1. Battlefield: Bad Company (X360)

Battlefield: Bad Company (X360)

Oorlogen worden om verschillende redenen gevochten. In 1939 luidt de overtuiging van een enkele man de Tweede Wereldoorlog in. Later, in maart 2003, wordt er een grootschalige invasie gelanceerd, om het regime van een enkele man ten val te brengen. Waarom soldaten voor hun land vechten verschilt veel. Patriottisme, de kick, of misschien moest het van de familie. Het 222e ‘army battalion’ heeft een minder voor de hand liggende reden: Goud. In Bad Company, de opvolger van Battlefield 2: Modern Combat, speel jij Presten ‘new guy’ Marlow. Samen met Sweetwater, Haggerd en Redford vorm je B-Company. Een squad die beter bekend staat als Bad Company, omdat alle militairen die het leger kan missen, in Bad Company worden geplaatst. De Company wordt dan ook voornamelijk ingezet om de gevaarlijkste en vervelendste klusjes op te knappen.

Ook in Bad Company is er ruimte voor wat reclame

Battlefield gaat voor goud

Je leest het al, in deze nieuwe telg van de Battlefield reeks, is er een heuse singleplayer gemaakt, volledig met verhaal en cutscenes. Dus geen matige offline potjes meer tegen een zwakke AI, maar een leuke verhaallijn, met een redelijke AI. Redelijk, want hier en daar laten je tegenstanders wat steekjes vallen. Zo zijn er soms tegenstanders die in een open veld blijven staan in plaats van dekking te zoeken. Deze redelijke AI zou echter in een andere shooter heel goed werken, want daar blijft cover gewoon overeind staan. In Bad Company kan vrijwel alles kapot. Van muren en daken, tot bomen en hekken. De AI lijkt dus wat onder de maat, terwijl dat eigenlijk niet het geval is. Dit brengt ons gelijk bij een ander kritiekpunt, want door de vernietigbare omgeving, is het vinden van een vast cover punt erg lastig. Je zal dan ook meer dan eens gebruik maken van de ‘auto injector’, die je gezondheid direct op 100% zet. Maar genoeg kritiek, want het speelt wel erg goed. De vernietigbare omgeving brengt namelijk ook hele positieve effecten met zich mee. Zo zag ik mezelf meerdere keren zoeken naar muren en tonnen die ik nog niet had opgeblazen. In Bad Company is het echt leuk om dingen op te blazen. Hierbij komt ook de grafische kracht van de frostbite engine naar boven. Naast de hele mooie en gedetailleerde personages, zijn de ontploffingen een lust voor het oog. Ook de voertuigen zijn minstens zo mooi. Enige punt dat voor sommige mensen minder mooi kan zijn, is de vreemde filter die door de hele game terug te vinden is. Deze zorgt voor een licht filmisch effect.

Het verhaal is niet van het kaliber Oblivion of Metal Gear Solid, maar is interessant genoeg om je tot het einde te boeien. Daarnaast zorgen de grappen van Sweetwater en Haggerd voor het nodige vertier. Met B-Company kom je al snel op het spoor van een grote berg goud. Aangezien het leger weinig respect toont voor de company, is de beslissing om achter het goud aan te gaan snel gemaakt. De zoektocht naar het goud gaat helaas niet van een leien dakje. Wat er allemaal gebeurt, ga ik niet verklappen, want dan is de lol er al snel van af. Na 6 uur heb je de singleplayer uitgespeeld, waarna je het spel nog kan herspelen om alle goudstaven en collectables te vinden. Collectables zijn nieuwe wapens die her en der verspreid zijn, maar ook van gedode enemies gestolen kan worden. Echter zal je redelijk snel de collectables laten voor wat het is, om je vrienden een aantal keer op te blazen, want de multiplayer is zoals we die kennen van een Battlefield game: Goud waard!

Die oude vertrouwde glasvezel

Zodra je verbinding hebt gemaakt met de server, heb je toegang tot 5 multiplayer maps en tig verschillende wapens en gadgets die je allemaal kan unlocken naarmate je meer punten haalt en promoveert. Het puntensysteem is een klein beetje anders dan het systeem in Battelfield 2. Je krijgt nu namelijk 10 punten voor een kill, maar ook bonussen wanneer je een headshot maakt, of een vijandelijk voertuig vernietigd. Je zal dus al snel scores van 500 of meer op het scorebord zien en dat voelt erg goed!

Je promoveert lekker snel en kan zo al aardig wat wapens unlocken in de eerste speeluren. De gadgets spelen een grote rol in de multiplayer. De auto-injector kennen we nu van de singleplayer, maar andere gadgets, zoals de laser designator geven je een groot tactisch voordeel ten opzichte van je tegenstander. Laatst genoemde gadget geeft je de mogelijkheid een raket op het dak van de tegenstander te mikken. Andere gadgets, zoals een artillerie verzoek en een mijn, geven je net dat beetje voorsprong tegen voertuigen. Ook wapenunlocks zijn er in grote getalen. Ze zijn niet allemaal direct te unlocken. Zo is er een vijftal wapens dat je alleen unlockt wanneer je de 'Gold-edition' hebt gekocht. Er zijn ook vijf andere wapens die je door het spelen van de demo, of het inschrijven bij de Battlefield nieuwsbrief direct unlockt. De laatst genoemde kan je ook unlocken door generaal te worden of achteraf te voldoen aan de 'Find all Five' actie. Meer informatie over deze actie vind je op de eerder genoemnde website.

In de multiplayer zijn er afhankelijk van de map verschillende voertuigen aanwezig. Er zijn tanks, boten, jeeps, anti-air en helikopters. Geen enkel voertuig is overpowered, zolang je slim gebruik maakt van de gadgets en wapens die je hebt. Een helikopter is bijvoorbeeld al onbestuurbaar wanneer je er met een RPG op schiet. De nieuwe en (tot nu toe) enige game mode ‘Gold Rush’ is erg leuk. Een team speelt als aanvaller en moet steeds twee goudkratten vernietigen, terwijl het tweede team dezelfde kratten juist moet verdedigen. Wanneer alle kratten zijn vernietigd, wint het aanvallende team. Maar wanneer het aanvallende team alle ‘spawn-points’ verliest, wint het verdedigende team. Hoewel ik nog niet alle maps uitgebreid heb kunnen testen, zijn ze allemaal heel goed speelbaar in de gold rush mode. Er zijn botllenecks op de juiste plekken geplaatst, gevechten concentreren zich op meerdere plaatsen. De aanwezige acht maps lijken weinig, maar wanneer ze van dit niveau zijn, is het genoeg. Van een brandende woestijn, tot een dorp midden in het bos. Het speelt allemaal erg solide. Ook de 'infantry-only' verslaafden kunnen hun hart ophalen, want ook in Bad Company zijn er maps waar alleen in gevochten wordt met soldaten!

Het is allemaal goed uitgebalanceerd en hoewel je wel moet uitkijken voor tanks, ben je door de aanwezige gadgets nooit kansloos tegen voertuigen. Wanneer je zelfs goed samenwerkt met je squad, kan je een hele tankdivisie aan. Zo kan je bijvoorbeeld als specialist een sensor op een tank plaatsen, die de demolition man kan gebruiken als homingpoint. Hierbij hoef je slechts een raket in de lucht te wijzen, om de sensor te zoeken en te raken! Enige kritiekpunt in de multiplayer, is dat Gold Rush de enige game mode is. Gelukkig - voor de Battlefield die-hards - is er al bevestigd dat de game mode conquest, door middel van een (gratis) patch wordt toegevoegd aan Bad Company. Het is nog onduidelijk of conquest gespeeld zal worden op de bestaande maps, of dat er nieuwe maps voor worden ontworpen. Persoonlijk hoop ik op het laatste, aangezien de huidige maps duidelijk gemaakt zijn voor de nieuwe game mode gold rush.

Conclusie en beoordeling

Al met al heeft Bad Company een hele hoop te bieden. Je bent gegarandeerd een hele tijd zoet met de multiplayer. EA en DICE zijn er in geslaagd de sublieme multiplayer van Battlefield 2 naar de console te zetten. Bij de singleplayer wordt een stap in de goede richting gedaan, want hoewel de balans tussen een serieus en goed verhaal en een flinke dosis humor niet helemaal gevonden is, is het een stuk interessanter dan de singleplayer die we in voorgaande Battlefield games zagen. Daarnaast is mij één ding opgevallen tijdens het spelen van Bad Company: Het is ontzettend leuk om te spelen. En daar draait het toch om? Bad Company is goud waard!
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Multiplayer speelt lekker weg
 • Briljant geluid
 • Humor
 • Minpunten
 • Slechts 1 game mode out of the box
 • Singleplayer had iets langer gemogen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Halluh

 • Akrid Hunter lijkt me vet.

 • Hmm, vond het eerste deel al eigenlijk niks aan, alleen de MP-demo was wel leuk :P

 • Ik wil meer!

 • Ziek, ga ik denk ik wel halen!

 • Dit is toch een beetje uitmelken hoe je het went of keert…

 • Geweldig :p

 • Denk niet dat ik hem ga halen, maar die toevoegingen zijn wel stoer!

 • uitmelken totdat er geen druppel meer uitkomt

 • ik had hem verkocht hij was zo uitgespeeld maar ik ga hem denk weer halen, omdat ik toen nog geen internet op mijn 360 had en deze vernieuwingen zijn best tof :D

 • WTF en de ps3 versie dan??

 • als het een vervolg was het ik het wel wille halen

 • Nice

 • Vind het nog steeds op uitmelken lijken!!

 • Die extra's zijn wel leuk maar ik zit er niet op te wachten om grotendeels dezelfde game nog een keer te moeten spelen.

 • laat maar komen !!

 • LP is echt nix dus dit is vast ook weer nix voor mij

 • idd suf spel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren