1. Venetica (PC)

Venetica (PC)

Venetica is een actie RPG van de duitse firma Deck13 en uitgegeven door DTP Entertainment. In het spel speel je met een vrouwelijke karakter genaamd Scarlett die het moet opnemen tegen de dood. Ben jij sterker dan de dood? Het spel ligt sindskort in de schappen en is voor de PC en voor de Xbox360.

Tijd om de pc versie eens onder de loep te nemen.

Leven na de dood

Het verhaal van Venetica is wat je kan noemen nogal bizar. Het draait hier namelijk om, jawel, de Dood. Je weet wel, die knakker met zo'n zwarte mantel en zeis die bij je komt als je laatste uur geslagen heeft. Enfin, er schijnt een heuse raad te zijn genaamd Corpus. Deze Corpus kiest iedere keer een nieuwe kandidaat om meneertje Dood te spelen wanneer de taak van diens voorganger erop zit. Nu heeft Corpus een foutje gemaakt door een necromancer aan te wijzen. Deze necromancer wil natuurlijk niets liever dan absolute macht en heeft niet veel goeds in de zin. De huidge Dood kan hem niet stoppen en ook Corpus niet. Nu schijnt Dood een nazaat te hebben en wel in de vorm van een bevallige jongedame genaamd Scarlett. Alleen deze Scarlett weet dat nog niet. Maar het is aan Scarlett de taak om die necromancer te stoppen. Jij als speler kruipt dus in de huid van Scarlett. Scarlett weet alleen nog niet wat haar te wachten staat, maar daar komt ze nog wel achter. Eens keer wat anders dan in de huid van een mannelijke karakter, zoals het geval is bij Risen en The Witcher.

Marco Polo

Venetica speelt zich af in een Venetië van het renaissance tijdperk. De stad wordt geregeerd door de Doge. Nou ja, geregeerd. Het is niet wat het lijkt. Venetië is in chaos. Er zijn duistere krachten actief, het wemelt van de dieven en corrupte dienders en niemand voelt zich eigenlijk meer veilig. Het spel begint overigens in de bergen, in een op zich vredig lijkend dorpje genaamd San Pasquale. Je ziet een stelletje met elkaar praten en 1 daarvan is Scarlett. Dan gebeurt het; assassins vallen het dorp binnen, branden alles plat en niemand wordt gespaard. Ze hebben het voorzien op Scarlett. Op het moment dat een assassin uit wil halen redt haar vriendje haar. Hij moet het echter met zijn leven bekopen. Vanaf dat moment is alles anders in San Pasquale. Smeulende daken, een ingestortte kerk, een kapotte brug en de overlevenden leven in angst. Scarlett heeft tijdens haar vluchtpoging bezoek gekregen van de Dood. De Dood zadelt haar op met de doelen om de nieuwe Dood te stoppen en de legendarische moonblade te vinden. Ze moet San Pasquale verlaten en de tocht naar Venetië maken. Onderweg zal ze veel mensen ontmoeten, zoals de broers Don en Nesto. Maar ook de assassins liggen op de loer. Deze dervish assassins zullen proberen je tegen te houden om Venetië te bereiken en je zult ze in het begin vaak tegenkomen. In de bergen vind je uiteindelijk de moonblade. Bij de Windmill Inn bij de zuidelijke baai wordt de weg naar Venetië versperd door de assassins en de broers Don en Nesto overleven de trip niet. Je zult ze echter nog wel tegenkomen. Via een alternatieve route zet je koers naar Venetië, maar vlak voordat je de stad betreed wacht de eerste boss fight al. Boss fights zijn anders dan in andere rpg's. Je moet ze 2 keer bevechten; 1 keer in de sterfelijke wereld en 1 keer in de twilight world. Oh ja, kijk goed naar de wapens die je bij je draagt wanneer je de eerste boss tegenkomt.

Mogelijkheden

Zoals gezegd is Venetica een actie rpg. Dat betekent veel vechten en snelle acties. Er staan verschillende vijanden te wachten en uiteindelijk 5 bosses. Deze 5 worden ook wel de undead five genoemd. Ga er echter niet vanuit dat je wel even erdoor kan rammen,dan kom je bedrogen uit. Je kunt de klappen uit de weg gaan door weg te rollen. Het begrip dood in dit spel heeft een andere betekenis dan in elk ander spel. Wanneer je verslagen wordt betekend dat niet meteen dat je overnieuw moet beginnen. Je komt terecht in de twilight world. De twilight world is de wereld tussen leven en dood. Je kan deze twilight world gebruiken om een bepaalde positie in te nemen en zo de vijand verrassen. De twilight world is echter afhankelijk van de hoeveelheid twilight energy die je hebt. Is dat op en word je verslagen, dan is het echt einde oefening. Twilight energy kun je bijvullen met de moonblade. In het begin zul je maar 1 keer kunnen herrijzen, later zal dit meer worden. Naast twiligt energy heb je skill points en attribute points en kun je reputatie opbouwen. Skill points zijn nodig om nieuwe skills te leren en te upgraden. Attribute Points is voor de attributes. Je hebt er 4, te weten: Constitution, Wisdom, Strength en Mental Power. Constitution is voor je maximale health points, oftewel hoe lang het duurt voor dat je het loodje legt. Wisdom is goed voor je mental energy. Strength bepaalt de schade die je doet met wapens en Mental Power bepaalt de schade die je doet met magie.

Reputatie zegt hoe goed je bekend bent bij de mensen. Er is geen goede of slechte reputatie. Maar reputatie is wel benodigd willen mensen je vertrouwen en sommige mensen zullen je alleen een belangrijke taak geven bij een hoge reputatie. Over naar de skills. Scarlett kan vechten met zowel fysieke skills als magische skills. Naast de moonblade kun je vechten met zwaarden, zware hamers en speren. Qua magie is het meer duistere magie, zoals raven laten aanvallen, leven wegzuigen, iemand een fijne ziekte bezorgen, vergiftigen. Daarnaast zijn er de zogezegde twilight skills. Deze skills leer je pas bij het in elkaar zetten ven een beeld waardoor je in de twilight world terecht komt en je overleden vriend ziet. Deze speciale skills kun je niet leren. Je krijgt ze gewoon gaandeweg. Er zijn in totaal vijf van die twilight skills, namelijk The Passage (open een portaal naar de twilight world), Eye of the Lost (geesten zien), The Whisperer (hoor wat de doden te vertellen hebben en praat met ze), Unworldly Clutch (zie of een dode dat voorwerp nog heeft), Abolish Curse (verwijder een vloek) en The Summoning (laat doden herrijzen). Vechten doe je uiteraard niet met een zwaard of magie alleen. Je moet jezelf ook beschermen. Er is keus uit een aantal stukken armor. Armor pik je op van verslagen vijanden. In het dorp krijg je leather armor mee. Armor zal niet meteen passen, dat moet je laten doen door de smith. Naast armor is er ook gewone kleding. In het begin is dit een zwart setje. Later zal er nog een speciale jurk vrijkomen.

In het spel leer je ook alchemy en sloten kraken. Beide komen wel van pas. Eigen brouwsels zijn goedkoper dan ze te kopen. Sloten kraken is nodig om vele gesloten kisten te openen. Je kan ook iemands deur kraken om iemands huis naar binnen te gaan. Maar pas op dat je niet wordt betrapt door de bewoner. Alles wat je dan steelt gaat ten koste van je reputatie.

Factions en questen

Eenmaal in Venetië kun je je aansluiten bij 3 factions: The Order of the Holy Seal, The Hooded Wings en The Net of the Mask. The order is combat gerelateerd en gedreven door wraak. Je vind ze vlakbij de back alley. The hooded wings zijn een soort boodschappers, maar dan wel mysterieus. Het is een beetje een vreemde bende. De Net of the Mask is een groepje die duistere magie beoefent, oftewel necromancers. Je kunt je slechts aansluiten bij 1 van die factions, wat benodigd is om door te gaan met de mainquest. Elke fractie heeft zo zijn eigen quests. De fracties hebben echter geen echte speciale beloningen, al heeft the order of the holy seal wel het beste zwaard. Naast de mainquest en fractiequest zijn er ook nog talloze sidequests. En je kunt je vrij rond bewegen om alles eens te zien, al zal in de eerste paar gedeelten veel dingen eerst op slot zitten en zul je eerst verder moeten komen in het spel. Het is niet een open wereld zoals in The Elder Scrolls, maar meer in de richting van The Witcher, al heb je hier dan geen acts.

Niet geheel vlekkeloos

Het is niet allemaal hosanna. Venetica kent wat tekortkomingen.

Armor wat je kunt kiezen is vrij gering. In totaal heb je de keus uit 4. De kleding bestaat uit je zwart pakje en een speciale jurk en dat was het dan. Vrij mager eigenlijk. De boss fights zijn wat repetitief en na een tijdje kan je het zinnetje "my spirit won't let you go" wel dromen. Je krijgt vaak ook vragen en kan dan uit een aantal opties kiezen. Echter de keuze die je vervolgens kiest heeft verder geen invloed op de wereld, zoals bij The Witcher. De keuzes zijn gewoon om een bepaald antwoord te geven en dat was het. Jammer, ik had wel willen zien wat er zou gebeuren wanneer je zegt het te doen voor wraak. Een ander punt is dat er soms een bug optreedt waardoor er items verdwijnen. Opnieuw je save laden schijnt de truc te zijn hiervoor, maar chique is het niet. Het verhaal is ook niet het sterkste punt van Venetica. Dochter van de Dood klinkt nogal ongeloofwaardig, zeker als je bedenkt dat de Dood niets meer is dan een hoopje knoken en botten. Een raad die de Dood kiest klinkt ook nogal vreemd. Wellicht dat men bij Deck13 aan de rivella heeft gezeten.

Tot Slot

Ondertussen is er een patch uit voor Venetica, patch 1.02.

Deze kun je van de website plukken. Let wel op dat je degene met EFIGS pakt als je de engelse versie hebt. Daarnaast heeft Frank Hamann 2 mods uitgebracht voor het verbeteren van het spel. 1 is een utility, ander is een soort onofficiële patch. Dat zijn Autofixer en Performance mod.

Je kunt ze hier wegplukken. Lees de threads even door van hoe of wat.

Ondanks wat foutjes en tekortkomingen hier en daar is Venetica een geslaagde rpg. Ik heb wel eens slechter gezien dan dit spel. Liefhebbers van wat actie en rpg komen zeker aan hun trekken hiermee.

Ook te koop bij:

Game Mania

Free Record Shop

Conclusie en beoordeling

Venetica is een goede rpg met veel actie en best wel veel mogelijkheden. Het heeft hier en daar wel leentjebuur gespeeld, maar heeft wel zijn eigen smoel. De twilight world is een leuk concept, het spel zelf ziet er gedetailleerd uit, er is redelijk veel te doen, je speelt nu eens met een dame en de boss fights zijn anders dan anders. Echter is het niet allemaal rozengeur en manenschijn. Zo is de keuze in armor en kleding vrij beperkt, waardoor je weinig variatie hebt. De boss fights met name in de twilight world loopt niet altijd even soepel en de gevechten is niet altijd even duidelijk. Het spel heeft soms last van glitches, waardoor er dingen kunnen verdwijnen. En het is soms aan de repetitieve kant. Desalniettemin verdiend Venetica een ruime voldoende en heeft Deck13 toch een lekkere duistere rpg neergezet die prima bevalt. Met de pc versie zit het wel snor.
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • twilight world modus
 • self exploring
 • uitdagend
 • gedetailleerd
 • moeilijkheidsgraad
 • duister sfeertje
 • Minpunten
 • weinig keus in armor en kleding
 • boss fights redelijk repetitief
 • soms last van verdwijningen
 • Keuzes heeft geen invloed
 • gaar verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • wel vreemd dat er met unreal dan zo weining mensen online zijn.

  Zitten die allemaal de singleplayer te doen ofzo.

 • Ik heb die singleplayer bij een maat van me gespeeld en damn, de AI van uw teammates zijn wel erg zwak. Je kan niet rekenen op hen wanneer je die \"core\" missies moet doen :S Of ze nu moeten aanvallen of verdedigen, je moet het uiteindelijk allemaal zelf doen.  Moest ik nu UT3 hebben, dan speel ik enkel online, want single player sprak me niet echt aan.

 • geen van deze games heb ik maar ik vond de demo van stranglehold wel grappig.

 • UT3 is gewoon een goed spel, alleen jammer dat er zo weinig mensen online zijn zoals tasso al aangaf.

 • Ik houd neit zo van UT :P

 • UT is te laat op de 360 period anders had hij al meer dan 2 miljoen keer verkocht. stelletje losers daar

 • UT3 was gewoon een stap terug invergelijking met UT2k3 en UT2k4

 • Zozo, Unreal begrijp ik nog wel maar Strangehold? :)

 • @Tasso  Nee problemen PSN acounts… Ik wordt er na 8 minuten spelen uitgegooid en dit hebben heeeeel veeel mensen. Nieuwe acounts hebben dit probleem niet, maar ik ga geen nieuw acount aanmaken zij moeten maar een patch uitbrengen.  @Ultimate Venom  Stelletje losers bij Microsoft ja, moeten ze maar mods toestaan ;)
 • redelijke games toch

 • Geen online problemen hier hoor.

 • Nou heb zelf de amerikaanse versie en daar is echt geen hol te beleven.

  Niemand online en in de europeese versie is dit al niet anders als ik de meeste moet geloven.

 • Online kwam ik anders niet veel tegen met Stranglehold…  zal wel aan halo 3 liggen -_-'

 • Ik wil even UT3 voor de 360, komt hij nou met online 2 spelers of niet???

  (Graag even op m'n profielpagina posten als je antwoord weet, dankje)

 • Gefici!

 • Nice. Mja, veel mensen spelen al een andere game op PC of PS3 en anderen blijven niet eeuwig wachten totdat er nieuw bloed komt. Nee, Call of Duty 4 heeft zijn werk goed gedaan…

 • Stranglehold was echt een leuke Game, verbaast me niks dat ie zo goed verkocht is.

 • valt dan tog nog mee…

 • Stanglehold is echt een leuke game, wel erg kort , maar zeer leuk om te spelen.

 • dat stranglehold een sequel krijgt zit er dus dik in

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren