons koude kikkerlandje, zijn de vele dungeons die te vinden zijn in het spel echt tof geanimeerd. Geen saaie riolen of rustieke beekjes, maar psychedelische bossen, woeste bergen en natuurlijk een kleurrijke versie van onze Noord-Zee.

Al met al is Land of Frogs best wel een aardig geheel geworden. Online met maximaal zes strijdmakkers op pad gaan is in de meeste gevallen hilarisch en levert zeker plezier op. Vreemd genoeg had ik wel om de zoveel tijd van een vreemde bug die mij uit de game gooide maar er is mij beloofd dat dit in de uiteindelijke retail versie wordt verwijderd. Ik hoop het, want ik zou het jammer vinden om mijn strijdmakkers in het heetst van de strijd te verlaten. Over strijdmakker gesproken, er is ook een mogelijkheid om met twee verschillende party’s tegen elkaar te strijden in een massale PvP strijd. Aan beide kanten zijn er maximaal 50 leden toegestaan dus reken maar op een flinke dosis hectiek. Tijdens de beta sessies was het Insidegamer team dan ook veruit de beste en verloren andere sites dan ook telkens behoorlijk dik van ons. Dankzij mijn Geelvuurbuikpad natuurlijk.

Conclusie en beoordeling

Land of Frogs is een MMORPG die ik zelfs te pruimen vind. De setting is uitermate origineel en daarvoor verdienen onze Slowaakse vrienden ook een schouderklopje voor. Er vallen genoeg dingen te ontdekken, veel mogelijkheden om je kikker aan te passen en een best tof battle systeem. Onder het kopje zonde valt het ietwat stroeve battle systeem en de vijanden die soms wat voorspelbaar aanvallen. Voor de rest een zeer eigenzinnig spelletje die ook nog eens Nederland in het zonnetje zet als strijdtoneel. En oh ja, geen level cap!
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Originele setting
 • Leuke vechtsysteem
 • Tof design
 • Minpunten
 • Houterig bewegen tijdens gevechten
 • Vijanden soms wat voorspelbaar

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Hmmm, die ga ik wel eventjes checken. RTS-games vind ik zowiezo al leuk, en een MMO misschien nóg meer :)

 • Hmm, wat voor opties zijn er dan wel allemaal beschikbaar in de gratis versie? Lijkt me niks dus :P.

 • Nou… nee… :P

 • Ken de game niet maar gratis is niet verkeerd.

 • ik begin niet aan dingen waarbij je amper mee kunt draaien zonder per maand te betalen, dan betaal ik liever gelijk per maand. zon geripte versie die je alleen maar doet verlangen naar de volledige versie irriteerd me alleen maar  edit: ik zie op de site dat je niet per maand betaald maar alleen betaald voor betere troepen enzo (als ik het goed begrijp), dat vind ik persoonlijk al een beter systeem dan per maand betalen. dan snap ik al helemaal niet dat je moeilijk zou doen om een geripte versie te spelen als je voor slecht 20 dollar (13 euro) de hele game kan kopen!

 • Toch maar niet.

 • Leuk!

 • Lijkt me leuk. Eens even downloaden.

 • Leuk, maar ik download hem niet. :)

 • nee die trailer vond ik ook al nix!

 • is kijken wat het is(ik druk nu op de site)  Edit: toch maar niet gaan spelen, ziet er slaapverwekkend uit

 • Lijkt me niet zo super…

 • MMORTS zie je niet zo vaak…

 • Mss ff checken maar nie meer…..

 • Net even gespeeld, best saai. En je moet boosterpacks kopen om het spel echt een beetje te kunnen spelen, dus echt gratis is het niet te noemen.

 • Zo te zien heeft het dan niet zo heel veel zin om de gratis versie te downloaden. De kans is klein aar misschien ga ik hem toch nog even proberen.

 • tof, ff uitprobben

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren