1. Battlefield: Bad Company (PS3)

Battlefield: Bad Company (PS3)

Het is donker, ik sluip door de bosjes. Plots zie ik een paar vijanden het enige huisje in de omgeving ingaan. Terwijl ik verder sluip bedenk ik hoe ik ze uit zal schakelen. Zal ik stiekem via de achterdeur komen en ze één voor één neerschieten? Zal ik het huis omver rijden met een tank? Of zal ik met mijn granaatwerper het gebouw met de grond gelijk maken? Nog voordat ik een besluit had genomen renden mijn domme maten van de Bad Company richting het huis en maaiden de vijanden neer... Zo kan het dus ook.

De laatste jaren zagen we de ene na de andere Battlefield game verschijnen. Telkens gericht op de PC en gefocust op de Multiplayer. Het zou dus langzamerhand tijd worden dat de BF-serie ook eens een goede SP heeft. Gelukkig hebben EA en DICE naar ons geluisterd want ontwikkelaar DICE heeft met Battlefield: Bad Company een totaal andere wending genomen. Waar eerder altijd meer werk werd besteed aan de online actie zit er deze keer een "goede" singleplayer in. Ook heeft BFBC een heel andere sfeer dan de andere Battlefield games, waar de vorige delen om serieuze oorlogsvoering draaiden zit het spel ditmaal vol met hilarische tussenfilmpjes.

Haggard en Sweetwater spelen steen-papier-schaar tijdens de instructies.

De Bad-Company

Dit is de eerste game in de Battlefield franchise, die over een uitgewerkte singleplayer beschikt. De vorige Battlefield games hadden ook wel een singleplayer, maar die waren niet echt spectaculair te noemen. In Battlefield: Bad Company speel jij Preston Marlowe, die na een ongelukje in het leger naar de Bad Company is overgeplaatst. In de B-Company wordt al het uitschot van het leger geplaatst en zij worden voor de gevaarlijkste missies gebruikt. Want als iemand sterft, is hij toch zo weer vervangen. In jouw team zitten: Sarge, Sweetwater en Haggard. Sarge is de baas en een saaie beer zonder humor. Sweetwater is de stilste maar toch de slimste van de vier. En Haggard, tja, is de domste van het stel maar heeft echt geweldige humor. Als je kennis hebt gemaakt met je drie maten start de game als je nog missies uitvoert voor het Amerikaanse leger. Tijdens een missie vinden ze goud. Ze besluiten het leger van de Legionnaire te volgen omdat ze hebben vernomen dat zij in goudstaven worden uitbetaald. Nadat Haggard bijna een nieuwe oorlog ontketend is het Amerikaanse leger boos en zijn ze op zichzelf aangewezen. Dan is de keuze niet moeilijk en gaan ze achter het goud aan.

Tss, net paintball.

De strijd zelf

Tijdens de missies zul je in veel gevechten verzeild raken. Helaas wordt de moeilijkheidsgraad hiervan wel beperkt. Dat komt vooral doordat er niet wordt gewerkt met checkpoints maar met spawnpoints. Het jammere hieraan is dat als je in BFBC een paar soldaatjes neerschiet om vervolgens zelf dood te gaan je niet weer de zelfde mannetjes moet doden. Hierdoor is het wel erg makkelijk.

Het wordt je zelfs nog makkelijker gemaakt door de wonderspuit: "De Auto-Injector". Hoewel je hiermee vaak je leven zult redden is dit nogal makkelijk en onrealistisch aangezien je hem onbeperkt kan gebruiken. Het is dus nodig om het een beetje slim aan te pakken: Je valt aan, je verschuilt je achter een muurtje, wat erg moeilijk is doordat je niet kunt liggen(!), om vervolgens jezelf weer een shot van de spuit te geven die je gezondheid weer terug naar 100 brengt.

Wat wel erg realistisch is is dat je jezelf in een goede positie kan brengen door het sandbox-principe van de game. Want je kan namelijk zelf bepalen hoe je van A naar B gaat. Vaar je met een boot om het land heen en ga je weer aan wal waar je moet zijn? Pak je een tank en rijd je aan één stuk door naar punt B? Of ga je toch met een golfkarretje en schiet je elk dorpje dat je tegenkomt naar de filistijnen terwijl je zoekt naar nieuwe wapens en goud? Alles kan in Battlefield: Bad Company. Mede doordat je veel voertuigen tot je beschikking hebt zijn er duizenden manieren om de vijand te naderen.

Waar het sandbox principe goed uit de verf komt ben ik wat minder te spreken over de A.I.. Want de tegenstanders kun je ronduit dom noemen. Je kunt een tegenstander nooit besluipen doordat ze niet reageren op wat ze zien, maar doordat ze reageren als je in een bepaald gebied rondom hen komt. Hierdoor krijg je soms rare acties, wanneer je bijvoorbeeld een stad nadert. Jij ziet met je sniper de vijanden allang maar zij zien je pas als je hen nadert. Dit geeft je dus de mogelijkheid de nietsvermoedende vijanden heel gemakkelijk uit te schakelen.

Wat een fantastische explosies!

Totale Destructie!

Toch is de grootste toevoeging de vernietiging van de omgeving.

Iedereen die ooit een shooter heeft gespeeld kent de zwarte vlekken die een granaat achterlaat en iedereen die ooit een Battlefield game heeft gespeeld wist natuurlijk al dat die games vol zitten met explosies en luchtbombardementen. Maar deze keer heeft DICE het nog grootser aangepakt. Nu kan ook de omgeving voor 90% vernietigt worden. De granaat die eerst zwarte plekken achterliet zal nu echte ravage aanrichten en muren wegblazen. Hierdoor dient een huis niet langer als een veilige schuilplek. Op deze manier kun je dus ook je eigen deuren creëren en kun je zielige vijanden die zich niet durfen te tonen met een goedgemikt schot van hun dekking ontnemen. Ook nog eens mooi is dat je veel wapens tot je beschikking hebt, waaronder een soort van telefoon waarmee je bombardementen kunt oproepen. Ook heb je raketten waardoor het mooie huis in slechts één seconde (bijna) helemaal is verwoest. Waarom zei ik "bijna" in de vorige zin? Nou, zoals ik net al heb gezegd is ongeveer 90% van de omgeving verwoestbaar. Maar dus door die 10% kunnen huizen niet helemaal instorten en blijven de pilaren waarop het steunt altijd intact.

Beeld en Geluid

Natuurlijk horen er bij een game als Battlefield: Bad Company een goede grafische prestatie en vette geluidseffecten. Hoewel het grafisch geen nieuw standaard zet kan BF:BC zeker mee met de concurrentie.

Want de landschappen lijken erg realistisch en de meeste dingen zijn tot in de details uitgewerkt. Maar misschien wel het allerbeste aan de hele game is het geluid. Wow wat klinkt deze game goed! Want explosies klinken bijvoorbeeld briljant! Met een goede surroundset zul je versteld staan van het geluid van het geweervuur en de explosies. Ik weet niet hoe het in het echt klinkt, maar ik durf te wedden dat het erg lijkt op wat ik heb gehoord in de game!

Ook zijn er tanks aanwezig in de verslavende multiplayer!

De Multiplayer

Natuurlijk heeft Battlefield: Bad Company ook een multiplayer(die best verslavend is). Hierin draait het om de mode Gold Rush. De 24 man waarmee je online speelt worden in twee teams van twaalf ingedeeld. Namelijk de aanvallers en de verdedigers. In de mode behoor je als aanvallend team jacht te maken op de kisten goud van het verdedigende team. Als verdediger moet je proberen te voorkomen dat de aanvallers dit doen. Dit lijkt vanuit aanvallend opzicht erg makkelijk, maar ze hebben maar een bepaald aantal respawns. Per level hebben de verdedigers een aantal bases waarin ze de goudkisten verdedigen. Wanneer de aanvallers alle kisten in die basis weten te vernietigen verplaatst de strijd zich automatisch naar een volgende basis en moeten de verdedigers zich terug trekken om daar het goud te verdedigen. Hierdoor blijft de MP erg vlot en wordt het telkens moeilijker voor de aanvallers omdat het gebied steeds groter wordt. Om die afstand steeds te overbruggen heb je de keuze uit een grote hoeveelheid voertuigen. Afhankelijk van het level heb je de beschikking over luchtverdediging, wapens die tanks kunnen uitschakelen en soms zelfs heli's. Als laatste wil ik je wat vertellen over het respawnen. Want er zijn namelijk een aantal mogelijkheden om dat te doen. Je kunt kiezen om bij de basis te respawnen of bij je squad. Bij de squad kan het soms nog best link zijn omdat ze vaak net in een gevecht zitten. Dus is de kans best groot dat je gelijk weer sterft als je er net bent.

Conclusie en beoordeling

DICE heeft met Battlefield: Bad Company goed werk geleverd. Want de game beschikt over een goede campaign met een leuk verhaal. Wel is te merken dat ze voor een minder realistische aanpak hebben gekozen, dit merk je door o.a de auto injector. Ook heeft het een verslavende MP. Maar wat me vooral bij zal blijven zijn het geweldige geluid en de fantastische humor!
8,3
Score
83
Score: 85
 • Pluspunten
 • Totale destructie
 • Singleplayer is leuk...
 • Humor
 • Geluidseffecten
 • Kan grafisch goed meekomen
 • Verslavende Multiplayer
 • Minpunten
 • A.I. is belabberd
 • Maar kan op veel punten beter
 • Soms teveel van hetzelfde
 • Wel erg gemakkelijk

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Indy is vet, LEGO is vet; Kom maar op!

 • Marion zit ook in KOTCS he. :P Maar vet spelleke in ieder geval!

 • vet spel maar kga hem niet halen . Kvindt lego star wars vetter

 • Indy is cool, dus voor mij deze game:D!

 • vet ;)

 • Ik snap het concept LEGO niet helemaal, ik zie liever normale karakters

 • Relax

 • Lijkt me een leuke game.

 • Lijkt me geen 60 euro waard.

 • Hopelijk logt het dan niet voor de volle mep in de winkels… ;)

 • mensen budget bak wacht gwn tot iemand hem terug brengt dan is die voor 35€ voor mij

 • LEGO games blijven vet!

 • deze games zijn inderdaad erg vet :) kheb lego star wars vet veel gespeeld met vrienden enzo

 • budgettitel voor mij idd. Maar wel leuk!

 • Dit wordt gewoon weer een leuk legospel!:) Budgetbakkertje weliswaar, maar toch :D.

 • Ik speel toch liever een gewone game want dat hele LEGO concept trekt mij niet echt.

 • Ben er helemaal klaar voor!!!

  En inderdaad, hoe oud je ook bent, het blijft heerlijk om met Lego te spelen. Ben ook blij met mijn eerste aanstaande zoon… ongegeneerd legoën :P

 • Niets voor mij.

 • niets voor mij

 • Leuke budgetbak titel XD

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren