1. Overlord (X360)

Overlord (X360)

Er was eens, lang geleden, een land waarin chaos heerste. Een land gevuld met brandende kastelen, bange burgers en gore gewassen. En in dat verschrikkelijke land stond een toren. Een toren van ongelofelijke grandeur, met een machtige uitstraling en ontzagwekkende hoogte. Daar, in dat heldenoord, bevond zich op een zeker moment een stel beesten, stinkend en smerig. Allen staarden ze naar het wonder, waarover ze waren gestruikeld. De oudste en veruit de lelijkste van allemaal kwam langzaam naar voren en sprak stotterend, in een mysterieuze en vast eeuwenoude taal de gevleugelde woorden: “Leave this one alone. He’s b-b-b-b-b-bad to the bone!”

En een legende is geboren. Nou ja, geboren… Opgegraven is een beter woord. Die ranzige wezentjes struikelden namelijk over de Overlord, een eens groots en gevreesd heerser. Beroofd van al zijn macht werd hij, bedolven onder steen, voor dood achtergelaten. Maar nu is hij terug, met maar één doel voor ogen: het terugroven van zijn macht. Een groot voordeel daarbij is dat de Overlord geen last heeft van zoiets doms als een geweten. Integendeel, hij is slecht tot op het bot en met veel plezier maakt hij alles en iedereen een kopje kleiner. Deze pure slechtheid levert een heerlijk gevoel van vrijheid op, waarbij niemand wordt gespaard. Staat iemand je niet aan? Afmaken! Poept een schaap op je schoenen? Ophangen! Niets staat je in de weg te doen en laten wat jij wilt. Behalve natuurlijk de vele hordes vijanden die de macht niet zomaar af willen staan.

Gelukkig staat de Overlord er niet alleen voor. Hij heeft namelijk een heel leger aan onderdanige slaven tot zijn beschikking, Minions genaamd. Deze Gremlin look-alikes zijn uiterst trouwe wezentjes en zullen dan ook alles doen wat hen wordt opgedragen. Zelfs zelfmoord is niet te veel gevraagd. De minimonsters komen voor in vier verschillende uitvoeringen, met elk hun eigen sterkte- en zwaktepunten. Zo kan de ene Minion zwemmen en gesneuvelde kameraden genezen, terwijl hij in gevechten enkel als slachtvee nuttig is. Een andere soort is daarentegen uitermate geschikt om vijanden van een afstand te belagen en vuurtjes te doven, zolang hij maar ver bij water uit de buurt blijft. Om leiding te geven aan dit eliteteam is natuurlijk een goede besturing nodig en op dat gebied steekt de game prima in elkaar. Met één druk op de knop kan je de beestjes overal heen sturen en simpele taken zoals moord en doodslag laten uitvoeren. Daarnaast kan je met behulp van een pookje de Minions tot in het kleinste hoekje manoeuvreren. Door de prima controls zal je vrijwel altijd de controle behouden en de game speelt dan ook erg fijn weg.

Zoals ik al aangaf, lijken de Minions veel op de monsters uit de befaamde Gremlin-films. Maar niet alleen hun uiterlijk is vrijwel identiek, ook qua persoonlijkheid zijn beide gedrochten sterk aan elkaar verwant. De Minions zijn, net als hun neefjes van het witte doek, knotsgekke figuren die elke opdracht op komische wijze uitvoeren. Zo doden ze een schaap niet meteen, maar zullen ze het arme dier eerst als rodeopaard gebruiken. Bovendien hebben ze de gewoonte om vrijwel alles wat ze vinden aan te trekken, waardoor de raarste Minions door je scherm waggelen. Dat de tranen over je wangen zullen rollen, is duidelijk. Dat komt echter niet alleen door die prettig gestoorde beestjes, want ook de rest van de sfeervolle wereld zit boordevol humor. Ieder personage dat je tegenkomt, weet er wel een domme opmerking uit te persen en overal valt er wat te lachen. Hoogtepunten zijn hierbij de verschillende eindbazen die je zal ontmoeten. Dat zijn vaak geweldige figuren die zo ongelofelijk grappig zijn dat het bij voorbaat een verloren gevecht is. Denk bijvoorbeeld aan een man met een grandioos bouwvakkersdecolleté die zo dik is dat hij niet loopt, maar rolt en aan een dwerg met een stoomroller.

Al dat gelach zal plaatsvinden in een bijzonder leuke en sfeervolle wereld. Er is namelijk goed gebruikgemaakt van kleur, waardoor alles er erg fantasierijk uitziet. Elke omgeving weet precies de juiste sfeer te creëren en de sprookjeswereld van Overlord lijkt dan ook echt te leven. Maar, net zoals in menig sprookje, is het gevaar te verdwalen in die heerlijke wereld groot. Dit komt voornamelijk doordat er in de gehele game geen landkaart te bekennen is. Hierdoor is het vaak moeilijk te ontdekken waar je precies bent, en belangrijker, waar je heen moet. Mocht je dan toch in staat zijn de juiste locatie te bereiken, dan ligt er vervolgens nog een probleem op de loer: de questbeschrijving. Die is dikwijls erg onduidelijk waardoor sommige missies onnodig lang duren. Eerst is het een uitdaging er te komen, vervolgens is het een uitdaging de beschrijving te ontcijferen.

Minder uitdagend zijn helaas de puzzels. Af en toe zal je een situatie tegenkomen waarin je een kleine moeilijkheid moet omzeilen, maar je wordt nooit echt aan het denken gezet. Bij die puzzels gaat het er meestal om een bepaald soort Minion te gebruiken om verder te komen en verrast wordt je nooit. Daarvoor ligt de oplossing te erg voor de hand. Vervelend is bovendien dat je van tevoren nooit weet welk soort onderkruipsel je nodig zal hebben, wat voor heel wat backtracken zorgt. Minions zijn namelijk niet overal verkrijgbaar en je zal zien dat je meestal net niet het goede beestje bij je hebt. En dus moet je terug. Bij vrijwel elke puzzel is dit het geval en je zal dan ook al snel tegen de raadseltjes opzien. Erg jammer, want de rest van de game is wel leuk om te spelen.

Conclusie en beoordeling

De Overlord is een heerlijk personage om mee aan de slag te gaan. Zijn zwarte hart zorgt ervoor dat je eens lekker slecht kan zijn en je nergens druk om hoeft te maken. Ook erg plezierig zijn de doldwaze Minions, die prima besturen en een permanente lachbui veroorzaken, net als de fabelachtige wereld, die overloopt van sfeer. Het is wel jammer dat zowel een landkaart als een duidelijke questbeschrijving ontbreken, waardoor de game soms nodeloos ingewikkeld wordt. Daarnaast hadden de puzzels uitdagender gemogen, het liefst met wat minder backtracken. Toch is dit sprookje het doorlopen zeker waard. De Overlord en zijn Minions leven dan ook nog lang en gelukkig, in tegenstelling tot de rest van het volk. Dat leeft wederom kort en ongelukkig, zoals het hoort.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • B-b-b-b-b-bad to the bone
 • Prima besturing
 • Minions
 • Humor
 • Sfeer
 • Minpunten
 • Ontbreken landkaart
 • Onduidelijke questbeschrijving
 • Puzzels kennen weinig diepgang
 • Backtracken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Vet spel :D

 • aaa mooi cijfer! ik haal het spel morgen! dan maar niet op stap…

  (als ik het kan vinden tenminsten)

 • Ooooh, als ik het geld zou hebben, zou ik deze game zo halen.

 • Mooi spel jammer dat ik geen wii heb…

 • tja, ik weet t niet hor :P t stijltje ligt mij niet zo maar die 9- zegt tog dat ie wel goed is… xD

 • Fijn dat de game je heeft vermaakt :)  Ik zit met smart te wachten op deze game. Mensen, laat je niet bedotten door de vreemde identiteit van deze game, probeer het eens!

 • Is dit een videoreview over een broodrooster?  Sjonge jonge :P  enthousiasme straalt er van af haha lol


 • jammer dat ik geen WII meer heb…:S

 • Ik denk zomaar dat ik hem morgen ga kopen :D.

 • Ik ga hem zeker uitproberen! ziet er wel dope uit

 • Me+$=no more heroes= een weekend gamen

 • erg vet spel, ga hem cker halen voor bij mijn pa

 • ik ga deze game wel halen maar nu nog niet. heb net super smash brawl gekocht en is zeer verslavend. het is import van amerika. als mensen hem willen ga dan naar de website www.gameplayer.nl en stuur ze een emailtje:) zo heb ik hem ook gekregen:D

 • ik wist wel dat hij vet was!

 • Het is zeker een vet spel! Heb hem gister gekocht! Een verdiende cijfer wat mij betreft!

 • suprrr vet spel !

 • Lijkt me ook wel wat. Misschien haal ik hem nog ns' als ie is afgeprijst. :)

 • Nice recensie .. Spel heb ik nog mijn bedenkingen bij .

 • lijkt me echt vet! eindelijk een hardcore titel voor de wii!

 • Dit lijkt me echt een vette game ! Alleen jammer dat ik het geld niet heb :P

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren