1. Medal of Honor: Airborne (PS3)

Medal of Honor: Airborne (PS3)

Met bezwete handen zit ik samen met mijn strijdmakkers op elkaar gepakt in een vliegtuig. Het enige dat we horen zijn de motoren van het C-47 vliegtuig, maar dan horen we het Duitse luchtafweergeschut tekeer gaan en worden we in het vliegtuig door elkaar geschud. Er is paniek en geschreeuw tot we het rode licht in het vliegtuig zien branden en onze Sergeant roept dat we moeten gaan staan. We kijken elkaars uitrusting na waaronder onze parachuten en zodra het licht op groen brand springen we een voor een het vliegtuig uit, niet wetend wat ons beneden te wachten staat.

Zo begint ongeveer elk level in Medal of Honor Airborne waarin je de rol van Soldaat Boyd Travers op je neemt, Parachutist van de 82nd Airborne Division tijdens de Tweede Wereldoorlog. Waarbij de vorige Medal of Honor delen behoorlijk lineair waren zijn de levels nu veel opener. In elk level heb je meerdere doelen die je moet behalen, deze doelen zijn verspreid over het gehele level. Als je het groene licht hebt gekregen en uit het vliegtuig springt kun je zelf sturen waar je wilt landen, en wanneer je bent geland bepaal je te voet naar welk doel je eerst gaat. Mocht je tijdens een missie worden gedood dan begin je weer in de lucht en is alles op de grond weer zoals het was sinds het laatste checkpoint.

Het voordeel van het zelf bepalen waar je land is de vrijheid die je hebt, land je bij groene rook dan land je veilig bij je teamgenoten en heb je de beschikbaarheid over meer munitie. Of je land op een dak met een sluipschutter geweer en schiet je vijanden van afstand neer, het is helemaal aan jou. Het nadeel van een open wereld is dat er minder spannende gebeurtenissen plaats vinden aangezien de makers niet weten waar je langs komt. Ook het verhaal is niet goed aangezien er helemaal geen verhaal is, je speelt 6 levels die plaats vinden in Italie, Frankrijk, Nederland en Duitsland en dat is het. In plaats dat je een verhaal gedreven WOII shooter aan het spelen bent wordt je meer van level naar level gestuurd.

De muziek is weer van hoog niveau zoals dat bij elke game uit de serie is, ook de wapen geluiden zijn behoorlijk goed. Dan de graphics die zien er goed uit zeker als je uit het vliegtuig springt en de omgeving ziet, alleen is er nogal wat pop-up wat soms best storend is. De vijanden in de game zoeken goed dekking en zijn meesters in granaten gooien. Ze beschikken ook over uitzonderlijke zicht, aangezien ze je soms onder vuur nemen als ze met hun rug naar je toe staan en ze eigenlijk op andere teamgenoten aan het schieten waren. Maar over het algemeen is hun intelligentie van een redelijk niveau op afstand, wanneer je echter dicht bij ze bent, vinden ze het soms een goed idee om als een kamikaze op je af te rennen terwijl ze goed in dekking zaten.

Buiten de gevechten zijn er nog wat andere dingen die je kan doen, zo zijn er per level 5 plaatsen waar je kunt landen voor extra punten dit kan zijn op de top van een kerktoren, op een balkon of in een steeg. Daarnaast kun je elk wapen 3 keer upgraden, door vijanden met het geselecteerde wapen neer te schieten of op te blazen krijg je punten, wanneer je genoeg punten hebt krijg je een upgrade wat een scope voor een geweer kan zijn of grotere magazijnen. De upgrades en de 5 speciale plaatsen waar je kan landen zorgen er voor de nodige afwisseling in de game waardoor je het gebrek aan een verhaal snel vergeet.

Het vervelende is alleen wel dat ook door de openheid van de levels de game erg kort is, je kunt binnen 5 a 6 uur de credits over je beeldscherm zien rollen. Na die 5 a 6 uur kun je natuurlijk nog wel alle upgrades halen en in elk level landen bij de 5 speciale landingsplaatsen.

Dan is er nog de multiplayer en die is nog best redelijk alleen zijn er te weinig levels. Wel leuk is dat je elke keer als Amerikaan vanuit een vliegtuig begint net als in de Single-Player en zelf bepaalt waar je land. De Duitsers beginnen gewoon op de grond wat voor hun wel wat saaier is, maar ze hebben wel als voordeel dat ze de Amerikanen zien landen. Ook zijn de wapen upgrades in de multiplayer van de partij alleen ben je ze na een potje weer kwijt. Het nadeel van de multiplayer is wel dat de levels vrij groot zijn en als je met weinig mensen bent je behoorlijk op zoek bent naar de andere spelers.

Conclusie en beoordeling

Medal of Honor Airborne is een vermakelijk spel, dat je elk level zelf kan bepalen waar je land zorgt ervoor dat je een missie meerdere keren op een verschillende manier kan spelen. Het is erg jammer dat het spel maar 6 levels kent en dat de vijanden niet wat slimmer zijn. De multiplayer is een leuk extraatje maar doordat er te weinig levels zijn is het niet lang boeiend.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Parachute springen
 • Openheid levels
 • Upgrades
 • Minpunten
 • Te kort
 • Domme Vijanden
 • Geen verhaal

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • hmzz intressant

 • Gaat het dan zoveel jaar duren voor die engine te maken?

  Want wanneer komen die next gen consoles?

  Dat gaat toch nog minimum 3 jaar duren, niet?

 • Kijk is aan :)  Vegas, xbox is nu 2.5 jaar fzo dus nog 2 a 3 jaar komt nieuwe xbox denk ik, volgens sony gaat de ps3 10 jaar mee 8-) . Al wil ik weten hoe ze dat ongeveer 5 jaar gaan volhouden als microsoft misschien al weer met een veeel krachtigere console is

 • Ja dacht jij dan dat ze de engine binnen een maandje in elkaar gooien :P De Unreal Engine 3.0 wordt ook gewoon doorontwikkeld hoor ;)

 • Dus ik neem aan dat het niet perse mooier hoeft te zijn, de Unreal 4 engine.

 • Ow ze richten zich op de toekomstige consoles voor het ontwikkelen van de nieuwe Unreal engine. Misschien dat er tegen dan ook al een EA console is. UT 4 engine zal dus iets voor 2012 ofzo zijn, wie weet hoe de verhoudingen dan zijn. Misschien dat de PC tegen dan weer de bovenhand heeft genomen van de consoles. Zou dat betekenen dat er gewoon geen UT 4 engine komt voor pc games?

  @jakfire: De toekomstige consoles he niet die van nu. Normaal zouden de toekomstige consoles op grafisch gebied toch nog een stap vooruit moeten zetten tegen de huidige consoles. Bijna vanzelfsprekend

 • @Debeul  Unreal Engine 4 geen UT 4 engine ;)  @Jakfire  Ook al zouden ze hem voor deze generatie maken, dan wordt hij alsnog een stuk mooier dan de Unreal engine 3…
 • Wedden dat er niet lang na de release een UT 4 uitkomt :). Je hebt natuurlijk gelijk, Unreal Engine 4 moet het zijn.

 • Nee tuurlijk dacht ik niet dat het in elkaar wordt gestoken op 1 maand tijd. Maar op minimum 3 jaar? DAMN :O Zware research and development :D  PS3 kan geraken tot 10 jaar levensduur, als ze dezelfde pad inslaan als de PS2 nu. Maar ik geloof dat ze ook met een nieuwe console moeten komen, wanneer Microsoft hun nieuwe box lanceert. Kwestie van blijven concurreren he.

 • @ Vega  Ja Eerst het development van de engine, en een game ook nog 2 a 3 jaar, tjah dan zijn we wel weer bij nieuwere consoles  Dat weet ik zo net nog niet, als er al over 2 jaar ofzo een nieuwe xbox uitkomt, kan sony ook gewoon wachten, voordelen zijn dan dat mensen zien dat zij langer met hun console van Sony kunnen doen, en als ze dan 2 jaar na de xbox met een nieuwe console komen, dan is de concurrentie weer bij microsoft, want dan lopen die eigenlijk achter, op deze manier graaft microsoft \"misschien\" (dus misschien ook niet) hun eigen graf


 • chill dat gaat wel lang duren

 • @ vega.  denk wel dt de ps3 makkelijk zijn 10 jaartje vol kan houden,  tot op dezedatum worden nog steeds ps2 games gemaakt en verkocht


 • vind ik niet zo gek na de matige verkoop van UT III op de pc hebbn ook zei door dat dit platform voor gaming aan het verdwijnen is.

 • Dat is wel te snappen, consoles is gewoon de toekomst.

  Toch wel jammer, want de pc heeft toch ook wel toffe dingen, zoals de muis.

 • Geinig.

 • Tim Sweeney is toch een loser. Hoogstwaarschijnlijk zien we over 3-4 jaar gewoon een unreal 4 engine voor de PC…

 • Mja, UT III is feitelijk al aardig consolised. Dus deze stap verbaast me werkelijk helemaal niet.

 • Nou die Engine 3 is al erg krachtig ben benieuwd hoe die 4de er over een paar jaar uit gaat zien.

 • Yeee Nog mooier :P

 • Tja de matige verkoop van UT3 op de pc was meer aan hun eigen te danken dan de pc community.

  Ik ben benieuwd wat ze gaan doen. Ook al zou ut4 niet naar de pc komen wat ik betwijfel dan zijn er alsnog genoeg engines over.  Zolang de source engine maar pc georiënteerd blijft vind ik het prima. En sinds valve erachter zit kan dat wel als een feit worden gezien voor de komende 10 jaar.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren