1. Land of Frogs (PC)

Land of Frogs (PC)

Ik moet zeggen dat ik enigszins verbaast was toen InsideGamer mij een PM stuurde met daarin een beta-key voor Land of Frogs, want een game vol kikkers leek me nou niet het meest boeiende tijdverdrijf. Maar goed, ik ben ook de kwaaiste niet. Ik had dus al snel de 30 megabytes grote installer op de Mac binnengeslurpt en even later liep ik dan ook door de digitale plassen van Nederland. Ik had niet verwacht erg veel tijd in de game te steken, maar dat liep uiteindelijk toch wat anders. Het mag dan ook gezegd worden, Land of Frogs is een op alle fronten zeer opmerkelijke game geworden.

De eerste binnenkomst in de game is op zijn zachts gezegd overweldigend. Als je voor de eerste keer inlogt op de game krijg je de keuze uit talloze verschillende soorten kikkers, die je naar hartenlust kunt optimizen. Er zijn zoveel mogelijkheden, dat ik -in de paar maanden die ik inmiddels in de game heb doorgebracht- nog geen enkele kikker twee keer ben tegengekomen. Wat een verademing met andere MMO’s, waar je bijna altijd identieke spelers tegenkomt, vanwege het beperkt aantal opties.

Wie denkt dat het hier enkel cosmetische verschillen betreft komt bedrogen thuis. De kikkers hebben allen verschillende stats afhankelijk van de soort die je kiest en de uiterlijke eigenschappen die je de kikker meegeeft. Neem je bijvoorbeeld lange benen, dan zal je accuracy toenemen. Maak je echter je tong langer, dan neemt je hit rating aanzienlijk toe. Allebei kan niet, want de lengte van je benen heeft invloed op de mogelijke lengte van je tong en vice versa. Hetzelfde geld voor de dikte van je kikker ten opzichte van de grootte van je voorpoten, enzovoorts. Het zorgde er bij mij voor dat ik in de eerste paar uur in de game enkele keren overnieuw ben begonnen, omdat ik toch niet helemaal tevreden was met de keuzes die ik gemaakt had. Zelden zag ik een customizatie die zo nauw luisterde naar je speelstijl en daarvoor verdient de Slowaakse ontwikkelaar van Land of Frogs een ontzettend dikke pluim.

Je eerste stappen in Land of Frogs zullen je mond doen openvallen van verbazing. Nee, de game is geen grafisch pareltje, maar voor een 30 megabytes grote game met zo’n lage systeemeisen ziet het er werkelijk subliem uit. Op de een of andere wijze haalt de game toch minstens PS2-kwaliteit graphics en dat is erg knap voor game die al draait op een Pentium II met een 4MB Videokaart. Wat alles nog indrukwekkender maakt is de realistische overzetting van Nederlandse omgevingen –de hele game speelt zich namelijk in ons zogenoemde kikkerlandje af- in de game.

Om een voorbeeld te noemen: vanuit mijn appartementje aan de Maas kijk ik uit over de Roermondse Maasplassen. Een zeer bekend recreatief gebied waar het zodra het kwik boven de 15 komt wemelt van de toeristen en dagjeslui die lekker van de natuur willen genieten. Dit gebied is ook vereeuwigd door Hypoteticky Games in Land of Frogs en het moet gezegd worden dat dit gebied bijna één op één is overgezet door de ontwikkelaar. Sterker nog, in de verte kun je Roermond zien en zelfs het gebouw waar ik in woon kan ik spotten! Ik kan alleen maar uitgaan dat andere gebieden in de game (bekende en minder bekende plaatsen, waaronder het massieve Player versus Player IJselmeer-gebied) net zo natuurgetrouw zijn overgezet als de Maasplassen.

Een goede MMO staat of valt met een aantal dingen, de voornaamste daarvan zijn de diversiteit van de gameplay en quests, de end-game content na het levellen en de balans tussen de verschillende classes. Om met de gameplay en quests te beginnen, qua gameplay zit het helemaal snor in Land of Frogs, bij ieder level unlock je nieuwe vaardigheden voor je kikker en dankzij een vernuftig talentensysteem kun je talloze keuzes maken die jouw kikker unieke vaardigheden geeft. Zo speelde ik met een Roodoog-makikikker (Agalychnis callidryas) die zowel als healer als caster kan fungeren, al naar gelang de keuzes die je tijdens het levellen maakt. Het levert unieke combinaties op en maakt iedere tegenstander die je in Player vs. Player tegenkomt totaal onberekenbaar, wat zorgt voor erg tactische combat.

Met de end-game content zit wel snor, want in tegenstelling tot de meeste MMORPG’s zit er in Land of Frogs geen level-cap! Je blijft dus door levellen en aangezien de gebieden instanced worden opgebouwd per tien levels kun je een gebied dat je in een eerder stadium bezocht hebt nogmaal opnieuw bezoeken, terwijl de vijanden op jouw niveau meegroeien en nog steeds genoeg experience opleveren. Het is een unieke benadering die de gameplay erg sterk maakt. Nog mooier zijn de verschillende dungeons in de games, die steevast in thema’s zijn uitgedost die te maken hebben met grote natuurlijke vijanden van de kikkerbevolking. Een party telt maximaal zes kikkers en zodra je de dungeon ingaat bekijkt de game hoe sterk je party is en past daar het niveau van je tegenstanders op aan.

De mooiste is de –wat ik zo noem- Frogger dungeon, waarbij je een drukke weg moet oversteken om bij een eindbaas te komen. De truuk is om met alle zes man tegelijk en synchroon je tussen de gaten tussen auto’s te bewegen en allen heelhuids aan de overkant terecht te komen, waar je met z’n zessen een boer met een gigantische elektrisch geladen hooivork te lijf moet gaan. Terwijl de boer ondertussen je huid vol scheld in sterk achterhoeks accent. Juist, een Nederlands accent, want de game is een aantal maanden geleden opgenomen in de portfolio van Codemasters Benelux, die meteen opdracht hebben gegeven de game compleet in het Nederlands te vertalen. Het resultaat mag er wezen, want voor de meeste stemmen zijn niet de minste acteurs in de arm genomen. Denk aan stemmen van Carice van Houten, Johnny de Mol, Ruben van der Meer en Horace Cohen. De laatsgenoemde is overigens verantwoordelijk voor de geniale stem van de hierboven genoemde boer.

Het enige minpunt aan de game zijn de servers. Het is duidelijk dat de internetverbindingen van Slowakije niet zo goed zijn als die in Nederland. In de beta was er namelijk in de piekuren behoorlijk veel last van lag en zelfs servers die urenlang compleet platlagen. De laatste weken is dat echter aanzienlijk verbeterd, toen de Slowaken in een datacenter in Arnhem –waar Codemasters Benelux nestelt- een serverpark speciaal voor Nederlanders heeft geïnstalleerd. Sindsdien is het ook mogelijk PVP-battles te houden tussen guilds in het toen gereleasde IJselmeer-gebied. Met de Insidegamer-guild hebben we al verschillende epische strijden gehouden tegen het Gamer.nl Guild. In het IJselmeer vecht je met 50 tegen 50 kikkers tegen elkaar en verover je steeds stukjes IJselmeer waarbij het de bedoeling is dat je alle 15 stukken IJselmeer verovert van je tegenstander.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Land of Frogs een echter sleeperhit geworden. Het is een MMO die zo uniek en laagdrempelig is dat iedereen het zal willen spelen en die daarna zo diepgaand blijkt dat je maanden en maanden aan een stuk blijft spelen. De Nederlandse stemmen en vooral het IJselmeer PVP-gebied zijn met name redenen om de game te spelen, als de natuurgetrouwe overzetting van Nederlandse gebieden dat niet al was. Voor het eerst sinds WoW is dit in ieder geval een MMO die het langer dan een paar maanden gaat uithouden op mijn PC en dat is op zijn minst gezegd een prestatie van jewelste.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Nederlandse gebieden 1:1 overgezet
 • Geen level-cap
 • Meegroeiende gebieden
 • Nederlandse voice-acting
 • v50 Guild PvP
 • Minpunten
 • Servers waren nog niet denderend
 • Grafisch (begrijpelijk) geen pareltje

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • waaronder ondersteuning voor de DualShock 3.  Wanneer komt dat ding nou eens… :P

 • DualShock 3 controllers zijn al in een hoop gameshops te koop. (Import uiteraard, dus je zal ze niet in de Bart Smit ofzo vinden)

 • Vet hoop dat de update snwl naar europa komt. DR Online werkt echt perfect geen lag niks.

 • Ok, best een aardige update, denk ik zo. Btw, ze zouden Tekken Bowl Mode er weer in moeten gooien. :p

 • Leuk voor de mensen!

 • Ze moeten sneller met die DualShock3 komen.

 • Goed hoor!

 • Best grappig :P

 • En dit is alleen voor de PSS versie, dus niet voor de PSP versie?

 • Ik wil een dualshock 3.

 • Altijd die kut amerikaanen die alles voor ons hebben >;(

 • Netjes

 • Netjes!!

 • Euh kevad4: het gaat hier om jappen :P. Goed nieuws :).

 • Vet, de vorige update kon ik op om een of andere reden ook gratis downloaden :P

 • nice!

 • Mooie update! Alleen zullen we toch nog even moeten wachten tot dat deze update ook buiten Japan verschijnt.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren