1. Forza Motorsport 3 (X360)

Forza Motorsport 3 (X360)

Schumi, The Stig of gewoon Michael Schumacher. Drie namen voor maar één man. Een man die staat voor bijna heel de Duitse autosport, maar ook een man die scheurend in glimmende bolides de snelste tijd probeert te halen in Top Gear. Toen Michael Schumacher eind vorige week bekend maakte dat hij zijn rentree gaat maken in de Forumule 1, werd het race gevoel weer aangewakkerd bij fans, braadworst etende Duitsers en natuurlijk autoliefhebbers. Waar het rondom de sport eerst stil bleek te zijn, Ronken de motoren weer net zo hard als vroeger, evenals het harde gejuich van de vele toeschouwers die gefascineerd en vol spanning de Formule 1 wagens volgen. De geur van verbrand rubber, het knetterende en zeurende geluid van de wielen die met driehonderd kilometer per uur over het asfalt scheuren, en natuurlijk het geronk van de kracht van de motor. Als autofan loop je daar natuurlijk helemaal warm voor. Mits het natuurlijk gaat over een mooie bolide. Want dat kun je van zo’n Mercedes van Schumacher niet zeggen. We stappen af van de Formule 1. We gaan terug naar de tijd van Michael bij Topgear. Vanaf nu gaan we het hebben over echte bolides, mooie circuits en natuurlijk het echte race gevoel. Dit is geen biografie over Michael, dit gaat over Forza Motorsport 3, wat stiekem veel leuker blijkt te zijn dan Michael, met zijn Formule 1.

Het race genre is door de jaren heen redelijk veranderd, opgesplitst en op die veranderingen voortgeborduurd. De insteek van een game heeft hier veel mee te maken. Sommige race games draaien om spektakel, brute actie en exotische omgevingen. De andere games draaien juist weer om de circuits, uiterst realisme of het zo snel mogelijk rijden van een tijdrit. Forza motorsport 3 probeert hier een soort balans tussen te vinden. Het heeft zowel enkele exotische circuits die uit een arcade-racer zouden kunnen komen, heel veel verschillende auto’s, spektakel maar toch ook het realisme uit een simulatiegame. Je kunt dan ook zelf bepalen hoe moeilijk je het voor jezelf wilt maken. Als beginnende speler is het erg handig om functies als remhulp, automatisch schakelen en de rewindfunctie aan te zetten, terwijl de meer ervarende speler deze achter wegen laat en juist kiest om zonder ideale lijn te rijden, handmatig te schakelen of zelfs zonder ABS te rijden. Het is allemaal makkelijk instelbaar en het heeft ook echt invloed op je rijgedrag en moeilijkheidsgraad, wat ook weer invloed heeft op het aantal geld wat je kunt winnen om nieuwe auto’s, upgrades en Tuneset-ups te kunnen kopen in Seasonsplay.

Seasonsplay is de career modus van Forza 3. De ontwikkelaar heeft de redelijk omslachtige opbouw van de careermodus uit Forza 2 willen verbeteren door het te vervangen met een totaal nieuw concept. En die omzetting is naar mijn mening geslaagd! Er zit meer structuur in doordat je in seizoenen rijd. Je gaat van race naar race en na elke race kun je kiezen of je op een nieuw circuit wilt rondscheuren of dat je met een nieuwe auto wilt gaan rijden. Elk seizoen heeft zijn eigen circuits met zijn eigen classes. Voor elke gewonnen race ontvang je credits, een soort experience points waarmee je ‘’Driver level’’ en ‘’Car level’’ stijgt waardoor je gratis voertuigen en kortingen op upgrades krijgt. Met deze credits kun je ook weer nieuwe Upgrades en Auto’s kopen. Aan auto’s is in Forza 3 zeker geen gebrek, er zitten namelijk meer dan 400 gedetailleerde auto’s in het spel verwerkt, Welke er stuk voor stuk schitterend uitzien. Heb je genoeg credits gespaard, dan kun je een nieuwe bolide gaan kopen. In het koopgedeelte van het spel zelf heb je al een extreem ruime keus, bijna alle grote bekende merken zijn vertegenwoordigd. Maar als je al een vooraf geüpgrade auto wil, kun je terecht in het auctionhouse. Hier kun je over Xbox Live een auto kopen die aangepast is op het uiterlijk, upgrades en tuneset-up. Hier merk je ook dat Forza 3 toch meer naar de simulatie kant gaat want alles is echt tot de puntjes uit te werken en te veranderen. Met de functie om je eigen layer te ontwerpen zijn er echt eindeloos veel mogelijkheden. Als je meesterwerk af is kun je het online showen en zelfs verkopen. Ook valt net als in de vorige delen je auto weer te tunen. Je kunt je instellingen echt tot in de puntjes veranderen en alles heeft weer zijn effect. Zet je de bandenspanning hoog of laag? Wat voor effect heeft het? Het is vooral handig als je een speciale klasse moet blijven voor een race maar toch de snelste auto wilt hebben. Door te upgraden heb je de kans dat je naar een hogere klasse auto gaat. Door de PI (Performance index) te verbeteren kun je een auto goed verbeteren zonder je benodigde klasse te ontstijgen. Het is echt gewoon enorm tof om aan je auto te sleutelen tot het echt je supersnelle droom auto is. Met de vele races en opties om te costumizen ben je echt heel wat uurtjes zoet, uurtjes met veel afwisseling, spannende races en heerlijke gameplay.

De gameplay van Forza 3 zelf is echt grandioos. Rij-instellingen vallen zelf aan te passen zodat je het zo moeilijk als je wilt kan maken. Functies als Rewind zijn dan overbodig voor een fanatieke gamer, maar soms stiekem wel handig en verleidelijk. En dat is toch een klein minpuntje, Ik houd er van om gewoon de druk op een race te behouden. Zweterige handen in de laatste ronde voor de finish. Ik streef er naar om een race foutloos te rijden met een zo snel mogelijke tijd. Het is gewoon enorm tof om steeds een hogere tijd in de leaderboards neer te zetten, het maakt van een game een soort sport! Die spanning, de drang om te winnen word lichtjes onderdrukt als je bij een crash verleid word om de functie te gebruiken. Maak je dan een foutje? Druk simpel genoeg op een knopje en hij gaat automatisch een eind terug. Iets te arcade voor een game die toch meer naar de Simulatie kant gaat. Ze proberen je het echt onnodig makkelijk te maken op sommige punten. De Quick-upgrade functie is hier een ander voorbeeld van, je kunt in plaats van zelf de upgrades voor je auto te kiezen, het spel het laten doen. Selecteer gewoon welke klasse je wilt hebben en hij maakt het voor een bepaald bedrag in orde. Gelukkig valt er voor een autoliefhebber als ik uit veel onderdelen te kiezen en te veranderen aan een van de vele auto’s. Voor de echte autoliefhebbers zitten er namelijk meer dan genoeg auto’s in verwerkt. 400 van verschillende merken. Audi, Buggati, Mercedes, Jaguar, Maserati, Lamborghini en vele andere zijn vertegenwoordigt. De auto’s zijn weer ingedeeld in verschillende klasses. Je hebt onder andere een klasse voor personenwagens, sportwagens, superauto’s en zelfs een soort forumule 1 wagens. Elke auto rijd weer anders, maar toch telkens weer heerlijk. In Forza 2 was het nog wel eens zo dat snelle scheurijzers problemen hadden met de besturing, dat probleem is nu verholpen. Auto’s rijden heerlijk over het harde wegdek en je hebt echt het gevoel. Het race gevoel. Iets wat elke racinggame in huis wilt hebben. In Forza 3 word dit gevoel duidelijk versterkt door de cockpitview, Waardoor je echt het gevoel hebt dat jij de coureur bent. In je handen voel je de kracht van je motor, het maken van een scherpe bocht, het piepen van de remmen en de trekkracht die je auto in huis heeft als hij een steile helling op moet rijden op een circuit als Fujimi Kaido.

Forza fans zullen die naam wel kennen van een eerdere Forza game. Het is dan ook een redelijk grote teleurstelling dat de helft van de circuits uit Forza 3 uit vorige delen komen. Het zijn stuk voor stuk geen slechte circuits om op te racen maar je ziet gewoon dat Turn 10 niet de moeite heeft genomen om enkele circuits op nieuw te maken of een nieuwe look te geven. Het zijn opgepoetste overzettingen waardoor ze duidelijk minder details hebben en minder scherp en mooi zijn als de nieuwe circuits. Het verschil is duidelijk te merken, vooral doordat de nieuwe circuits er gewoon heel erg mooi uitzien. De bergen op de achtergronden geven een geweldige sfeer en water, landschappen en vergezichten geven je de drang om je bolide langs te kant te zetten en te genieten van het uitzicht. Grafisch gezien is Forza 3 op de nieuwe Circuits dan ook echt subliem. Jammer want het matige uiterlijk van sommige oude circuits zorgt toch voor een kanttekening. Begrijp me niet verkeerd, het gaat hier over enkele circuits. Het grote aanbod circuits heeft namelijk voor elk wat wils. De auto’s zien ook erg mooi uit. Veel details en de lak is glanzend mits er geen krassen op zitten. Verwacht helaas geen al te spectaculair schade model. Er zullen wel wat deuken en krassen op je auto verschijnen nadat je met driehonderd kilometer per uur langs de vangrail schaaft en tegen een muur knalt, maar verwacht zeker geen deuren en daken die door het rond vliegen. De impact van de schade valt echter wel in te stellen. Je kunt kiezen of er ook interne schade kan toetreden waardoor je na een fatale crash rokend langs de kant staat. Je auto reageert dan perfect op je fouten en manier van rijden. Lichte afwijkingen naar rechts, verminderde trekkracht of problemen met je motor. Realisme op zijn top! De pfysics zijn erg goed. Je auto vliegt bij een harde klap op zijn kop wat een spectaculair effect geeft. Ook de manier waarop hij over de weg slingert na een harde crash of een verkeerde handeling is erg indrukwekkend om te zien. Te hard gas geven en schakelen hebben hierdoor ook een realistisch effect. Forza motor sport 3 weet gewoon echt precies de juiste zet op dit gebied neer te zetten. Zoals eerder beschreven, Het gevoel. Aaargh, Heerlijk!

Forza 3 kent een uitgebreid online gedeelte. Het auctionhouse, Online races, en de hele community daar om heen. Honderden auto’s te koop, met elk zijn eigen uiterlijk. Een goede manier om flink winst te maken om weer een auto te kopen in Seasonsplay. De online races hebben qua opzet en mogelijkheden erg veel potentie. Het werkt allemaal technisch goed en heeft geen last van lag of andere issues. Helaas vinden sommige mensen het nodig om chaos te creëren. Hierdoor word het even zoeken naar een rustige server waar jij gewoon een gezellige en eerlijke race kan rijden. Heb je geen zin om urenlang te racen in seasonsplay om in een snelle Buggati Veyron te kunnen rijden op een fantastisch circuit? Dan heb je altijd nog de mogelijkheid om je vaardigheden toe verbeteren of te testen in Freeplay. Je race of tijdrit de rijden in alle auto’s en circuits van Forza 3. Vooral met een vriend naast je op de bank komt deze mode perfect tot zijn recht. Een nek aan nek race waarbij je samen vol spanning op het puntje van de bank zit. Als hij dan in het dertigste rondje een fatale fout maakt en met een harde klap in de greppel beland, wekken dat heerlijke emoties op. Alles kan zomaar veranderen. Dat gevoel, uiterst realisme, perfectie, voldoening, de grote druk en het gevoel van woede na een fatale fout maken voor mij Motorsport. En in dit geval Forza Motorsport.

Conclusie en beoordeling

Forza motorsport 3 is een van de beste racegames van dit moment. Het weet het ultieme racegevoel neer te zetten, mits je de functies voor beginners niet gebruikt. Autofanaten worden op hun wenken bedient met meer dan 400 auto's en vele circuits, waarvan enkele jammer genoeg matig overgenomen zijn uit eerdere delen. De gameplay is geweldig en ook grafisch en technisch blinkt forza 3 uit. Het schademodel had spectaculairder gemogen, maar de vele opties,mogelijkheden en content maakt dat meer dan goed. Het is geweldig om je vaardigheden proberen te verbeteren, en misschien wel een even snellere tijd neer te zetten dan Michael.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Geweldige gameplay..
 • Racen op zijn best!
 • Tunen,ontwerpen,verkopen
 • vele auto's, tracks en races
 • Grafisch indrukwekkend..
 • Minpunten
 • die soms te makkelijk wordt aangeboden.
 • Met uitzondering van enkele overgezette circuits

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Goed nieuws. En nu maar hopen dat Street Fighter II Turbo HD Remix zo snel mogelijk komt :D

 • Dat is mooi denk ik:)?

 • mooi dat microsoft wel een uitzondering wil maken maar ik ben zelf niet zo'n fan van XBLA

 • Hahaha, Microsoft toch…

  Dit zal echt niet bij een uitzondering dan blijven, als ze dezelfde kwaliteit willen hebben als op de PSN….

 • En dat terwijl WiiWare een limiet van 40 MB zou hebben én ontwikkelaars daar al volledige (3D) spellen mee kunnen bouwen…

 • SF2 HD lijkt me wel tof jammer dat ik de game al zoveel gespeeld heb :P

 • SF 2 ftw!

 • @Joren  Die geen HD zijn.

 • Dik chill :P

 • nu moeten echt goede games komen!!

 • Als ze die flop core/arcade nou nooit hadden uitgebracht had iedereen een harde schijf en dan hoefde er geen limiet te zijn.

 • \"Bionic Commando, Bionic Commando!\" -> *danst als een vrolijk kind door de kamer*

 • Dat is goed nieuws want dan kan Capcom de games gewoon nog zonder problemen uitbrengen.

 • mischien kregen we daarom steeds van die crap games op xbla.maar er komen betere tijden!!

 • Das wel zo handig he…

 • Wees blij dat MS een limiet heeft vast gesteld, dat betekend gewoon dat de ontwikkelaar beter haar ruimte moet benutten. Als de games onnodig groot worden heb je in no-time een nieuwe hdd nodig.  Zoals ook in het bericht staat \"tenzij een ontwikkelaar gegronde redenen heeft…\" Ofwel als een game het écht nodig heeft krijgen ze die ruimte wel!

 • ik vind dat micrsoft te streng is daarmee man.

  maja dat komt vast omdat mensen nog een core of arcade hebben staan ergens, eige fout vind ik.

 • OP XBLA mag er van mij goede oldskool RPG's komen van de Nintendo, FF VI, Chrono Trigger, Breath of Fire, Lufia II, Secret of Mana…  *droomdroom*

 • Ik heb PSS

 • 150 mb is echt niet veel

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren