1. Silent Hill 2: Director's Cut (PC)

Silent Hill 2: Director's Cut (PC)

Een donkere gang, ik zie geen hand voor ogen. Waar moet ik heen? Het lijkt wel alsof ik alleen ben met de duisternis, al weet ik wel beter. Overgeleverd aan mijn gehoor schuifel ik de gang door. Mijn radio gaat zomaar aan, er is opeens licht aan het einde van de gang. Een schaduw! Wat heeft dit allemaal te betekenen?! Mijn hart gaat tekeer terwijl ik eropaf ren, dit zou een andere overlevende kunnen zijn. Als ik bijna bij het einde van de gang ben verdwijnt het licht, er dringt een gore rottende lucht mijn neusgaten binnen. Daarna een klap, het laatste wat ik voel zijn de organen die uit mijn lichaam gerukt worden. Welkom in Silent Hill!

Op een dag krijgt onze hoofdpersoon James Sunderland een brief van zijn reeds overleden vriendin. Vanaf het begin is hij helemaal in de war, want zij was toch doodgegaan? Uit pure verliefdheid besluit hij toch naar het stadje te gaan, waar zij het in de brief over had. In de brief stond dat ze op hem zou wachten in Silent Hill, op hun eigen plekje. Je stapt de auto uit en eigenlijk weet je al meteen dat er iets mis is met deze stad. De dikke mist die over de hele stad hangt is slechts het begin, maar toch besluit je door te gaan. De stad is verlaten en er lijken geen mensen meer te leven. Vreemde geluiden op straat die je niet kan thuisbrengen. Langzaam maar zeker raak je verstrikt in een groot mysterie en er lijkt geen einde aan te komen. Het blijkt geen optie te zijn om direct naar je vriendin te gaan. De vragen stapelen zich op en het wordt allemaal steeds vreemder. Het wordt al gauw een hopeloze zoektocht naar je vriendin terwijl monsters uit de schaduw kruipen voor een stukje van James. Het lijkt een missie met geen kans van slagen, maar de overlevingsdrang en het vooruitzicht van je oude liefde houdt je op de been.

There was a hole here, its gone now... wat betekend dat???

Silent Hill 2 is een typische survival horror game. De monsters lijken overal op te doemen en het mysterie wordt alleen maar groter en ingewikkelder. Je hebt alleen geen beschikking over een groot arsenaal aan wapens, sterker nog: je begint geheel onbewapend! Alleen een buis die je opgeraapt hebt is wat de monsters weerhoudt om je levend op te vreten. Je moet erachter zien te komen wat er aan de hand is en hoe je het allemaal kunt stoppen, want dan pas zul je naar je vriendin kunnen gaan. Het mysterie wordt steeds groter door de soms lastige puzzels die de game te bieden heeft. Dit kan het gewoon zoeken naar een sleutel zijn, maar vaker zal je innovatief moeten handelen om tot een oplossing te komen en de volgende stap te kunnen zetten naar de waarheid. Het spel draait dus om het mysterie dat ondersteund wordt door de raadsels. Heel vaak heb je hiervoor veel hints moeten lezen om er echt uit te komen. Deze hints kunnen overal staan, in boeken of met bloed geschreven op de muur. Elke hint wordt netjes opgeslagen zodat je dit kunt nalezen op het moment suprême. Het zoeken naar de waarheid werkt op een gegeven moment ook enorm verslavend. Je wilt het mysterie oplossen en eindelijk dit gedoemde stadje verlaten. Vechtend, vluchtend en zoekend kom je steeds dichterbij tot de game weer een totaal nieuwe wending neemt!

Dit heet natuurlijk niet voor niks een retroreview, want deze game stamt alweer uit het jaartje 2002. De systeemeisen liggen dan ook erg laag, maar voor die tijd was hij best vooruitstrevend. Het scheppen van zo’n sfeer vraagt vakmanschap en de ontwikkelaar heeft de mist slim toegepast. De mist zorgt namelijk voor beperkte zichtbaarheid van de stad. Dit zorgt dat de omgeving wel gewoon groot kan zijn, maar dat het niet zorgt voor enorme pop-ups. De sfeer is gewoon het belangrijkste aan het hele spel. Het geeft je het gevoel dat je inderdaad de laatste man op aarde bent en dat je overgeleverd bent aan het lot. Dit wordt benadrukt door de kille omgevingen, de duisternis en de ongure details. Er zitten namelijk ongelooflijk veel leuke kleine dingetjes in dit spel die de ervaring compleet maakt. Denk aan een tekening van bloed op de muur of een kreet om hulp midden op straat. Eerlijk gezegd denk ik dat Silent Hill 2 bovenin mee kan doen in zijn genre naast de hedendaagse games. Een grafische update is natuurlijk wel nodig, maar dat is niet meer dan logisch. Het is dan misschien wel zo dat het spel draait op de oude Direct x8, maar al die oude dingetjes waar ze slim mee zijn omgegaan maakt de game tot wat het is. Een oud spel met ongelooflijk veel diepgang. Dat de camera niet altijd evengoed meewerkt vergeef ik het daarom al gauw.

De zachtaardige kant van Silent Hill

Die diepgang is ook wat je misschien zal overhalen om de game nog een tweede game te doorlopen. Je weet dan wel wat je allemaal moet doen, maar dat is makkelijk te verhelpen. Probeer het een niveau moeilijker, dit maakt namelijk echt verschil. Het ene moment loop je er fluitend doorheen terwijl het op het andere niveau oog om oog, tand om tand gevechten moet leveren. Het laatste wat je kan overhalen is iets wat ik steeds meer mis in de huidige games. Het spel biedt zes manieren om het spel uit te spelen. Dit wordt bepaald door de manier waarop jij het spel uitspeelt. Welke eisen precies van toepassing zijn heeft de ontwikkelaar altijd verbogen gehouden. Sommige eindes zijn geniaal en komisch, zoals ‘the dog-ending’. Geen idee waar ik het over heb? Das niet gek, want dat wist ik eerst ook niet en dat is precies wat Silent Hill 2 wil!

Conclusie en beoordeling

Silent Hill 2 is een gouden oude die nog steeds mijn hart weet te stelen. Het mysterie, de sfeer en prachtige verhaal zorgen ervoor dat je er geen genoeg van kunt krijgen. Helaas heeft dit oude spel wel kleine probleempjes waarvan de camera de meest vervelende is. Dit mag echter geen rede zijn om dit spel geen kans te geven, want voor de gamer die hiermee om leert te gaan wacht een unieke ervaring die wat mij betreft nog onovertroffen is.
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Sfeer
  • Pittige Raadsels…
  • Verhaal
  • Meerdere Eindes
  • Minpunten
  • Camera
  • die frustrerend kunnen worden

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren