1. Fight Night Round 4 (PS3)

Fight Night Round 4 (PS3)

Ik herinner het me als de dag van gisteren. Toen ik nog op de lagere school zat was het de gewoonte om elkaars spullen af te pakken en te verstoppen. Zo had iemand mijn pen afgenomen, waar ik niet zo blij mee was. Drie keer vroeg ik mijn pen terug zonder resultaat. In de speeltijd sprak ik diegene uit mijn klas aan, en zei dat ik hem pijn zou doen als hij mijn pen niet terug zou geven. Hij geloofde me niet en mijn geduld raakte op. Ik duwde hem en wou hem nog op zijn arm slaan, maar helaas gebeurde er iets anders. Mijn vuist miste de arm en raakte hem op zijn oog, wat resulteerde in flink wat gehuil. De leerkracht zag het allemaal gebeuren en ik mocht in een hoek staan. Achteraf boeide mij dat niet, want ik had toch lekker mijn pen teruggekregen.

In Fight Night: Round 4 wordt er niet gestreden om pennen, maar wel om de beste bokser ooit te worden. Dit is het doel van de carrièremode (de Legacy Mode), met een zelfgemaakte of reeds bestaande bokser moet de speler zich opwerken tot de top. Natuurlijk is zelf een bokser maken leuker, omdat dit iets persoonlijk is. Eerst moet er een voor- en achternaam gekozen worden. Er valt uit voorgeselecteerde namen te kiezen, maar zelf namen invoeren kan ook. Naast deze kan er een bijnaam gekozen worden, commentators zullen deze dan af en toe vernoemen. Als de namen gekozen zijn volgt het uiterlijk van de bokser. Opnieuw zijn er standaard hoofden te kiezen, een eigen foto die omgevormd word tot een hoofd in het spel, en natuurlijk is er de optie om zelf het uiterlijk van de bokser te creëren. Het creëren heeft vele opties zoals; de lengte van de bokser, lichaamsbouw, kledij, verdeling van vaardigheden, zijn persoonlijke manier van blokkeren en zijn sterkste slag. Dit alles is voor elke bokser verschillend, wat ervoor zorgt dat de speler in de ring nooit dezelfde tactiek kan gebruiken. Dit geeft het boksen een meer tactische wending mee, wat de spelbeleving spannender en leuker maakt.

Spelers moeten dus telkens een andere speelstijl gebruiken om meer kans te maken op de overwinning. Voor de overwinning opgestreken kan worden, moet er natuurlijk eerst gebokst worden. Deze gevechten moeten gepland worden in de agenda. Voor een gevecht krijgt de speler een bepaald aantal trainingsessies, deze zijn zelf te spelen of te simuleren. Wordt dit gedaan, dan krijgt de speler maar 50 % van de behaalde punten. Door te trainen wordt de bokser sterker en verbeteren zijn vaardigheden. Elke training is namelijk een minigame, zoals een aantal keer op een bepaalde plek van de boksbal te slaan. In totaal zijn er zes verschillende trainingen, maar na een tijdje beginnen ze saai en zelfs irritant te worden. Het gebeurt best vaak dat, wanneer de speler zelf traint, er te weinig punten verdiend worden. Hierdoor is het gewoon beter om ze te simuleren. Na elk gevecht is er een bepaalde rustperiode vastgelegd die gesimuleerd moet worden. Dit is zowat het hele concept van de game; trainen, vechten, rusten en terug trainen. Dit voelt allemaal een beetje herhalend aan, waardoor de singleplayer wat magertjes overkomt. Gevechten kunnen mede gesimuleerd worden. Dit is wel behoorlijk riskant, omdat de kans dan groter is dat de speler verliest.

Verliezen is niet aan te raden, want om jezelf op te werken naar de top moet er aan bepaalde eisen voldaan worden. Zo moet de speler bijvoorbeeld een bepaald aantal wedstrijden gewonnen hebben, en daarmee bekendheid verdienen. Hoe verder er in de carrièremode gevorderd wordt, hoe meer verschillende arena's er zijn. In het begin zal het boksen gebeuren in een bar, en met de tijd zullen dit grotere arena’s worden. De visuele pracht van het spel komt gauw naar voor tijdens het boksen. Naarmate het gevecht vordert worden de boksers vermoeider en wordt hun gezicht meer verminkt, zo zijn alle wonden erg goed te zien. Het zweet op de lichamen, inclusief de handschoenen die blinken in het licht, maken het totaalplaatje af. In Fight Night: Round 3 gebeurde het wel eens dat een deel van de bokshandschoen in het lichaam van de tegenstander verdwijnt. Dit is met dit deel compleet verholpen, de bokshandschoenen glijden namelijk moeiteloos langs het lichaam. De herhaling na een knock-out is om vingers bij af te likken. In slow motion is te zien hoe de slag aankomt en het gezicht van de tegenstander vervormt, tot hij tenslotte tegen de grond gaat. Soms kan het eens gebeuren dat een arm rare vormen aanneemt nadat een rake klap geblokkeerd wordt. Naast deze is het geluid na een harde klap niet echt realistisch, omdat deze de nodige impact mist.

Al bij al zijn de physics dus erg goed te noemen. Dit is hetzelfde geval met het boksen, omdat dit gebeurt met de rechter stick. De besturing is realistisch, maar wel flink wennen om de goede klappen uit te kunnen delen. Het maken van een uppercut is hiervoor een goed voorbeeld, daarvoor moet de stick precies naar onder gehouden worden om dan de stick naar links te trekken en een halve draai omhoog te maken. In deze plaats wordt er vaak een gewone slag in het gezicht gegeven, wat zorgt voor frustratie. Na een tijdje verdwijnt de ergernis als de speler de besturing onder de knie heeft. In elke ronde worden er sowieso klappen geïncasseerd en de gevolgen hiervan moeten in de cornergame behandeld worden. In de vorige Fight Night moesten de boksers zelf behandeld worden, maar nu is dit anders. In elke ronde kunnen punten verdiend worden door klappen te geven, afhankelijk van de precisie van je klappen en dergelijke. Deze kunnen dan gespendeerd worden in de cornergame, om bijvoorbeeld de bokser zijn gezondheid te vergroten of zijn schade te verminderen. Een behoorlijk simpel concept, maar dat maakt niet uit. Dit is niet het enige dat veranderd is, het opstaan na een knock-out heeft mede een transformatie ondergaan. Om op te staan moet er met de linkerstick horizontaal in het middelste vak bewogen worden, om vervolgens met dezelfde stick horizontaal op te kunnen staan. Hetgeen wat bij de meeste sportgames hetzelfde is gebleven, is het publiek en het commentaar. Het publiek ziet er ongedetailleerd uit, en de commentaren vallen na een paar ronden in herhaling. De muziek daarentegen past goed bij een boksgame, de soundtrack komt in de buurt van hip-hop, waardoor de game de juiste sfeer meekrijgt.

Wat vele games tegenwoordig hebben, is een multiplayer. Er kan offline gespeeld worden, met een vriend op de bank of online. Deze laatste heeft hetzelfde doel als de singleplayer: de beste bokser worden van een bepaalde klasse. Hier valt er te kiezen uit de klassen lichtgewicht, middelgewicht en zwaargewicht. Door te boksen zal er in level gestegen worden, en is de kans groter dat de speler een stapje dichter staat bij het kampioen worden. Gelukkig hebben alle boksers in hun klas dezelfde vaardigheden, waardoor zowat iedereen een gelijke kans heeft om te winnen. Helaas zijn er online, net zoals in de singleplayer, niet veel modes om te spelen. Dit maakt dat het niet diepgaand is, maar toch zeer vermakelijk voor de mensen die maar niet genoeg krijgen van het boksen.

Conclusie en beoordeling

Fight Night: Round 4 slaat hard toe, en is daarmee één van de beste boksgames van dit moment. De mankementen van het vorige deel zijn weggewerkt, en vaak zelfs verbeterd. De graphics en physics zijn allebei om vingers bij af te likken, mits enkele schoonheidsfoutjes die voor kunnen komen. De impact van een rake klap voor een knock-out daarentegen, klinkt jammer genoeg niet zo realistisch. De Legacy Mode is helaas wat magertjes en de besturing is wat wennen, evenals de minigames voor trainingen die na een tijdje eentonig worden. Gelukkig valt dit achteraf allemaal goed mee. Deze game heeft de grens tussen het boksen en het tactische goed gevonden, waardoor de speler zijn speelstijl bij elk gevecht moet aanpassen om te kunnen winnen. Zowel in de offline multiplayer als online gaat het gevecht verder. Deze laatste is helaas even mager als de carrièremode, maar kan toch voor vermaak zorgen.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Prachtige graphics
 • Realistische physics
 • Erg tactisch
 • Besturing
 • Muziek
 • Leuke singleplayer…
 • Minpunten
 • Commentaren en publiek
 • Impact bij knock-out
 • maar behoorlijk magertjes
 • Eentonige trainingen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • zo best vet zijn als dat is

 • ik vind het een beetje een domme naam, maar ik ben een biowarefan dus laat maar komen

 • Ik heb nog geen 1 keer van dit spel gehoord eigenlijk. Maarja… Afwachten dan maar. Bioware heeft een goede reputatie. :)

 • ben benieuwd

 • hetzelfde als hierboven

 • @xX Double Dragon Xx

  waarom?

  het is een standaard PR-man die gewoon een beetje reclame aan het maken is. met een laag IQ redt je het heus niet in deze wereld hoor ^^

 • Ik ben benieuwd of Bioware die gewaagde uitspraak Atwood ook daadwerkelijk waar kan maken. Het zal in ieder geval niet makkelijk zijn.

 • Dragon Age, er is nog niet heel veel over gezegd en geschreven maar het gaat volgens mij echt een topgame worden. Ik kijk hier persoonlijk erg naar uit. Dragon Age was voor mij de voornaamste reden om een nieuwe PC te kopen.  Ik zou hem het liefst op PC kopen omdat dit zo een typische game is waarvoor veel goede mods kunnen gemaakt worden. Een tijdje geleden stond er nog een heel artikel van in de PC Gameplay en het klinkt allemaal erg goed. Dragon Age was tevens game van de E3 2004, ja dat klinkt al erg lang geleden maar ze hebben er dus al jaren aan kunnen werken. Ze willen een ingeleefde wereld creëren die aanvoelt als die van LOTR. Daar hebben ze enorm veel werk ingestoken. Tja een sterke RPG ontwikkelen kost sowieso erg veel tijd, kijk maar naar The Witcher en Oblivion.  Erg veelbelovende game die waarschijnlijk een echte topper gaat worden. Dat hij ook naar de consoles komt is wel slim gezien van Bioware, betekent sowieso meer centjes cashen. Hopelijk zet EA niet teveel druk op Bioware want dit is echt een game die mag pas komen when it's done.


 • Ik hoop dat ze het waar kunnen maken. Vooral 'spirituele opvolger van Baldur's Gate' schept bij mij hoge verwachtingen. Die serie was fantastisch toentertijd (ook Planescape; Torment trouwens), en de RPG's die erna kwamen konden niet aan dat verhaal tippen (misschien The Witcher, die ik nog niet gespeeld heb).

  Dus als ze dat waar kunnen maken zie je mij een aantal weken niet meer in het openbaar :).

 • Never heard of it, maar ben wel zeer benieuwd nu ik er wel van gehoord heb. ;)

 • laat hem maar komen op de 360(en ps3),want ls er bioware op staat koop ik het over het algemeen blindelings,aangezien deze ontwikkelaar mij nog nooit heeft teleurgesteld (kan ook moeilijk als ik maar twee games van ze gespeeld heb :P)

 • laat hem maar komen op de 360(en ps3),want ls er bioware op staat koop ik het over het algemeen blindelings,aangezien deze ontwikkelaar mij nog nooit heeft teleurgesteld (kan ook moeilijk als ik maar twee games van ze gespeeld heb :P)

 • Die Atwood heeft wel hele grote uitspraken he. Doet me denken aan een bepaald iemand die onder meer verantwoordelijk is voor Fable 1 en 2…

 • @ Jules_K Blijkbaar ben jij de gene met een laag IQ hier, want ik heb het over de game, en niet over de PR-man waar jij het over hebt.

 • Bioware = een van de beste ontwikkelaars ooit!!

 • LOL! Ken het niet eens!

 • ken ik niet eens

 • Ken ik niet..

 • Bioware? haha nooi van ghoord trouwens maar zou het wel kunnen proberen :P

 • ken ik ook niet

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren