1. 2019: Ook onze vaste IG-members kijken terug

2019: Ook onze vaste IG-members kijken terug

Samengesteld door IG-members

Ongeveer een jaar geleden keken we vooruit naar wat het jaar 2019 voor ons te bieden zou hebben. That Mr. Awesome en Luigi1985 vinden het nu het tijd om terug te kijken naar het jaar en dat doen we met grotendeels dezelfde IG-leden als een vorig jaar. Welke voorspellingen zijn uitgekomen? Hebben de diverse games waar we naar uitkeken hun verwachtingen waargemaakt, of zijn ze überhaupt al verschenen? In ieder geval werkte de glazen bol niet bij iedereen even goed.

Meta_Coola

De game waar ik heel erg veel naar uitkeek in 2019 was Kingdom Hearts III, en op de vraag is je verwachting over deze game waargemaakt is het antwoord; “Ja zeer zeker.” Ze hebben de gameplay nagenoeg hetzelfde gelaten zoals het in deel één en twee was, maar wel zo getweaked dat het allemaal wat vloeiender speelt dan voorheen en grafisch is het echt heel erg mooi en was het wederom heerlijk om door al die Disney en Pixar werelden heen lopen.

Vorig jaar zei ik dat ik hoopte dat Kingdom Hearts III het vage maar interessante verhaal tot een epische conclusie zou gaan brengen, en oh boy wat een epische conclusie was dat zeg. Halverwege het verhaal speelde de game al met mijn emoties, maar op het einde deden ze er nog even een truck lading boven op. Dat einde was echt zo episch en de eindbaas was echt mega intens. Daarnaast was het einde niet alleen episch maar op het einde werd het vage verhaal toch wel erg duidelijk. Dus ja, de verwachting die ik had voor deze game is volledig waar gemaakt. Maar ondanks dat het de verwachting heeft waargemaakt is het toch niet mijn GotY geworden, welke game dat wel is geworden ga je binnenkort achter komen.

Luigi1985

Mijn voorspellingen zijn in de verste verte niet uitgekomen. Metroid Prime 4 is voorlopig uitgesteld en The Last of Us 2 komt pas komend voor jaar uit. Luigi’s Mansion 3 kwam dit jaar wel uit en die viel me eerlijk gezegd een klein beetje tegen. Natuurlijk was het een ruime voldoende: de game zat boordevol innovatieve ideeën en kende de nodige humor, maar er zat vrijwel geen enkele uitdaging in en op het eind vond ik het ook wel mooi geweest.

Eigenlijk vond ik 2019 sowieso een minder gamejaar. Veel spellen, zoals ook bijvoorbeeld Astral Chain en Link’s Awakening waren gewoon niet zo goed als ik gehoopt had. Met Super Mario Maker 2 heb ik me overigens wel maanden vermaakt en mijn onlangs gestarte sessie met Ori and the Blind Forest belooft ook heel veel goeds. Echter is Cuphead voor mij de enige game die er met cup en schouders bovenuit stak (badum tss). Het spel heeft me tot het uiterste gedreven, maar ik heb alle levels weten te halen en dat voelde goed. Geweldig spel!

That Mr Awesome

Toen ik vorig jaar rond deze tijd uitkeek naar 2019 had ik het vermoeden dat het voor mijn gamesmaak wel eens een erg lekker jaar kon worden en dat heeft het deels waargemaakt. Zo waren Gears 5 en Borderlands 3 heerlijke vervolgen waarin ik nog veel meer tijd kwijt kan. En met Control en Sekiro staan nog twee toppers bovenaan m'n lijstje waar ik de kerstvakantie nog mee in ga. Dé game waar ik naar uitkeek, het vervolg op Ori, is echter doorgeschoven naar vorig jaar.

Waar ik dit jaar voornamelijk veel plezier uit heb gehaald is door het níet spelen van een game. Ik heb voor het eerst sinds jaren FIFA afgezworen. In plaats van eindeloze potjes Ultimate Team spelen waar ik eigenlijk hartstikke klaar mee was, had ik zo lekker veel tijd om in andere (meer verhalende games) te steken. Die kwamen voornamelijk uit Gamepass, de service die dit jaar mijn speelgedrag echt heeft veranderd. Het ontdekken van titels die je normaal links zou laten liggen, levert vaak genoeg heel veel plezier op. Op naar 2020!

The Decider

De game waarnaar ik het meest uitkeek, was Anno 1800. Tevens de game die ik geen moment heb aangeraakt. Mijn pc verloor zijn kracht en heel 2019 stond voor mij in het teken van de Switch. Wat heb ik daar on-ge-loof-lijk veel op gespeeld in het jaar waarin ook nog eens mijn tweede dochter is geboren. De game die daarin het meeste rondjes heeft gedraaid is Civilization VI. De grootste teleurstelling was uiteindelijk toch Fire Emblem: Three Houses. Deze game is niet slecht, by far… Maar ik had op zo ongelooflijk veel meer gehoopt.

Civilzation 6

Blasterjackson

Ik kan me nog goed herinneren wat ik bijna een jaar geleden schreef. Kingdom Hearts III zou niet zo teleurstellen als dat Final Fantasy XV had gedaan. Er zou zelfs een kans zijn dat het onze verwachtingen zou overtreffen! Maar zo is het spijtig genoeg niet gelopen.

De dingen die mij enthousiast maakten in mijn pre-release hands-on staan nog altijd: vlotte combat en visueel imponerende wereld die niet zouden misstaan op het witte doek. Het verhaal, in mijn opinie het belangrijkste aspect van de serie, kon echter niet meekomen. Niet enkel was het ontzettend voorspelbaar, maar het had geen noemenswaardige hoogtepunten die ervoor zorgen dat de game mij over tien jaar nog bijblijft, iets wat ik wel kan zeggen van de meeste andere delen in de serie. Het lijkt er dus spijtig genoeg echt op dat de ontwikkelteams van Square Enix hun magic touch verloren zijn in het afgelopen decennium.

Barton

Eind vorig jaar, omtrent deze tijd, schreef ik een stukje over een game waar ik ontzettend naar uitkeek en waarvan ik hoopte dat die dit jaar zou verschijnen. Maar helaas, Cyberpunk 2077 is er nog niet. We weten inmiddels wel dat de game op 16 april 2020 moet verschijnen - als de release niet wordt uitgesteld - en ik ben nog altijd onverminderd positief.

The Witcher 3 en de beide DLC's waren briljante stukjes digitale entertainment. Mijns inziens zelfs baanbrekend op het gebied van verhaalvertelling en het creëren van een levendig en uniek universum. Iets wat menig RPG-ontwikkelaar heeft proberen te evenaren, maar wat altijd als een slappe poging of 'mislukte kopie in een ander jasje' voelde. Dus dan moet ontwikkelaar CD projekt RED die klus zelf maar weer klaren. Opdat ik mij medio april weer als een kind in een snoepwinkel kan voelen
Cyberpunk 2077 Wallpaper

Dit artikel delen

Over de auteur

Luigi1985 Houdt van typische Nintendogames als Super Mario, Metroid en Zelda en speelt ook graag spannende games als Bloodborne, The Last of Us en Resident Evil.

Reacties

 • ontzettend cool artikel! Bedankt :)
 • Leuk om te zien dat meningen zo kunnen verschillen.

  Naast het schrijven van m'n eigen artikel, vond ik het ook weer een waargenoegen om hier aan mee te werken.
 • @Meta_coola

  Indeed, al had ik dat al opgemaakt uit je solo-artikel ;)
 • @blasterjackson


  Ik had eigenlijk verwacht dat ik wat langer bezig zou zijn met mijn solo artikel, maar die ging toch rapper dan ik dacht. (en dan ook nog eens met een andere GotY dan een aantal mensen dachten :P)

  Overigens erg jammer dat de game voor jou de verwachtingen niet heeft waar kunnen maken.
 • @Meta_coola
  heb je solo artikel niet gezien maar ik weet bij voorbaat zeker dat dat bij jou DS is.
 • @xevulutionx

  Dan moet je toch echt naar mijn solo artikel gaan. Want je zit er net naast.
 • @Meta_coola
  Dat had ik niet verwacht. Waar is je solo artikel te vinden? Ik kijk er dan overheen wellicht.
  *edit gevonden!
 • Tof weer guys!
 • Thanks voor de reacties tot dusver. De credits gaan voor een groot deel naar that Mr. Awesome, omdat hij dit keer met t idee kwam.

  Vond het uiteraard weer leuk om er aan mee te werken.
 • Yes, hij staat er! Ik was erg benieuwd naar de meningen van de overige members, dank!
 • Gaaf dat jullie weer zo enthousiast mee hebben geschreven! Mooi artikel geworden, thanks Luigi!
 • Sorry, was te laat met aanpassen van mijn stukje omdat t pb-systeem mij geen melding gaf. Oh well.. leuk stukkie jonks ;)
 • Echt super leuk jongens! Toen ik dit binnen zag komen werd ik gelijk blij! Echt tof om dit te zien <3
 • Nou Barton, we weten inmiddels wel beter als het gaat over Cyberpunk.. Daar kijken we beide enorm naar uit, langer dan verwacht helaas :)!

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren