1. Assassin's Creed II (PS3)

Assassin's Creed II (PS3)

Het is erg moeilijk te omschrijven als je in deze positie bent. Je kan het bijna niet met woorden omschrijven. Toch zijn er mensen die een poging hebben gedaan. Ze omschrijven het als: het voelt alsof je je vinger er afsnijdt, alsof je je arm breekt, alsof je met een hamer op je vinger slaat, alsof je in een spijker trapt. Alleen voelt het tien keer erger, het voelt namelijk als een pin door je lijf. Het voelt als een hidden-blade, als je het getroffen slachtoffer bent van de meedogenloze Ezio Auditore di Firenze!

In het tweede deel van de serie ga je net als in het eerste deel de zogenaamde Tempeliers bestrijden. Dit doe je niet alleen omdat er oorlog is tussen de Assasin’s en Tempeliers. De andere reden om dit te doen is wraak. Er is namelijk een complot dat ervoor heeft gezorgd dat de vader en broers van de hoofdpersoon zijn veroordeeld tot de doodstraf.

In Assasin’s Creed II ben je net als in het eerste deel Desmond, oftewel proefpersoon zeventien. Alleen kruip je in dit deel niet in de huid van Altaïr, je kruipt namelijk in de huid van Ezio Auditore di Firenze. Ezio is een erg lenige sterke jongen. Ook is hij erg charmant en bovendien erg populair bij de vrouwtjes. Ondanks dat de vrouwen gek op hem zijn, kunnen de bestuurders van Firenze zijn bloed wel drinken!

Ezio is namelijk net als zijn broer een kwajongen. Vooral in het begin van de game zul je veel kwajongens streken met hem uithalen. Van knokpartijen met bewakers tot klimwedstrijdjes op een kerktoren. Kortom, vanaf het begin van het verhaal zijn de missies erg afwisselend. Iedere missie is dus weer anders dan de andere, in tegenstelling tot het eerste deel van de Assasin’s Creed serie. Het is jammer dat je vader en je broer in een vrij vroeg stadium van de game worden vermoord. Toen ik de game voor het eerst speelde had ik namelijk gehoopt op een goede samenwerking met je familie, helaas kon dit niet doorgaan.

De missies zijn in het tweede deel, zoals ik al eerder heb gezegd, veel afwisselender. Het zijn niet steeds dezelfde handelingen die je moet verrichten. De ene keer moet je een belangrijk persoon omleggen. Alleen gebeurt dit niet op een saaie manier. Er zijn namelijk een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In een andere missie moet je een boot beschermen tegen bewakers. Dit zijn zomaar twee willekeurige voorbeelden om te laten zien hoe de missies van elkaar verschillen. Buiten missies zijn er ook nog Assasin tombes. Dit zijn verborgen grafkamers die jij met een hele boel puzzel en klimwerk op moet sporen. In zo'n grafkelder ligt een soort zegel. In totaal zijn er zes tombes. Als je alle zegels hebt gevonden kun je het pantser van Altaïr vrijspelen. Dit pantser is erg bijzonder, het is namelijk erg licht en sterk.

In deze tweede Assasin’s Creed game zijn de steden erg indrukwekkend. Er zijn in totaal twee grote steden: Florence en Venetië Ze zien er nog mooier uit dan in het eerste deel. Bovendien is er ook veel meer te doen dan in het eerste deel. Je kunt mensen helpen met klusjes. Soms moet je bijvoorbeeld een brief voor iemand posten. Een andere variant is het in elkaar slaan van een man die is vreemd gegaan. In de steden zijn ook moordcontracten te vinden. Ik denk niet dat het nodig is om toe te lichten wat deze inhouden! Kortom de steden zijn veel levendiger dan de steden in het eerste deel. Eigenlijk is er maar één ding hetzelfde gebleven want de zogenaamde ’viewpoints’ zijn er nog steeds. Dit zijn torens die je moet beklimmen om zo de stad te verkennen. Aan de ene kant is het wel leuk dat ze er zijn, alleen stel ik me dan de vraag: Waarom zoveel? Ik bedoel het is leuk om die torens te beklimmen en er dan met een dodemanssprong vanaf te springen, maar nadat je dit vijftien keer hebt gedaan heb je het wel ’gezien’!

Naast de twee grote steden zijn er ook nog twee kleinere stadjes. Namelijk Toscane en Forli. In deze dorpjes is iets minder te beleven dan in de twee grote steden, maar ze voegen wel weer net wat extras toe aan de game. Zo zie je ook dat de kleinere steden wat achterlopen in de tijd. De gebouwen zien er namelijk wat ouder en vervallen uit. Ook de bevolking van de stadjes zijn wat ouderwetser gekleed. Toen ik voor het eerst in de stad Forli kwam had ik door de twee bovenstaande onderdelen het gevoel of ik het eerste deel van Assasin’s Creed aan het spelen was.

Het tweede deel gaat veel dieper in op de kleinere, ietwat onbelangrijke dingetjes. Zo kun je bewakers beroven nadat je ze in elkaar hebt geslagen of gedood hebt. Hierdoor kun je aan geld of aan munitie zoals werpmesjes en rookbommen komen. Er is ook een systeem ontwikkelt waardoor je op kunt gaan in de menigte. Je kunt natuurlijk gewoon tussen de normale burgers gaan lopen, maar je kunt ook een groepje prostituees inhuren. Deze zullen dan voor een tijdje om je heen blijven dansen en lopen zodat je niet opvalt bij de bewakers.

Het is natuurlijk handig om gratis munitie te verkrijgen door bewakers te zakkenrollen. Maar natuurlijk kun je munitie ook bij een smid kopen. Naast munitie heb je een hele brede keuze uit verschillende wapens en pantsers. Je hebt nu meer dan twintig verschillende wapens. Behalve de standaard zwaarden zijn er ook knotsen, slagersmessen en vele andere wapens. Niet ieder wapen is even sterk. De vaardigheden worden uitgedrukt met een soort van sterren. Deze sterren worden verdeeld over een drie onderdelen, namelijk: snelheid, afweren en schade. Je kunt dus je eigen vechtstijl creëren, krachtig maar sloom of minder krachtig maar snel. Het is maar net wat bij je past!

In het eerste deel kreeg je alleen een nieuw zwaard of mes als je een belangrijke missie had voltooid. Nu kun je op ieder moment van het spel een nieuw wapen of pantser gaan kopen. Om deze wapens te kunnen kopen moet je eerst geld hebben. Dit kun je verdienen door missies te voltooien of zoals ik al eerder heb gezegd mensen of bewakers te beroven. Ik vind dit economisch systeem erg goed gedaan. Het voegt een grote meerwaarde toe aan deze game. Behalve wapens en pantsers kun je nog meer dingen kopen. Je kunt namelijk ook naar een kleermaker gaan. Hier kun je je kleding laten verven, ook dit vind ik een erg grote meerwaarde aan het spel geven. Bij de kleermaker kun je ook grotere buidels en messenriemen kopen. Je kunt bijvoorbeeld een grotere medicijnbuidel kopen. Hierdoor kun je meer medicijnen bij je dragen. Deze medicijnen kun je kopen bij een dokter. De medicijnen zorgen ervoor dat je levens worden aangevuld op het moment dat je verzwakt bent door een hoge sprong of gevecht. Buiten medicijnen kun je ook gif kopen bij een dokter. Dit kun je weer gebruiken om je doelwit om te leggen.

Naast het voltooien van missies en het beroven van mensen is er nog een manier om aan inkomsten te komen. Je bestuurt namelijk een eigen stadje: Monteriggioni, deze stad is van je oom Mario. Omdat hij het erg druk heeft met de strijd tegen de Tempeliers is de stad verwaarloost. De stad is toe aan een grote renovatie. En dit is overgelaten aan Ezio. Je kunt de stad upgraden door winkels of andere belangrijke gebouwen te renoveren. Hierdoor wordt de waarde van de stad verhoogd en dit pakt erg positief voor Ezio uit. Hij ontvangt namelijk om de zoveel tijd een gedeelte van de winst. Deze winst kun je steken in nieuwe wapens of pantsers. Je doet er verstandig aan om dit geld in de stad te steken.

Vanaf het begin van de game krijg je te maken met Leonardo da Vinci. Hij is een vriend van Ezio’s moeder die schilderijen voor haar maakt. Nadat Ezio en Leonardo bevriend zijn geraakt betekent Leonardo meer dan alleen een vriend. Hij helpt Ezio namelijk met het ontcijferen van de zogenaamde codexpagina’s. Deze pagina’s zijn van groot belang om een eeuwen oud mysterie op te lossen. Behalve codes staan er soms ook bouwtekeningen van speciale wapens op. Op een van de pagina’s wordt uitgelegd hoe je gif door je hidden-blade kan laten stromen. Maar het houdt niet op bij wapens, soms staan er ook speciale vechttechnieken op. Je leert van een van de pagina’s bijvoorbeeld hoe je iemand vermoord vanaf een speciale positie.

Behalve de missies is ook het vechtsysteem verbetert. Er zijn in het tweede deel veel meer verschillende counter-attacks. Ook is het mogelijk om je tegenstanders te ontwapenen. Vervolgens kun je verder vechten met hun wapens. Dit vind een erg goede toevoeging omdat het gevecht dan heel anders verloopt. En natuurlijk voel je je erg machtig als je een grote bijl of speer van je tegenstander afpakt. Maar nog vetter is het om je vijand met zijn eigen wapen af te maken. Zo lopen bijvoorbeeld de rillingen over mijn rug als ik de speer van mijn tegenstander dwars door zijn eigen ribbenkast heen steek! Maar het voelt even lekker als ik het schouderblad van mijn tegenstander in tweeën splijt met zijn eigen bijl!

Het vechtsysteem is verbetert, verder is de besturing hetzelfde gebleven als die van het eerste deel. Dit is helemaal niet erg want de besturing is nog steeds erg goed. Soms zijn er wel wat irritante momenten. Soms wil je namelijk vanaf een dakje omlaag springen naar een balk die onder je hangt. Er zijn momenten bij dat hij het balkje niet pakt, maar er als het ware langs af glijdt. Soms is dit erg frustrerend, vooral als je bezig bent met een moeilijke missie! Natuurlijk kan het aan mij liggen dat de besturing af en toe niet helemaal honderd procent werkt.

Een van de minpunten van de game, die je zeker al eerder hebt gehoord, is de stad Rome. Aan het eind van de game kom je namelijk in deze stad terecht. Helaas is er maar een heel klein deel van de stad beschikbaar. Dit vond ik en vele andere erg jammer. Maar de missie die je daar uit moest voeren was wel erg tof! En dit maakte voor mij de teleurstelling toch nog een beetje goed.

Het tweede deel van de Assasin’s Creed serie is nu al een tijdje uit. Er zijn inmiddels al twee DLC pakketen gelanceerd. Een daarvan het ik zelf gekocht en gespeeld. In deze DLC ga je terug naar het stadje Forli om daar een aantal missies uit te voeren. Deze missies zijn niet echt spectaculair maar ook zeker niet onaardig. Behalve nieuwe missies is ook de vliegmachine van Leonardo da Vinci beschikbaar. Ondanks dit vond ik het voor mijn geld een beetje tegenvallen.

Conclusie en beoordeling

Assasin's Creed II is een echte topper. In dit tweede deel zijn alle fouten van het eerste deel verbeterd. Bovendien ziet alles er tip top uit en zijn alle missies erg boeiend. En als je eenmaal begonnen bent met het verhaal, dan wil je niet meer stoppen. Kortom, Assasin's Creed II is een fantastische game die eigenlijk iedere gamer gespeeld moet hebben! Omdat deze game weinig minpunten kent beloon ik deze fantastische game dan ook met een 9.5!
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • vet hoofdpersonage
 • prachtige graphics
 • afwisselende missies
 • veel wapens
 • veel te beleven
 • Leonardo da Vinci
 • Minpunten
 • soms kleine slordigheidjes in de besturing
 • Rome valt een beetje tegen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ow yeah!!!:D

 • whooooooot als ik mijn sheppard kan overbrengen ben ik erg blij hij is namelijk al in lvl 57 echt wel goed nieuws

 • het klinkt allemaal wel erg veelbelovend :D

 • Dus de stats van je savegame van een deel werken ook in een ander deel?  Hmm, dat betekent stiekem ook dat het gameplay mechanisme verder compleet gelocked is en dat je wat dat betreft ook niets nieuws hoeft te verwachten in de komende delen.  Ik betwijfel dat men dat doorzet.


 • yeah!

 • Mass Effect = garandeerde kwaliteit + Bioware = Garandeerde topper :)

 • Deel 1 is toppie,interresant verhaal,lekker spelende Gameplay,mooi graphics.Laat maar komen deel 2!!

 • hopelijk komt hij na een tijdje ook wel voor de ps3

 • Eerst de pc versie van mass effect maar eens \"checken\" in mei. :-)

 • Vet spel.

 • geef mij maar deel 2 van gears of war in plaats van dit

 • :D Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in Zin in :D

 • Netjes, nu eerst nog het eerste deel uitspelen.

 • Heb net laatst Mass Effect 1 uitgespeeld.

  Maar er komt zelfs een 3de deel?! Wel vet.

  Beetje vaag alleen dat alles tegenwoordig een trilogie word…

 • klinkt goed. vind mass effect echt geweldig!!! kan nu al niet meer wachten op deel 2 en 3XD!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Het zou best wel tof zijn als je je personages kan overzetten. Ik vraag me alleen wel af hoe ze dat gaan doen.

 • Mooie woorden, maar moeten we met z'n niet oppassen dat we MS2(nu al) niet té veel gaan hypen? Met fable ging het precies hetzelfde, en we weten alemaal hoe het daarmee is afgelopen. Al met al leuke woorden, maar ik denk dat je ze met een korreltje zout moet nemen.

  Het wordt trouwens een lastig verhaal om een verhaal te schrijven voor de mensen die het orgineel niet gespeeld hebben, omdat Mass Effect (het kunnen er ook meer zijn) vier eindes had…

 • Is ME2 ook voor de PC?

 • Dit wordt de nieuwe Halo?

 • Dit wordt in 2010 dé exclusive voor de nieuwe EA console :).

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren