1. Guitar Hero: World Tour (Wii)

Guitar Hero: World Tour (Wii)

Ik ben een liefhebber van muziek waarin gitaren voorkomen, dus alles wat met rock te maken heeft en de vele stromingen daarnaast genieten mijn voorkeur. Ik kan oprecht genieten van prachtige solo’s, de riffs die soms verzonnen worden. Sommige nummers kunnen, als ze goed gespeeld worden, voor kippenvel zorgen. Om een lang verhaal kort te maken: gitaren en de muziek die ze produceren zijn gaaf. Daarom was ik in 2005 razend enthousiast over een nieuwe game die verscheen op de Playstation 2, namelijk Guitar Hero. Oké, de game had dan niet de masterrecordings maar wat is het toch hip om met zo’n plastic gitaartje al die nummers te spelen. Jammer dat het alleen zou blijven bij dit grappige avontuur op de PS2. Want laten we eerlijk zijn, een game waar je minimaal € 80 voor moet neerleggen...die gaat nooit groot worden natuurlijk!

De geschiedenis weten we inmiddels, Guitar Hero werd nog populairder dan welke game dan ook. Mensen van alle leeftijden pakten een plastic gitaartje op om zo lekker mee te raggen met de nummers die op de eerste drie Guitar Hero games aanwezig waren. Toen besloten de creatieve geesten achter Guitar Hero over te stappen naar MTV games, waar ze Rock Band ontwikkelden. En ja, Rock Band zou niet alleen een plastic gitaar ondersteunen, maar ook een drumstel en een microfoon. Bij Activision konden ze natuurlijk niet achterblijven en introduceerden daarom ook Guitar Hero World Tour. Hun eerste game waarin het mogelijk is om ook te spelen op een drum-set of mee te zingen door de microfoon te gebruiken. Met andere woorden: mensen met teveel geld konden met zijn vieren als een band samenspelen. Geldklopperij? Ja. Leuk? Zeker weten.

De gameplay is inmiddels bekend. Als een ritmespel is het in Guitar Hero de bedoeling om de noten die voorbijkomen op het juiste moment te raken door de juiste fretbuttons in te drukken op de gitaar-controller. Het is wel noodzakelijk om de strumbar op en neer te bewegen om zo muziek te produceren. Weet de speler dat goed te doen, dan kan deze lange combo’s maken. En hoe langer je combo’s worden, hoe meer punten je als speler kunt binnenhalen. Het principe is bekend, maar Neversoft/Viscarious Visions heeft de tijd genomen om toch weer nieuwe elementen toe te voegen. Zo hebben ze bij de nieuwe gitaar die World Tour met zich meebracht een Star Power-knop toegevoegd. In de originele games was het nodig om de gitaar controller omhoog te kantelen zodat Star Power geactiveerd kon worden. Nu hebben ze dus die knop toegevoegd, die zowel een vloek als een zegen is. Aan de ene kant lijkt het makkelijk omdat de knop dicht bij je handpalm zit. Zo kan Star Power verschrikkelijk snel geactiveerd worden. Het nadeel daarvan is dat wanneer men bezig is met een bijzonder moeilijk nummer een druk op de knop eigenlijk al te veel gevraagd is. Wanneer zo’n risico toch wordt genomen, zal het dan ook wel eens gebeuren dat een noot niet wordt geraakt en een combo wegvalt.

Toch is de moeilijkheidsgraad van World Tour nooit oneerlijk. De game heeft wel een goede balans en is op bepaalde punten zelfs wat vergevender dan zijn voorganger Legends of Rock, maar het zal ook nooit te makkelijk worden. Op de hogere niveaus zal de game meer van de speler vragen, maar daar kan men aan voldoen door te blijven oefenen. Oefenen helpt overigens niet bij de sliderbar. Het idee achter de sliderbar is om deze te gebruiken naast de fretbuttons tijdens moeilijke solo’s. De bedoeling is dan om op die sliderbar zachtjes te “tappen” zodat noten worden geraakt. Jammer genoeg is deze veel te gevoelig en zal de gemiddelde speler niet verder kijken dan de fret buttons. De basgitaar daarentegen heeft wel een goede toevoeging mogen ontvangen. Deze heeft er nu de open noot bij gekregen. Die wordt geactiveerd door alleen te strummen. Dit geeft de basgitaar in de game wat extra’s, iets dat zeker welkom is. Niet alleen de bas natuurlijk, maar ook de drums en zang in dit deze game zijn nieuw, maar daar kan ik eerlijk gezegd weinig over zeggen. Deze game is enkel gespeeld met een gitaar, al valt het me op dat de Wii-versie van World Tour wel een duur grapje kan zijn. De hele bandset is verkrijgbaar, maar ieder instrument heeft zijn eigen Wiimote nodig. Dit in verband met het feit dat de game draadloos is en dat instrumenten in dit geval eigenlijk plastic omhulsels zijn. Wel zonde dat er veel geld neergeteld moet worden om het maximale uit de game te halen.

Aan de andere kant is de kwaliteit van de omhulsels uitstekend en speelt het heerlijk weg. Guitar Hero World Tour heeft zijn mankementen, maar de basis is dik in orde. Zeker wanneer de setlist behoorlijk varieert ten opzichte van de vorige games. Nu is muziek een kwestie van smaak en valt dat moeilijk te beoordelen vanuit het perspectief van één persoon. Toch is het zeer geslaagd te noemen, al zijn er natuurlijk tracks te vinden waar men vraagtekens bij kan zetten. Persoonlijk kan ik het wel waarderen dat er veel oldschool muziek aanwezig is zoals “One way or another” van Blondie, “Rebel Yell” van Billy Idol en zelfs wat genialiteit van Jimi Hendrix zoals “Purple Haze”. Als dit gegeven alleen de nostalgische mensen onder ons weet aan te spreken, dan niet getreurd. Ook bands zoals Interpol met “Obstacle One” of de Foo Fighters met “Everlong” zijn van de partij. Mocht dat ook niet genoeg zijn, dan is er altijd nog het zwaardere werk met de jongens van Metallica, System of a Down of de oudgedienden van Motorhead. Voor ieder wat wils. Natuurlijk zijn er ook zwakke broeders te vinden binnen de setlist zoals een Linkin Park, Tokyo Hotel en The Beastie Boys. Niets tegen de Beastie Boys overigens, maar die horen gewoonweg niet thuis in een Guitar Hero game.

Alle tracks die in de game aanwezig zijn, worden ontgrendeld in de Career mode. In deze modus moeten alle 86 nummers uitgespeeld worden op een moeilijkheidsgraad naar keuze. Waar de career mode mee start is trouwens ook iets nieuws, namelijk een “Create-a-Rocker”-mogelijkheid. Zoals de naam al zegt, is het mogelijk om een rocker te maken en de opties zijn eindeloos. Je kunt zelfs tot in de kleinste details de rockers bewerken. Niet alleen qua gezichtsopties of lichaamsbouw, maar ook poses en gitaren kunnen helemaal gepimpt worden. Dus de spelers met een fetish om characters te ontwerpen kunnen hun lol op. Voor de mensen die denken “maar de Wii heeft natuurlijk Mii’s, hoe zit het daar mee?” heeft ontwikkelaar Viscarious Visions in de Wii versie een exclusieve optie gestopt genaamd “Mii freestyle”, waarmee spelers met hun Mii kunnen rocken. Zoals de naam al doet vermoeden, is het gewoon rammen op de gitaar (zonder dat er een track gespeeld wordt!) en stelt het niet veel voor. Zie het maar als een gratis versie van Wii Music. Het gezegde “je mag een gegeven paard niet in de bek te kijken” is dan ook van toepassing hier.

Als laatste grote nieuwtje heeft GH World Tour nu zelfs zijn eigen muziek studio, genaamd de Music Studio. Hierin is het mogelijk om je eigen songs te maken en het moet gezegd worden: het is geen afgeraffelde feature. De studio gaat vrij diep en dat is ook wel nodig als er degelijke nummers verzonnen moeten worden. (men kan natuurlijk ook bestaande nummers proberen na te bootsen) Toch is de functie vrij groots en dat zal sommigen dan ook enigszins afschrikken. Wat best wel jammer is eigenlijk, want deze custom tracks kun je dus uploaden en aanbieden op GH Tunes. Andere spelers kunnen deze tracks downloaden en ook beoordelen. Dat is echt heel gaaf, maar dan moet de Music Studio wellicht eerst wat gebruiksvriendelijker worden. Daarnaast zou zang opnemen ook wel wenselijk zijn, al zal dit natuurlijk wel redelijk moeilijk zijn om te realiseren. Over het geheel genomen is de Music Studio dus wel aardig gelukt. Het is niet perfect, maar daar kan altijd aan gewerkt worden. Dat geldt trouwens voor World Tour in zijn geheel. Er is ruimte voor verbetering, maar de fun is aanwezig.

Conclusie en beoordeling

Guitar Hero World Tour mag dan inmiddels het vierde deel zijn, maar dat mag de pret niet drukken. Zoals gewoonlijk speelt de game weer lekker weg, is de setlist (ja, het is en blijft een kwestie van smaak) leuk en zijn de vele opties binnen de game over het algemeen goed te noemen . Toch zijn er hier en daar ook wat mankementjes te vinden zoals de sliderbar die niet optimaal werkt en dat er ook meer Wiimotes nodig zijn om als band te kunnen spelen. Maar ondanks dit alles blijft World Tour zeker een aanschaf waardig, al moet er wel wat geld neergeteld worden. Heb je het er wel voor over? Dan is World Tour het kopen waard.
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Speelt lekker weg
 • Instrumenten zijn van goede kwaliteit
 • Leuke setlist
 • Minpunten
 • Sliderbar werkt niet altijd
 • De kosten zijn hoog
 • Music Studio wellicht wat gebruiksonvriendelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • gouw mn x360 opsturen dan maar, hij is afgelopen zaterdag naar de kloten gegaan…

 • ik heb m nog nooit gehad :)

  moet ik ook maar zo houden :)

 • Zestien procent? Anderen roepen veertig… :P Ik hoop dat mijn 360 niet kapot gaat als ik hem drie jaar en een paar weken heb, dát zou echt lame zijn!

 • Ik weet nu echt wel dat de XBOX360 gewoon onbetrouwbaarder is dan de andere 2 spelcomputers.  Het is een beetje herhaling, herhaling, herhaling…. moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn ps3, moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn ps3, moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn ps3, moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn ps3, moet zeggen dat ik wel blij ben met mijn ps3

 • Me broer kreeg zijn xbox naar 5 weken terug, hij had hem via media markt laten opsturen :p Kan hij niet gerepareert worden :p Kreeg hij een tegoedbon Ook goed maarjeh 5 WEKEN!!!

 • Mja, ik hoop maar dat het nu opgelost is dan.

 • Ben blij dat ik geen 360 heb gehaald!

  Je moet ook gaan voor japanse fabrikanten! :D

 • eindelijk komt eens boven tafel dat alle media en vele forums in ieder geval in Nederland zwaar overdrijven. 16% en geen 40% zoals iedereen van de daken wilde schreeuwen.  Wat een stennis schopperij toch allemaal weer. Tuurliijk is 16% teveel en is 5% van Sony en Nintendo beter. Maar let wel, dit betreft dus de oude versie van de Xbox en die wordt nu niet meer verkocht. De nieuwe versie praten ze gemakshalve niet over, want dat komt niet uit in het praatje voor de kijkcijfers.  De nieuwe Xbox360 valt rond de 1% van uit en dat is dus een stuk beter dan Sony en Nintendo, maar dat zul je mensen niet snel horen zeggen.  Beetje triest wel vind ik.
 • Ik ken 4 mensen met een 360… En 2 daarvan hadden de RROD

 • Als MS niet oppast, kan dit hun de kop kosten op de lange termijn.

 • Ik heb 3 keer een Ring Of Death gehad :(  1e = Geheugen door gebrandt (X360 = 6 Maanden Oud)  2e = De lens veroorzaakt super veel grote krassen op mijn games en is naderhand versleten en kaduk (X360 = 6 Maanden Oud)  3e = Videokaart overhit geraakt tijden DMC4 (X360 = 7 Maanden Oud)  Microsft moet echt veranderingen brengen , want zo schiet het echt niet op. Ik heb bijna nooit problemen gehoord over de andere 2 console….


 • haha dat heb je he als je alles zo goedkoop mogelijk wilt maken :)

  dat ding kost mischiend nog geen 100 euro op te produceren hardware zit er bijna niet in en hij maakt een klere herrie van hier tot tokio :)

  ik had een elite heb hem nu verkocht wrm weet ik eigelijk niet had bioshock en mass effect op dat ding toch wel samen 1 van de beste games ooit lijkt me :S

  maar ik moest me live abonement verlengen 60 euro voor 12 maande :S laat maar zitten speel er al zekr 3 maande niet meer op starx home op de ps3 en de toppers die eraan komen ms heeft me teleur gesteld en vele andere die ik ken ook dusja.

  ik denk er zo over het is gewoon typisch amerikaanse oplichterij :P


 • Tja….er bestaat ook nog zoiets als garantie tegenwoordig.

  Alles kan kapot, alleen bij de 360 is de kans ietsje groter, al zul je met de nieuwere modellen minder snel tegen die mooie rooie lampjes aanlopen.

 • Die van mij is ook al 2x kapot gegaan, de laatste was vorige week dus nu zit ik zonder xbox :(

 • lijkt me sterk dat het 16 procent is hoor, aangezien iedereen in m'n omgeving die een xbox heeft minstens 1 x een red ring gehad heeft. Als het ook daadwerkelijk 16 procent is, is de kans wel heel klein dat er zoveel in m'n omgeving kapot gaan.

 • Mijne is (nog) niet kapot. Ik heb wel een grote kras op mijn CoD4 :'(

  Dat nummer is trouwens keidroog.

 • HAHAHahahahahhahaha!

 • Waardoor komt de red ring of death eigenlijk ? En hoe kan je dit oplossen ?

 • Mijn 360 is nu al voor de derde keer kapot. Ditmaal the ring of death. Ik krijg heel netjes een versnelde reparatie procedure en een spel toegestuurd, maar vervolgens moet ik wel weken wachten tot ik een shipping label krijg. Ik wordt er niet goed van.

  Ik heb er maar een Ps3 bij gekocht, maar die is nu ook kapot. Volgens mij heb ik verotte stroom in mijn huis.

  Ik hoop dat Microsoft snel een oplossing vind want dit zuigt, heel hard!

 • Sjonge jonge jonge. en die Xbox fan boys maar volhouden hoe geweldig de Xbox360 is. Lees toch die fucking reacties is door man. Dat apparaat is zo onbetrouwbaar als de pest en ja jullie hebben meer games, maar de ingebouwde Selfdestruction mode wanneer je te lang speelt hadden ze er beter uit kunnen laten. Nogmaals ben ik toch zeer content met het feit dat ik een zeer goede keus gemaakt heb door een PS3 aan te schaffen. OH ja jullie games kunnen niet verder groeien want jullie hebben geen HD Dvd of Blu Ray. Dat wordt lastig in de toekomst.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren