1. Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent (X360)

Tom Clancy's Splinter Cell: Double Agent (X360)

Daar zit hij, in de schaduw. Alles ziend, doch ongezien. Langzaam komt hij in beweging. Geruisloos nadert hij de man, die nietsvermoedend staat te roken op het balkon. Van schaduw naar schaduw glippend komt hij steeds dichterbij. Dan slaat hij toe: met één soepele beweging grijpt hij de man en trekt hem een donkere gang in. Zonder enig geluid zinkt zijn mes diep weg in het slachtoffer. De man valt. Geruisloos gaat hij verder.

Voor Sam Fisher is bovenstaande dagelijkse kost. Hij is namelijk ’s werelds meest ervaren Splinter Cell, werkzaam voor de NSA. Door zijn toedoen is menig oorlog voorkomen en zijn vele levens bespaard. Toch is het lot hem niet gunstig gezind, aangezien zijn geliefde dochter omkomt in een tragisch auto-ongeluk. Aangeslagen door dit verlies besluit Sam een levensgevaarlijke missie aan te nemen: het infiltreren in een gewelddadige en uiterst gevaarlijke terroristenorganisatie, de JBA. Meer dan ooit legt hij zijn leven in de waagschaal, wat voor een meeslepend verhaal zorgt. Fisher zal voortdurend op zijn hoede moeten zijn want elke fout betekent zijn dood. Het is soms dan ook uitermate spannend te zien hoe er met de bijna onmogelijke eisen wordt omgesprongen.

Aangezien onze favoriete Splinter Cell in deze game een dubbelagent is, kan hij verwachten van twee kampen opdrachten te ontvangen. Hierbij zullen af en toe tegenstrijdige belangen aan bod komen, waardoor Sam moeilijke keuzes zal moeten maken. Natuurlijk is niet iedereen even blij met de gemaakte keuzes en zal vrijwel alles van invloed zijn op het vertrouwen dat beide partijen in hem hebben. In theorie is dit een leuke gedachte, maar het voegt helaas weinig toe. Het verliezen van alle vertrouwen resulteert in een game-over scherm, maar bij het schaden van slechts een deel ervan blijven verdere consequenties uit.

Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden dat game-over scherm te vermijden. Met jaren van ervaring weet Sam zich uit de meest benarde situaties te werken zonder ook maar te knipperen. Daartoe heeft hij beschikking over een enorm wapenarsenaal en een groot aantal moves waar menig atleet jaloers op is.

Zonder angst hangt hij aan torenhoge richels en nekken breekt hij als ontbijt. Hierin schuilt dan ook de kracht van de Splinter Cell reeks. De mogelijkheden die Fisher tot zijn beschikking heeft zijn nagenoeg eindeloos en het om zeep helpen van tegenstanders wordt in deze game verheven tot een kunst. Moorden is een nobele daad en Sam Fisher is hierin de koning. Menig gamer zal groot plezier beleven aan de uitdaging hele ruimtes van lijken te voorzien zonder enig alarm af te laten gaan. De echte diehard gebruikt daarbij natuurlijk geen wapens. Immers, Sam Fisher zelf is de ultieme moordmachine.

Deze keer mag Sam zijn hobby op vele verschillende locaties beoefenen, van het exotische Afrika tot het indrukwekkende Sjanghai. Als lid van de JBA wordt hij de hele wereld overgestuurd om daar dood en verderf te zaaien. Voor het eerst in zijn leven mag hij zelfs het daglicht aanschouwen! Door een dikke pilotenbril, dat wel. Gelukkig zijn er ook nog genoeg levels die zich wel ’s nachts afspelen, zodat Sam zijn befaamde nightgoggles niet aan de wilgen hoeft te hangen. Fisher zal in deze game dus veel variatie aantreffen, waardoor elke missie opnieuw een feest is. Af en toe moet hij echter ook huiswaarts keren, naar het hoofdkwartier. Daar vervult Sam een aantal geheime klusjes voor de NSA die de vaart uit het spel halen. Het is namelijk niet toegestaan gezien te worden, laat staan aanwezigen uit te schakelen. Bovendien betekent één verkeerde blik meteen het game-over scherm, wat de HQ-intermezzo’s tot een smet op de game maakt.

Dat ene smetje valt echter in het niet naast alle pracht en praal die Double Agent rijk is. De vele aanwezige details maken het doorkruizen van de levels tot een lust voor het oog. Door de toevoeging van zonlicht vallen de prachtige omgevingen en sfeervolle details des te meer op. Ook Fisher zelf ziet er in deze game geweldig uit. Zweet druipt van z’n kin, zijn aders bulken uit van inspanning en zijn stem bromt als nooit tevoren. De stemacteurs leveren namelijk een fenomenale prestatie en komen ontzettend overtuigend over. Ook de rest van de game is voorzien van beeldig geluid. Oplettende bewakers worden vergezeld door spannende muziek en complete stilte vult de ruimte bij uiterste concentratie. Het aanwezige geluid sluit altijd perfect aan bij de situatie. Mede door dit audiovisueel geweld zal menigeen de gehele game op het puntje van zijn stoel aan het beeld gekluisterd blijven.

Na het uitspelen van de singleplayer kan je online de uitdaging aangaan. De game kent een aparte twist op de standaard multiplayer waarbij spionnen het tegen mercenaries opnemen. De spionnen zijn lenig en dodelijk á la Sam Fisher, maar moeten het zonder vuurkracht stellen. De mercenaries daarentegen zijn lompe, langzamere barbaren die het vooral van wapengeweld moeten hebben. Het is aan de spionnen bepaalde terminals te hacken en zonder kleerscheuren hun thuisbasis te bereiken. De mercenaries hebben echter als taak elke indringer van extra luchtgaten te voorzien. Door deze opzet draaien potjes vaak uit op een interessant maar zenuwslopend kat-en-muisspel. Minder leuk is helaas de co-op. Die is veranderd in een saaiere versie van de multiplayer waar de computer de mercenaries voor zijn rekening neemt. Hoewel de co-op niet slecht te noemen is, is het ontbreken van een volwaardige variant ervan een gemiste kans.

Conclusie en beoordeling

Splinter Cell: Double Agent toont Sam op z’n best. Voor het eerst wordt er daadwerkelijk een spannend verhaal verteld met een meeslepend geheel als gevolg. Daarnaast is de geweldige stealth-gameplay in volle glorie aanwezig en zal door de vele mogelijkheden niet snel vervelen. Bovendien zorgen de te bezoeken locaties voor voldoende variatie en ziet de game er prachtig uit met sfeervolle details en adembenemende omgevingen. Het geluid sluit daar naadloos bij aan. Hoewel de game enkele minpunten bevat, zoals de HQ-missies die niet erg leuk zijn, het ontbreken van een volwaardige co-op en het feit dat het vertrouwen weinig invloed heeft, is het eindproduct moorddadig goed. Voeg daarbij de vermakelijke multiplayer en je kan maar één conclusie trekken: Sam Fisher is in topvorm.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Verhaal
 • Vertrouwen...
 • Gameplay
 • Variatie
 • Beeld & geluid
 • Multiplayer
 • Minpunten
 • dat helaas weinig invloed heeft
 • HQ-missies
 • Co-op

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Dan kan dus zowat iedereen het spelen :)

 • Ik iig wel. :O

 • erg slim om ze zo laag te houden dit kan dus echt een hit worden! :D

 • Nice! :) Alleen het was al een tijdje bekent :P

 • Dan kan m'n Pentium III 'em nog zowat trekken lol.

 • OMF Heb alles behalve die 512 mb RAM xD

 • Dat is meer dan te doen XD

 • dachten jullie aan crysis graphics dan ? :P

  het is gratis, wat verwachten jullie dan.

 • Zoals verwacht, dat red mij pc makkelijk. Gelukkig maar :)

 • Als iedereen nou beter de game in de gaten had gehouden. Was het al duidelijk dat de systeemeisen zo laag mogelijk zijn. Zodat iedereen de game kan gaan spelen. Met name ook omdat het gratis is.  Overigens, de systeemeisen poste ik op 9 maart al.

  http://www.insidegamer.nl/pc/battlefieldheroes/videos/6324/?&p=2#reacties

 • Beter, kan ik toch nog een game op mijn laptop spelen :-D.  En helemaal gratis ook, hier ga ik zeker gebruik van maken!

 • Soort van Counter-Strike 1.6 systeem eisen als ik het goed heb. Echt beter dat betekend dat veel mensen het kunnen spelen dus online genoeg players! :D

 • Dit kan wel eens een zeer populair spel worden :D

 • Kan ik makkelijk aan. Ik ga deze spel zeker spelen.

 • 256 KB? Er staat op de website 256 Kb, dat is iets anders dan KB. KB is kilobyte, Kb is kilobit. 256 Kb is ongeveer 32 KB.

 • KB wat? Per seconde? per minuut? Upload? Download? Lekker duidelijk

 • nice dat kan ik makkelijk aan:D

 • dat kan ik ook makkelijk aan. ik ga overal vet over heen :D

 • Dat haalt ie makkelijk! :D

 • Noooooooooo! Heb alles behalve 512 MB RAM, nooooooo! Nou, boeie, ga toch voor StarCrfat II een nieuwe pc halen ;) (over 80 jaar…:()

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren