1. Assassin's Creed (PS3)

Assassin's Creed (PS3)

Als ik een assassin zou zijn, zou ik onze koningin vermoorden. Niet dat ik een hekel aan haar heb, maar op die manier zou ik meteen een plekje in de geschiedenisboeken krijgen, een eer die aan weinigen besteed is. Hoe dan ook, ik ben tot mijn grote ontsteltenis geen assassin, dus werkelijkheid wordt het sowieso niet. Om toch enig soort van voldoening te krijgen, besloot ik Assassin’s Creed (AC) te gaan spelen. Of AC een plekje in de gamegeschiedenis verdient, lees je nu aan de hand van drie simpele vragen.

Waar gaat het verhaal over?

Het verhaal gaat over een man genaamd Desmond die in een machine stapt en met behulp daarvan in de huid kruipt van één van zijn voorvaderen. Desmond kruipt in de huid van voorvader Altaïr, een assassin die lid is van één of ander assassinsclubje. Dit clubje is niet echter niet blij met Altaïr. Altaïr is namelijk een arrogante klootzak, maar erger nog is dat hij de drie belangrijke assassins-geboden heeft gebroken tijdens een missie. Altaïr wordt gedegradeerd en gestript van al zijn vaardigheden en wapens. Hij krijgt echter nog wel een kans, maar moet dan wel aan de onderkant van de assassins-ladder beginnen. Als speler krijg je gaandeweg het avontuur meer wapens en steeds meer vaardigheden. Een welbekende formule uit de gamesindustrie, maar wel eentje die klaarblijkelijk werkt.

Waarom is AC goed?

De wereld die door Ubisoft is geschapen is werkelijk fantastisch: de historische wereld van AC is bruisend en voelt authentiek aan. Toen ik door de steden liep, had ik telkens het gevoel: jah, zo zag het er vroeger uit. De steden zien er dus grafisch fantastisch uit en ze leven ook echt. De omgevingen zitten namelijk bomvol mensen die allemaal een bestemming hebben en iets te doen hebben. Echter, daar blijft het ook bij qua sterke punten. De presentatie van de game is de sterkte punt van AC en vanaf hier gaat het bergafwaarts. Als ik nog één pluspuntje moet noemen, dan is dat het hoofdpersonage Altaïr. Hoewel ik hem eerder een arrogante klootzak noemde, is het wel een personage met wie een gamer zich graag identificeert en dus graag onder de knoppen neemt. Oooh, wacht. Ik vergeet nog iets. Het gevechtssysteem zit ook wel lekker in elkaar en de animaties die je daarbij te zien krijgt, ogen lekker bruut.

Waarom is AC slecht?

Ik vertelde net waarom AC goed was. Het viel misschien op dat ik niet zo heel veel goede punten noemde, behalve dat het qua presentatie, vechten en uiterlijk wel snor zat. De vraag is dan: wat mankeert er aan de game? Ten eerste laat de besturing te wensen over; ik had nooit echt het gevoel dat ik onze Assassin goed onder controle had. Vaak klom ik op dingen waar ik niet op wilde klimmen of juist andersom. Omdat de game zichzelf eigenlijk bestuurt en jij alleen een richting opduwt, is het wel een toegankelijke game, maar wel eentje waar je toch wenste dat je meer zelf dingen mocht doen. Ten tweede: ik ergerde mij aan de NPC’s in de game. Zij vullen de steden waar jij doorheen loopt, maar spuien constant met dezelfde stem dezelfde regels tekst. Echt om gek van te worden! Helemaal bij die bedelaars die je ook nog voor de voeten gaan lopen en constant lopen te zeiken om geld. Ik moest mij echt beroepen op mijn zelfbeheersing toen een bedelaar voor de 10.000ste keer mij in de weg liep en hetzelfde zinnetje opdreunde. Ten derde zijn de missies erg herhalend, repetitief, hetzelfde, en nog meer herhalend dan repetitieve herhaling. Zelfs werken aan een lopende band biedt nog meer afwisseling dan het spelen van AC. Het ergste is nog dat de game pretendeert veel keuzemogelijkheden te hebben, maar het komt allemaal op hetzelfde neer. Na een tijdje was ik de herhalende missies zo zat, dat ik mijzelf moest dwingen om verder te spelen. Niet bepaald een teken van een goede game, dacht ik zo. Toen ik ook nog vast kwam te zitten, kwam de laatste druppel die de emmer deed overlopen. Ik moest iets doen, maar wist niet wat, maar toen wel weer, namelijk het volgende: ik deed de game uit, deed hem in zijn doosje en besloot het toen nooit meer te gaan spelen. Gelukkig kostte het spel mij maar 17 euro en had ik er niet de volle mep voor betaald.

Wat ook niet werkt is het verhaal. Wacht, dat zeg ik verkeerd: het verhaal werkt wel, maar echt interessant was het niet, zo ervoer ik het tenminste. Ik had namelijk geen idee waar het verhaal over ging; het was langdradig en ik raakte snel de draad kwijt. De cutscènes – eigenlijk meer dialogen – waren ook niet interessant en daardoor boeide het mij allemaal niet meer. Ik ging er gewoon vanuit dat er een groot complot was en dat ik wat luitjes moest vermoorden; meer hoefde ik niet te weten. Overigens, het gegeven dat ik uit de toekomst kom en dat ik eigenlijk mijn voorvader bestuur, sprak mij totaal niet aan. Het begin was daarom ook meteen een teleurstelling. Ik had een historische game verwacht en dat futuristische sausje voelt aan als stijlbreuk. Ubisoft had daarom het futuristische aspect van mijn part door de wc mogen spoelen.

Conclusie en beoordeling

AC is een game met een geweldige, authentieke levendige wereld. Jammer genoeg laat de gameplay op vele fronten te wensen over. Het is een beetje als een drol verpakt in een hele mooie verpakking. Het ziet er allemaal mooi uit en de presentatie maakt het geheel veelbelovend, maar als je in het geheel duikt, vind je dus shit en ben je teleurgesteld over de stinkend, rottende inhoud. AC laat het dus enorm afweten op gebied van gameplay. Dat is een kwalijke zaak, want daar draait het uiteindelijk allemaal om bij een videogame.
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Levendige wereld
 • Altaïr
 • Vechtsysteem
 • Minpunten
 • Eentonig
 • Herhalend
 • Repetitief
 • Eentonig
 • Saai

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Is dat in-game? Echt prachtig !!!

 • Dus hoe meer je betaald, hoe sneller je rijdt??? GOEIE ONTWIKKELING ZEG!

 • wiiiiiiiiiiiiii!

 • JAAAAAAA

 • Dan hadden ze net zo goed de complete F1 line up er in kunnen zetten. De F1 rechten liggen toch bij Sony dus waarom niet

 • Jesus komen ze hier ook nog is aanzetten met dit bericht. Maar wel gaaf

 • Liggen de F1 rechten nog steeds bij Sony? Ik dacht dat EA de rechten voor volgend seizoen had. Kzal me vergissen zeker.

 • lol ik dacht dat Ferrari merk rechten duur was en dus steeds niet in Gran Turismo zat. Of alleen deze F1 wagentje ? :')

 • Wow very nice. Die van McLaren vonk persoonlijk wel mooier, spijtig dat die er niet bij zit :)

 • damnn wat een mooie game O_o !

 • @ RAVEN  in-game credits, geen echt geld dus. Het is toch vrij logisch dat de snellere auto's in een spel meer geld kosten…?

 • Damn, ingame…………………………..  toch wel ff anders van Mario Cart ;-)

 • 27 te downloaden en 28 in de winkel.. vrijdag is meestal de dag dat er games uit komen.. niet zaterdag.

  maar goed 2mil credits schijnt nogal veel te zijn.. als je bedenkt dat je met een echt goeie race maar 20.000 cradits krijgt..  @hiroko: in proglogue zelf zitten al 5 verschillende ferrari's voor zover ik weet.  Ferrari

  512BB ('76)

  599GTB Fiorano ('06)

  F2007 (F1, '07)

  F40 ('92)

  F430 ('06)  http://www.gtplanet.net/


 • Geil. Gewoon geil.

 • Ik ga mee met Jur…

 • Yep Maxcre8 je hebt gelijk over die Ferrari's. Hopelijk zit de complete F1 line up in GT5 zelf.

 • dit heeft niks met de F1 rechten te maken. Ze gebruiken nu alleen de wagens en die zijn van de teams zelf. zodra ze de circuits zouden maken en de competitie dan pas heb je die rechten nodig. en inderdaad heeft sony die niet meer. was te duur en hebben dus niet verlengd.

 • @lazylen

  @gt3luke  Nee de rechten liggen niet meer bij Sony, dus de complete line-up is uitgesloten. Of ze moeten er auto's van 2006 in gaan stoppen, want die licentie heeft Sony nog wel. Daarom zaten er ook geen 2007 auto's in F1 Championship Edition. Niemand heeft de rechten voor 2007 gekocht en voor 2008 is er ook nog niemand die officieel een bod heeft gedaan omdat de startprijs voor die rechten te hoog is.  Deze licentie heeft Polyphony gewoon bij Ferrari gekocht, net als de rechten voor die andere Ferrari's. Net als je een tijdje geleden een BMW F1 wagen in DTM RaceDriver had zitten. • Dan moeten ze maar bij de F1 teams zelf langsgaan.

 • Dat zou kunnen, maar je mag het kampioenschap niet gebruiken en je kan niet alle circuits krijgen, want een heel hoog percentage is eigendom van Bernie ecclestone die ook eigenaar is van de F1.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren