1. Heavy Rain (PS3)

Heavy Rain (PS3)

Heavy Rain is een aparte game. Het is niet echt een game, maar tegelijkertijd ook weer wel. Je zou Heavy Rain het beste kunnen beschrijven als een interactief drama. Een game zo intensief als deze heb ik nog nooit gezien. Ik denk dat het een belangrijke ontwikkeling voor de game-industrie is: zoals van grijs-wit TV naar kleuren televisie in de vorige eeuw.

Ik heb al duizenden mensen vermoord in games zoals in de Call of Duty-reeks. In Heavy Rain gingen er bij mij 3 mensen dood. De een ging dood in een ongeluk, de ander heb ik zelfmoord laten plegen en de laatste heb ik vermoord. Ik zal er maar niet te veel op ingaan, maar ik kan wel zeggen dat die 3 doden mij veel meer deden dan die duizenden in Call of Duty. Ik zal deze recensie zo spoiler-vrij mogelijk laten. Over sommige scene's zal ik wel wat vertellen, maar nooit op een manier dat het verhaal verpest wordt.

In Heavy Rain volg je vier personages: Ethan Mars (een depressieve vader), Norman Jayden (een FBI-agent), Madison Paige (een journaliste) en Scott Shelby (een privé detective). In eerste instantie hebben ze niks met elkaar te maken, maar hier komt verandering in door 1 moordlustige gek: de Origami killer. Deze seriemoordenaar kidnapt jonge jongetjes die meestal 3 tot 5 dagen later terug worden gevonden. Dood, met een origami figuurtje in hun hand.

Zo kun je Ethan Mars als een goede vader laten gedragen door zijn zoontje zijn huiswerk te laten doen, op tijd naar bed te gaan en niet te veel tv te kijken. Je kan bepalen of Norman Jayden alles goed gaat onderzoeken, of het toch een beetje laat verwateren. Hoe ver ga je met Madison Paige om informatie te winnen? En laat je Scott Shelby op het schuldgevoel van mensen inspelen om informatie te winnen? De kleine details maken het verhaal al zo geweldig.

In Heavy Rain moet je alles zelf doen. Het is dus niet zo dat je alleen bij moeilijke keuze's beslissingen moet maken. Als je dorst hebt, moet je zelf de koelkast opendoen en dan moet je zelf drinken. Dit bepaal je dus zelf. Als je een pizza wilt opwarmen, dan moet je deze zelf in de oven of magnetron doen. Je hebt het heft dus volledig in handen. Je hebt echter bij sommige kleine dingen geen keuze. Zo heeft Scott Shelby astma, en als hij een aanval krijgt dan moet je iets doen: je kan hem dus niet dood laten gaan want dat is iets wat je in het echt ook nooit zou doen.

Dit alles gebeurt via QTE (Quick Time Events). Om het personage vliegen dan een paar opties waaruit je de keuze hebt. Op spannende momenten zal de tekst pulseren en hevig bewegen. Dit lijkt misschien stom, maar dit is een belangrijk detail wat je toch mee sleept in deze game. In sommige gevallen zal je zelfs met de controller moeten bewegen: omhoog, omlaag, schudden, naar links en rechts en al dat soort dingen. Je bent dus constant betrokken bij de game en daardoor blijft de game erg interessant.

De graphics zijn in de meest gevallen geweldig. Soms zelfs fotorealistisch. Zo is er veel aandacht besteed aan de regen in de game, want het regent vrijwel de hele game. Echter zijn er ook wat mindere graphics. Zo viel me op dat bijvoorbeeld water dat uit de kraan komt, er niet echt uit ziet maar zo erg is dat niet. Door de gedetailleerde gezichten, geweldige lichtval en een hoop kleine details word je echt meegetrokken in de game. Vooral de gezichten brengen emoties goed over. Het ziet er allemaal erg geloofwaardig uit: iets waarvan je een aantal jaar geleden alleen nog maar kon dromen. Tijdens het laden van nieuwe scene's zie je altijd een gezicht van 1 van de personages in uit de game. Ook krijg je tijdens het laden van een nieuwe scene te horen of je een trofee hebt ontvangen: dit gebeurt dus niet tijdens een scene, maar daarvoor of daarna! Persoonlijk vind ik dit een voordeel, want dan ben je niet steeds bezig met die trofeeën.

Heavy Rain trailer

Zo zal ik even een scene bespreken: de eerste die je in deze trailer ziet. Hier moet Ethan Mars een vingertop afsnijden om een beloning te krijgen. Ik kan je niet precies vertellen waarom hij dit moet doen en hoe en wat, omdat dit het verhaal zal spoilen. Toen ik in deze scene belandde ging mijn hartslag wel even omhoog. De sfeer in de kamer ziet er geweldig uit, zeker in combinatie met de muziek. Ik twijfelde of ik moest doorgaan. Ik kon in principe ook weglopen. Weliswaar zonder de beloning, maar mijn vingers bleven dan gespaard. Ik besloot door te zetten. Ik ging snel op zoek naar materialen. Zo vond ik een bijl, een tang en een mes. Ook vond ik nog wat alcohol. Toen ging ik aan tafel zitten, zodat ik voor de camera zat zoals opgedragen. Eerst gooide ik het alcohol over me hand heen en ik dronk er ook een beetje van. Vervolgens koos ik de bijl: deze was scherp en leek me het minst pijnlijk. Nu moest ik meerdere knoppen indrukken, dit lukte me de eerste paar keer niet omdat ook ik zelf de zenuwen had. Toen het eindelijk was gelukt, moest ik met de controller omlaag: alsof ik met de bijl sloeg. Daar ging-ie. Me vingertop van de pink is eraf, en ik kreeg mijn beloning. Wat me opviel was dat je vingertop er dan ook voor de rest van het verhaal eraf is. Dit is een klein detail, maar zeker belangrijk. Het motto van de game - How far will you go to save someone you love? - past dan ook goed bij deze game.

Ook de muziek is hartstikke belangrijk in deze game. Misschien wel een van de belangrijkste dingen voor de sfeer in de game. Vrijwel de hele game hoor je muziek. Op spannende momenten is het allemaal wat sensationeler dan op een moment dat je met iemand aan het praten bent. Dan komen we ook gelijk bij een nadeel. De stem acteurs zijn niet altijd even goed: zowel in het Nederland als in het Engels. Dit ligt misschien aan het feit dat Franse acteurs de Engelse stemmen hebben ingesproken. Dit is wel jammer, maar het Engels is lang niet meer zo slecht zodra je een andere taal hebt gehoord. Voor het Engels zou ik zeggen dat het goed is, maar voor andere talen matig.

Daarnaast is er geen einde in deze game. Als 1 personage dood gaat krijg je niet een game over bericht. De game gaat door. Dit maakt de game dus nog interessanter. Ik heb nu al verschillende einde's gezien, en het opnieuw spelen van de game is zeker de moeite waard: je neemt andere beslissingen, er gaan misschien personages dood en er komt dus ook een ander einde uit. De game houdt je op het puntje van je stoel, en het is zeker eens de moeite waard om te kopen. Misschien alleen al omdat ik denk dat dit een echte klassieker zal worden.

Conclusie en beoordeling

Heavy Rain is een game die waar is voor je geld. Heavy Rain zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar het is de moeite waard om het in ieder geval een keer te proberen. Niet geschoten is altijd mis!
9,3
Score
93
Score: 95
 • Pluspunten
 • Mooie, soms fotorealistische, graphics
 • Fantastische muziek
 • Sterke verhaallijnen
 • Erg intens
 • Goede replay waarde
 • Minpunten
 • Stemacteurs niet altijd even goed
 • Niet overal even geweldige graphics

Dit artikel delen

Over de auteur

- -

Reacties

 • Beter dan CoD 4?

 • @Montana: Het cijfer geeft het al weg.

 • ik ga dit paas weekend mezelf opsluiten met deze game in de xbox 360 en gewoon genieten. HEERLIJK!.

 • lolz ik ga me natuurlijk niet in de 360 opsluiten he ik bedoel in me huis en het spel in de 360:P maarja je begrijpt het wel.

 • Huh? Alweer een nieuwe?

 • Ik ga 'm gelijk halen! zit in je bloed of niet he :P

 • heb hem ook maar ik had na het eerste deel gewoon veel meer verandering verwacht. Mijn advies is niet kopen tenzij je gewoon meer van hetzelfde wilt.

 • ga ik zeker halen..

  is goed om de tijd te doden tot gta4 uitkomt !!

 • Hmm, ben het anders totaal niet eens met wat er gezegd word, vooral niet met de minpunten, mijn grootste minpunt is nog altijd de collision + het feit dat het helemaal niet zo'n grafisch hoogstandje is, waar veel kleine jochies toch wel op hopen atm.

  Daarnaast vind ik het grootste pluspunt ook weg gelaten, namelijk de customization. Je kunt nu, zolang je genoeg EXP scoort in een bepaalde afdeling, je wapens fine tunen, of zelf andere pakjes aan doen, gebaseerd op Mobility en Protection. En dit is misschien wel HET doorslaggevende van deze game, wat ik niet vond in de voorgaande spellen.

 • IK heb hem ge preorderd, verwacht hem donderdag. hoop dat die super vet is online.  in deel 1 die ik sinds januari heb, was niveau echt te hoog omg

 • Nadat ik deel 1 op realistic heb uitgespeeld (740 gamerscore) ben ik nu wel toe aan een nieuwe uitdaging. Cod4 heb ik ook al op veteran uitgespeeld (1000 gamerscore) Fock niveau Easy!  Ik hoorde dat hij vandaag al te koop was, dus ik koop hem morgen!  @Jeffrey van Maurik

  Je hebt door de game gerusht voor de review ofniet???

  Teminste zo leest het…
 • ik ga hem niet halen. vond deel 1 wel leuk maar dit is meer van hetzelfde… ook de graphics zo te zien….

 • rankingsysteem is wel leuk, maar ik ga hem niet halen

 • 1 ding, VET!!!

 • Tof spel lijkt me zo, maar toch niet halen. Want vond deeltje 1 ook al niet geweldig, ik wil gewoon weer een supertactiesche shooter.

 • @ Nowee: waar haal je dat uit dan?  OT: Deel 1 eens oppikken en daarna zien of deel 2 de aanschaf waard is voor mij. Verwachtte zelf een 9-, zit er niet ver naast dus :).

 • Vind hem in ieder geval beter dan deel 1 :)

 • Mwah, Rainbow six heeft me tot nu toe nog niet kunnen boeien, dus deze laat ik liggen.

 • Lijkt me erg vermakelijk, ga ik dan ook zeker kopen. Condemned 2 dan maar wachten, ik ga lekker met mijn broer knallen. :P

 • Ik verwachtte (net als WiiZzhole) ook een 9-, maar een 8½ is ook een prima cijfer.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren