1. 2019 was een matig gamejaar – column

2019 was een matig gamejaar – column

Ik wacht wel op 2020

Het jaar loopt op z’n eind en voordat je het weet zitten we weer aan het kerstdiner (of ‘feestdiner’) en de oliebollen. Dat betekent ook dat we terugblikken op de beste games van het jaar, en wellicht zelfs van het afgelopen decennium. Leuk, maar 2019 laat mij eigenlijk achter met een leeg gevoel. Alsof ik het hele jaar heb gewacht op het fantastische gamejaar dat 2020 lijkt te gaan worden.

Voor mij kwam er een lange tijd eigenlijk weinig bijzonders uit. Kingdom Hearts 3 is niet m’n ding, Resident Evil 2 leek me te eng (recent getest en bewezen) en ik er had gewoon geen zin in om kapotgemaakt te worden in Sekiro: Shadows Die Twice. Metro Exodus was daarentegen verrassend leuk en ook heb ik als solospeler genoten van The Division 2. De manier waarop Ubisoft tegenwoordig bestaande steden nabouwt in games is meesterlijk en in combinatie met een goede lootgrind ben ik er lang zoet mee geweest. Maar niet zo lang om een onuitwisbare indruk op mij te maken.

column

Dat geldt voor bijna alle titels die ik dit jaar heb gespeeld. Life is Strange 2, Borderlands 3, Call of Duty: Modern Warfare, Astral Chain, Pokémon Sword en Shield: allemaal goede tot uitstekende games, maar ze bliezen me niet omver. Het waren voor mijn gevoel ‘achten’ of ‘negens’, maar er was geen meesterwerk dat ik mij nog jaren zal herinneren. In tegenstelling tot de voorgaande jaren, waarin er ieder jaar één of meerdere memorabele games uitkwamen. Life is Strange, The Witcher 3, Uncharted 4, NieR: Automata, Zelda: Breath of the Wild, Celeste en God of War: stuk voor stuk titels die mijn gamesmaak definiëren.

Kijkend naar de genomineerden voor The Game Awards zie ik de verdeeldheid onder gamers ook wel een beetje terug. Er is in tegenstelling tot vorig jaar geen titel waarvan iedereen kan zeggen dat het er met kop en schouders bovenuit steekt. Wordt het Resident Evil 2, een remake? Of Super Smash Bros. Ultimate, een titel die eigenlijk vorig jaar verscheen? Zelfs Death Stranding, dat absurd vaak is genomineerd, is volgens mij voor lang niet iedereen een unanieme topper. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik slechts zeven uur in Death Stranding heb zitten en er eigenlijk nog geen oordeel over kan vellen, dus wie weet kom ik over maand met hangende pootjes bij jullie terug om te vertellen dat het de beste ervaring ooit is.

Of dat gebeurt niet en 2020 veegt de vloer aan met 2019. De line-up voor volgend jaar is namelijk simpelweg absurd. Wat dacht je van The Last of Us 2, de game waar we al jaren geduldig op wachten? Of Cyberpunk 2077, dat – als het niet wordt uitgesteld – een van de meest complexe en indrukwekkende rpg’s ooit lijkt te gaan worden?

column

Alleen al die twee titels geven mij hoop voor 2020, maar er is nog veel meer: Final Fantasy 7 Remake, Ghost of Tsushima, Animal Crossing New Horizons, Ori and the Will of the Wisps, Halo Infinite, Marvel’s Avengers, Watch Dogs: Legion, Doom Eternal en oh, er schijnt ook een Half-Life-game op stapel te staan. Dat zijn slechts de titels die al op de planning staan. Wie weet wat er binnenkort nog wordt aangekondigd. Verschijnt er een nieuwe Batman-game? Komt Zelda: Breath of the Wild 2 uit? Wat hebben Microsoft en Sony qua lanceringstitels op de planning staan voor de Scarlett en PlayStation 5?

Want volgend jaar start ook de nieuwe generatie, met allerlei opwindende ontwikkelingen die daar bij komen kijken. Beide consolefabrikanten organiseren ongetwijfeld een onthullingsevenement waarbij het uiterlijk en de nieuwe features van de consoles uit de doeken worden gedaan. Kortere laadtijden, backwards compatibility, haptische feedback, 4K en 60fps: hopelijk aspecten die de standaard worden.

Cloud gaming, de echte revolutie in gamen, krijgt volgend jaar ongetwijfeld ook meer vorm. Google Stadia verkeert momenteel nog in een soort bètastatus door het gebrek aan games en suboptimale verbindingen, maar zal langzamerhand steeds beter worden. Ook zijn de ogen gericht op Project xCloud van Microsoft, dat de potentie heeft om met een flinke catalogus aan games cloud gaming naar een breder publiek te brengen. Game Pass en xCloud zijn in theorie nu eenmaal een gouden combinatie. En denk aan de andere partijen die een poging gaan doen een Netflix-achtig model neer te zetten, zoals een verbeterde versie van PlayStation Now en EA’s streamingdienst. 2020 wordt veel boeiender dan dit jaar.

column

Wellicht had ik in 2019 ook meer open moeten staan voor nieuwe ervaringen en is het m’n eigen dikke schuld. Door de grote hoeveelheid releases heb ik titels als Sekiro, Outer Wilds en Sayonara Wild Hearts overgeslagen, terwijl het eigenlijk steengoede games zijn. Dat moet ik 2019 wel nageven: er kwamen wel veel games uit.

Maar vrijwel niets wat mij echt bij gaat blijven. Het is natuurlijk zeer persoonlijk of 2019 een goed gamejaar was of niet. Wellicht speelde je de ene na de andere memorabele game dit jaar, en dat vind ik fantastisch voor je. Ik wacht wel op 2020.

Dit artikel delen

Over de auteur

Reacties

 • Ik ben het wel met je eens op basis van de games die ik gespeeld heb.

  Mijn hoogtepunten waren Cuphead (een game die al eerder verscheen voor Xbox) en super Mario maker 2.

  Resident evil 2 was ook wel vet, maar dan ook een 8/8,5.

  Games waar ik erg naar uitkeek: Luigi’s Mansion 3 en Link’s Awakening hebben mij ook niet het wow-gevoel gegeven. Ze zijn wel leuk, maar veel te gemakkelijk en niet echt vernieuwend.

  Kortom, ik heb veel leuke games gespeeld, maar geen meesterwerken. Misschien gebeurt dat nog met horizon, een game van 2017.
 • @Luigi1985

  LM3 en LA gaven me ook geen wow gevoel, dus ik snap je wel. Daartegen is DS voor mij wel de beste game van dit jaar.
 • Het is inderdaad allemaal persoonlijk, maar ik vond 2019 best een goed game jaar. Een echt meesterwerk nee dat misschien niet, maar goed de echte meesterwerken heb je ook niet elk jaar.

  Verder is het natuurlijk ook vooral de persoonlijke smaak.
 • 2019 is voor mij juist behoorlijk goed. Heb sinds jaren niet zo veel games gespeeld, ook al kwamen die ook uit eerdere jaren. Komt door twee redenen: Gamepass is dit jaar echt uitgegroeid tot 'the best deal in gaming', via die service heb ik een hoop gespeeld en ook dingen die ik normaal nooit zou aanschaffen. En ik was dit jaar echt klaar met FIFA, dus dat leverde ook een boel tijd op.

  Sekiro, Control, Borderlands 3, Gears 5, The Outer Worlds… Stuk voor stuk prachtgames waar ik nog veel meer tijd in wil steken. Begin dit jaar dacht ik echter dat ook Ori en misschien ook een nieuwe Arkham game in dat rijtje zouden staan. Dan was het voor mij echt een topjaar geweest. Nu gewoon meer dan goed in mijn ogen :)
 • @That Mr Awesome mooi om te horen!
 • Qua kwantiteit is 2019 inderdaad maar matig. Maar de games die dit jaar zijn uitgekomen, althans de gene die ik heb gespeeld zijn qua kwaliteit bijna perfectie. Voor de portemonnee is dit overigens een perfect jaar, heb maar twee nieuwe games gekocht dit jaar namelijk Kingdom Hearts 3 en Death Stranding.

  Dit betekent wel dat het artikel dat ik nu aan het schrijven ben voor de membercontent van insidegamer.nl dit jaar redelijk kort gaat zijn.
 • Helemaal mee eens, waren eigenlijk geen grote releases van grote franchises.. Ik vond dit wel een heerlijk jaar omdat ik nu eindelijk mijn kilometers lange backlog een beetje kon verkleinen haha volgend jaar wordt echt top. Hoop dat er een nieuwe GTA wordt aangekondigd en dat we meer beelden krijgen van elder scrolls 6.
 • Sekiro maakte veel goed dit jaar. Een eerste playthrough door n From game blijft een bepaalde magie hebben voor mij. Het haalde het niveau van Bloodborne niet, maar doordat je maar één main weapon had was de combat wel beter dan ooit. En ik ben niet eens zo van t ninja gebeuren, heb liever een lompe hamer in m'n digitale klauwen.

  Disco Elysium is voor mij de verrassing van het jaar. Had er nooit van gehoord, één review verder, gekocht en om. Die game blijft al spelende verrassen door zijn mogelijkheden en opties in situaties en de veelal bizarre uitkomsten daarvan.

  DMC 5 was top, lekker stijlvol beuken en combo's vlechten. Bloody Palace tijden aanscherpen, goeie shit.

  Red dead 2 tot nu toe ook hulde. Moet ik m alleen een keer uitspelen, die game nodigt zo uit om alle hoekjes af te struinen, dat ik weinig aan de story toe kom.

  BL3 was aardig, maar bij lange na geen deel 2.

  Geen slecht jaar, maar vergeleken met 2015, 18 en volgend jaar lijkt t wel mager ja.
 • @JaJa_jr
  Disco Elysium lijkt me ook fantastisch ja. Krijgt te weinig aandacht, maar ga m zeker spelen als ie volgend jaar naar de consoles komt.

  DMC 5 is er ook zo een die je makkelijk vergeet, ook omdat ie wat vroeg in het jaar uitkwam. Zou me niet verbazen als die bij sommige sites ook gewoon hoog scoort in de goty-lijstjes.
 • @JaJa_jr Disco Elysium ben ik ook erg benieuwd naar!
 • Voor mij was 2018 en eigenlijk ook 2019 de beste gamejaren voor mij aller tijden. Maar ik weet dat mijn smaak niet echt in dezelfde categorie valt als jullie bij insidegamer. Elke game die ik fantastisch vind vinden jullie gewoon minder en games die ik 'ok' vind worden hier alom geprezen. Ik ben een rpg fan en had al heel wat jaartjes geen rpg gespeeld. Kwamen er 4 uit op de switch helemaal kapot gespeeld maar hier geen recensies gezien van die games. Maar goed zoals ik al zei ik heb echt nog nooit zoveel plezier aan gamen gehad in 2018 en 2019. Dus de titel teleurstellend gamejaar is een mening van de redactie van insidesony, aangezien 2019 alleen maar toppers voor de switch had.
 • @hamstertrans

  Toch wel jammer dat je weer met insidesony moet komen. Dat slaat echt nergens op, insidegamer.nl is juist één van de weinige Nederlandse sites waar ik merk dat ze alle drie de grote console makers even veel kansen en liefde geven.
 • @Meta_coola

  Ik zeg dat insidegamer voornamelijk liever op de playstation speelt dan de switch/xbox. Dat valt MIJ op. En het is gewoon zo dat ze playstation leuker vinden. Zoals ik al zeg is dat totaal niet erg als ze dat in artikelen niet zo naar voren laten komen. Als ik een voetbal blad koop. En het gaat alleen maar over bijvoorbeeld ajax dan laat ik dat blad de volgende keer links liggen.
 • @hamstertrans
  Ik snap wel een beetje wat je zegt hoor, maar mij vallen kleine dingen op, niet reviews of iets dergelijks. Meer bijvoorbeeld een Xbox-artikel waarin de helft van de redactieleden eerst even moet aangeven dat ze niks met Xbox hebben. Of nieuws van Nintendo/Xbox dat pas heel laat wordt geplaatst.

  Maar dat is allemaal toch wel inherent aan dat de PS4 gewoon de grootste speler is deze generatie. Dan gebeuren dat soort dingen gewoon onbewust, dat is niet iets wat de redactie expres probeert natuurlijk.

  En qua games die gereviewd worden, denk ik dat IG het gewoon niet makkelijk wordt gemaakt door de industrie. Bijna geen uitgever die nog reviewcodes voor de releasedatum opsturen, als je de game überhaupt al krijgt. Wat dat aangaat is Nederland (en alle sites in dit landje) maar een kleine speler. Dus de kleinere titels, wellicht ook jouw switch RPGs, worden helaas overgeslagen. Al zijn er altijd redactieleden (Bert bijvoorbeeld) of members die op persoonlijke titels hun best doen om daar ook het een en ander van te coveren.
 • @hamstertrans

  Ik snap ook wat je bedoelt. Ook ik merk het m.b.t. een aantal zaken en nu ook dit weer. Als je een PS4 gamer bent (zoals degene die dit nieuwsbericht geschreven heeft, waarschijnlijk), dan kan ik me voorstellen dat dit niet het beste game jaar is geweest, maar ik als 'Nintendo gamer' heb een goed game jaar gehad.
  Super Mario Maker 2, Astral Chain, Link's Awakening, Cadence of Hyrule, Luigi's Mansion 3, Pokemon SS, Ori, Cuphead, Lucky, Yooka-Laylee and the Impossible Lair, etc. en daarnaast hebben anderen zich ook kunnen vermaken met bv. Fire Emblem, Ring Fit Adventure, Dragon Quest XI S, etc.

  Al met al: Niks matigs aan (voor mij). Een prima/goed jaar. :)
 • @Piet S. Hey Piet, ik heb deze column geschreven en ik speel games op alle platformen behalve pc. Heb een groot deel van de Switch-games gespeeld, maar niks zal bijblijven. Dat betekent niet dat, zoals ik aanhaal, dat Astral Chain, SMM2 en Pokémon niet goed vond. Integendeel.
 • @Jack O

  Het heeft natuurlijk ook met persoonlijke smaak te maken, maar er is zoveel goeds uitgekomen (van de kant van Nintendo) dat IK dit echt geen matig game jaar kan noemen. Maar nogmaals: Smaken verschillen (gelukkig). :)
 • @Piet S. Dat klopt, en ik ben blij voor je! Maar je hoeft er niet vanuit te gaan dat ik een PS4-gamer ben en niks anders speel, want zo kwam het een beetje over.
 • @Jack O

  Zo kwam het een beetje over op mij, maar als jij zegt dat het niet zo is, dan geloof ik dat natuurlijk.
 • @hamstertrans Volledig met je eens. Met dat voorbeeld sla je in mijn ogen de spijker precies op zijn kop.

Plaats reactie

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.

Log in om te reageren