1. Red Steel 2 (Wii)

Red Steel 2 (Wii)

Ik heb iets met huurmoordenaars, in het bijzonder iets met ninja’s. Koelbloedige gasten als Agent 47, Travis Touchdown en Rikimaru stelen al jaren mijn hart. Misschien komt het door hun persoonlijkheid, misschien door hun baan, maar één ding hebben ze allemaal gemeen: ze zijn allemaal één van de dodelijkste mensen op aarde. Geen verrassing ook dat ik daarom graag games speel als Hitman, Mini Ninjas, Tenchu en soortgenoten. In Red Steel 2 ben je echter geen ninja, dat vond ik relatief jammer. Maar toen ik erachter kwam op welke spectaculaire wijze ik ninja’s af kon maken in, was ik blij. Al snel was ik meer dan blij, ik was in een regelrechte extase!

Het verhaal van Red Steel 2 speelt zich af in Caldera, een klein stadje middenin de Nevada-woestijn, vlakbij Las Vegas. Het stadje wordt al eeuwenlang beschermd door de Kusaguri-clan, die de meesters zijn in het vechten met zwaard en revolver. Maar middenin de nacht vallen ineens de Jackals aan, een bende van moordenaars, dieven en het uitschot van de samenleving. Ze plunderen en vermoorden bijna iedereen. Dan kom jij het plaatje binnenlopen, ‘The Swordmaster’, en moet je het brein achter de aanval zien te achterhalen en het stadje bevrijden van dat uitschot.

Al snel kom je oude bekenden tegen en als speler weet je dan ook dat je verbannen bent geweest, aangezien ze het allemaal aanhalen als ze jou zien. Maar je bent niet zonder reden verbannen. Vijf jaar geleden redde namelijk ene Sjinjiro een meisje van een wisse dood, tijdens zijn reddingsactie zag zij dat hij een tattoo van een draak op zijn borst had. Een teken dat hij een crimineel was. Sjinjiro was niet blij dat zij dit zag, en enkele seconden nadat hij haar had gered vermoordt hij haar. Onze held is getuige van deze gebeurtenis en gooit hem op zijn beurt in het ravijn. Sjinjiro was echter een vooraanstaand clanlid van de Kusagari en onze held wordt voor vijf jaar verbannen. Het enige wat je meekrijgt is je uitrusting en je zwaard, precies hetzelfde zwaard waar de Jackals op azen.

Doordat veel van het verhaal wordt opengelaten voor jouw eigen fantasie en onderzoeksvaardigheden, is het vrij lastig om te volgen. Zelfs als je achter het hele verhaal komt is het niet bijster interessant, maar het zorgt wel voor een troep vijanden en bazen die je met veel plezier aan je zwaard wilt rijgen. Dat laatste gaat dan ook perfect. Waar de vorige Red Steel – waar deze game helemaal niets mee te maken heeft – veel kritiek kreeg te verduren om het zwaardvechten, daar verdient Red Steel 2 alle lof voor dit punt. WiiMotion Plus is dan ook vereist om dit spel te spelen, want dit stukje apparatuur berekent hoe hard je slaat, welke richting en welke afstand. En dit heeft ook degelijk invloed op de gameplay. Zo zul je al snel tegenover vijanden staan die bepantsering hebben waar slappe slagen en kogels op afketsen. Om deze vijanden te verslaan moet je eerst de bepantsering eraf slaan met sterke slagen. Heb je dit gedaan, dan kun je de vijand verslaan met alle mogelijke soorten aanvallen.

En met alle mogelijke soorten aanvallen heb je een heel breed assortiment. Je hebt naast je zwaard ook de beschikking over een viertal wapens: een revolver, een shotgun, een machinegeweer en een rifle voor de lange afstanden. Elk van de wapens hebben hun sterke en zwakke punten, maar je zult sowieso meer je zwaard dan je geweren gebruiken. Sterker nog, je kan de hele game uitspelen zonder ook maar één keer je pistool af te vuren. Het is niet aan te raden, want je geweren hebben zeker wel een meerwaarde, maar het kan een uitdaging voor sommige spelers zijn. De vraag is dan: waarom zou je je zwaard dan zoveel gebruiken? Niet alleen omdat het verrekte fun is, maar ook omdat je zwaard veel meer aanvallen heeft dan horizontale en verticale aanvallen. Zo kun je spelenderwijs acht ‘hidden moves’ kopen die elk zeer handig zijn om vijanden mee te verslaan. Met de 360-slag kun je bijvoorbeeld een draai van – verrassing – 360 graden maken en iedereen die om je heen staat aanvallen. Met deze move kan je tevens vijanden aanvallen die achter je staan, een perfecte counter om ninja’s af te weren die je in de rug willen steken.

Naast de hidden moves zijn er ook nog de geheime Kusagari-powers. Dit zijn zes verschillende moves die gebruik maken van een op te laden power (door A + B in te houden), en dan door een bepaalde beweging te maken voer je ze uit. Zo krijg je als eerste ‘The Eagle’, daarmee kan je vijanden in de lucht werpen, er zelf achteraan springen ze weer met een smak de grond in te meppen. Of wacht dacht je van ‘The Bear’, door de vuist in de grond te planten zorg je voor een kleine aardbeving die vijanden omver werpt. Daarna is het alleen maar een kwestie van een ‘finisher’ uit te voeren om ze naar de eeuwige jachtvelden door te verwijzen. Deze finishers zijn drie verschillende moves – horizontale slag, verticale slag en een steek – die uit te voeren zijn als de vijand een icoontje boven zijn hoofd heeft staan. Je krijgt echter meer geld als je vijanden afmaakt met je hidden moves, en zo zijn er vele manieren om iemand de genadeslag toe te brengen. Zo kan je bijvoorbeeld een simpele verticale slag uitvoeren om een vijand die op de grond ligt af te maken, of je kan ook omhoog springen en dan met een duizelingwekkende snelheid naar mijn vijand toe te schieten en mijn zwaard in zijn hart planten.

Met het geld dat je daarvoor krijgt kan je niet alleen wapens en hidden moves kopen, maar je kan ook je wapens en zwaard upgraden, bepantsering plaatsen op je jas of je gezondheid verbeteren. De bedragen die deze upgrades kosten zijn echter gastronomisch te noemen en alleen je vijanden vermoorden voor geld zal dan ook niet genoeg zijn. Je moet missies voltooien om het grote geld te krijgen en in het verhaal te vorderen. Je hebt hierin twee verschillende soorten missies: hoofdmissies en zijmissies. De hoofdmissies zijn uiteraard verplicht, maar de zijmissies zijn optioneel en doe je meestal als je met een hoofdmissie bezig bent. Je moet wel je ogen openhouden om die missies te voltooien. Zo moest ik op het begin bijvoorbeeld een aantal vrachtwagens vernietigen, ze stonden allemaal in het pad en kon ik zo vinden. Maar de allerlaatste vrachtwagen stond in een garage die alleen open kon als ik de sloten kapot schoot. Dat stond echter niet op de kaart – die overigens alleen als minimap op je scherm staat – en je loopt de garage dan ook snel voorbij. Om deze missies te krijgen moet je telkens naar een kleine basis toelopen waar vrienden zich schuilhouden. Dit zorgt echter wel dat je vaak moet teruglopen, vooral bij de missies waar je een hele weg moest afleggen vol met vijanden om bij je doel te komen. Want op je terugweg kom je meestal niemand tegen.

Wat je onderweg wel kan doen, is de vele objecten kapotmaken die zich bevinden in de wereld. Van containers tot blikjes; alles kan kapot en bijna alles bevat geld. Was het maar zo in de echte wereld. Waar ik echter nog geen woord over heb gerept is de prachtige wereld waar dit grootse avontuur zich in afspeelt. Caldera bevat een groot aantal verschillende gebieden en een heel aparte sfeer die het beste te omschrijven is als een Neo-Chinese Western. Caldera is namelijk een stadje dat saloons en tumbleweeds – die dorre ballen van takken – bevat, maar ook Chinese tempels en prachtige natuurtuinen. Verder in de game sta je zelfs te vechten op een trein en moet je uitkijken dat je niet van de trein valt door de harde wind. Bovendien ziet het er prachtig uit, als ik gelikt zou zeggen dan zou dat een belediging zijn. De hoeveelheid aan detail is overweldigend en voor wie nog nooit van de game heeft gehoord zou het zo kunnen vergelijken met een Xbox 360-game. Het is dan ook zeer jammer dat de game niet onwijs lang duurt, je kan er op medium ongeveer elf tot twaalf uur uithalen en op Ninja dertien tot veertien uur. De challenge-mode biedt nog wel wat plezier, die laat je namelijk levels nogmaals spelen, maar dan met je de unlocks die je op het moment hebt. Maar voor een getrainde speler is het dan wel te makkelijk. Het is dan ook een groot gemis dat er geen multiplayer-modus aanwezig is, maar als je erover nadenkt zou dit ook onmogelijk zijn geweest.

Conclusie en beoordeling

Red Steel 2 heeft een aantal minpuntjes, zoals het backtracken en de ietwat korte duur, maar die worden helemaal tenietgedaan door het perfecte vechtsysteem dat zwaardvechten met ordinair knallen afwisselt. De vijanden zijn origineel en bevredigend om te verslaan en met alle upgrades zijn de gevechten enorm afwisselend en zijn ze eigenlijk nooit hetzelfde. Dan zijn er ook nog de oogverblindende graphics die verreweg het mooiste zijn die ooit op de Wii getoverd zijn. Laat dit duidelijk zijn: Red Steel 2 is een game die elke Wii-bezitter moet hebben. Feit!
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Zwaardvechten
 • Variërend knallen
 • Oogverblindende graphics
 • Veel upgrades
 • Heerlijk stijltje
 • Minpunten
 • Backtracken
 • Weinig replay-waarde

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nu ook al op de 360? Hier verspil ik mijn dure MS-points niet aan.

 • wat een grap:P k heb het gespeeld, best frustrerend XD

 • idd dit siirt games vindt je nu overall

 • Echt een drama lijkt me.

 • Er is maar een goede versie en dat is de DS-versie.

 • Leuk artikel.

 • Top Game

 • Dat is een kutgame.

 • Niet nog één!

 • denk jij wat ik denk?

 • Alweer zo'n onnodig brein-train k*tspel!

 • Mjah, Brain Training is charmant en best leuk, maar dit is echt absoluut niet leuk om te spelen.  Jammer voor de makers natuurlijk, maar ja.

 • Nog meer BrainTraining :P ik ben al zo Moe van al dat leren :P

 • Hooray for kawashima, hij is de oprichter van dit soort casual games :D -.-

 • Auw…

 • Had het kunnen verwachten! Jammer dat het niet zo lekker werkt als op de DS versie!:(

 • Drama?? Balen!!

 • Om te huilen dit spel, maar dat vind ik ook van Braintraining.

 • ah nee drama score!?!?!

 • Dat viel te verwachten na de zoveelste brain-training game. Ze hebben het al te ver uitgemolken maar ze gaan gewoon door. Wat denken ze daar wel niet? Iets van de mensen hebben pas 5 van die spellen in de kast liggen, dan is dit het juiste moment om er nog een te maken?!?!  Losers.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren