1. Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted 2: Among Thieves (PS3)

Uncharted 2, de grootse game van Naughty Dog (ja, ik weet het, het betekend stoute hond), overladen met topscores en lofuitingen, is al een tijdje uit, maar ik wil jullie toch echt informeren over deze prachtgame. Hij is natuulijk al een tijdje uit, sinds oktober, maar ik speel hem nog steeds! Het verhaal blijft boeiend, de multiplayer is echt heel goed, alles klopt gewoon! Maar laten we bij het begin beginnen:

Uncharted 2 is een Third Person Shooter, wat betekend dat je als het ware achter de hoofdpersoon ‘aanzweeft’ als camera. Dit heeft als voordeel dat de actie veel spectaculairder in beeld gebracht kan worden, en dat je meer overzicht hebt tijdens de vele intense shoot-outs. Je kunt Uncharted 2 beschrijven als een mix van heel veel Indiana Jones, heel veel Tomb Raider en heel veel Gears of War. Laat ik dit even toelichten: Indiana Jones vanwege het schatzoekgebeuren, Tomb Raider door de platformactie, je kent het wel, van het ene richeltje naar het andere springen, en Gears of War, knallen ten top met een perfect werkend cover-systeem. Als je al deze elementen in een grote pot gooit krijg je een pot vol rondkolkend geluk. En als je dit dan net zolang kookt tot het een vast geheel word, heb je een nieuw gerecht bereid, genaamd Uncharted 2!

Uncharted 2 speelt zich, in tegenstelling tot het eerste deel, op verschillende locaties af; van de broeierige jungles in Borneo, een kapotgeschoten Nepalese stad, de toppen van de Hymalaia waar de sneeuwvlokken rijkeleik dwarrelen tot een Tibetaanse tempel! En dit alles ziet er goed uit. Dit alles ziet er geweldig uit! Dit alles ziet er prachtig uit! Dit alles samen is het mooiste staaltje graphics dat ik in mijn leven heb gezien! Het gaat zelfs zover dat deze game, een Playstation 3 exlusive, gewoonweg niet in staat zou zijn geweest om op de Xbox 360 gedraaid te worden! Zo mooi is dit spel!

En dan nu het verhaal, wat eigenlijk 3/4e van het spel in beslag neemt: Jij speelt als Nathan Drake, een schattenjager die ditmaal opzoek is naar de felbegeerde Cintamani-Stone. Maar Nathan Drake is óf niet zo sociaal aangelegd, óf is gewoon een pechvogel, maar hij heeft altijd wel ruzie met een of andere badass gast! En deze keer is dat Lazarvich, een of andere kale oorlogsmisdadiger(waarom zijn de badguys altijd kaal, en de goodguys niet?) met een hele mooie brandwond rond zijn oog! Deze brandwond is paarsrood, heeft een paar kleine uitstulpingen en zijn de laatste tijd erg in de mode, dus als je dit leest: gooi je hoofd op een elektrisch kookstel en kom op school als de stoerste van de klas! Maar genoeg over brandwonden, Drake word dus steeds gedwarsboomd door Lazarvich en zijn mannen, die met heuze wapens proberen onze held een gaatje in zijn hoofd rijker te maken. Maar dat gaat nog niet zo makkelijk! Drake kan ook goed met wapens omgaan, en in tegenstelling tot de tegenstanders wel tientallen kogels koppen voordat hij als een lekke zoutzak inzakt.

Dit schieten gaat trouwens heel makkelijk: Je drukt op L1 om te richten en op R1 om te schieten. R2 is herladen en L2 laat je een boog zien van waar je granaat gaat landen. Met rondje kun je achter een muurtje, deur, olifant, koekenpan of kever dekking zoeken, en met X spring je daar weer overheen. Rondje is trouwens ook een koprol maken en je laten vallen van een richel, dat je het weet… Driehoekje is ammo en andere wapens oppakken, en meestal ook de actieknop, zoals een poort optakelen. En met vierkantje kun je, zoals een goede actieheld beaamd, een klein aantal combo’s met je handen uitvoeren als de vijand te dichtbij komt. Dit is ook handig als je op de sneaky manier te werk gaat: stel, jij zit in cover en de vijand heeft je nog niet gezien, en er loopt een huurling vlak voor jouw kleine muurtje heen, kun jij op vierkantje drukken om hem op te pakken, achter jouw cover te zwiepen en met zijn hoofd kneiterhard tegen het muurtje aanstoten zonder dat andere huurlingen het merken! Dit moet je echt ervaren, het geeft zoveel voldoening!

Er zijn wat kleine steekjes laten vallen bij de besturing, maar die zijn nauwelijks noemenswaardig.

Het is echt niet te omschrijven wat de singleplayer in mij teweeg heeft gebracht! Ik zat constant op het puntje van mijn stoel, weggeblazen door alle hoogtepunten die elkaar opvolgen! Als je ooit een gesprek gaat voeren met iemand die Uncharted 2 ook heeft uitgespeeld zal dat waarschijnlijk zo gaan:

”Zeg, heb jij dat stukje gespeeld? Dat was echt te vet voor woorden!”

Ja, maar heb je dát stukje gespeeld? Dat was nog veel spectaculairder!”

En de singleplayer is ook echt heel erg spectaculair: Ik heb geschoten op huurlingen op een voortrazende trein, ik heb gerend voor mijn leven door de straten van Katmandhu om een vrachtwagen voor te blijven en ik en beschoten door een gevechtshelikopter terwijl het gebouw waarin ik me bevond aan het instorten was! Ik heb geklauterd, geslingerd, geklommen en gepuzzeld en ik heb ingebroken in een museum in Instanbul! En het was stuk voor stuk GE-WEL-DIG!

En nu de multiplayer: Naughty Dog had geleerd van het eerste deel: het was te kort, en de replay-value was niet erg hoog. Daar hebben ze nu wat aan gedaan door middel van de multiplayer. Deze is erg leuk, vooral het co-op gedeelte vind ik erg geslaagd. In dit deel van de multiplayer doorloop je met drie andere mensen verschillende delen van de singleplayer en is het echt nodig om samen te werken, want de A.I.(de manier waarom de computergestuurde mannetjes zich gedragen) werkt erg goed! Je hebt ook nog wat modes in het kader van Team Deathmatch, Plunder(capture the flag), Elimination en Co-op Arena. Stuk voor stuk werken ze goed, met leuke maps waar je ook in rond kunt klimmen en klauteren!

Uncharted 2 kent ook niet alleen maar hoogtepunten, er zijn wel degelijk wat dingen waarover ik mijn twijfels heb. Zoals dat tegen het einde je niets anders meer doet dan mannetjes afknallen hier, afknallen daar. De besturing werkt niet altijd even verfijnd en als je stealth gaat spelen, is de A.I. helaas gewoon dom te noemen. Als ik iemands nek breek vlak voor diegene zijn neus, doet hij niets. Hij staat me gewoon aan te gapen als een eend naar een broodje gezond! Maar al deze dingen zijn makkelijk te verwaarlozen als je kijkt hoe erg je zult worden weggeblazen door de singleplayer en de multiplayer. In een woord: Fenomenaal!

Hé! Wat zit je daar nog! Je zou nu als de wiedeweerga in je blote reet naar de dichtstbijzijnde gamesboer moeten rennen, Uncharted 2 kopen en het zelf ervaren! Oké, beetje overdreven, je mag best een onderbroek aantrekken, maar meer ook niet!

Conclusie en beoordeling

Heel vet, must buy, klaar.
98
Score
980
Score: 980
 • Pluspunten
 • Het is Uncharted 2
 • Het is Uncharted 2
 • Het is Uncharted 2
 • Minpunten
 • Het einde word een béétje eentonig, A.I. niet geweldig.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • LOOOL SPAKING! :P

 • Haha, dat deed ik altijd:P

 • Blij toe, daarom speel ik geen online races meer met de DS versie.

 • Dat deed ik nooit, wat was dat fucking irritant om te leren en uit te voeren.

  Ik ben blij dat het weg is.

  Maar ja, het zal inderdaad niet lang duren voordat hier weer een \"lek\" is gevonden.

 • Jammer, snaken was nog niet eens zo moeilijk om te leren.

 • Jammer! Was toch altijd wel vet!

 • Dat had ik echt een hele tijd terug al eens gehord in een interview met Reggie of zo. Of nee wacht, toen zeiden ze dat je de turbo voortaan niet meer zou krijgen door de hele tijd op linker- en rechterpijltje te drukken :P. Vond dat sowieso best onhandig en niet logisch om een turbo te krijgen…:) Goed dus dat ze er wat aan veranderen.

 • Is kei gaaf dat 'snaking'. Daar kon je echt geskilled in raken.

 • Snaking was ook een vorm van Skill ontwikkelen daarin, uitzoeken waar en hoe je het het beste en snelste kan doen. Dit weghalen neemt toch weer wat uitdaging weg.. Nog meer richting de geluksfactor gaan is blijkbaar de doelstelling.

 • Ja het was idd het ontwikkelen van een skill… maar voor spelers zoals ik die niet zoveel mario kart speelden was het donders irritant omdat ik gewoon niet kon snaken.

 • Ik vind het wel goed, Mario Kart is gewoon alleen maar goed door de kleurrijke omgevingen, en de leuke wapens.

 • Is eigenlijk wel beter, door dat snaken verden de spelers toch in groepen gescheiden. Daar is opzich niets mis mee, maar bij een spel als mariokart wel. Bij pgr, gt5, Forza enz is het bijvoorbeeld wel goed dat de spelers gescheiden worden.

 • Daarmee ownde ik iedereen altijd.

 • mooi! dan ga ik nu zonder snake online kont schoppe met mario kart

 • Had er nog nooit van gehoord.

 • Skills=Snaking

  Noobs=Huilen om pro's die snaken

 • Snaken is saai, mario kart is een party racer geen saaie serieuze racegame. En het is snaken :P

 • vind t wel goed dat t weg is

 • Ik ga met lexie mee..

 • Ik ging dat altijd te vaak doen waardoor ik er eigenlijk helemaal geen tijd mee won. Ik vond het op zich wel een goed 'systeem'.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren