1. Tetris DS (NDS)

Tetris DS (NDS)

Tetris, een fenomeen dat iedereen wel bekend in de oren klinkt. In 1984 was de geboorte van allereerste versie van Tetris en sindsdien heeft het ontelbaar vele mensen weten te vermaken. Met meerdere vervolgen, uitbreidingen en de vele flashgame versies op het internet hebben van ze van Tetris de populairste koe van de boerderij gemaakt (ik bedoel uitmelken, voor de wat tragere mensen onder ons). In 2006 werd een DS versie gemaakt, toepasselijk benoemd tot ‘Tetris DS’.

Het spel klinkt niet héél aantrekkelijk in de oren (‘je kan het toch gewoon op het internet spelen!’), maar vergist u niet: dit nieuwe deel in de serie is uitgebreid, nostalgisch en zit vol met plezier. Het spel beschikt ten eerste over een mooi uiterlijk; verpakt in mooie felle kleuren zien we allerlei 8 bit figuren over het bovenste beeld springen terwijl de Tetris actie op de touch screen wordt uitgevoerd. Tijdens de, af en toe nog wel eens behoorlijk spannende, potjes horen we bekende Nintendo deuntjes door de speakers klinken. Personen die bekend zijn met Nintendo en diens series heeft gespeeld zal ongetwijfeld het merendeel van de liedjes kennen en vrolijk mee neuriën.

In Tetris DS zitten meerdere verschillende modes die men kan spelen, welke allen gebruik maken van de tetrimono’s maar toch sterk verschillen van het basis concept. De eerste mogelijkheid is ‘marathon’, welke gewoon het originele spel is, met een paar aanpassingen. Zo kon je in het origineel zien welke tetrimono als volgende naar beneden zou vallen, in Tetris DS is aantal dit verhoogt tot maar liefst zes. Daarbij kan je met een druk op de knop een tetrimono op ‘hold’ zetten, zodat je die kan bewaren voor later. Met nog een druk op diezelfde knop haal je hem weer te voorschijn zodat je hem voor een gunstiger tijdstip kan gebruiken. Zodra je Marathon opstart begin je bij level 1 en naarmate je meer punten scoort gaat het level, en daarmee de snelheid waarmee de tetrimono’s vallen, omhoog. Dit is toch de mode waar je hoogstwaarschijnlijk het meeste tijd aan zal besteden, en gelukkig is het zo verfijnt dat het prima werkt en nog zijn verslavingsfactor heeft behouden.

Daarnaast zijn er nog 5 andere speltypen, allen met hun specifieke Nintendo thema. Zo heeft de mission mode als thema de Zelda franchise waar de speler bepaalde opdrachten moet uitvoeren zoals ‘verwijder twee lijnen met een S-vormige-tetrimono’. Voor elke opdracht krijg je een tijdslimiet en naarmate je verder komt zal dit tijdslimiet steeds verkleinen. Naast deze twee hebben we nog het speltype ‘Puzzle’, waar je, je hebt het waarschijnlijk al geraden, puzzels zal moeten oplossen. Er zijn maar liefst 200 puzzels tot je beschikking welke telkens lastiger worden en een enorme uitdaging vormen. Dan hebben we nog Catch, wat veel te lastig is om uit te leggen, Push, waar 2 mensen het tegen elkaar kunnen opnemen terwijl eenzame spelers het met de computer zullen moeten doen. Touch is waarschijnlijk een van de meest geliefde toevoegingen; een enorm grote toren met tetrimono’s die de speler – door ze met de stylus te draaien en verplaatsen – tussen elkaar door moet manoeuvreren om zo de hele toren weg te werken.

Maar dat was niet genoeg, vonden de mannen bij Nintendo. Daarom kwamen ze met het sublieme idee om Tetris DS een Multiplayer optie mee te geven; zowel offline als online.

Zo is de mogelijkheid er om samen met je vrienden een potje Tetris DS tegen elkaar te spelen. Maar hoe gaat dat dan? Wel, we zien nu twee (of drie of vier) schermen, elk voor een speler. Zodra een speler iets indrukwekkends doet, zoals bijvoorbeeld vier rijen in een keer weghalen, krijgt hij een item waar hij zijn spelers mee kan pesten. Denk aan je tegenspeler de mogelijkheid om zijn blokken om te draaien te beletten of zorgen dat hij zijn onderste vier rijen niet meer kan verwijderen. Wie als laatst overblijft is natuurlijk de winnaar. Dit alles is dus ook online te doen. Voor elk potje dat de speler wint krijg hij of zij punten en hoe meer punten, hoe groter je al immense ego, natuurlijk. Het werkt vrij simpel werkt; druk simpelweg op de goeie knop in het Wi-Fi menu en het spel zoekt tegenstanders uit die ongeveer van jouw niveau zijn. Inmiddels wordt het spel online vrijwel nooit meer gespeeld, wat natuurlijk erg jammer is.

Conclusie en beoordeling

Al met al is Tetris DS een spel dat zowel als kort tussendoortje leuk is maar ook vermakelijk is voor een sessie van een tot twee uur lang. Het spel doet vrijwel niks fout; leuke muziek, veel speltypen, nostalgisch uiterlijk wat uiteindelijk een van de meest verslavende spellen vernieuwt en tot een hoogtepunt brengt. Een geweldige uitbreiding voor elke Nintendo DS collectie.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Leuke graphics
 • Goeie muziek
 • Verslavend
 • Uitgebreid
 • Minpunten
 • Niemand meer online

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Lijkt me best wel vet..

 • Ben ik nou de enige die dit spel niet echt meer uit ziet komen?

  Boven dien lijkt het mij ook steeds minder interessant.

  De game doet mij heel erg denken aan een online versie van Legacy.  De shockwave trailer die uitgegeven was om het Lcars systeem te laten zien zie ik hier ook niet meer in terug.

  Tenzij er natuurlijk een Bridge Commander-like systeem in komt (Of misschien zelfs free zoals aangekondigd?)  Toch hoop ik nog steeds dat ik het helemaal mis heb en ze er iets moois van maken.

 • Ik hoop het wel, lijkt me erg gaaf

 • Word helemaal niks meer dit.

 • Beam me up scotty

 • muah.

 • Leuk!

 • Wel vaag…eerst komt hij uit dan later niet meer en nu plots weer wel.

 • Ik denk dat die coming soon eerder slaat op dat er binnenkort meer informatie over bekend gaat worden. Lijkt me sterk dat ze hem binnenkort al gaan releasen.

 • Lijkt me niet zo veel eignlk…

 • Het lijkt me best vet!

 • Yes, StarTrek fans verzamel U, we gaan ervoor!:D

 • we kijken wel hoe het word!

 • Ik vind de star trek series nu niet zo zeer boeiend, maar MMO's zie ik maar al te graag op de markt verschijnen hoewel ze waarschijnlijk geen kans tegen WoW maken. Maar het kan altijd leuk worden, wie weet… =)

 • Ben niet echt een Star Trek fan. Ik zie wel wat dit word…

 • ik hou wel van star trek, maar al die MMO's maken me helemaal gestoord.

 • Het regent MMO's….

 • Lijkt me wel lache, maar ik wacht maar af.

 • We zullen wel zien of Cryptic Studios daadwerkelijk Star Trek Online heeft overgenomen. Persoonlijk lijkt me een MMO van Star Trek erg leuk als het natuurlijk goed uitgewerkt is.

 • Al een tijd terug stond er aardig wat concept art en filmpjes van bijvoorbeeld de map editor online op de officiële site. Kreeg er toen erg zin in.

  Maar toen werd het stil…  Het project mag nu dan wel overgenomen zijn, maar wat gaan zij er van maken? En telt alles dat we tot nu toe gezien / gelezen hebben nog wel?

  Zoals ik in mijn post hier boven al geschreven had ben ik erg onzeker over deze game.  Natuurlijk houd ik als echte Star Trek fan mijn ogen open voor meer nieuws. Hoop dat ze er iets van maken.. zou zo vet zijn.
Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren