1. Killzone 2 (PS3)

Killzone 2 (PS3)

De eerste trailer van Killzone 2 bracht de nodige commotie met zich mee. De beelden bleken niet in-game te zijn en men ging twijfelen of de PS3 wel echt mooie graphics op het scherm kon toveren. Ontwikkelaar Guerrilla Games zou immers nooit in de buurt kunnen komen van wat ze in deze eerste trailer hadden laten zien. Na vier jaar hard werken is de game eindelijk uit, maar is het ze gelukt de beruchte trailer te evenaren?

Killzone 2 is het vervolg op de originele Killzone en Killzone Liberation. Het verhaal gaat door waar deze spellen ophielden. Na een inval van de Helghast op de planeet Vekta en de diefstal van een nucleair wapen, ga jij, Tomas Sevchenko, een soldaat van Interplanetary Strategic Alliance, naar Helghan, de planeet van de Helghast, om hun leider Scolar Visari gevangen te nemen. Eenmaal daar aangekomen blijkt dat echter niet zo makkelijk; Helghan is een droge en onvergeeflijke woestenij, en de Helghast zijn niet bereid zich zomaar over te geven. Toegegeven, het is niet het meest originele verhaal, maar het doet wat het moet doen en gooit er tegen het einde nog even een leuke twist in. Daarbij zullen de geweldige speeches van Helghast-leider Visari, ingesproken door acteur Brian Cox, je nog een tijdje bijblijven.

Je krijgt geen moment rust en de brute actie houdt je voortdurend op het puntje van je stoel. Je moet onder andere een plein overnemen en deze vervolgens verdedigen tegen vele Helghast, mortieren uitschakelen, tanks vernietigen met een gigantische mech en heel veel dingen opblazen. De kogels vliegen je om de oren en naar beschutting zoeken is van levensbelang, vooral op de hogere moeilijkheidsgraden. Maar zelfs als je achter een muurtje zit ben je niet veilig voor de Helghast. Ze zullen granaten gooien totdat je achter je beschutting vandaan komt, en als ze zelf onder vuur genomen worden zullen ze een schuilplaats opzoeken. Hun reacties voelen nooit scripted aan, en ze reageren realistisch op jouw strategie. Ook op de normale moeilijkheidsgraad maken ze het je niet gemakkelijk. Helaas zijn jouw maten het grootste deel van de tijd niet zo slim. Ze staan vaak in de weg en je zal ze in de rug moeten slaan om verder te kunnen komen. Ook gaan ze vaak dood, wat vervelend kan zijn in grote gevechten, aangezien je dan naar ze toe moet rennen om ze te helpen. De singleplayer is verdeeld in missies en je kan elke missie herspelen wanneer je dat maar wilt, wat handig is om verschillende dingen te verzamelen of een van de vele trophies te behalen.

Killzone 2 speelt zich dan wel in de toekomst af, de meeste wapens lijken op wapens van het heden. Standaard wapens zoals de assault rifle, shotgun en sniper rifle zitten allemaal in de game. De besturing is in het begin nog een beetje wennen, want het richten gaat iets langzamer dan in de meeste shooters. Dit geeft je meer het gevoel dat je een wapen vasthoudt, in plaats van een plastic prul. Maar met een beetje oefening kan je binnen een korte tijd headshots maken en die vervelende Helghast het leven zuur maken. Ook het herladen van je wapen duurt veel langer dan in de meeste shooters, dus wees voorzichtig met je ammunitie, anders zal het je vele malen je leven kosten.

Maar genoeg over de singleplayer, de multiplayer is de modus die je het meest zal spelen. Ook deze modus zit vol met actie en houdt je de hele tijd bij de les. Je kan kiezen uit een paar verschillende klassen met elk hun eigen vaardigheden en wapens. Zo kan de sniper onzichtbaar worden en kan de engineer een geschutskoepel plaatsen. Op den duur kan je de verschillende klassen met elkaar combineren wat voor leuke en unieke klassen kan zorgen. De missies zijn redelijk standaard; Search & Destroy, Team Deathmatch, Assassination, Search & Retrieve en Capture & Hold, het zit er allemaal in. Om het geheel wat op te fleuren heeft Guerrilla Games nog een leuk systeem toegevoegd; je kan in een match verschillende missietypen achter elkaar spelen. Zo kan een Team Deathmatch ineens overgaan in Search & Destroy. Dit voorkomt dat je je gaat vervelen en geeft het verliezende team een kans om terug te komen. De maps, klassen en wapens zijn over het algemeen goed gebalanceerd, met een enkele uitzondering daargelaten. Zelden worden matches echt oneerlijk en voor elke situatie is wel een oplossing. Zo kan een goedgeplaatste spawn-granaat het tij keren, waardoor de uitslag van een match nooit helemaal vast staat.

Online is het vaak een hectisch slagveld waarbij de kogels en granaten voortdurend door de lucht vliegen. Het heeft weinig nut om een hele match op dezelfde plek te zitten, en zelfs op de grotere maps kan je een confrontatie met je tegenstander niet vermijden. Ook moet je altijd voorzichtig zijn in kleine kamertjes, want voor je het weet heb je een vijandelijke shotgun in je gezicht. Die shotgun is dan ook gelijk een minpunt van de multiplayer. De ene keer kan je er op grote afstand headshots mee uitdelen, en de andere keer lukt het na drie schoten nog steeds niet om iemand op een meter afstand te doden. Ook de rocket launcher zorgt voor problemen. Deze wordt te vaak gebruikt op de korte afstand, wat meestal resulteert in jouw dood, maar ook de dood van de schutter. En daar schiet niemand iets mee op. Gelukkig heb je de mogelijkheid om verschillende wapens en klassen uit te schakelen tijdens een match.

De manier waarop Killzone 2 gepresenteerd wordt is fantastisch. Weet je nog dat filmpje waar ik het over had in het begin van mijn review? Guerrilla Games heeft dat filmpje niet alleen geëvenaard, maar in sommige opzichten zelfs overtroffen. Alles ziet er werkelijk fantastisch uit, van het opwaaiende zand, tot de vlaggen die met de wind mee wapperen. Door alle brute actie mis je waarschijnlijk veel grafische details, dus nadat je een gevecht hebt gewonnen, loont het om even rond te kijken. De Helghast reageren realistisch op elke kogelinslag; ze zullen naar hun schouder grijpen als ze daar geraakt zijn en zullen struikelen als je ze in hun benen schiet. De regen, het metaal, de inslagen van verschillende kogels op verschillende muren, het ziet er allemaal uit zoals het eruit hoort te zien. Daarbij scheppen de graphics samen met de muziek en sound effects een geweldige sfeer. De herlaadanimaties van je wapen zijn een genot om naar te kijken en de wapens zelf zien er ook fantastisch uit. Helaas zijn de vijanden niet erg gevarieerd, het zijn voornamelijk dezelfde mannetjes met rode ogen, met iets andere kleding of andere wapens, maar dat is maar een kleine smet op het voor de rest fantastische geheel.

Conclusie en beoordeling

Killzone 2 brengt dan wel geen revolutie teweeg, het is wel een van de beste spellen in het FPS-Genre. De singleplayer zit vol actie en de multiplayer is zowat het beste wat je kan krijgen in het genre. De graphics zijn de nieuwe standaard en creëren een geweldige sfeer. Je zal je weken, zo niet maanden met deze game gaan vermaken. Helaas weerhouden de in het begin wat onwennige besturing en een klein probleempje met de multiplayer deze game van een perfecte score.
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Brute actie
 • Toffe graphics
 • Sterke online multiplayer
 • Minpunten
 • Besturing is even wennen

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Nieuwe maps!!

  Moet zeggen dat ik de packs zelf nog niet heb. Kreeg van aardig wat mensen te horen dat dit het niet waard was.

  Toch heb ik na al deze tijd rond gelopen te hebben op de goede oude maps zoals Narrows en Construct wel weer zin in iets nieuws.  De screens van Avalanche zien er goed uit.  Denk dat ik deze, en de 'oude', pack toch ook maar eens ga kopen :)
 • Mwah, vind er niet zo heel veel aan

 • het oude pack daar zou ik geen mspoint meer aangeven

  zal toch bijna gratis worden

  en voor de nieuwe ga ik even wachten op reacties om te zien dat het wel de moeite is om ze direct te kopen

  want ik ga ervan uit dat deze na verloop van tijd ook wel gratis zullen aangeboden worden

 • Lijkt een beetje op die map uit deel 1, ben de naam even kwijt, maar hij was ook ontzettend groot en heul veul sneeuw en ijs!

 • Ben benieuwd of ik hem weer zal oppakken voor deze map pack…

 • Niet het geld waard. Gewoon even veel geduld hebben. (moet lukken met GTA IV opkomst). Tegen de tijd dat je GTA IV uit gespeelt heb, is de pack ook weer gratis :P

 • sidewinder bedoel je? Daar kon je echt een tijdje wandelen voordat je iemand tegenkwam.

 • wie zegt dat het het geld niet waard is hoe kanje dat nu al weten er moet zoiezo nog 1 map bijkomen in de legendary pack en mss moet je wel eerst ff op bungie naar de andere screens kijken.

  maar na de ervaring van het niet kopen van de 1e pack ga ik deze gelijk kopen

 • waarom moet je in godsnaam geld betalen voor nieuwe maps?

  je betaalt toch al voor de game,de xbox,xbox live?

  dowloadable content moet ff gratis worden

  stelletje geldwolven

 • Dat level zit toch ook in Halo 1?

 • Volgens mij is het weer zo'n groot en open level, daar heb ik helemaal niks mee…

 • Sidewinder uit halo 1.. maar ik wil lockout uit halo 2 verdomme!

 • Rat Race uit Halo 1 zorgde altijd voor veel plezier :) Die mag wel eens terugkomen!

 • Blood gulch must return!!!!

 • ok deze is wel een goede toevoeging. zoveel gespeeld deze map:)

 • preben

  het oude pack daar zou ik geen mspoint meer aangeven

  zal toch bijna gratis worden  Hij mag dan wel gratis worden, maar als de maps mij bevallen wil ik hier wel wat geld aan uit geven. Al zijn ze best wel duur… (naar mijn mening)


 • Nah

 • Mooi! Wel jammer van die kosten elke keer.

 • ok Jeero, misschien dat ik deze maps ook wel koop

  maar als de oude volgende maand al gratis worden dan kan ik daar wel nog even opwachten….

 • ziet er beestig uit je kan ook bij bungie.net kijken.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren