1. UEFA Euro 2004

UEFA Euro 2004

Met het EK voor de deur heeft Electronic Arts onlangs een spel uitgebracht om alvast in de stemming te komen. Dat kan met in totaal 51 beschikbare landen, die bijna allemaal in echte tenues en met echte spelers spelen. Helaas ontbreekt uitgerekend bij Nederland de echte namen en gezichten, iets wat je de KNVB en onze jongens eerder moet verwijten dan de ontwikkelaar zelf. Wel had Electronic Arts eigenlijk gewoon een editor in het spel moeten stoppen, zodat iedereen alsnog de goede namen in had kunnen vullen. Enfin, het ongelijk van Dick Advocaat bewijzen wat betreft het functioneren van het spitsenduo Kluivert en van Nistelrooy zit er niet in. Ook kan de veelbesproken ruit op het middenveld niet uitgeprobeerd worden.

Voetballen met andere landen is daarom leuker en UEFA Euro 2004 bevat daarvoor meer dan genoeg opties. Zo kun je trainen, penalty’s schieten, eigen toernooien samenstellen met de Europese landen en een uit- en thuiswedstrijd spelen. Heel erg leuk is de optie om een eigen sterrenteam samen te stellen met de keuze uit alle spelers van alle landen, die dan een soort benefietwedstrijd spelen. Ook de situatiemaker is een geinige toevoeging: hier kun je historische wedstrijden nabootsen door de stand, resterende minuten en het aantal kaarten in te stellen. In de hoofdmode doorloop je niet alleen het EK in Portugal zelf, ook kwalificatie moet (als je dat wilt) worden afgedwongen. Nieuw is het moreelsysteem dat aardig is uitgewerkt; de prestaties van de spelers reageren nadrukkelijk op de dingen die hen gebeuren in het toernooi.

Meer opties dan we vooraf verwacht hadden, maar het gaat natuurlijk om het voetballen zelf. Zoals verwacht lijkt UEFA Euro 2004 veel op FIFA 2004, maar toch speelt het allemaal een stuk lekkerder. Met name het tempo is flink opgeschroefd, al zul je nog steeds constant moeten sprinten. Ook schoten vliegen niet meer op identieke wijze in de touwen, maar zijn wat onvoorspelbaarder. Dit keer kan de tegenstander soms zelf ook voorbij worden gespeeld, mede dankzij de toevoeging van wat mooie bewegingen. Ook vroege voorzetten en betere dieptepasses zorgen voor een veel leukere spelervaring.

Toch zijn niet alle fouten weggewerkt. Zo lopen je medespelers nog steeds vaak verkeerd door bijvoorbeeld naar binnen te trekken, terwijl het veld breed houden of diepgaan vaak beter is. Storend is ook nog steeds de gemakzucht van sommige spelers die soms zomaar een bal langs zich heen laten rollen. Of wat te denken van de minimale vrijheid voorin, waardoor uitgespeelde kansen grofweg nooit voorkomen. Jammer, want dat vormt inmiddels toch wel een structureel probleem. De uitgespeelde kansen die je nu krijgt, lijken eerder uit geluk voort te komen dan uit slim rondtikken. Ook de nieuw toegevoegde lob werkt nog steeds voor geen meter en gaat altijd veel te hoog. Echter, in zijn algemeenheid is het voetbalspelletje er veel op vooruit gegaan.

Zeker een pluspunt is de aanwezige sfeer in het spel. Niet alleen zien de stadions en de spelers er prachtig ‘echt’ uit, ook bijvoorbeeld het betreden van het veld en een penaltyserie wordt geloofwaardig weergegeven, waardoor de EK-stemming er lekker inkomt. De visuele prestaties zijn dan ook prima, waarbij ik de lichteffecten en de schaduwen op het veld zeker even moet noemen. De muziek in de menu’s is over het algemeen goed en divers en op de velden zelf overheersen natuurlijk het commentaar en het publiek. Het gezang van het publiek is geweldig, maar het commentaar is ongeveer hetzelfde als in FIFA 2004 waardoor het nogal veel in herhaling valt. Of er echter ooit nog een voetbalspel met ‘goed’ commentaar komt betwijfel ik ten zeerste; een spel maken heeft nu eenmaal z’n beperkingen. Tot slot moet ik eigenlijk ook nog even de haperingen (framedrops) noemen bij bepaalde weersomstandigheden, want dat mag eigenlijk niet.

Conclusie en beoordeling

Het moet gezegd worden: UEFA Euro 2004 is een flinke verbetering ten opzichte van FIFA 2004. Toch zou ik dit geen aanrader willen noemen als je al in het bezit bent van het laatstgenoemde spel, want echte baanbrekende veranderingen zijn er niet. Grofweg kent het leukere spelopties en is het qua voetbal vooral sneller. De minimale vrijheid blijft helaas aanwezig. Ben je een grote voetballiefhebber, dan doe je uiteraard geen miskoop, want het blijft gewoon een zeer vermakelijk spel. Eén ding kan ik je garanderen: je komt zeker in de EK-stemming. Grootste minpunt blijft het ontbreken van echte namen en gezichten in het Nederlands elftal, want die ruit op het middenveld, dat zou toch eens geprobeerd moeten worden.
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Typische EK-sfeer
 • Veel goede en nieuwe opties
 • Irritante foutjes FIFA 2004 weggewerkt
 • Mooie nieuwe bewegingen
 • Minpunten
 • Nederlandse namen én editor ontbreken
 • Lijkt nog steeds sterk op FIFA 2004
 • Haperingen (framedrops)

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Die framedrops zijn altijd een pain in the ass bij fifa. Ik had fifa 2004 voor m'n xbox en soms ging hij opeens, midden in een wedstrijd, heel erg haperen. Ik weet niet waar het precies door komt, maar ik moest dan al haperend de wedstrijd uitspelen, en de wedstrijd daarna deed ie het dan weer normaal. Verder zijn de framedrops erg irri als je een lange bal speelt en de camera dus van links naar rechts en andersom langs het veld meeglijdt. Dit gaat altijd zo haperig, en blijkbaar zit dat er nu nog steeds in? :S Deze titel laat ik in ieder geval aan m'n neus voorbij gaan.

 • gewoon wachten op totdat pes uitkomt op de xbox fifa zuigt

 • Kun je online met deze versie?

 • Nee, kan niet online!!!

 • Haha uitgerekend NL ontbreekt!

  Maar dit is al voetbalspel nummer 98272 alleen wel een goede volgens de tekst.

 • geen nl en geen online mode…..kut voor de voetbal fan

 • Wat raardat jullie niet voor NL kunnen kiezen, ik kan dat namelijk wel:D

 • Schande dat Nederland er niet in zit… zo heeft het ook geen zin om het spel te kopen als Nederlander.

 • Het zit er wel in, maar niet met echte namen/licenties/gezichten. Nee, ik wacht wel op PES4 :D

 • Ja Nederland zit er wel gewoon in, maar de spelers heten NED 32 enzovoort, bovendien lijken ze voor geen meter, waardoor het niet leuk is om met ze te spelen. Naja met Duitsland of Engeland een EK spelen is ook leuk hoor :D.

 • je kan geloof ik wel een patch downloaden die dat verhelpt, maar wat boeit dat. Het blijft een slechte game

 • Eerst leek het me wat minder, maar ik ga hem denk ik toch wel *kuch* downloaden *kuch* om hem te proberen.

 • is hij al uit? *kuch* gekraakt *kuck*

 • ik vind fifa echt een multiplayr game en pes3 voor in je eentje ( kan beide eigelijk) maar ik heb altijd meer lol met een paar matties lekker fifa doen

 • als je trots bent op nederland moet je dit spel boycotte :P:P:P

 • voetbal boeit me geen fuck voetbal games boeien me geen fuck duz waarom zou deez me boeien

 • Man, wat lees ik vanochtend in de Jommekeskrant :P 8 Tickets te winnen voor Euro 2004 toernooi in het Constant Vandenstock Stadion in Anderlecht. Ik doe mee.  Regel: Je moet minder dan 15 zijn op 12 juni. Ik heb geluk, want ik word 15 op 15 juni :P Ik ga zo'n ticket proberen te bemachtigen.

 • "Lijkt nog steeds sterk op FIFA 2004"  Alleen al om die reden verdient het spel van mij een 5. Bah, commerciele troep!

 • Simpel incashen, als je 't mij vraagt.

 • kut spel, punt uit.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren