1. Greed Corp (XBLA)

Greed Corp (XBLA)

Hebzucht is één van de grote deugden en drijfveren die een mens als individu sinds het begin der tijden boven zichzelf laat uitstijgen. De hebberige hebzuchtigen weten dit maar al te goed en trachten de onwetenden uit hun exclusieve graaiclubje te weren. De aard van het wezen kan echter niet blijvend onderdrukt worden en komt uiteindelijk bovendrijven. In een stervende wereld wordt op leven en dood gestreden voor de laatste morsel grond. Eerlijke volkeren worden uitgebuit en verdwijnen roemloos uit de historiek. Terwijl vernielzuchtige volkeren uitmaken wie als laatste overblijft. Welkom in Greed Corp, een spel waarbij je al je hebzucht nodig zal hebben om te overleven.

De eerste maal dat je Greed Crop speelt komt het spel nogal intimiderend over, niets is echter minder waar. Na enkele keren gespeeld te hebben ben je al volledig weg met de basisbeginselen en stap per stap leer je al snel de overige trucs van het spel kennen. Er wordt gespeeld op mappen die verdeeld zijn in hexagonale(zeshoekige) vlakken zoals we kennen van Kolonisten van Katan en het pas aangekondigde Civilization V. De strijd wordt geleverd tegen 1 tot 3 tegenstanders waarbij elk volk een volledig aparte grafische weergave heeft. Empire, Cartel, Pirates en Freeman hebben totaal evenwaardige gebouwen en eenheden waardoor de gameplay perfect gebalanceerd is.

Aan het begin van elk gevecht beschik je over een beperkt aantal walkers, dit zijn de enige verplaatsbare grondtroepen. De mappen zijn vrij klein waardoor spelsessies nooit veel tijd vergen en actie al na een paar rondes verzekerd is. Rondes, dat betekent inderdaad dat er om beurten gespeeld wordt. Je kan elke walker per beurt één vakje verplaatsen. In het begin zijn zowat alle vlakken vrij en kan je territorium lustig uitgebreid worden. Al spoedig stuit je echter op vijandelijke verzetshaarden. Om een vijandig vak over te nemen moet je een gelijk of hoger aantal walkers dan je tegenstrever op het vak plaatsen, waarbij op één vak maximaal 16 walkers plaats kunnen nemen. Stratego spelregels zijn niet aanwezig en alle vijandelijke eenheden en gebouwen worden gewoon afgebeeld. Walkers worden aangemaakt in barakken, dit is echter niet gratis, in Greed Corp moeten grondstoffen verzameld worden. Deze grondstoffen verkrijg je door de map zelf te vernietigen met harvesters. Als je een harvester op een vlak plaatst zorgt deze ervoor dat dit vlak en alle omliggende vlakken elke beurt één niveau zakken. Erg leuk en essentieel voor dit spel zijn de variabele hoogteliggingen van de vlakken waardoor lager gelegen gebieden sneller de dieperik in gaan. Al snel zinken de eerste stukjes grond de afgrond in, wetende dat de mappen vrij klein zijn en zelfs de hoogstgelegen vlakken na maximaal 4 beurten de diepte induiken besef je al snel dat het spel een snel spelverloop heeft waarbij zelfs één strategisch foutje een hypotheek op de overwinning legt.

Een heel sterk punt van Greed Corp is de grote verscheidenheid en variatie aan mappen. Vaak zat ik vol bewondering te kijken naar de ingenieuze wijze waarop zowat elke map een andere strategische aanpak vereist. Zo zijn sommige mappen in 4 stukken verdeeld die niet rechtstreeks met elkaar in verbinding staan. De enige manier om je vijanden op dit soort mappen klein te krijgen is door luchttransport van je troepen (een luchtschip kan maximaal 16 walkers vervoeren) of door het bombarderen van vijandige grond met een kanon. Een luchtschip kost aardig veel duiten en het duurt dus wel even voor je er één kan bouwen, ook een kanon is een vrij duur oorlogstuig, zeker omdat je per schot munitie moet kopen.

Elk van de 4 facties biedt een korte campagne in een overkoepelend verhaal. In totaal omvat de campagne een dertigtal missies waar je makkelijk 6 uur mee zoet bent. Hoe verder je vordert hoe taaier de vijand wordt en hoe harder de lapjes grond bevochten worden. Waar de AI je het in de eerste missies nog makkelijk maakt, zal je later tegen Skilled en Expert AI het vuur aan de schenen gelegd worden. Meermaals behaalde ik een erg nipte zege met slechts één deels vernietigd resterend vlak op het einde of moest ik een missie een drietal keer herstarten om met een andere strategie uit te pakken. Vijanden werken nooit samen, de gevechten spelen steeds man tegen man met een maximum van 4 spelers. Alle mappen kunnen na het vrijspelen ervan in Skirmish gespeeld worden. De moeilijkheidsgraad van de AI en het aantal tegenstanders kan je zelf instellen, dit biedt dezelfde verslavende gameplay als de campagne. Niets is echter zo leuk als met 2 tot 4 mensen in de zetel bloedstollend spannende potjes te spelen waarbij persoonlijke vetes en onverwacht verraad niet zelden de uitkomst bepalen. Greed Corp is zonder overdrijven enorm vermakelijk om met vrienden in local multiplayer te spelen; de beurten volgen elkaar snel op, de actie en spanning zijn van aan de start van elk gevecht aanwezig waardoor niemand zich gaat vervelen. Dit wordt mede in de hand gewerkt door het feit dat er meerdere strategische speelwijzen mogelijk zijn die elk hun voor –en nadelen hebben. Het levert mooie momenten met veel speelvreugde op. Soms komt een echte Koude Oorlog sfeer bovendrijven wanneer iedereen nagelbijtend afwacht wie de eerste aanval gaat uitoefenen. Online multiplayer kan niet ontbreken, helaas viel hier niet veel activiteit te bespeuren ondanks dat Greed Corp zich hier uitstekend voor leent.

Grafisch doet Greed Corp door zijn vrolijke, frisse kleurtjes denken aan Flock. De gebouwen en eenheden hebben simpele doch leuke animaties, gelukkig zijn ze voor elke factie verschillend afgebeeld. De achtergrondmuziek is vrij onopvallend en stoort nooit, al had het van mij best een tikkeltje sfeervoller gemogen. Jammer ook dat de verhaal tekstjes tussen de missies door niet ingesproken zijn. Een goede vertelstem zou de campagne een extra dimensie geven en voor meer sfeer zorgen.

Conclusie en beoordeling

W!games heeft niet teveel hooi op zijn vork genomen en levert met Greed Corp een arcade game af die siert in zijn eenvoud. Zowel in single -en multiplayer staat het garant voor vele uurtjes vermaak. voor mensen die vaak local multiplayer spelen, durf ik mede door de zachte prijs van 800 Microsoft punten zelfs van een must have te spreken.
7,7
Score
77
Score: 75
 • Pluspunten
 • Verslavende gameplay
 • Uitstekende AI
 • Groot aantal leuke mappen
 • Zeer vermakelijke multiplayer/skirmish
 • Minpunten
 • Verhaal niet ingesproken

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • ff checken kan wel leuk zijm al denk ik niet dat ik hem ga kopen

 • cool gelijk effe downloaden

 • Ga ik straks effe downloaden:)

 • Vet! Maar waarom niet op PSN? :(

 • YES YES YES! Wooooh! Eindelijk! :D

 • Die download ik per direct. Very, very, very nice :D

 • staat er bij mij niet bij hoor :S

 • In amerika is deze game al uit! Als je um nu besteld, heb je um nog voor 3 april in huis.. en nog 20 euro goedkoper ook!

 • Bij mij staat die er ook nog niet:P

 • NEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE, net nu men draadloze netwerkadapter stuk is :( Achja, dan maar effe aansluiten op de router ^^

 • Nice ga ik meteen ff downloaden.

  Edit: Hij staat er bij mij niet tussen hoor :S

 • ehm bij mij staat ie er niet bij hoor

 • amerikaanse account ?

 • na school effe downloaden

 • is het ook voor silvermembers

 • dit zal weer voor amerikaanse account zijn net zoals demo van 2k baseball die is ook niet voor europa te downloaden

  dit is best kut vind ik

  en waarom een demo voor amerika als die spel daar al uit is:S

 • ik ben benieuwd!

 • Ik zie hem ook niet in de amerkaanse marketplace staan hur.

 • Ik zal kijken.

 • he cartmen is het veilig om een amerikaanse accoutn aan te maken

  of word je dan gebaned

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren