1. Heavy Rain (PS3)

Heavy Rain (PS3)

Games die meeslepend zijn, in de zin dat er een beroep wordt gedaan op je gevoelens, zijn vooralsnog op één hand te tellen. Sowieso moet de game een goed verhaal bevatten en dit op een professionele manier brengen. Veel games vallen dan af; een enkele game als Final Fantasy of Zelda blijft over. Heavy Rain laat deze games op dit vlak echter mijlenver achter zich. Zullen er mensen zijn die daadwerkelijk gehuild hebben tijdens het spelen van Heavy Rain?

Dat houd ik niet voor onmogelijk. Het spel combineert het emotionele aspect van films met de controle die je hebt in videogames. Wat is er spannender dan een hoogstaande thriller? Juist: een thriller waarin je zelf de hoofdrol speelt.

Heavy Rain draait om het ontmaskeren van de zogenoemde Origami Killer. In de zoektocht naar deze persoon heb jij de mogelijkheid om vier personages te besturen, die elk op hun eigen manier verbonden zijn met de moordenaar. Het ondervragen van mensen, het onderzoeken van locaties, maar vooral het maken van de juiste keuze op het juiste moment is van vitaal belang voor jouw zoektocht. Als speler krijg je meer dan eens te maken met keuzes, belangrijke en minder belangrijke. Peuzel ik eerst nog even een druifje op, of ga ik meteen naar bed? Wat is de beste manier om informatie te verkrijgen bij deze persoon: de afwachtende of agressieve aanpak? Maar ook: verdient die man het om te sterven, of gun ik hem een tweede kans?

Elke keuze kan ingrijpende gevolgen hebben. Deze zijn meestal van tevoren in te schatten. Bijvoorbeeld: als je een persoon vermoordt, kun je wel eens problemen krijgen met de politie. Soms zijn de gevolgen ook minder gemakkelijk te voorspellen. Dit is waar Heavy Rain jouw inschattings- en inlevingsvermogen echt op de proef stelt. Hoe ver ben je bereid te gaan om jouw doel te bereiken, en de gevolgen daarvan te ondervinden, is een centrale vraag in het spel. Een verkeerde beslissing doet ook echt pijn: de personages zijn stuk voor stuk zó sterk neergezet dat je erg met ze meeleeft.

Vanwege de vele keuzes in het spel (en bijbehorende gevolgen) beleeft niet elke speler dezelfde verhaallijn. Het is zelfs mogelijk dat één of meerdere van de vier bestuurbare personages het loodje legt. Op zo’n moment valt de verhaallijn van dat personage weg. Heavy Rain kent dan ook geen vast eind, maar veel verschillende. Dit is uniek, en verhoogt de replaywaarde aanzienlijk. Toch zal het verhaal dat je tijdens de eerste keer doorloopt je het meest bijblijven, wat ook de bedoeling is geweest van de makers.

Er is, naast de keuzes, nog een andere mogelijkheid om het verhaal een wending te geven. Dit geschiedt in de vorm van Quick Time Events, bij gevechten of andere spannende scènes. Op dit soort momenten verschijnen er knoppen in beeld, die je dan zo snel mogelijk in moet drukken. Ook de bewegingsgevoelige capaciteiten van de PlayStation 3-controller worden benut. Meestal zijn de bewegingen die je met de controller moet uitvoeren erg realistisch. Als een persoon jouw vastgrijpt, moet je om los te komen als een gek gaan schudden met de controller, en als je een stoot moet ontwijken, maak je een snelle beweging naar links of rechts. Mede door de gevolgen die een verloren of gewonnen gevecht met zich meebrengt, zijn dit soort momenten vaak erg spannend.

Dat dit meeslepende avontuur bij wordt gestaan door hoogstaande muziek en graphics, is niet eens een verrassing meer. Men heeft hun uiterste best gedaan om jouw de ultieme, realistische psychologische ervaring te brengen, en daar hoort nu eenmaal een sterk audiovisueel vlak bij. Het is het kersje op de taart. Heavy Rain is een ijzersterk geheel. Smetjes? Misschien de besturing die niet altijd meewerkt. Maar dat doet niets af aan de beleving.

Conclusie en beoordeling

Heavy Rain is een geslaagd experiment en mag een meesterwerk genoemd worden. Het weet het verhaal op een indrukwekkende manier te brengen, en betrekt jou daar op een unieke wijze bij, in de vorm van de keuzes en spannende actiescènes (met Quick Time Events). Het geheel is perfect afgewerkt, met schitterende graphics en muziek. Waar wacht je nog op? Kopen die hap!
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Meeslepend
  • Keuzemomenten
  • Spannende Quick Time Events-scènes
  • Audiovisueel top
  • Minpunten
  • Bestuurt niet altijd soepel

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren