1. Saints Row 2 (PS3)

Saints Row 2 (PS3)

We weten het nu allemaal wel: op drie maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Overal om mij heen hoor ik mensen vragen op wie zij zullen gaan stemmen. Op verjaardagen wordt daar ook veel over gesproken, want het is toch belangrijk dat wij, inwoners van ons koude kikkerlandje, goed geleid zullen worden. Hoe zal de gemeente er over vijftien jaar uitzien, als er ondertussen drie andere verkiezingen zijn geweest en misschien een nieuw geloof is ontstaan. Ik ben nu dus ongelofelijk jaloers op de 3rd Street Saints, maar vooral op hun leider. Hij weet als enige hoe zijn stad, zijn imperium, er vijftien jaar later uitziet.

Er zit nu al een fout in de inleiding. Ik zou graag willen weten hoe de stad eruit zal komen te zien, maar de leider krijgt het onbedoeld te weten. Na de explosie, waarmee de eerste Saints Row tot een einde kwam, heb je vijftien jaar in een coma gelegen. Je wordt wakker en je mag gelijk je eigen personage ontwerpen. Man, vrouw, klein, groot, zwart, wit, het maakt niet uit. Je kan zelfs bij het ontwerpen je eigen loopje, stem en gezichtsuitdrukking kiezen. Zo kan je dus een vrouw met een superzware stem maken, of een man met een vrouwlijk loopje en een dikke cup D. Na het ontwerpen van je personage moet je uit de gevangenis breken. Samen met een broer van iemand die vroeger bij de Saints zat, Carlos genaamd, zal je door de voordeur moeten breken en alle bewakers in elkaar moeten meppen, of je gaat heel sneaky door het dak en je schiet daarna een helikopter neer. Zodra je terug op het vasteland bent zal de game pas echt gaan beginnen.

Sinds de val van de 3rd Street Saints is Stillwater overgenomen door kledingbedrijf Ultor. Ultor probeert een perfecte samenleving te creëren, maar er staan vier problemen in de weg. De eerste heb ik al genoemd: de 3rd Street Saints. Alhoewel, de Saints hebben al vijftien jaar niks van zich laten horen. De overige drie zijn ontstaan na de val van de Saints, de Ronin, de Sons of Samedi en de Brotherhood. De Ronin is een gang die ontstaan is in het Verre Oosten, Japan om precies te zijn. Ze staan bekend om hun grote hoeveelheden geld, dus je zal zeker een keertje en bank overvallen. De Sons of Samedi zijn een beetje minder serieus. Deze gang bestaat vooral uit Jamaicanen en studenten die regelmatig een tripje willen maken. Hun grootste export is de Loa Dust. Loa Dust is een soort drugs en je zal erachter moeten komen hoe je Loa Dust maakt en de markt kan overnemen van de Sons of Samedi. De derde en laatste gang is de Brotherhood. Zij staan bekend om hun tatoeages. Ieder lid van de Brotherhood heeft zo’n tachtig procent van hun lichaam getatoeëerd. Hun leider, Maero, wilt samenwerken met de Saints, maar je legt het voorstel naast je neer en deze gang zal de gevaarlijkste gang van het spel worden.

Zoals iedereen weet, moet je als gangleider je gang af en toe een beetje onderhouden. Dit is ook een van de sterke punten van dit spel. Bijna alles is aanpasbaar. Je kan kiezen in wat voor stijl je gang rondhangt, zoals ninja’s en pooiers. Ook kan je de eigen gangvoertuigen aanpassen. Niet alleen de auto zelf, maar ook de kleuren. Ook kan je huizen kopen in Stillwater. In het huis kan je ook van alles aanpassen; de stijl, de keuken, de woonkamer, de slaapkamer en de stripperpaal natuurlijk. Als je dit goed doet en je ontwerpt mooie huizen, dan krijg je een hoger stijlniveau.

Stijlniveau is heel belangrijk voor het spel. THQ heeft goed gekeken naar Grand Theft Auto en heeft het daarna verbeterd. Net als bij GTA moet je missies doen om de vijandige gangs uit te schakelen. Saints Row heeft er een respectmeter ingestopt. Deze respectmeter kan je vullen door allerlei activiteiten te doen. Met activiteiten bedoel ik dan bijvoorbeeld een van mijn favorieten: verzekeringsfraude. Hier moet je jezelf met opzet veel schade bezorgen zodat je geld krijgt van de verzekering. Aan het einde van een level krijg je respect en geld. Als je genoeg respect hebt kan je een missie doen. Als je de missie hebt gedaan loopt de respectbalk leeg en moet je hem opnieuw vullen om missies te doen. Zo houdt het spel er een beetje afwisseling in en zit je niet de hele tijd Japanners te slachten en drugsverslaafden van een gebouw af te gooien. Af en toe pak je een strontwagen en spuit je alles en iedereen lekker onder. Of je gaat naar huis, daar trek je al je kleren uit en ga je lekker naar buiten om lekker naakt door de stad te rennen.

Geen spel is perfect en daarom zitten er ook wat mindere kanten aan deze game. Het spel is grafisch niet zo goed als verwacht. Dit vooral omdat vanaf het begin Saints Row ging concurreren met Grand Theft Auto. Ook hebben ze de Nederlandse versie van het spel een beetje afgeraffeld. Sommige teksten zijn niet goed vertaald en sommige namen slaan nergens op. Het richten is soms ook een beetje moeilijk, omdat je niet net als bij GTA hebt dat je op een knop drukt en dat je automatisch op iemand richt. Bij Saints Row moet je met de rechterstick mikken, het is niet echt lastig, maar het had beter gekund.

Conclusie en beoordeling

Saints Row 2 is een game waar je U tegen kan zeggen. THQ heeft een geweldige game neergezet die niet zo snel zal overtroffen. De enige die het tot nu toe gelukt is, is GTA. Maar spellen als True Crime en The Godfather komen niet in de buurt. Ik kan niet wachten tot Saints Row 3...
8,7
Score
87
Score: 85
 • Pluspunten
 • Geweldige gameplay
 • Creatieve vrijheid
 • Stillwater en haar gangs
 • Missies en activiteiten
 • Minpunten
 • Grafisch niet zo goed
 • Nederlandse taal niet goed verwerkt

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Okeee :P lol

 • ze-ven-tig euro!!!!!!!!!!!!!!!!???????????? WTF!!  dat is echt koulo duur hoor :P

 • Parijs en 70 euro. Damn, dan moet je wel een enorme fan zijn om er heen te willen! Wie van IG gaat er allemaal heen?

 • Mwoah, hang er lekker een weekendje Parijs aan vast. Franse meisjes kunnen best leuk zijn. Doneert IG de tickets? =)

 • Duuuuuuuurrrrrrrrrr >.<

  lol oh zowieso kan ik niet, op 26 juni zit ik al in kyoto ,zomervakantie YAY

 • Je moet echt zo'n Blizzard freak zijn om daar heen te gaan.  Maarja, je krijgt er wel wat voor terug. (Alleen moet je uren in de rij staan om met iemand te praten)

 • 70 euro is inderdaad best duur aangezien de E3 (E for all dan) voor 75 dollar gaat voor 2 dagen en dat een stuk minder is met de huidige wisselkoers.

  Then again, voor fans van Blizzard games krijg je een stuk meer waar voor je geld hier dan dat je zou krijgen bij de E3 oid.

 • dat is wel heel duur, hier ga ik niet heen

 • 70euro dat is te DUUR koop ik liever een nieuw spelletje ofso.

  Niet dat ik wilde gaan ofso…

 • Blizzard diehards only

 • 70 euro is aardig duur, maar ik ken genoeg mensen die erheen gaan. (WoW- en Starcraft- fans).

 • Alleen het feit dat het helemaal in Parijs ligt is klote alleen die €70 voor de echte fans is denk ik niet heel veel..

 • Het is voor mij in ieder geval niet de moeite waard om naar dit EU-event helemaal naar Parijs te gaan. Want dan moet ik namelijk naast die 70 euro ook nog flink wat geld voor de reis en accommodatie neerleggen. En dat wordt me toch een beetje te gek.

 • Ach joh, Alleen voor de fans, Blizzard heeft het bij mij met WoW toch al verknalt.

 • @Benaan: WoW is het meest winstgevende project ooit in de geschiedenis van de games industrie.

 • Voor de fans is het wel leuk.. Maar nog niks voor mij.

 • ik vind blizz best leuk… maar 70 euro word net even wat te gek voor mij.

 • Ze zijn al zo tering rijk,70 eurie, ma pima.

 • Jongens ga een naar een party dan betaal je 70euro voor 6uurtjes dit is wel 2 dagen ja zo duur is dit niet probleem is alleen dat het in parijs is…..

 • Mjaaaaaaaa ik ga er heen ik heb al kaartjes :)

  ik laat wel weten hoe het was..

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren