1. Van Helsing

Van Helsing

We gaan terug naar de tijd van dracula’s, weerwolven, Frankstein en Van Helsing. Bij de meeste mensen gaat er wel een bel rinkelen als ze die laatste naam horen. Dat is ook niet zo raar want onlangs is er een gelijknamige film verschenen. Van Helsing is dan ook het spel met die filmlicentie. Zoals we onderhand allemaal wel weten, zijn die spellen meestal om snel te vergeten. Niet geschoten is echter altijd mis en zo kreeg Saffire de taak om dit spel te ontwikkelen. Met de stemmen van de acteurs, hulp van Core Design (Tomb Raider) en muziek van Alan Silvestri wil Saffire een geslaagd spel met filmlicentie neerzetten.

Jij bent de schrik van het kwaad, een monster-hunter; jij bent Gabriël van Helsing. Je reis begint in de Notre Dame in Parijs. Hier leer je alles wat je nodig hebt om monsters en ander gespuis te verslaan. Na deze missie breng je een bezoek aan Transylvania, het land van Dracula, Frankenstein, Mr. Hyde en WolfMan. Voordat je hen echter kunt ontmoeten moet je jezelf een weg banen door hordes monsters die bepaald niet verrast zijn door jouw bezoek. Het verhaal wordt met veel tussenfilmpjes verteld. Gelukkig wordt dit op een manier gedaan dat mensen die de film nog niet hebben gezien er ook nog iets van snappen.

Van Helsing is het best te vergelijken met Devil May Cry. Veel aspecten uit Devil May Cry zijn ook terug te vinden in Van Helsing. Saffire heeft geprobeerd om de verschillende camerastandpunten uit de film na te bootsen. Elk gebied beschikt over zijn eigen camerapunt. Nu kun je al meteen raden dat dit niet werkt. De camera staat meestal op zo’n punt dat je geen overzicht hebt over het speelveld en dus geen zicht hebt op je tegenstanders. Er zit dan ook niets anders op dan op de auto-aim knop te drukken en in het wilde weg te schieten (dat werkt). Een ander minpunt is de ‘onzichtbare muur’. Zodra je een verkeerde kant op gaat kom je deze al heel snel tegen. Het is dus vrijwel onmogelijk om de weg kwijt te raken, want je kunt maar één kant op. Het laatste probleem zijn obstakels zoals fonteinen. Het komt voor dat jij en je tegenstander blijven hangen achter zo’n obstakel. Het verschil is dat jij niet verder kunt, maar je tegenstander blijft slechts een paar seconden hangen en komt daarna met driedubbele snelheid op je af.

Van Helsing maakt gebruik van het eeuwenoude eindbaas-gevecht. Aan het eind van elke missie kom je een soort van eindbaas tegen. Helaas hebben die gevechten ook last van een onzichtbare muur en gebrek aan inspiratie. Bij bijna elk van dit soort gevechten is het schieten, ontwijken, schieten, springen en weer schieten. Op een gegeven moment doe je niks anders dan maar op drie knoppen te drukken, waarvan er eentje is om te richten, een ander om aan te vallen en nog een om te ontwijken.

Tijdens je avontuur kun je kruizen verzamelen. Deze vind je door tonnen kapot te slaan of door vijanden te verslaan. Met deze kruizen kun je na elk eindbaas-gevecht levens, munitie en wapen-upgrades kopen. Je begint met twee cowboy pistooltjes, maar gaandeweg vind je vanzelf betere wapens, zoals het kenmerkende Van Helsing kruisboog. Een heel stuk verder in het spel vind je zelfs zogeheten cheats glyphs. Die cheats voegen een beetje humor aan het spel toe, met bijvoorbeeld de bekende big head mode. De omgeving varieert uit complete spookjesdorpjes tot aan besneeuwde bergen. De gebieden en karakters zijn zo realistisch mogelijk nagebouwd en dat is redelijk goed gelukt, maar om het een visuele pracht te noemen is weer te veel van het goede.

Helaas is dit toch weer een spel dat niet beschikt over enige replaywaarde. Je hebt de keuze over drie moeilijkheidsgraden, waarvan hard alleen te kiezen is als je medium al hebt gehaald. De kleine extraatjes in het spel, zoals de cheat glyphs en Knight Quests, kunnen je wellicht zoet houden, mij in elk geval niet. De speelduur is hierdoor ook aan de korte kant. Je zou makkelijk kunnen zeggen dat Van Helsing eerder een uitbreiding voor Devil May Cry is.

Conclusie en beoordeling

Filmspellen zijn meestal een trieste verschijning. Toch is Van Helsing, zij het voor korte tijd, een redelijk vermakelijk spel. Saffire heeft goed gebruikt gemaakt van de voordelen die filmspellen hebben, zoals de muziek die gecomponeerd is door Alan Silvestri en de stemmen en gezichten van bijvoorbeeld Hugh Jackman en Kate Beckinsale. De irritante camerastandpunten en de onzichtbare muur zijn de grootste minpunten van dit spel. Al met al is Van Helsing aardig gelukt. Van Helsing is een echte hack ’n slash spel met een eigen twist. Zoals bij veel andere spellen raad ik je aan om Van Helsing eerst te huren en misschien daarna nog eens te kopen. Heb je het huurspel al uitgespeeld? Dan valt er niet veel eer meer aan te behalen.
6,7
Score
67
Score: 65
 • Pluspunten
 • Voordelen van een filmlicentie
 • Dracula, WolfMan, etc...
 • Duistere sfeer
 • Minpunten
 • Camerastandpunten
 • Onzichtbare muur
 • Blijven steken achter objecten

Dit artikel delen

Over de auteur

Crew De redactie van InsideGamer.nl

Reacties

 • Ze zouden een spel moeten maken 'Van Halen', en dan vernoemd en met als thema Wouter van Halen! dan kan je pas interresant spel maken. Dat je allemaal ijsjes moet opeten ofzo.

 • Ja… en dan snap je dus ff helemaal niet waar die grap over ging. =P  Maar on-topic, lijkt me niks deze game, de film was ook al niet echt briljant.

 • Ja… en dan snap je dus ff helemaal niet waar die grap over ging. =P  Maar on-topic, lijkt me niks deze game, de film was ook al niet echt briljant. neeuh, begrijpelijk, snappen alleen de Die-hard IG'ers en de crew :)

 • Ik snap hem :P

 • Lijkt me echt een kutspel, ga het dus ook niet spelen :)

 • Reactie van USSJ geplaatst op 26 mei 2004 15:22

  Ik snap hem :P  -_-'  ijsjes roelen! • Broodjes Kroket ruleren :| OK, mensen nu allemaal ontopic blijven.

 • film en game = 3 keer niks

  (deja vú)

 • Leek me al niet echt interessant maar toch laten we zeggen dat dit is voor de die-hard Van Hellsing fans maar ja zijn die er dan?? ;p  Offtopic: ik snap er werkelijk helemaal niets van die grap en ik kom echt al een jaar of 3 elke dag op ig maar ja :p misschien dat iemand m kan uitleggen zodat iedereen kan lachen :D

 • nep aftreksel van dmc, kutspl dat echt vet zuigt

 • Wouter van Halen is een crewmember en als je naar de crewpagina gaat en dan op zijn naam klikt snap je dat wel van die ijsjes.

 • Tja, iedereen wist vantevoren al dat ut kut zou worden, lijkt me echt een frustrerend spel. Ga hem dus zeker niet kopen (niet dat ik dat al van plan was :P). Wel jammer dat ie dan toch goed verkoopt, dat verdient zo'n game niet….

 • tleek me wel een leuk spelletje, maar ja de games gebaseerd op films zijn bijna altijd kut, zie hier nog een ongeval, de film is vet, en de game kut!! vertel mij WAAROM???

 • Mwah, slecht is wat anders hoor. Maar als je kan kiezen tussen kopen en huren dan kun je voor 100% voor huren gaan, omdat de kans groot is dat je er in die huurtijd (1/2 dagen) er al doorheen bent.

 • @USSJ

  thnx for the info

 • staat ook een stuk of twee keer in de recensie, die je kennelijk niet hebt gelezen.

 • Ik heb Van Helsing gespeeld in London (op schoolreis) en de gameplay was, tegen m'n verwachtingen, erg slecht. Graphics mogen er zijn, maar da's niet het belangrijkste van een game hé.

 • Slechte over the top film vol met clichés en domme accenten.

  Ik had ook niks anders over het spel ervan gedacht

 • Film net gezien, en als je er lekker open minded naar kijkt, is het best een goede spectakelfilm hoor, ik heb me er erg mee vermaakt in ieder geval :) Game sla ik maar over denk ik

 • jammer van dit spel…de film schijnt best wel tof te zijn

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren